• 0

Merknamen, handelsnamen en domeinnamen (bedrijfsnaam kiezen)...

Mag die naam wel? Voor beginnende ondernemers is het slim om even te checken of de naam waaronder ze actief zijn niet door een ander geregistreerd is. De verkeersregels in het namenrecht zijn grofweg als volgt:

 

merknaam heeft voorrang op handelsnaam

merknaam en handelsnaam hebben voorrang op domeinnaam

 

Wanneer je een nieuwe merknaam laat registreren, dien je echter wel na te gaan of er niet reeds eenzelfde handelsnaam is. Anders loop je het risico een registratie ter kwader trouw te doen. Enfin, daar weten de echte experts meer over. Ik wil slechts wijzen op de enkele databases die in principe allemaal openbaar zijn.

 

Domeinnamen check je bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland voor nl-domeinen, maar dat weten de meeste bezoekers hier wel. Voor dot-coms en -nets is Network Solutions vanouds het aangewezen adres.

 

Handelsnamen check je bij de Kamer van Koophandel, ook dat is bekend.

 

Minder bekend is dat sinds begin dat jaar ook verschillende merkenregisters online zijn, met name het Benelux Merkenregister dat hier zijn zoekfunctie heeft.

 

Kijken we voor de grap eens naar Higherlevel... dan zien we dat er reeds een geregistreerd merk Hi Level bestaat voor batterijen. Er bestaan verder veel merkregistraties op Level. Geen High Level-merk, vreemd genoeg. Wel veel High Level-handelsnamen. Higher Level lijkt goeddeels vrij.

 

 

 

Mod edit: titel ververst na samenvoegen

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

@ottje, allereerst welkom op Higherlevel!

 

Bestaat er een vrij inzichtelijke lijst van beschermde logo s en namen.

 

Geen lijst maar een omvangrijke database. Check de woord- en beeldmerkregistraties in het merkenregister:

Beeldmerk zoeken

Woordmerk zoeken

 

Nog 2 aanvullende tips:

[*]Check potentiële woordmerken ook het Handelsregister : ook zonder merkregistratie heeft een handelsnaam bescherming zodra deze in het economisch verkeer gebruikt wordt/is.

[*]Het kan het ook geen kwaad om op de naam of afbeelding in google te zoeken.

 

 

 

 

 

___________________________________

 

 

 

P.S: een modtip:

Dit is een forum, geen Whatsapp of Twitter: je mág meer dan 140 tekens en regels gebruiken. Het iets meer inkleden en toelichten van vragen wordt op prijs gesteld. Geef o.a. aan waarom je iets zoekt en wat je tot nu toe al gedaan hebt om er zelf achter te komen.

Niet alleen komt dat vriendelijker over, maar het zorgt ook voor meer animo om te reageren én betere reacties.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Daar hadden we ooit een verzameltopic voor gemaakt Merknamen, Handelsnamen & Domeinnamen. Met allemaal tips hoe je kan nagaan welke namen al in gebruik zijn.

 

Dank voor deze info! Ik kende dat topic nog niet of niet meer. Goed om samen te voegen en opnieuw onder de aandacht te brengen.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Kleine aanvulling voor ottje en meelezers: er bestaat niet zo zeer één lijst, omdat merkregistraties, handelsnamen en domeinnaamregistraties (geschillen) zo ongeveer per land (unie) of regio gelden. Dat maakt dat er verschillende relevante registers of databases en arbiters zijn.

 

Ottje, als medemod of beter medelid blijf ik benieuwd naar de context van deze (ondernemers)vraag in aansluiting op het eerdere post scriptum.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een domeinnaam op het oog van een bedrijf dat failliet is gegaan. Op de website van boip zie ik twee inschrijvingen, op woordmerk en beeldmerk met woordelementen. Er staat bij beide inschrijvingen Type: Pandrechten. In pand gegeven aan een bank. Deze bank heeft de domeinnaam blijkbaar laten verlopen. Kan ik deze met een gerust hart registreren zodra deze vrij komt of ga ik me dan in een wespennest begeven?

 

Koelvest.nl voor mensen die last hebben van de warmte. Denk hierbij aan magazijnmedewerkers, werknemers in de industrie, mensen met MS en motorrijders.

Link naar reactie
  • 0

Ja en nee?

 

Zolang jij de domeinnaam niet in het handelsverkeer gebruikt in dezelfde categorieën als waarvoor het merk is geregistreerd, zie ik het probleem merkrechtelijk niet.

 

Eventueel zou de merkhouder nog bij de betreffende NIC bezwaar kunnen maken omdat jij de naam hebt geregistreerd terwijl je wist dat deze met een merkrecht belast is, maar zoiets lijkt me pas bij gebruik duidelijk te worden. Wat zijn jouw intenties? Als jij met de domeinnaam in hetzelfde water wil gaan varen als waar eerst dat merk aanwezig was, is het dan niet handiger het merk van de bank te kopen? Om welke NIC gaat het? Botsen de merkcategorieën?

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur terug, Branko Collin zei:

Wat zijn jouw intenties?

 

301-en naar een van mijn eigen webshops. Met de domeinnaam zelf ga ik dus verder niks doen. Ik ga er geen website achter bouwen ofzo. We vissen beiden in dezelfde vijver, maar mijn product is heel erg niche in de hele grote branche waar zij werkzaam waren. De merkcategorieën overlappen wel, maar ik ga niks met de merknaam zelf doen, enkel de .nl-domeinnaam 301-en.

 

Het merk kopen lijkt me financieel niet haalbaar. Het was in Nederland een vrij bekend merk in deze branche.

aangepast door jochem8

 

Koelvest.nl voor mensen die last hebben van de warmte. Denk hierbij aan magazijnmedewerkers, werknemers in de industrie, mensen met MS en motorrijders.

Link naar reactie
  • 0

Zou het 301-en van de domeinnaam ook gelden als 'gebruiken in het handelsverkeer'? Immers, als die domeinnaam wordt ingetikt, verwacht men bij dat bedrijf uit te komen, maar komen uiteindelijk bij mij terecht. 

 

Koelvest.nl voor mensen die last hebben van de warmte. Denk hierbij aan magazijnmedewerkers, werknemers in de industrie, mensen met MS en motorrijders.

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, jochem8 zei:

[...] als die domeinnaam wordt ingetikt, verwacht men bij dat bedrijf uit te komen, maar komen uiteindelijk bij mij terecht. 

 

Er bestaat daarmee wel een reëel gevaar voor verwarring tussen ondernemingen, zeker gezien de domeinnaam bekend kan zijn bij klanten van de andere onderneming (bijvoorbeeld omdat die is opgeslagen in browsers van die klanten of wordt genoemd in e-mail, op briefpapier, in folders, enzovoort).

Link naar reactie
  • 0
Op 3-8-2020 om 13:15, jochem8 zei:

Het merk kopen lijkt me financieel niet haalbaar. Het was in Nederland een vrij bekend merk in deze branche.

 

Soms kan het je altijd nog wel eens verbazen. Ik zou zeker contact opnemen en navragen. Bedrijf is failliet dus men probeert er nog zoveel mogelijk uit te halen. 

Ik zou ook zeker contact opnemen met de bank.  Zij zijn pandhouder en hebben dus volledige rechten ongeacht of het verlopen is of niet. Misschien is het alleen maar een doorhaling die nog doorgevoerd moet worden. 

Link naar reactie
  • 0

Beste Forumleden,

 

Allereerst hartelijk dank voor de inzichten die op het forum gegeven worden, dit heeft mij in het vooronderzoek naar mijn vraag al nieuwe inzichten gegeven. Ik heb helaas geen vergelijkbare casus kunnen vinden, hopelijk kan iemand met de juiste expertise mij in advies voorzien.  Het volgende doet zich voor:

 

Mijn partner en ik zijn bezig met de start van een nieuwe onderneming (dienst = schoonheidsverzorging). De onderneming heeft een Spaanstalige naam (betekenis = houden van mijzelf), voor dit specifieke geval noem ik het even NAAM123. Deze onderneming is sinds dit jaar ingeschreven bij de KVK en er is vervolgens een .nl domeinnaam geregistreerd: NAAM123.nl. Afgelopen week ontving ik onderstaand bericht van degene die NAAM123  heeft geregistreerd als merknaam bij BIOP (onder de klassen waren Kl 16 Gedrukte papierwaren, Kl 25 Kleding en Kl 28 Speelgoed) de houder van deze merkregistratie is gevestigd in België:

 

Geachte,

Ik ben sinds 2016 de wettelijke eigenaar van het woordmerk "NAAM123" voor de Benelux. Ik heb vastgesteld dat u ons woordmerk, exact op dezelfde wijze geschreven, gebruikt voor Nederland. Dit is een flagrante inbreuk op het merkenrecht. Ik eis dan ook dat u onmiddellijk stopt om onze merknaam te gebruiken en de domeinnaam aan mij overdraagt. Indien u hier binnen de 8 werkdagen geen gevolg aan geeft, zal ik mijn advocaat opdracht geven een gerechtelijke procedure op te starten en een schadevergoeding te eisen.

 

Wij gebruiken inderdaad dezelfde 'merknaam', m.i. is er op geen enkele manier sprake van hetgeen gesteld wordt in artikel 2.20 lid 2 BVIE.  Ook wordt er volgens mij geen ongerechtvaardigd voordeel getrokken uit of afbreuk gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk. Houder van de merknaam gebruikt op dit moment enkel het .eu domein.

 

Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met bovenstaande casus, zie ik hierin iets over het hoofd? Of zijn wij gewoon vrij om de naam te blijven voeren?

 

Jullie opmerkingen c.q. antwoorden zie ik met belangstelling tegemoet.

Link naar reactie
  • 0

 

Komt mij voor als een blufbrief.

 

Je zou kunnen antwoorden dat jullie met je handelsnaam en domeinnaam in de vorm van gangbare Spaanse begrippen Naam123 voor schoonheidsdiensten geen inbreuk menen te maken op een eventueel merkrecht dat van toepassing is in klassen zoals genoemd in het merkenregister en dat er derhalve van schade geen sprake kan zijn. Je ziet het schrijven van een terzake deskundige advocaat graag tegemoet.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Dank voor de snelle reacties!

 

Is het wel aan te raden om actief te vragen naar een schrijven waarin onderbouw wordt op welke manier dan ook in of afbreuk gedaan wordt aan het merkenrecht, zoals vermeld bij de merkinbreukcriteria(in het BVIE opgesomd in artikel 2.20)? 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Zijsprongetje: heeft deze partij ook de .be domeinnaam geregistreerd? (zoekingang dns.be)

 

Advies is om zo snel mogelijk of zo vroeg mogelijk actief te worden met feitelijke activiteiten onder deze handelsnaam. En bij voldoende belang een merkregistratie te overwegen voor 'eigen' klassen.

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

En dan bij beschikbaarheid van middelen misschien toch beter direct juridische bijstand te zoeken of een juridische toetsing te laten doen op de eigen uitgangspositie.:winking-face:

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 18-12-2021 om 12:34, Gast zei:

Zijsprongetje: heeft deze partij ook de .be domeinnaam geregistreerd? (zoekingang dns.be)

 

Advies is om zo snel mogelijk of zo vroeg mogelijk actief te worden met feitelijke activiteiten onder deze handelsnaam. En bij voldoende belang een merkregistratie te overwegen voor 'eigen' klassen.

 

Mvg,

 

Wigbolt

 

Ik ben tevens de eigenaar van het .be domeinnaam, deze was vrij op het moment dat wij de bedrijfsnaam hebben ingeschreven bij de KvK. Voor zover mogelijk in deze tijd is de onderneming al actief deelnemend aan het economisch verkeer. 

Op 18-12-2021 om 17:14, TwaBla zei:

 

En dan een visueel afwijkende vorm te kiezen, zodat er geen verwarring kan ontstaan. :smiling-face-with-sunglasses:

 

Is op dit moment al aan de orde. Het logo dat wij voeren heeft op geen enkele manier overeenstemming met het logo van degene die ons in gebreke stelt. :upside-down-face: 

 

Ik ben wel benieuwd of er forumleden met een juridische achtergrond zijn die eerder een soortgelijke casus hebben behandeld? Ik kan namelijk niet goed onderbouwen of het toegestaan is om exact dezelfde naam in het domein te voeren. In geschreven communicatie gebruiken wij  daarnaast ook nog NAAM123 + Toevoeging om aan te geven om welke dienst het gaat. 

 

 

 

 

aangepast door siuhfoh
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Quote

Ik ben tevens de eigenaar van het .be domeinnaam

Houder. Ik denk dat het met deze aanvulling wel verstandig is om bijstand te vinden. Activiteit lijkt me vereist of geraden.

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
Op 18-12-2021 om 17:37, Gast zei:

Activiteit lijkt me vereist of geraden.

 

Ze zijn al actief, voor zover mogelijk in deze tijd. Het logo wijkt af, zodat ook op dat punt geen verwarring kan ontstaan.

 

Ik zou me niet op kosten laten jagen. Eenmaal nette brief sturen dat niet duidelijk is waar claim op inbreuk op gebaseerd is en verder niet druk over maken. :nerd-face:

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Op 17-12-2021 om 19:19, siuhfoh zei:

Mijn partner en ik zijn bezig met de start van een nieuwe onderneming (dienst = schoonheidsverzorging). De onderneming heeft een Spaanstalige naam (betekenis = houden van mijzelf), voor dit specifieke geval noem ik het even NAAM123. Deze onderneming is sinds dit jaar ingeschreven bij de KVK en er is vervolgens een .nl domeinnaam geregistreerd: NAAM123.nl. Afgelopen week ontving ik onderstaand bericht van degene die NAAM123  heeft geregistreerd als merknaam bij BIOP (onder de klassen waren Kl 16 Gedrukte papierwaren, Kl 25 Kleding en Kl 28 Speelgoed) de houder van deze merkregistratie is gevestigd in België:

Zolang je niet actief bent in dezelfde branch lijkt het mij geen probleem. Immers zij zijn actief in die desbetreffende klassen en niet in de schoonmaak.

Er zijn vaker bedrijven met dezelfde naam die opereren in verschillende markten (klassen). Bijvoorbeeld Ajax.

Ajax schoonmaakmiddel

Ajax software

Ajax brandblussers

en natuurlijk Ajax de voetbalclub.

 

Op 17-12-2021 om 19:19, siuhfoh zei:

Geachte,

Ik ben sinds 2016 de wettelijke eigenaar van het woordmerk "NAAM123" voor de Benelux. Ik heb vastgesteld dat u ons woordmerk, exact op dezelfde wijze geschreven, gebruikt voor Nederland. Dit is een flagrante inbreuk op het merkenrecht. Ik eis dan ook dat u onmiddellijk stopt om onze merknaam te gebruiken en de domeinnaam aan mij overdraagt. Indien u hier binnen de 8 werkdagen geen gevolg aan geeft, zal ik mijn advocaat opdracht geven een gerechtelijke procedure op te starten en een schadevergoeding te eisen.

Pure blufbrief. Komt niet eens van een advocaat. 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 255 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.