Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
ruudr

vraag over geschil na verkoop onderneming

Recommended Posts

Ik heb enige tijd geleden mijn onderneming verkocht. Onderdeel van deze deal was de afspraak dat als er uit een boekenonderzoek van de belastingdienst gebreken zouden blijken deze op mij verhaalt kunnen worden, alles binnen 5 jaar na verkoop.

 

Er is na 3 jaar na verkoop een boekenonderzoek geweest, de slotbespreking met de belastingdienst is geweest en vervolgens werd ik op de hoogte gesteld dat de belastingdienst een naheffingsaanslag oplegd. Dit was het eerste moment dat ik op de hoogte ben gesteld. Ik heb me dus niet kunnen verdedigen bij de belastingdienst of een ander soortige toelichting kunnen geven naar de belastingdienst.

 

Ik ben het niet eens met deze naheffing en door (niet door mijn toedoen) is de bezwaartermijn van deze naheffingsaanslag verstreken. Over dit laatste heb ik geen vraag maar kan de koper de naheffing uberhaupt nog op mij verhalen, ik heb helemaal geen inspraak gehad bij het boekenonderzoek. Sterker nog ik wist niet eens dat het er was. Nu ze voor mij gehandeld hebben in het boekenonderzoek is het dan niet zo dat ze ook de gevolgen van dit handelen moeten dragen?

 

ik hoor graag van jullie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het moet dan wel om een BV gaan. Thans ben je geen partij meer in de BV, dus op zich zijn ze ook niet gehouden om u erbij te laten zijn. Wellicht is het wel netjes geweest.

 

Maar ik ben geen jurist, deze kunnen wellicht op basis van jurisprudentie andere inzichten hebben.

Maar wat had je aan de naheffingsaanslag kunnen veranderen dan?


Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Share this post


Link to post
Share on other sites

dank voor jullie reacties, het betreft inderdaad een bv en het onderzoek heeft (ook) betrekking op de periode waarin ik eigenaar was.

Ik verwacht dat ik het geschil met de belastingdienst mondeling had kunnen verdedigen en toelichten. Mijn mening is dat het om een misverstand is die, als ik het toegelicht zou kunnen hebben, niet geleidt zou hebben tot een fiscale naheffing.

Maar het is toch raar dat ondanks dat ik geen eigenaar meer ben van de BV ze wel namens mij, en zonder mij in te lichten, kunnen handelen en afspraken kunnen maken met de belastingdienst?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoezo is dat raar, de BV is een rechtspersoon, de Belasting heeft niets met jou te maken.

 

Achteraf gezien (altijd makkelijk praten ;-) had je moeten aangeven, dat een voorwaarde is dat je betrokken bent bij een eventueel boekenonderzoek,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meestal wordt standaard in het overnamecontract bepaald dat een claim van een derde (zoals de fiscus) binnen een bepaalde termijn aan de verkoper moet worden gemeld, zodat hij eventueel zelf verweer kan voeren. Ook een schikking zonder overleg is vaak niet toegestaan.

 

Ook als die bepalingen niet in het overnamecontract staan maak je nog wel een goeie kans, het is natuurlijk raar dat je zou moeten betalen voor een claim die je bij tijdige melding had kunnen weerleggen. Koper zal dit waarschijnlijk betwisten en stellen dat bezwaar zinloos zou zijn geweest. De discussie zal dus vooral gaan over de waarde van de gemiste kans in het bezwaar.


Advocaat contractenrecht en overnames: www.beverwijkvangilst.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 295 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept