Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  

vraag over geschil na verkoop onderneming

Aanbevolen berichten

Ik heb enige tijd geleden mijn onderneming verkocht. Onderdeel van deze deal was de afspraak dat als er uit een boekenonderzoek van de belastingdienst gebreken zouden blijken deze op mij verhaalt kunnen worden, alles binnen 5 jaar na verkoop.

 

Er is na 3 jaar na verkoop een boekenonderzoek geweest, de slotbespreking met de belastingdienst is geweest en vervolgens werd ik op de hoogte gesteld dat de belastingdienst een naheffingsaanslag oplegd. Dit was het eerste moment dat ik op de hoogte ben gesteld. Ik heb me dus niet kunnen verdedigen bij de belastingdienst of een ander soortige toelichting kunnen geven naar de belastingdienst.

 

Ik ben het niet eens met deze naheffing en door (niet door mijn toedoen) is de bezwaartermijn van deze naheffingsaanslag verstreken. Over dit laatste heb ik geen vraag maar kan de koper de naheffing uberhaupt nog op mij verhalen, ik heb helemaal geen inspraak gehad bij het boekenonderzoek. Sterker nog ik wist niet eens dat het er was. Nu ze voor mij gehandeld hebben in het boekenonderzoek is het dan niet zo dat ze ook de gevolgen van dit handelen moeten dragen?

 

ik hoor graag van jullie.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het moet dan wel om een BV gaan. Thans ben je geen partij meer in de BV, dus op zich zijn ze ook niet gehouden om u erbij te laten zijn. Wellicht is het wel netjes geweest.

 

Maar ik ben geen jurist, deze kunnen wellicht op basis van jurisprudentie andere inzichten hebben.

Maar wat had je aan de naheffingsaanslag kunnen veranderen dan?


Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

dank voor jullie reacties, het betreft inderdaad een bv en het onderzoek heeft (ook) betrekking op de periode waarin ik eigenaar was.

Ik verwacht dat ik het geschil met de belastingdienst mondeling had kunnen verdedigen en toelichten. Mijn mening is dat het om een misverstand is die, als ik het toegelicht zou kunnen hebben, niet geleidt zou hebben tot een fiscale naheffing.

Maar het is toch raar dat ondanks dat ik geen eigenaar meer ben van de BV ze wel namens mij, en zonder mij in te lichten, kunnen handelen en afspraken kunnen maken met de belastingdienst?

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Hoezo is dat raar, de BV is een rechtspersoon, de Belasting heeft niets met jou te maken.

 

Achteraf gezien (altijd makkelijk praten ;-) had je moeten aangeven, dat een voorwaarde is dat je betrokken bent bij een eventueel boekenonderzoek,

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Meestal wordt standaard in het overnamecontract bepaald dat een claim van een derde (zoals de fiscus) binnen een bepaalde termijn aan de verkoper moet worden gemeld, zodat hij eventueel zelf verweer kan voeren. Ook een schikking zonder overleg is vaak niet toegestaan.

 

Ook als die bepalingen niet in het overnamecontract staan maak je nog wel een goeie kans, het is natuurlijk raar dat je zou moeten betalen voor een claim die je bij tijdige melding had kunnen weerleggen. Koper zal dit waarschijnlijk betwisten en stellen dat bezwaar zinloos zou zijn geweest. De discussie zal dus vooral gaan over de waarde van de gemiste kans in het bezwaar.


Advocaat contractenrecht en overnames: www.beverwijkvangilst.nl

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  Groeien doe je met ondernemers onder elkaar:

  ✓     Stel jouw ondernemersvragen

  ✓     Deel jouw antwoorden

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     Op jouw moment

  ✓     Altijd gebaseerd op relevantie, inhoud en vakmanschap

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké