• 0

Merknamen, handelsnamen en domeinnamen (bedrijfsnaam kiezen)...

Mag die naam wel? Voor beginnende ondernemers is het slim om even te checken of de naam waaronder ze actief zijn niet door een ander geregistreerd is. De verkeersregels in het namenrecht zijn grofweg als volgt:

 

merknaam heeft voorrang op handelsnaam

merknaam en handelsnaam hebben voorrang op domeinnaam

 

Wanneer je een nieuwe merknaam laat registreren, dien je echter wel na te gaan of er niet reeds eenzelfde handelsnaam is. Anders loop je het risico een registratie ter kwader trouw te doen. Enfin, daar weten de echte experts meer over. Ik wil slechts wijzen op de enkele databases die in principe allemaal openbaar zijn.

 

Domeinnamen check je bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland voor nl-domeinen, maar dat weten de meeste bezoekers hier wel. Voor dot-coms en -nets is Network Solutions vanouds het aangewezen adres.

 

Handelsnamen check je bij de Kamer van Koophandel, ook dat is bekend.

 

Minder bekend is dat sinds begin dat jaar ook verschillende merkenregisters online zijn, met name het Benelux Merkenregister dat hier zijn zoekfunctie heeft.

 

Kijken we voor de grap eens naar Higherlevel... dan zien we dat er reeds een geregistreerd merk Hi Level bestaat voor batterijen. Er bestaan verder veel merkregistraties op Level. Geen High Level-merk, vreemd genoeg. Wel veel High Level-handelsnamen. Higher Level lijkt goeddeels vrij.

 

 

 

Mod edit: titel ververst na samenvoegen

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

goedemorgen!

 

Ik werk in het bedrijf van mijn vader en ga hiervan aandelen overnemen. Hiervoor moet ik een B.V. oprichten die als Holding fungeert. Nu heb ik al diverse namen aangedragen voor naamsonderzoek maar ik krijg de reactie van kvk dat ik niet aan economisch verkeer mag deelnemen met die namen wat niet handig is. Dus: heeft er iemand een leuke suggestie?

 

Wij doen aan projectontwikkeling en ik heb mijn naam vertaald die daardoor 'members' wordt. Ik dacht zelf aan Members B.V. of Members Property B.V. Het eerste is te algemeen bevonden en het tweede bestaat al in het nederlands als Member Vastgoed... (tja, hoe is het mogelijk..) Het mag trouwens ook iets heel anders zijn zonder members.

Link naar reactie
  • 0

Hallo forumleden,

 

Ik ben al een tijdje bezig met mijn bedrijfje. Ik wil graag in de lente van 2010 beginnen.

Nu heb ik de juiste leverancier gevonden. Deze bevindt zich in China. Zij voeren het merk al in China en andere Aziatische landen maar nog niet in Europa. Kan ik dit merk dan in Europa vastleggen? Of kan ik een ander merk 'verzinnen' en onder die naam in Europa verkopen. Ik wil namelijk niet dat andere Europese bedrijven mijn leverancier opzoeken en onderhandelen voor misschien wel een betere prijs.

 

Alle hulp is welkom.

 

Groeten,

 

Rob

Link naar reactie
  • 0

HiHi,

 

Ik heb reeds een bestaand bedrijf en wil ook iets op gaan zetten op een ander vlak.

Nu ben ik bezig met de bedenken van een naam, domein etc

 

De zoektocht heeft wel een mooie naam opgeleverd die nog vrij is bij de KVK, alleen is de domeinnaam geregistreed door een ander bedrijf wat daar (nog) niets mee doet.

 

Wat kan ik doen?

Mijn naam registreren bij de KVK en een mailtje sturen naar het bedrijf dat de eigenaar is van de domeinnaam?

Kunnen zij weigeren en zo ja, hoe kan ik sterker komen te staan?

 

Of

Zij kunnen het domein houden omdat zij deze eerder hebben geregistreerd dan ik mijn naam heb gedeponeerd bij de KVK?

 

Alvast bedankt!

 

Link naar reactie
  • 0

Het is een interessante ontwikkeling, de rechtsgang rondom merkenrecht, intelectueel eigendom en aanverwante internet zaken.

 

De context in deze zaken veranderd in een razend tempo en een website of functionaliteit kan in een korte tijd tot medium worden verheven, denk bijvoorbeeld aan het huidige floreren van Twitter.

 

Een aantal maanden geleden is er een uitspraak gedaan inzake het in de misleidende context plaatsen van een bedrijfsvermelding op een huizen website en het resultaat dat deze gaf in de zoekresultaten van Google.

 

Ik blijf deze ontwikkeling noulettend volgen.

 

MVG,

 

M. Klijn

 

De Stuc-Gigant

 

http://www.stuc-gigant.nl

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

Ik heb een week geleden een brief ontvangen van het BBIE om een duidelijkere toelichting te schrijven op de aangeboden waren en diensten.

 

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

 

Het gaat over de volgende zaken:

 

Merk: 1001 Gedichten

We bieden aan: www.1001gedichten.nl

 

Zou de volgende tekst dan alles duidelijk omschrijven?

 

"Het bieden van een platform in de vorm van een website waarop gebruikers gedichten kunnen publiceren. Bezoekers en gebruikers kunnen gepubliceerde gedichten inzien en een waardering geven. Gedichten worden onderverdeeld in meerdere categorieën."

 

Hoor graag of mensen ons hiermee kunnen helpen.

 

Alvast bedankt!

 

Groeten,

 

Matthijs

Batterijen en Opladers voor telefoons.
Link naar reactie
  • 1

Mij lijken de volgende klassen van toepassing (3 zijn inbegrepen)

 

 

35 Reclame; beheer van commerciële zaken; zakelijke administratie; administratieve diensten.

 

41 Opvoeding; opleiding; ontspanning; sportieve en culturele activiteiten.

 

45 Persoonlijke en maatschappelijke diensten verleend door derden om aan individuele behoeften te voldoen

 

Je mag bij elke omschrijving je dienst(en) verduidelijken, door zelf een tekst te maken, zonder van de basis af te wijken maar dat hoeft niet.

 

Je kan e.e.a. in een brief kenbaar maken aan het BBIE. De door jezelf gemaakte omschrijving zou onder klasse 41 kunnen vallen.

 

Door het merk heel specifiek aan 1 klasse te hangen met een nog specifiekere omschrijving is alleen aan te bevelen als je anders oppositie kan verwachten. Normaal wil je natuurlijk zo breed mogelijk registreren.

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

Heb eens even wat verder gekeken deze keer en ook enkele andere relevante merken bekeken en daar een aantal dingen uit geleend.

 

Zou deze tekst voldoende zijn om ons merk 1001 Gedichten in te schrijven?

 

"Kl 35: Reclame; zakelijk beheer van website, in het bijzonder het aanbieden van gedichten hierop; advertentiebemiddeling en werving van adverteerders; uitvoeren en organiseren van promotionele acties, reclame- en marketingacties en - evenementen; advertentie- en verkooppromotie, alsmede informatie daaromtrent; publiceren en uitgeven van gedrukt promotiemateriaal; voornoemde diensten al dan niet verleend langs elektronische weg.

 

Kl 38: Telecommunicatie, onder meer via internet; verlenen van online toegang tot praat- en discussiegroepen; het verlenen van toegang tot computer databases, computernetwerken en servers (service provider); informatieverschaffing inzake voornoemde diensten, al dan niet via Internet, online of via andere (elektronische) weg.

 

Kl 41: Ontspanning; dienstverlening op het gebied van amusement; sportieve en culturele activiteiten; publiceren en verspreiden van gedichten via elektronische weg; publiceren en verspreiden van gedichten in gedrukte vorm."

 

Deze klassen leken mij het meest relevant, hoop dat iemand ons hierbij kan helpen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Matthijs

Batterijen en Opladers voor telefoons.
Link naar reactie
  • 0

Goeieavond,

 

Na een aantal avonden te hebben gebrainstormd met mijn partner, hadden we een perfecte naam gevonden voor ons bedrijf dat een emailservice wilt aanbieden. Na controle via www.boip.int hebben we echter ontdekt dat deze naam al eens geregistreerd staat in die database.

 

Maar daar staat ook bij

 

"13 Klasse-aanduiding en opgave van de waren en diensten

Kl 20 Meubelen, spiegels, lijsten; van hout, kurk, riet, bies, teen, hoorn, been, ivoor, balein, schildpad, barnsteen, parelmoer, meerschuim, vervangingsmiddelen van al deze stoffen of van plastic vervaardigde producten voor zover niet begrepen in andere klassen; meubelen uit hout, metaal of kunststof, dan wel combinaties daarvan; rekken [stellingen], stellingen [rekken], kasten, opslagkasten, wandkasten, legplanken, planchetten, stellages [rekken] en bureaus [meubelen].

Kl 37 Installatie, onderhoud en reparatie, met name van de in klasse 20 genoemde waren. "

 

Ons bedrijf zou zich nooit gaan bezig houden met dit soort zaken van hout en rekken en dergelijke.

 

Mogen wij dan ook deze naam gebruiken als naam van ons bedrijf?

 

Mvg,

 

Corve

Link naar reactie
  • 0

De beschermingsomvang van een merk heeft inderdaad direct te maken met de merkenklassen die geregistreerd zijn en als je het merk ergens anders voor gebruikt, geen verwarring veroorzaakt en bijv. een totaal ander beeldmerk maakt kan je wellicht het merk gewoon registreren en gebruiken.

 

Zo heb ik recentelijk het merk Frizz geregistreerd met één duidelijk en nog niet geclaimde merkenklasse. Er waren er een flink aantal (zelf even Frizz invullen) bezet. Inmiddels is de oppositieperiode voorbij en het merk in gebruik.

 

Ik zou eerst het merk registreren en even afwachten wat de reactie van BOIP is voordat je veel investeert in marketing ed.

Link naar reactie
  • 0

Ik wil weten of het mogelijk is om een product op te markt te brengen.

 

Heb daarbij al een naam in gedachte maar weet niet hoeveel risico daar bij hangt. (domeinnamen zijn al door mij gekocht)

Met andere woorden, ik heb een advocaat nodig die mij wat gemakkelijker uit kan leggen hoe te beginnen.

Heb net op het BIOP gekeken en de aanvraag uitgeprint maar wil niets verkeerds indienen.

 

Mocht er een advocaat zijn die mij dit wilt uitleggen (voor net al te duur) dan hoor ik dat graag.

 

Alvast bedankt.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben nieuw hier en kwam via een ander forum in dit topic terecht naar aanleiding van het volgende:

 

Ik heb sinds een jaar een eigen webdesign bedrijfje. Na lang denken over een naam had ik er eindelijk eentje bedacht. Ik heb me toen met deze naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Een concurerend bedrijfje uit mijn woonplaats kwam toen met het protest dat mijn naam teveel op die van haar zou lijken en dat ze juridische stappen tegen me zo ondernemen.

Ik heb toen wat navraag gedaan bij rechtshulp e.d. en die zeiden dat ze geen poot had om op te staan.

Ik heb verder ook niks meer van haar gehoord.

 

Vandaag kwam ik er echter achter dat ze twee maanden geleden de .com domeinnaam versie van mijn bedrijf heeft geregistreerd en die heeft laten doorlinken naar haar eigen website.

 

Mijn vraag is: mag dat?

Link naar reactie
  • 0

Altijd goed om met elkaar te praten, maar dan is het wel belangrijk om te weten wat je rechtspositie is.

 

Eerst de feiten:

Je hebt een handelsnaam.

Je bent actief onder je handelsnaam want je gebruikt de handelsnaam ook als domeinnaam (.nl?)

Een derde gebruikt exact jouw handelsnaam als .com domeinnaam.

Die derde is een concurrent, dus gebruikt jouw domeinnaam (die tevens jouw handelsnaam is) voor dezelfde activiteiten. De domeinnaam wordt immers doorgelinkt naar de website van die derde.

 

In beginsel zou je tegen die derde kunnen optreden op grond van je handelsnaamrecht. Er kan namelijk gevaar van verwarring bestaan bij het publiek. Dat kan ook zogenaamd ‘indirect’ gevaar voor verwarring zijn, doordat het publiek kan veronderstellen dat er een band bestaat tussen jouw onderneming en die van die derde.

 

Er is hier wel meer aan de hand. Die derde is al langer actief op de markt en heeft jou erop aangesproken dat jij een handelsnaam gebruikt die inbreuk maakt op haar oudere handelsnaam. De vraag blijft echter of jouw handelsnaam werkelijk zodanig lijkt op die van jouw concurrent. Een andere belangrijke vraag is of jouw handelsnaam al dan niet beschrijvend is. Een handelsnaam die beschrijvend is, bijvoorbeeld bakker.nl en je bent een bakker, geniet in beginsel geen bescherming. Hoe beschrijvender de naam, hoe minder bescherming je geniet.

 

Robert Span

 

 

 

DE CLERCQ Advocaten • Notarissen

http://www.declercq.com

Link naar reactie
  • 0

Welkom Robert en bedankt voor de deskundige input.

 

Wil alleen nog even aanvullen dat ook van belang is welke marketinginspanningen er zijn geweest om de handelsnaam bekend te maken. Een bekende naam, waarmee lokaal veel mee geadverteerd is, geniet meer bescherming dan een naam die alleen op een visitekaartje heeft gestaan.

 

Als je werkelijk last denkt te hebben dan kan je haar gelasten om het doorlinken te staken. Wellicht kan je de domeinen opeisen. Het zal inderdaad van de specifieke naam afhangen wat de mogelijkheden zijn. Een specialist raadplegen en die een briefje op laten stellen zou een goede investering kunnen zijn.

Link naar reactie
  • 0

Ik was in de veronderstelling dat ze het juni dit jaar heeft gedaan, maar het blijkt vorig jaar te zijn geweest.

Is dit te lang geleden om er actie tegen te ondernemen? En kost mij dit (veel) geld?

Aangezien ik er tot nu toe niks van heb gemerkt geloof ik niet dat ik hinder aan heb ondervonden, maar ik vind het gewoon té kinderachtig voor woorden. Ze probeert me zo gewoon een hak te zetten. Het ergste vind ik denk ik dat mensen mij met haar kunnen verwarren.

 

Wat de domeinnamen betreft; het komt op dit neer.

De één is gekopbakken.nl en de ander is zininbakken.nl (beide fictief).

Omdat bakken hetgeen omschrijft wat je uitvoert en het 'gek op' en 'zin in' twee verschillende dingen zijn, is hier geen sprake van misleiding (volgens diverse bronnen).

 

Wat betreft de marketing inspanningen die Hans beschrijft; die zijn ongeveer gelijk. Beide adverteren we lokaal, hoewel ik iets meer dan de concurrent, maar we zijn beiden niet alom bekend.

 

Ik hoop dat jullie met deze informatie iets kunnen....

Link naar reactie
  • 0

 

Net zo min als de één een algemene beschrijving linksom kan claimen, kan de ander een algemene beschrijving rechtsom claimen. Als je nou al lang bekend zou zijn onder die ene naam, had je wellicht een zaak. Maar omdat jij een vergelijkbare omschrijving voor een vergelijkbare dienst in dezelfde regio hebt geregistreerd als domeinnaam, kun je die ander niet verwijten in jouw vaarwater te zitten. Dit is lik op stuk!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Dat ben ik niet met je eens.

Ten eerste zijn 'gek op' en 'zin in' twee verschillende dingen.

Ten tweede had ik het 'gek op' gedeelte al enkele jaren voor een andere dienst in gebruik en leek het me leuk om mijn bedrijf ook met dit gedeelte te laten beginnen, dus het is niet zo dat ik het bewust heb gedaan. Ik wist niet eens dat zij onder deze naam bestond en ook de kvk heeft er geen melding van gemaakt.

Link naar reactie
  • 0

Ik wist niet eens dat zij onder deze naam bestond en ook de kvk heeft er geen melding van gemaakt.

 

Da's geen argument, dan had je dat beter moeten uitzoeken.

 

Als je al aangeeft dat je er weinig last van hebt zou ik mijn energie op mijn eigen zaak richten en wens hem/haar veel succes

 

Of bedenk een andere goede, leuke naam en ga daarmee de markt op

 

Frans

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 188 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.