Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Qtje22

Verhuur kamer aan v.o.f.

Recommended Posts

Ik heb een paar vraagjes hopelijk kan iemand mij hiermee helpen.

 

Mijn vriend is een vof gestart samen met een vriend. Ik ondersteun hun mbt het voeren van de administratie. Zodoende hebben we mijn koopwoning als vestigingsadres. Ik ben enig eigenaar van de koopwoning. Mijn vriend staat wel ingeschreven als inwonend op dit adres. Ik heb een klein slaapkamertje ingericht als kantoor ook wordt er gebruik gemaakt van mijn prive internet/telefoon enz. Is het mogelijk en/of aan te raden dat ik privé een soort huurovereenkomst afsluit met de VOF voor de huur van de kamer (bv gebaseerd op oppervlakte). Als het goed is ben ik dan toch privé voor de IB vrijgesteld tot zo’n EUR 4.000. Is dit dan (voor de vof) inclusief BTW. En zou ik dan privé facturen aan de VOF moeten sturen of is een overeenkomst met daarin de termijn en het BTW bedrag voldoende.

 

Ik zie jullie reacties/adviezen graag tegemoet.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Qtje,

 

Jij bent van plan een werkkamer in je woning te verhuren aan een samenwerkingsverband (v.o.f) waarvan een met jouw verbonden persoon (je vriend) deel uitmaakt. In dat geval valt de verhuur van de woning onder de terbeschikkingstellings regeling. Dat wil zeggen dat de huurinkomsten bij jouw belast zijn in box 1 en aftrekbaar bij de v.o.f. Uiteraard kun je ook de kosten aftrekken.

 

De vrijstelling waar jij op doelt, is alleen van toepassing bij kamerverhuur aan bv. studenten. Dus in jouw geval niet van toepassing.

 

Over de huur hoef je geen BTW te berekenen, tenzij jij en je vriend daarvoor opteren (kiezen). Het voordeel van verhuur met BTW zie ik niet direct, tenzij je van plan bent de werkkamer ingrijpend te verbouwen.

 

Het is inderdaad verstandig de afspraken met de v.o.f. vast te leggen in een schriftelijke huurovereenkomst. Denk ook aan opzeggingstermijnen, indexatie e.d.

 

Odeon

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is maar de vraag of er sprake is van een verbonden persoon. Met de wijziging van het partnerbegrip per 1 januari 2011 is ook de definitie van verbonden persoon in de terbeschikkingstellingsregeling gewijzigd.

 

Zijn jullie sinds 1 januari 2011 (nog) partner voor de inkomstenbelasting?


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Qtje (geinige naam overigens ;D), gezien de werkzaamheden waarvoor dat kamertje wordt gebruikt, zou ik er geen huurovereenkomst van maken. Ten eerst lijkt me dat zo'n overeenkomst nergens op slaat, want van een echte verhuursituatie zal waarschijnlijk geen sprake (kunnen) zijn (het verhuurde staat niet exclusief ter beschikking van de huurder, want jij kan er zonder toestemming van de VOF waarschijnlijk ook gewoon in). Ten tweede ga ik er van uit, dat jij de enige bent die in dat kamertje als een ZZP'er werk voor de VOF doet . In dat geval geniet jij dus belaste opbrengsten (WUO/ROW) wegens administratiewerk en maak je:

OF niet aftrekbare kosten voor een niet als zelfstandig deel van de woning kwalificerende werkruimte in een woning die tot jouw privé-vermogen behoort,

OF wel aftrekbare kosten van een woning die (geheel) tot jouw ondernemingsvermogen behoort en waarvoor jij het bruto huurwaardeforfait moet bijtellen. In dit geval is de eventuele waardestijging belast bij einde van het zakelijke gebruik, of verkoop van de woning.

 

De laatstgenoemde kostenoptie gaat erg ver, brengt flink wat administratieve rompslomp met zich mee en lokt mogelijk kostbare discussies met de fiscus uit. Kiezen voor die optie heeft dus alleen zin als je ZZP-werkzaamheden een behoorlijke omvang hebben, je daar nog een behoorlijke tijd mee door gaat en/of er bij het einde van je zakelijke gebruik of verkoop van de woning eerder sprake zal zijn van een waardedaling dan van een waardestijging.

 

Dus als het qua opbrengsten nergens over gaat, keep it simple en stuur de VOF gewoon een nota voor het werk dat je doet en merk alleen je PC aan als ondernemings-/resultaatsvermogen, zodat je daar op af kunt schrijven.


Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 248 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept