• 0

Toekomstplan. Gaarne advies!

Mijn huidige werksituatie biedt mij de kans om mijn toekomstplannen te realiseren, namelijk een multimediabedrijfje starten. Excuus vooraf voor dit lange verhaal en de vele vragen. Het is nogal complex (voor mij), en ik wil de juiste besluiten nemen, en uiteraard een financieel zo gunstig mogelijk scenario.

 

 

Huidige werksituatie:

Het bedrijf waarvoor ik werk bevindt zich in tijden van bezuinigingen, en veel medewerkers zullen gedwongen ontslagen worden. Ik ben niet één van die medewerkers, maar heb mij wel als vrijwilliger aangemeld. De reden hiervoor is tweeledig. Ten eerste heb ik het niet meer naar mijn zin a.g.v. een aantal nare voorvallen met de bedrijfsleiding. Ten tweede is de vertrekpremie voor mij voldoende startkapitaal om een bedrijf te starten, en een periode te overbruggen om mij voor te bereiden.

De bedrijfsleiding heeft ingestemd met mijn verzoek, en mij toegezegd dat ik weg mag volgens het 'Sociaal Plan'. Dit houdt in dat zij gedurende maximaal een jaar helpen en bemiddelen bij zoeken naar ander werk, en dat ik een maandsalaris maal het aantal dienstjaren meekrijg. Omdat ik geen gebruik zal maken van dat jaar bemiddeling en ontslag neem (ik wil immers een eigen bedrijf starten) krijg ik ook 3 maandsalarissen bonus mee. In totaal komt dit neer op ongeveer 12 maandsalarissen.

Nu is er een kink in de kabel gekomen. Mijn werkgever heeft een fout gemaakt, en volgens de regels kan ik toch niet weg via het Sociaal Plan. Aangezien zij dit wel eerder beloofd hebben (zwart op wit) bieden zij mij nu een nieuwe regeling en hetzelfde bedrag als wat ik anders zou hebben gekregen. Zij noemen dit een "pro forma"-regeling waarbij zij op papier zetten dat bedrijfsleiding en werknemer niet meer door 1 deur kunnen, en zij een financiele regeling voorstellen. Ik moet hiervoor een advokaat in de hand nemen. Mogelijk dat mijn rechtsbijstandverzekering dit dekt, en anders betaalt mijn werkgever de advokaat hebben ze toegezegd.

 

 

Mijn toekomstplannen:

Ik wil een eenmanszaak multimediabedrijfje starten. De helft van de vertrekpremie is voldoende om de benodigde hard-/software aan te schaffen. De rest heb ik nodig om een periode van +/- anderhalf jaar te overbruggen om te studeren en formaliteiten te regelen. Gedurende die anderhalf jaar zal ik veelal verblijven bij familie in het buitenland, omdat ik hier erg goedkoop kan wonen, en in een prettiger leefomgeving ben. Gedurende deze periode heb ik geen inkomen.

 

 

Vervolgstappen:

1   De deal met mijn werkgever rondmaken.

2   Hard-/software en studiemateriaal aanschaffen.

3   Mij anderhalf jaar (veelal) in het buitenland voorbereiden.

4   Terug in Nederland: inschrijven KvK, en bedrijf formeel starten.

 

 

Vragen:

1   Mijn werkgever adviseert mij de pro forma regeling omdat ik dan niet-verwijtbaar werkeloos ben, en dus in aanmerking kom voor WW-uitkering. Wel adviseren ze dat ik op mijn woorden let bij het GAK, omdat ik anders mogelijk toch als verwijtbaar werkeloos wordt gezien. Wat hun betreft mag ik ook gewoon ontslag nemen, en krijg ik ook mijn vertrekpremie, maar dan kom ik zeker niet in aanmerking voor WW. Mijn vraag is of het in mijn geval uberhaupt uitmaakt, omdat ik mij anderhalf jaar voor 100% zal voorbereiden op een eigen bedrijf, ik veelal in het buitenland ben, en ik dus niet zal gaan soliciteren. Volgens mij kom ik zowiezo niet in aanmerking voor WW, en kan ik dus gewoon ontslag nemen.

 

2   Onder bepaalde voorwaarden krijgen starters een startersuitkering. Maakt het hier iets uit of je wel of niet verwijtbaar werkeloos bent geworden?

 

3   Na mijn ontslag, en vervolgens anderhalf jaar voorbereiding, wil ik mij inschrijven bij de KvK en formeel een bedrijf starten. Is dit het juiste moment? M.a.w. heeft het zin om mij eerder in te schrijven?

 

4   Na de uitkering van de vertrekpremie moet ik direct een aanzienlijk bedrag investeren. Echter, financieel voordeel (aftrekken van belastingen) heb ik pas nadat ik een bedrijf ben gestart en winst maak. Mijn vraag: klopt dit?

 

5   Voor vertrekpremies bestaan belastingtechnisch aantrekkelijke regelingen. Voor mij is dit niet interessant omdat ik het geld direct nodig heb. Ik heb de komende anderhalf jaar geen inkomen. Dus volgens mij, het meest gunstige wat ik kan doen is mijn inkomen bij belastingopgave 'uitsmeren' over twee jaar. Is dit correct?

 

 

Alvast bedankt voor de moeite!

Saskia

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Nu is er een kink in de kabel gekomen. Mijn werkgever heeft een fout gemaakt, en volgens de regels kan ik toch niet weg via het Sociaal Plan. Aangezien zij dit wel eerder beloofd hebben (zwart op wit) bieden zij mij nu een nieuwe regeling en hetzelfde bedrag als wat ik anders zou hebben gekregen. Zij noemen dit een "pro forma"-regeling waarbij zij op papier zetten dat bedrijfsleiding en werknemer niet meer door 1 deur kunnen, en zij een financiele regeling voorstellen. Ik moet hiervoor een advokaat in de hand nemen. Mogelijk dat mijn rechtsbijstandverzekering dit dekt, en anders betaalt mijn werkgever de advokaat hebben ze toegezegd.

 

Ik heb net al je vragen beantwoord maar ik was niet ingelogd g*dver!

 

Maar nu ik bovenstaand verhaal lees ipv alle vragen zal ik het kort houden. Je moet een verklaring laten maken door je werkgever en deze ter goedkeuring voor laten leggen aan het CWI. Waarschijnlijk keuren ze het ontslag niet goed en moet je naar de kantonrechter. Je zit dan idd met een advocaat. De kantonrechter is uiterst mild voor de werknemer, hij zal je in de regel veel geld meegeven.

 

Wat betreft je vertrekpremie, je wil natuurlijk niets liever dan deze onbelast binnen krijgen. De beste manier is direct cashen ipv uitsmeren. Bij uitsmeren ben je nl. afhankelijk van de kaspositie van het bedrijf, gaan ze over de kop dan zal het Gak in het beste geval een deel vergoeden.

 

Wat betreft de vraag over je bedrijf . Probeer zoveel mogelijk te voorkomen om een zaak te starten. Ga als free-lancer werken middels het www.uniforce.nl concept.

Je kan jezelf dan in dienst nemen en blijft gewoon werknemersrechten houden. Scheelt je ook qua verzekeringen.

Slechts wanneer je heel veel moet investeren in bedrijfsgoederen en al een vaste klantenkring hebt is het starten van een echte zaak bij de KVK interessant.

 

 

doe wat alleen jij kan doen

Link naar reactie
  • 0

1Mijn vraag is of het in mijn geval uberhaupt uitmaakt, omdat ik mij anderhalf jaar voor 100% zal voorbereiden op een eigen bedrijf, ik veelal in het buitenland ben, en ik dus niet zal gaan soliciteren. Volgens mij kom ik zowiezo niet in aanmerking voor WW, en kan ik dus gewoon ontslag nemen.

 

Klopt, pro forma is alleen zinvol als je voor een WW in aanmerking wil komen. Voor een pro forma heb je overigens geen advocaat nodig, een jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht kan die ontbinding prima regelen.

 

3   Na mijn ontslag, en vervolgens anderhalf jaar voorbereiding, wil ik mij inschrijven bij de KvK en formeel een bedrijf starten. Is dit het juiste moment? M.a.w. heeft het zin om mij eerder in te schrijven?

 

Inschrijven is alleen zinvol als je bedrijfsactiviteiten gaat uitoefenen. Wat je zou kunnen overwegen is om je voorafgaand aan de studie reeds in te scrhijven en de studie als aftrekpost op te voeren. Wat fiscaal gezien het meest interessant is kun je misschien het beste aan 2thepoint vragen.

 

Na de uitkering van de vertrekpremie moet ik direct een aanzienlijk bedrag investeren. Echter, financieel voordeel (aftrekken van belastingen) heb ik pas nadat ik een bedrijf ben gestart en winst maak. Mijn vraag: klopt dit?

Winst is geen noodzakelijk vereiste om aftrekposten in mindering te kunnen brengen, een omzet wel.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Sorry, ik kom er wat laat in maar had een avondje uit vandaag... ;)

 

Ik zou even niet letten op Mr. Boomstick,...sorry maar dat is gewoon een reclamepraatje...

Pfff als je zelfstandig wilt worden en volgens zijn "freelance" methode wil gaan werken moet je toch nog een BV oprichten....hmm...

 

Het is voor jou voordelig om DIRECT na je ontslag te starten met je bedrijfje...ik weet de in's en out's niet precies maar de belastingdienst wel (gewoon even bellen) Maar als je je ontslag"bonus" (gedeeltelijk) inbrengt als startkapitaal om een bedrijfje te starten hoef je over een gedeelte van die bonus geen of weinig belasting te betalen.

 

De pro-forma hoeft voor jou niet perse, omdat je toch niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering als je onbemiddelbaar in het buitenland zit. Zorg wel dat ze dan de belofte (als je zelf ontslag neemt) goed op papier zetten (eventueel alvast de uitkering op je rekening voordat je je ontslag neemt).

Het is trouwens meer regel dan uitzondering dat in zulke gevallen de werkgever jouw advocaat/jurist betaalt.

 

Financieel voordeel heb je wel gelijk als je je bedrijf start want

a: je voorkomt een gedeelte loonbelasting etc op je ontslagpremie..

b: je investeringen zijn 19% goedkoper door btw teruggave...

 

Tevens kun je inderdaad je studiekosten via de zaak laten lopen,

het verlies dat je het eerste jaar loopt kun je verrekenen met de winst van drie volgende jaren...

 

Er bestaat geen startersuitkering voor jouw situatie....(alleen als je een tijd in de bijstand zit zijn er evt wel dergelijke regelingen)...

Wel is er de startersaftrek voor startende ondernemers...(je mag een bedrag extra aftrekken van je winst 3* in de eerste vijf jaar) dus voor jou waarschijnlijk pas het tweede of 3e jaar....

 

Uitsmeren is niet aantrekkelijk voor jou (zie bovenstaande) omdat er voor jouw situatie wel een belastingtechnisch aantrekkelijke regeling bestaat. Bovendien ik zeg altijd maar zo: Hebben is hebben en nog krijgen is afwachten....

 

 

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

Ten eerste, allen bedankt voor de reacties.

 

Er is mij al meer duidelijk geworden. Nog even kort samengevat:

 

Mijn werkgever keert de ontslagpremie uit en ik neem ontslag. De helft van dit bedrag investeer ik in benodigde spullen, de rest houd ik op mijn bankrekening om de komende anderhalf jaar (voorbereiding) van te leven. Na anderhalf jaar zal het geld (bijna) op zijn, en probeer ik mijn eerste opdrachten te krijgen.

 

 

Nog openstaande issues voor mij:

 

1. Edward zegt dat inschrijven bij de KvK alleen zinvol is als ik bedrijfsactiviteiten uitvoer. 2thePoint zegt dat ik mij direct moet inschrijven omdat ik BTW af kan trekken van mijn aangeschafte spullen.

Ik zal de komende anderhalf jaar geen bedrijfactiviteiten uitvoeren (althans, het is enkel voorbereiding). Kan ik dan toch bij belastingopgave over 2004 de BTW aftrekken, enkel en alleen omdat ik bij de KvK sta ingeschreven?

 

2. Maakt het niets uit als ik een bedrijf start en mij vervolgens anderhalf jaar als een kluizenaar terugtrek?

 

3. Met "uitsmeren" bedoelde ik dat ik mijn inkomen van dit jaar bij belastingopgave mag uitsmeren over dit jaar en volgend jaar, omdat ik volgend jaar aanzienlijk minder verdien (niets zelfs). Mogelijk zal ik moeten kiezen: inkomen uitsmeren, of ontslagpremie als startkapitaal opgeven. Ik zal de belastingdienst hierover bellen.

 

4. Boomstick heeft een punt met verzekeren. Als ik ontslag neem moet ik mij particulier verzekeren. Echter, aangezien ik direct naar het buitenland vertrek kan ik volgens mij een reisverzekering afsluiten (er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die dat voor maximaal 1 jaar doen). Dit is gunstiger dan een particuliere verzekering. Als ik direct een eigen bedrijf start weet ik niet of dit nog mogelijk is. Ik ben mogelijk verplicht om mij particulier te verzekeren omdat mijn inkomen dit jaar boven de drempel uit zal komen.

 

Zouden jullie nog je mening willen geven over bovenstaande? Bedankt!

 

Saskia

 

Link naar reactie
  • 0

 

Nog openstaande issues voor mij:

 

1. Edward zegt dat inschrijven bij de KvK alleen zinvol is als ik bedrijfsactiviteiten uitvoer. 2thePoint zegt dat ik mij direct moet inschrijven omdat ik BTW af kan trekken van mijn aangeschafte spullen.

Ik zal de komende anderhalf jaar geen bedrijfactiviteiten uitvoeren (althans, het is enkel voorbereiding). Kan ik dan toch bij belastingopgave over 2004 de BTW aftrekken, enkel en alleen omdat ik bij de KvK sta ingeschreven?

 

Voor de goede orde, ik ga er vanuit dat je met de inschrijving bij de KvK gelijktdig een BTW-nummer bij de belastingdienst aanvraagt. Verrekening BTW kan alleen bij de aangifte voor de omzetbelasting. Inschrijving bij de KvK is dus niet voldoende om teruggave van BTW in aanmerking te komen.

 

Indien je nu al investeringen wil gaan doen en ook je studiekosten in aftrek wil brengen is het wellicht verstandig om je reeds nu in te schrijven bij de KvK en de Belastingdienst.

 

2. Maakt het niets uit als ik een bedrijf start en mij vervolgens anderhalf jaar als een kluizenaar terugtrek?

Vraag dit tevens na bij de Belastingdienst. Enige periode van inactiviteit zullen ze niet moeilijk over doen, maar het is mij niet bekend hoelang die periode mag zijn.

 

4. Boomstick heeft een punt met verzekeren. Als ik ontslag neem moet ik mij particulier verzekeren. Echter, aangezien ik direct naar het buitenland vertrek kan ik volgens mij een reisverzekering afsluiten (er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die dat voor maximaal 1 jaar doen). Dit is gunstiger dan een particuliere verzekering. Als ik direct een eigen bedrijf start weet ik niet of dit nog mogelijk is. Ik ben mogelijk verplicht om mij particulier te verzekeren omdat mijn inkomen dit jaar boven de drempel uit zal komen.

Of een reisverzekering de door jou gewenst dekking biedt vraag ik mij af. Ga dit vooral goed na bij je verzekeraar. In ieder geval zul je voor het buitenland een aanvullende voorziening moeten treffen als je in Nederland voor de verplichte verzekering in aanmerking komt.

 

Als jij een onderneming start en de inkomensgrens niet overschrijdt kun je verplicht verzekerd blijven. Volgens mij maakt het niet uit of je het hierbij op een formele ontbinding laat aankomen of je zelf ontslag neemt.

 

Wellicht is het zinvol om in plaats van een som geld rechtstreeks te ontvangen, deze te laten storten op een rekening van een door jou op te richten vennootschap (Ltd). In die vennootschap ken je jezelf een inkomen toe dat onder de inkomensgrens voor de verplichte verzekering ligt. Wat fiscaal gezien in jouw geval de meest gunstige oplossing is kan een boekhouder of accountant je zeker meer over vertellen.

 

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

2. Maakt het niets uit als ik een bedrijf start en mij vervolgens anderhalf jaar als een kluizenaar terugtrek?

 

Je bent toch je bedrijf aan het opzetten? Ook die uren tellen mee als ondernemer....dus er is geen sprake van inactiviteit, alleen kun je nog geen nota's sturen....

 

4.Ik ben mogelijk verplicht om mij particulier te verzekeren omdat mijn inkomen dit jaar boven de drempel uit zal komen.

 

Dat is nog te bezien aangezien je met je bedrijfsverlies je inkomen ook weer naar beneden haalt...

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

 

Misschien heb jij wel persoonlijke motieven om je in het buitenland terug te trekken (en die gaan ons niks aan) maar als voorbereiding op een startup lijkt me anderhalf jaar erg lang. Waarom begin je niet eerder, vanuit het buitenland dan, om gaandeweg je aanbod aan te scherpen?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Twalevel,

 

Bedankt voor je reactie. Mijn motief om tijdelijk bij familie in het buitenland te wonen is precies zoals ik eerder zei: goedkoper wonen om zoveel mogelijk geld over te houden, en een prettiger leefomgeving (goed voor inspiratie).

 

Anderhalf jaar is inderdaad lang, maar ik reken het liefst wat ruim (mogelijk ben ik eerder klaar). Waar de meeste tijd in gaat zitten is het maken van een 'digitaal visitekaartje' om aan mijn potentiele klanten te laten zien. Dit zal een DVD zijn met digitale creaties (3D-ontwerpen/-animaties, en muziekproducties). Ik wil dit het liefst groots aanpakken, zodat ik mij direct van mijn sterkste kant laat zien, en dat is mijn aandacht voor kwaliteit (naast mijn natuurlijke talent!). Ik moet daarvoor ook nog enkele computerprogramma's beter onder de knie krijgen. Kortom, gezien mijn financiele situatie heb ik de mogelijkheid om mij voor langere tijd voor te bereiden. Het voordeel hiervan is dat mijn potentiele klanten direct zien dat ik de zaken professioneel aanpak. Ik doe dit liever dan snel beginnen, kleine opdrachten uitvoeren, en naast die opdrachten verder studeren en mijn 'digitale visitekaartje' af te ronden (mogelijk heb ik daar dan nog weinig tijd en energie voor). Beide opties om te starten hebben voors en tegens denk ik, maar ik kies voor de eerste optie omdat mij dit een veel beter gevoel geeft, en ik van begin af aan een grotere klantenkring zal bereiken is mijn mening.

 

 

2thePoint en Edward,

 

Wederom bedankt voor jullie antwoorden, en sorry voor mijn late reactie. (druk,druk,druk :-) )

 

Ik heb de belastingdienst en KvK gebeld. Hoewel ik soms wat tegenstrijdige antwoorden kreeg en van het kastje naar de muur ben gestuurd heb ik nu toch meer duidelijkheid. Wat ik volgens mij bevestigd heb gekregen is het volgende:

 

1. Ik de opstartfase zal ik worden gezien als "ondernemer voor de BTW", maar niet voor de inkomstenbelasting (en dit is geloof ik ook wat jullie boven bedoelden). Ik kan dus BTW aftrekken van mijn aankopen (wordt een negatieve aangifte van mijn omzetbelasting).

2. Er bestaat geen mogelijkheid om de vertrekpremie als startkapitaal in te brengen, en minder belasting te betalen. Het wordt gewoon als loon gezien. (Ik had wel enige twijfels aan de deskundigheid van de persoon bij de belastingtelefoon, en 2thePoint zegt dat die mogelijkheid wel bestaat. Conclusie...?)

3. De belastingdienst kan/zal controles uitvoeren op startende ondernemers. Hier heb ik mogelijk een probleem als ik in het buitenland zit. Ik denk dat ik een afspraak ga maken met de belastingdienst, open kaart speel (doe ik altijd ;-) ), en voorstel om gezamelijk een manier te vinden dat ik bewijs dat ik weldegelijk activiteiten verricht voor mijn onderneming.

 

Edward noemt de optie van een venootschap oprichten i.v.m. de inkomensgrens voor de verzekering. Interessant, echter het punt is dat ik meteen na mijn ontslag het grootste deel van de vertrekpremie gebruik om spullen aan te schaffen. Dit bedrag plus mijn salaris tot nog toe, zal hoger zijn dan deze inkomensgrens. Een ander punt is dat dit soort constructies mij een beetje bang maken, en daarom denk ik weggelegd zijn voor mensen met enige ervaring.

Zoals 2thePoint zegt zal mijn bedrijfsverlies mijn inkomen naar beneden halen en ik mogelijk weer onder de inkomensgrens uitkomen. Dit zou mooi zijn. Ik ga proberen zoveel mogelijk verlies te maken!

 

Saskia

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Saskia,

 

Een aanloopje nemen naar het bestaan als zelfstandige is begrijpelijk. Een aanloop van anderhalf jaar is echter veels te lang. Dat duidt op angst voor de sprong. Je wil alles perfect voorbereid hebben, en stelt het eerste marktcontact te lang uit. Terwijl je juist die marktcontacten nodig hebt om je benadering te verfijnen en verbeteren. Sterker nog: van contacten met prospects en klanten kun je veel leren, en zelfs energie halen. Als je net begint is het doodeng om op acquisitie uit te moeten, en met je beperkte portfolio klanten over de streep te trekken. Maar er zijn ook vele aardige opdrachtgevers die je op je sterke kanten attenderen, en je zwaktes. Als je je kan permiteren om anderhalf jaar geen inkomsten te hebben, benut die tijd dan bijvoorbeeld om opdrachten te krijgen waarbij inkomsten niet zo belangrijk zijn. Maar ga je niet anderhalf jaar verstoppen. Heb je daarentegen gewoon zin in een sabatical, een periode zonder zorgen: geniet ervan!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
2. Er bestaat geen mogelijkheid om de vertrekpremie als startkapitaal in te brengen, en minder belasting te betalen. Het wordt gewoon als loon gezien. (Ik had wel enige twijfels aan de deskundigheid van de persoon bij de belastingtelefoon, en 2thePoint zegt dat die mogelijkheid wel bestaat. Conclusie...?)

Wat nou als ik zeg dat we beiden gelijk hebben...?!!

Je kunt het bedrag in een nieuw op te starten BV laten storten, dit heet een Stamrecht BV. Op het moment dat je privé dit geld weer uit de BV haalt betaal je pas loonbelasting.

Het voert te ver om dit helemaal uit te leggen hoe en wat een Stamrecht BV precies werkt dus maar even een linkje naar een collega die dit al heeft uitgewerkt tot in de puntjes....

http://www.belastingbesparing.com/algstamrecht.html

 

3. De belastingdienst kan/zal controles uitvoeren op startende ondernemers. Hier heb ik mogelijk een probleem als ik in het buitenland zit.

Nog even afgezien van het feit dat een belastinginspecteur zijn bezoek altijd aankondigt, hoef je zelf niet aanwezig te zijn bij een controle....Zolang hij de stukken maar in kan kijken.

Heb je een administratiekantoor in Nederland, dan kan de controle daar plaatsvinden bijvoorbeeld, of ergens anders op neutraal gebied.

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reacties!

 

De stamrechtverzekering kende ik wel, maar een eigen stamrecht BV nog niet. Bedankt voor de tip en de link!

 

Twalevel,

Je hebt een goed beoordelingsvermogen! Een "periode zonder zorgen" is ook zeker iets waar ik onbewust behoefte aan heb. Goed dat je dat zegt. Ik heb de afgelopen 9 jaar hard moeten werken, waarvan de laatste jaren erg zwaar waren. Verder heb ik al die tijd in Amsterdam-Centrum gewoond wat je ook niet in je kouwe kleren gaat zitten! (Ik heb het helemaal gehad met het stadsleven.) Ik heb dus zeker ook behoefte aan rust, en ga de komende tijd ook zeker genieten!

 

Ik heb er al eerder over nagedacht om tijdens die anderhalf jaar 'gratis' opdrachten uit te voeren (zonder een al te strakke planning). Ik heb contact gehad met enkele bedrijven en kennissen waarvoor ik opdrachten uit kan voeren. Zo doe ik ervaring op, kan deze projecten gebruiken voor m'n portofolio, ik maak "marktcontact" (zoals je zegt) en ik geef direct een visitekaartje af. Of ik dit geheel gratis doe weet ik nog niet, maar het is een optie, en wellicht een goede reclamestunt.

 

Saskia

Link naar reactie
  • 0

Twalevel,

Je hebt een goed beoordelingsvermogen! Een "periode zonder zorgen" is ook zeker iets waar ik onbewust behoefte aan heb. Goed dat je dat zegt. Ik heb de afgelopen 9 jaar hard moeten werken, waarvan de laatste jaren erg zwaar waren. Verder heb ik al die tijd in Amsterdam-Centrum gewoond wat je ook niet in je kouwe kleren gaat zitten! (Ik heb het helemaal gehad met het stadsleven.) Ik heb dus zeker ook behoefte aan rust, en ga de komende tijd ook zeker genieten!

 

Ik heb er al eerder over nagedacht om tijdens die anderhalf jaar 'gratis' opdrachten uit te voeren (zonder een al te strakke planning). Ik heb contact gehad met enkele bedrijven en kennissen waarvoor ik opdrachten uit kan voeren. Zo doe ik ervaring op, kan deze projecten gebruiken voor m'n portofolio, ik maak "marktcontact" (zoals je zegt) en ik geef direct een visitekaartje af. Of ik dit geheel gratis doe weet ik nog niet, maar het is een optie, en wellicht een goede reclamestunt.

 

Til hier niet te licht aan. Je zal zien dat als je je 1,5 jaar voorbereid voordat je 'de markt' opgaat, je achteraf tot de conclusie komt dat je het meeste werk over moet doen omdat je geen feedback van de markt hebt gehad. Je hebt dan weer 1,5 jaar nodig om de boel goed op de rit te krijgen en de vraag is of je dat dan financieel kunt trekken. Ik zou gewoon 6 maanden er helemaal uit gaan, misschien een beetje pielen met e.a. als je daar zin in hebt. Maar stel jezelf wel een deadline waarna je er 'vol' tegenaan gaat.

 

Veel succes!

Auto leasen? Eerst bij LeaseVergelijker kijken! | InfoTrade: erkend Adwords Qualified Company

 

Hope is not a strategy!

Link naar reactie
  • 0

Bij de opening van deze thread ging ik er vanuit dat je een volledig nieuwe activiteit wil ontwikkelen, waarvoor een uitgebreide studie nodig is. Nu je meer toelichting op je plannen hebt gegeven vraag ik mij af – gelijk anderen reeds hebben gedaan – of je er verstandig aan doet om zolang langs de zijlijn te gaan zitten. Ondernemen is risico nemen en kost tijd, heel veel tijd. Dat je enige tijd steekt in de ontwikkeling en een goede presentatie is natuurlijk van belang, maar probeer geen zorgvuldig geregisseerd plan in elkaar te timmeren en alles tot in de puntjes voor te bereiden. Vergeet het maar, dat lukt niet. Als ik ons zelf als voorbeeld neem – en men verwijt mij regelmatig te perfectionistisch te zijn – dan kan ik stellen dat nog geen half jaar na de start ons aanvankelijke ondernemingsplan al weer grotendeels herschreven moest worden. Educatie en persoonlijke ontwikkeling ben je als ondernemer continue mee bezig. Helemaal op multimediagebied staan de ontwikkelingen niet stil. Laat hier geen startmoment vanaf hangen. Zorg dat je basis goed is. Bepaal voor jezelf een reële startdatum en begin. Start vroeg met het leggen van de contacten met de markt dan heb je hier in het vervolg alleen maar voordeel van. Succes!

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Allen,

 

Na zoveel commentaar op de voorgenomen anderhalf jaar voorbereiding moet ik dit zeerzeker gaan meenemen in mijn toekomstplan, en dit heroverwegen.

 

Wat ik zou willen, op multimediagebied, is een compleet product afleveren. Dit houdt in dat ik, bijvoorbeeld bij een 3D-animatie, zelf de regie, de grafische ontwerpen, geluid/muziek,speciale effecten en video-bewerking wil doen. Dit zijn in principe allemaal 'vakken apart', waar veel tijd in gaat zitten, zeker omdat ik op elk gebied nog e.e.a. te leren heb. Mijn inschatting was dat, mits ik mij voor langere tijd in een rustige omgeving bevind en mij goed voorbereid, dit een haalbare kaart moet zijn. Echter, om naast deze voorbereiding ook nog marktcontact te houden en opdrachten aan te nemen is waarschijnlijk teveel van het goede.

 

Ik waardeer het zeer dat jullie de tijd hebben genomen om mijn plannen van commentaar te voorzien. Er zitten waardevolle tips bij. Ik hou jullie op de hoogte!

 

Saskia

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 279 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.