• 0

Merknamen, handelsnamen en domeinnamen (bedrijfsnaam kiezen)...

Mag die naam wel? Voor beginnende ondernemers is het slim om even te checken of de naam waaronder ze actief zijn niet door een ander geregistreerd is. De verkeersregels in het namenrecht zijn grofweg als volgt:

 

merknaam heeft voorrang op handelsnaam

merknaam en handelsnaam hebben voorrang op domeinnaam

 

Wanneer je een nieuwe merknaam laat registreren, dien je echter wel na te gaan of er niet reeds eenzelfde handelsnaam is. Anders loop je het risico een registratie ter kwader trouw te doen. Enfin, daar weten de echte experts meer over. Ik wil slechts wijzen op de enkele databases die in principe allemaal openbaar zijn.

 

Domeinnamen check je bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland voor nl-domeinen, maar dat weten de meeste bezoekers hier wel. Voor dot-coms en -nets is Network Solutions vanouds het aangewezen adres.

 

Handelsnamen check je bij de Kamer van Koophandel, ook dat is bekend.

 

Minder bekend is dat sinds begin dat jaar ook verschillende merkenregisters online zijn, met name het Benelux Merkenregister dat hier zijn zoekfunctie heeft.

 

Kijken we voor de grap eens naar Higherlevel... dan zien we dat er reeds een geregistreerd merk Hi Level bestaat voor batterijen. Er bestaan verder veel merkregistraties op Level. Geen High Level-merk, vreemd genoeg. Wel veel High Level-handelsnamen. Higher Level lijkt goeddeels vrij.

 

 

 

Mod edit: titel ververst na samenvoegen

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik was in de veronderstelling dat ze het juni dit jaar heeft gedaan, maar het blijkt vorig jaar te zijn geweest.

Is dit te lang geleden om er actie tegen te ondernemen? En kost mij dit (veel) geld?

Aangezien ik er tot nu toe niks van heb gemerkt geloof ik niet dat ik hinder aan heb ondervonden, maar ik vind het gewoon té kinderachtig voor woorden. Ze probeert me zo gewoon een hak te zetten. Het ergste vind ik denk ik dat mensen mij met haar kunnen verwarren.

 

Wat de domeinnamen betreft; het komt op dit neer.

De één is gekopbakken.nl en de ander is zininbakken.nl (beide fictief).

Omdat bakken hetgeen omschrijft wat je uitvoert en het 'gek op' en 'zin in' twee verschillende dingen zijn, is hier geen sprake van misleiding (volgens diverse bronnen).

 

Wat betreft de marketing inspanningen die Hans beschrijft; die zijn ongeveer gelijk. Beide adverteren we lokaal, hoewel ik iets meer dan de concurrent, maar we zijn beiden niet alom bekend.

 

Ik hoop dat jullie met deze informatie iets kunnen....

 

@Musicalfan:

Ik zou nog even wachten met het wijzigen van je handelsnaam. Ik zie niet in waarom dit moet. Jouw concurrent beticht jou in eerste instantie van inbreuk op haar handelsnaam, maar zij is m.i. zelf onrechtmatig bezig. Hoe zit dit?

 

Jouw concurrent heeft de oudere handelsnaam “Zin in..” (en gebruikt daarbij de domeinnaam zinin…nl). Jij bent vervolgens gestart met de handelsnaam “Gek op..” en hebt de domeinnaam gekop…nl geregistreerd. Je concurrent vindt dat jij inbreuk maakt op haar handelsnaam, maar dat is m.i. onterecht. De handelsnamen zijn verschillend genoeg en bovendien beschrijvend. Om jou dwars te zitten, registreert je concurrent de domeinnaam gekop…com. Hiermee handelt zij m.i. wél onrechtmatig. Die domeinnaam (die dus EXACT hetzelfde is als jouw handelsnaam) wordt door jouw concurrent doorgelinkt naar nota bene haar website.

 

Het lijkt mij absoluut niet verstandig om hier een rechtszaak over te voeren, want de uitkomst is onzeker in deze zaak en het kost tijd geld en geeft stress. Maar het is wellicht wel verstandig om je concurrent een korte, maar pittige, brief te sturen waarin je aangeeft dat juist zij fout is door jouw handelsnaam als .com domeinnaam te registreren en door te linken naar haar website. Vervolgens geef je aan dat jij niet degene bent die moeilijk wilt doen en dat je bereid bent over deze kwestie te praten. Ik kan mij zo voorstellen dat jij bereid bent om je handelsnaam te wijzigen, maar dat het dan wel redelijk en billijk zou zijn dat je daarvoor gecompenseerd wordt (realistisch bedrag!).

 

Laat gerust horen op dit forum hoe je denkt dit aan te moeten pakken.

Robert Span

 

 

DE CLERCQ Advocaten • Notarissen

http://www.declercq.com

Link naar reactie
  • 1

 

Ik ga iig bij de gratis rechtshulp om informatie vragen. Helaas zijn zij t/m eind van deze maand gesloten.

 

Dat had je toch al gedaan?

 

" 12 aug , Ik heb toen wat navraag gedaan bij rechtshulp e.d. en die zeiden dat ze geen poot had om op te staan. "

 

Zij heeft ook al de .com. Was niet zo slim om die zelf niet vast te leggen. Ruzie in de directe omgeving niet doen, heb je niets aan en kost goodwil. Stuur ze een bos bloemen en wens ze succes. Verzin een anderte naam en ga verder met je werk. ;)

Link naar reactie
  • 0

 

Ik ga iig bij de gratis rechtshulp om informatie vragen. Helaas zijn zij t/m eind van deze maand gesloten.

 

Dat had je toch al gedaan?

 

" 12 aug , Ik heb toen wat navraag gedaan bij rechtshulp e.d. en die zeiden dat ze geen poot had om op te staan. "

 

Dat was betreffende haar dreigingen, ik ga nu navraag doen over het doorlinken. Dat wist ik toen nog niet.

Link naar reactie
  • 0

Om nog even een eindje van dit verhaal te breien:

ik heb vandaag, uitgaande van de KVK, een gesprek gehad met een advocaat.

Ik weet niet of ik hem hier mag noemen, maar hij heeft me iig heel erg goed en helder advies gegeven en ik heb besloten om inderdaad mijn handelsnaam te wijzigen. De andere partij krijgt hierover wel een brief met verzoek om vergoeding, daar ik kosten heb gemaakt en gá maken.

 

Bedankt nog voor al het advies!

En ik heb alle 158 posts over een nieuwe domeinnaam al doorgenomen ;D

Link naar reactie
  • 0

De andere partij krijgt hierover wel een brief met verzoek om vergoeding ...

Was dit ook op advies van de advocaat? Wat denk je te bereiken met dat verzoek? En wat doe je als die andere partij dat verzoek naast zich neerlegt? Ga je dan alsnog een rechtszaak beginnen?

 

Als je de echte domeinnamen kent (is niet zo moeilijk om die te achterhalen) dan vind ik dat ze best wel op elkaar lijken. "Gek op" en "Zin in" zijn op zich wel verschillend, maar het laatste deel van de naam is hier dominant. Om een vergelijking te maken: als ik van iemand een enthousiast verhaal hoor over "gekopbosbessenvlaai.nl" uit Roelofarendsveen en dan een advertentie zie van "zininbosbessenvlaai.nl" uit Roelofarendsveen, dan kan ik me best voorstellen dat ik die twee - ten onrechte dus - aan elkaar koppel.

 

Ik zou die brief niet sturen.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb sinds een jaar een eigen webdesign bedrijfje. Na lang denken over een naam had ik er eindelijk eentje bedacht. Ik heb me toen met deze naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een concurerend bedrijfje uit mijn woonplaats kwam toen met het protest dat mijn naam teveel op die van haar zou lijken en dat ze juridische stappen tegen me zo ondernemen.

 

Je hebt al de knoop doorgehakt om niet over die namen te blijven zeuren en een nieuwe naam te kiezen.

 

Zet er dan ook echt een punt achter en blijf niet jennen.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Beste Forumleden,

Ik heb alle berichten in dit topic doorgelezen maar heb een andere vraag:

Ik heb mijn bedrijf geregistreerd bij de KvK (nadat ik en bij de KvK en bij het merkenbureau BeNeLux deze naam gecontroleerd heb). Desondanks krijg ik na 9 maanden een schrijven dat mijn handelsnaam in strijd zou zijn met een merk.

Feiten:

Het merk is geregistreerd in 2008. Voor die tijd waren er al 3 handelsnamen (exact) geregistreerd in Nederland.

Mijn handelsnaam is niet identiek, maar lijkt wel (b.v. DeltA.C.T. en merk DELTA ICT).

De ander partij eist dat ik handelsnaam wijzig en domeinen overdraag.

1: is het verschil inderdaad onvoldoende

2: is ICT niet een algemene afkorting (telt die wel)

3: als er al 3 organisaties met de exacte naam actief zijn, is het merk dan terecht toegekend

 

Ik heb ook op diverse sites\'s gezocht, maar zie geen aanduiding voor "bijna het zelfde"

 

Kortom: als de eis terecht is wijzig ik mijn handelsnaam. Anders vind ik het jammer van het werk dat daar in zit.

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie aandacht en reactie, Ger

Link naar reactie
  • 0

Bijna hetzelfde bestaat niet. Belangrijkste vraag is of er verwarring kan ontstaan. Vergelijk bv Apple (van de Beatles) met Apple Computers. Daar is veel over gesteggeld. Eerste compromis was dat Apple Computers niets met muziek zou doen. Je begrijpt dat iPod en iTunes een nieuw compromis vergde.

 

Als het gebruik van jouw handelsnaam verwarring kan veroorzaken bij klanten van de bezitter van die merknaam die bijna hetzelfde is, heb je evt een probleem. Anders niet. Ik weet niet bij wie de bewijslast ligt.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Beste TwaBla,

 

Bedankt voor je reactie. Het wel of niet op elkaar lijken zal ook van de persoon afhangen. Ik vraag mij wel af of dat verschil wel zo belangrijk is; men deponeerde het merk toen er al bedrijven bestonden (geregistreerd waren) met exact dezelfde naam. Toen was het blijkbaar geen beletsel dit merk te deponeren.

 

Weet je toevallig wat rechtsbescherming bij het merk deponeren betekent en wat bedoeld wordt met (citaat bij diverse toelichtingen en rechtzaken) : “Er kunnen echter pas rechten ontleend worden aan het merk vanaf het moment dat het merk is ingeschreven.” einde citaat.

Betekent "rechtsbescherming" hier alleenrecht op het deponeren van die naam en "rechten ontlenen" dat je de andere kunt aanspreken op de inbreuk op het merkrecht ?

 

hartelijk dank voor jullie reactie, Ger

Link naar reactie
  • 0

Je kunt pas rechten ontlenen aan je merk als je het merk ook daadwerkelijk hebt geregistreerd. Het recht op een merk ontstaat pas zodra het is ingeschreven in het merkenregister.

 

Als je een merk deponeert, is het niet meteen ingeschreven. Er zit dus tijd tussen merkdepot en merkinschrijving; enkele maanden. Strikt genomen kun je dus na deponering van je merk gedurende een aantal maanden nog niet juridisch optreden op grond van je merkdepot. Om die reden doen veel ondernemers dan ook een spoedinschrijving. Voor een Benelux-merk doe je dat bij het Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom (www.boip.int) . Dan is binnen één week het merk ingeschreven.

 

Wil je weten of het merk ook daadwerkelijk is ingeschreven? Check voor merken in de Benelux het Benelux-merkenregister:

http://register.boip.int/bmbonline/intro/show.do

 

In dit register kun je de status van een Benelux-merk controleren. Bijvoorbeeld of het is ingeschreven, of dat het merk nog in de depot-fase verkeert.

DE CLERCQ Advocaten • Notarissen

http://www.declercq.com

Link naar reactie
  • 0

Voor Nederland is het vastleggen van een (beeld)merk nog wel te doen, via www.boip.int. Ik wilde dat in eerste instantie voor heel de EU doen. Maar dat werd mij wat te duur! Zeker omdat je ook nog met segmenten moet werken, dus in principe mag iemand in een andere branche hetzelfde merk zonder problemen promoten en de kosten daarentegen lopen in de tienduizenden euros.

 

Dus voor start-ups etc is het vrij lastig.

Link naar reactie
  • 0

De kosten van een Europese merkregistratie (gemeenschapsmerk) bij het Europese Merkenbureau (www.ohim.eu) bedragen € 900 (online aanvraag). Dat is de fee die verschuldigd is aan het OHIM. Voordeel van een gemeenschapsmerk is dat je met één registratie in één klap het merk beschermd hebt in alle 27 EU-lidstaten tegelijk. Kan dus erg aantrekkelijk zijn als je je product daadwerkelijk in andere (meerdere) EU-landen wilt verkopen.

 

Maar er is ook een risico dat oudere merkhouders zich willen verzetten tegen jouw Europese merkregistratie. Het is daarom raadzaam om een merkonderzoek te doen. Je wilt namelijk de risico's in kaart hebben voor je met je merk de markt op gaat. Het kan zo zijn dat in één van de EU-landen al een ouder merk bestaat dat lijkt op jouw merk. Zo kan in beginsel één merkhouder van het eiland Malta (is een EU-lid) jouw Europese merkaanvraag frustreren, terwijl je helemaal niet van plan bent om je product in Malta te verkopen.

 

Die kosten waar jij over spreekt (tienduizenden euro's) zouden kunnen ontstaan wanneer je een merkenbureau/merkengemachtigde inschakelt voor uitvoerige merkonderzoeken in de gehele Europese Unie. Die kosten lijken mij overigens wel aan de hoge kant. Als je een heel sterk merk hebt, kan een zogenaamd "onderzoek naar identieke (dus exact dezelfde) merken" mogelijk volstaan. Dat is goedkoper dan een uitvoerig merkonderzoek waarin ook alle merken worden meegenomen die op jouw merk lijken (overeenstemmende merken).

 

Mijn tip: ga na in welke landen (buiten de Benelux) je nu daadwerkelijk je product wilt verkopen. Als je bijvoorbeeld alleen in Duitsland wilt verkopen, dan is misschien merkonderzoek en registratie voor Duitsland goedkoper dan de aanvraag en onderzoek van een Europees merk.

DE CLERCQ Advocaten • Notarissen

http://www.declercq.com

Link naar reactie
  • 0

Wat is een BOIP merkregistratie tegenwoordig nog waard? Goederen die eenmaal legaal geïmporteerd zijn in de EU, mogen vrij verhandeld worden tussen lidstaten. Dus als ik een BOIP registratie wil omzeilen kan ik het product in Duitsland produceren/ importeren (van buiten de EU) en van daaruit doorverkopen aan Benelux afnemers. Toch?

Link naar reactie
  • 0

Wat is een BOIP merkregistratie tegenwoordig nog waard? Goederen die eenmaal legaal geïmporteerd zijn in de EU, mogen vrij verhandeld worden tussen lidstaten. Dus als ik een BOIP registratie wil omzeilen kan ik het product in Duitsland produceren/ importeren (van buiten de EU) en van daaruit doorverkopen aan Benelux afnemers. Toch?

 

Als jij merkhouder bent, kan niemand een product onder jouw naam verkopen in de gebieden waar de merkregistratie op van toepassing is. Waar je wellicht op doelt is dat je distributeur bent van een merk uit bv de Verenigde Staten, dat je zelf de merkregistratie voor de Benelux hebt en dat er parallelimport vanuit een ander EU land plaatsvindt. Dat is inderdaad mogelijk.

 

Voor de originele merkhouder maakt dat niks uit.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Het komt regelmatig voor dat een nieuw merk gelanceerd wordt voordat alle internationale merkregistraties geregeld zijn. Dan zijn er wijsneuzen die snel het nieuwe merk in eigen land op hun naam zetten; een variant op domeinkaperts. Als dat uiteindelijk voor de rechter komt, oordeelt die doorgaans op grond van de publiciteit. Een origineel merk loopt op zichzelf vooruit, waarschijnlijk op grond van het auteursrecht. Hoe dan ook: de merkkaper krijgt net als de domeinkaper het deksel op de neus.

 

Het komt ook voor dat een distributeur, een agent of zelfs een dealer de merknaam registreert voor zijn regio. Dan wordt het ingewikkelder.

 

Die importroute via het buitenland is sowieso onzin. Noem eens een voorbeeld...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Stel dat ik een nieuw scheermesjes merk begin in Nederland. Ik importeer de mesjes uit China, het product is niet beschermd door patenten of modelrecht. Ik plak op de scheermesjes een nieuw logo + nieuwe merknaam. Ik registreer de merknaam bij BOIP. Ik stop veel geld in marketing van de nieuwe merknaam in NL + BE.

 

Dan kan een Duitse importeur bij dezelfde fabriek in China scheermesjes bestellen en daar dezelfde naam op laten drukken. De naam is immers niet beschermd in Duitsland. Een Nederlandse detailhandel kan deze mesjes dan in Duitsland inkopen om daarna in Nederland te verkopen, want goederen binnen de Europese Unie mogen vrij verhandeld worden.

 

Het enige wat dan nog bescherming biedt is het auteursrecht op het logo. Of zie ik iets over het hoofd?

Link naar reactie
  • 0

 

En noem nou eens een voorbeeld waarbij dat ook werkelijk gedaan wordt...

 

Me dunkt dat je in de geschetste situatie gewoon op basis van het gangbare merkrecht bezwaar kan maken tegen inbreuk. De parallelimport binnen de EU waar je naar verwijst, betreft situaties waarbij de merkeigenaar een geografische verdeel en heers-distributie voert. Dat kan dus niet meer.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik heb gemerkt dat je in principe het allemaal vrij eenvoudig kunt regelen via www.boip.int/nl/ daar staat veel informatie op. Voor alle uitzonderingen is het echter wel weer fijn om een specialist te raadplegen. Via [mod-edit: link verwijderd] heb ik toen verschillende offertes opgevraagd en heb uiteindelijk gekozen voor xxxxx. Alles zelf doen en willen weten is oms duurder dan het maar gewoon uitbesteden.

 

Mod-edit: De domeinnaam waarnaar gelinked is was, is opgezet door een bedrijf uit Arnhem. Ook dit bedrijf wordt veelvuldig op internet aangeprezen door Robert. Om die reden is de link verwijderd

Link naar reactie
  • 0

Gemiste kans weer door rplatijn.

 

Regelmatig wordt mij gevraagd hoe het precies zit met merkregistratie en of ik mensen daarbij wil helpen.Helaas voor hun moet ik nee verkopen simpelweg omdat ik al te druk ben met andere IE gerelateerde zaken.

 

Met andere woorden, r.platijn had 'mijn' probleem van registratie van merknamen op kunnen lossen alleen plaatste deze een wat onsympathieke spam reactie. . . . tja dan ga ik je niet bellen natuurlijk.

 

 

Voor ik nu allerlei spam uitlok, wie vind dat ie verstand heeft van merkregistratie en graag wat extra opdrachtjes wil die moet mij maar even PM'en.

En ja ik ben bekend met de rubriek vraag en aanbod.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb al verschillende zoekmogelijkheden op dit zeer uitgebreide forum uitgeprobeerd, maar ben mijn probleem nog niet tegengekomen, hopelijk kunnen jullie me verder helpen!

 

Ik heb 4 jaar geleden de domeinnaam bakker-urk.nl [fictief] geregistreerd aangezien ik een bakkerij in Urk heb. Mijn conculega heeft ook een bakkerij en heeft enkele maanden voor mij de domeinnaam bakkerurk.nl geregistreerd.

 

Dit is jaren lang goed gegaan, maar omdat ik zulke lekkere broodjes bak is de andere bakker jaloers geworden en heeft mij verzocht de naam 'Bakker Urk' niet meer te voeren. Ik ben hier deels in mee gegaan door de titel van mijn website te veranderen in 'Bakker Kip in Urk', de URL is niet aangepast. Ook gebruik ik nog steeds het emailadres 'bakkerurk@gmail.com'.

 

Nu is mijn vraag hoe sterk ik sta als mijn 'collega' een rechtzaak aanspant om mijn domeinnaam af te nemen? Ik ben van mening dat het om een algemeen beroep gaat en een algemene plaatsnaam en betwijfel of je deze combinatie kan zien als merk (maar ik ben geen jurist)..

Mijn collega staat ingeschreven in het handelsregister onder 'Bakker Urk', ik sta niet in het handelsregister. In het merkenregister (www.boip.int) is de naam niet geregistreerd.

 

Ik hoop dat jullie mij kunnen aangeven hoe sterk ik juridisch hierin sta (is hier jurisprudentie over te vinden?). En wat zijn alternatieven? Kan ik bakker-in-urk.nl wel voeren? Kan ik zelf mezelf nog inschrijven in het merkenregister en een zaak aanspannen tegen mijn collega?

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 134 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.