• 0

Wat is de belangrijkste competentie bij het opzetten en beheren van een bedrijf?

Hallo iedereen,

 

Ik ben al een aantal weken bezig met het in kaart brengen van mijn langetermijndoelen.

 

De situatie waar ik naar toe wil is het hebben van een of meerdere bedrijven die ik bezit maar niet fysiek aanwezig hoef te zijn om winst te genereren. Zodra dat gerealiseerd is wil ik me meer gaan richten op het investeren in vastgoed en waardepapieren.

 

Velen hier hebben een onderneming of al eerder een onderneming gehad, ik doel specifiek op ondernemingen met personeel.

 

Ik ben nog aardig jong (23) en ga binnenkort een HBO studie in. Omdat ik niet weet wat me te wachten staat met het opzetten van een bedrijf en niet goed weet waar ik moet beginnen vindt ik het lastig om een knoop door te hakken over de opleiding die ik binnenkort ga volgen.

 

De opleidingen die het hoogst in het vaandel zijn komen te staan zijn

-HBO opleiding Accountancy

Toelichting opleiding:

Bij de hbo-opleiding Accountancy leer je alles over controleleer, bedrijfseconomie, automatisering en administratieve organisatie.

 

basisvakken

[*]Economie

[*]Administratieve organisatie

[*]Controlebeginselen

[*]Belastingrecht

[*]Commerciële economie

[*]Statistiek.

[*]Je doet cases

[*]Hoe je problemen kunt analyseren en oplossen.

[*]Communicatieve vaardigheden

[*]Engels

[*]opnieuw Controlebeginselen

[*]Bedrijfsadministratie.

[*]Daarnaast kom je alles te weten over het MKB, kosten en opbrengsten

[*]hoe de financiering binnen bedrijven loopt.

[*]Verder leer je bijvoorbeeld hoe je de externe verslaggeving verricht of een jaarrekening opstelt.

 

 

je krijgt veel theoretische kennis te verstouwen. Deze is opgedeeld in een groot aantal economische en financiële modules

 

-HBO opleiding Small Business & Retail management

Toelichting opleiding:

De opleiding Small business & Retail management is breed en biedt een goede basis voor een toekomst als zelfstandig ondernemer. Met het diploma op zak kun je allereerst als zelfstandig ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (MKB) starten.

 

basisvakken

[*]economie

[*]marketing

[*]recht

[*]bedrijfsadministratie

[*]informatica

[*]organisatiekunde

[*]communicatieve vaardigheden

[*]onderzoeksvaardigheden

[*]taalvaardigheid

[*]concurrentieanalyse

[*]interne analyse

[*]organisatie van productie en verkoop

[*]strategie

[*]inkoop & verkoop

[*]personeelsmanagement

[*]logistiek & productie

[*]marketing & sales

[*]financieel management

[*]logistiek & kwaliteitszorg

[*]bedrijfsrecht

 

specialisatie: bijvoorbeeld retail management, business consultancy, internationale handel of e-business.

 

ook HBO-bedrijfskunde en HBO-bedrijfseconomie lijken er op

 

Persoonlijk lijkt het me het best om Small business & Retail management te gaan doen om dat dit de meeste aspecten van het ondernemen behandeld. Ik ben alleen bang dat ik onvoldoende financieel onderlegd ben aan het einde van de opleiding.

 

Daarbij heb ik een oom die succesvol is als ondernemer die hamert dat ik accountancy ga doen omdat het het lastigste aspect van ondernemen is en de rest wel stukje bij beetje kan leren terwijl ik het doe.

 

Ik ben zelf geen ondernemer geweest dus ik kan ook niet inschatten in hoeverre dat een sterk argument is.

 

 

Nu is mijn vraag aan de ondernemer, Wat zijn jouw ervaringen daar mee. Wat zou je zelf kiezen om te leren?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 0

Verkopen en presenteren, in mijn optiek. Al zijn 'kunnen inspireren', mooie producten bedenken en markten zien en weten hoe ze te benaderen, natuurlijk oo kbelangrijke skills. Kortom, ondernemend zijn en mooie dingen creëren dus. En verder niet zoveel (ook een balans lezen kun je leren, daarvoor hoef je geen HBO-opleiding te volgen). O ja, en niet teveel praten, maar doen. Volgens mij zijn dat ze :)

Link naar reactie
  • 0

Dat is mooi z'n diploma. Om te ondernemen in Nederland is basisschool genoeg (basis lezen &, rekenen (zonder breuken ¼ + ½ - ¾= ), % uitrekenen kan handig zijn als je BTW moet uitrekenen)

 

Voor de rest succes, die waslijst die je neerplempt heeft niets te doen met onderenemen.

Link naar reactie
  • 0

Aparte doelen heb je..

richten op het investeren in vastgoed en waardepapieren.
Je kunt ook een Staatslot kopen, dat heeft ook niets met ondernemen te maken.

 

De opleiding lijkt me een fantastische start als je een administratiekantoor wil gaan beginnen.

 

Een ondernemer moet de drive hebben om te ondernemen, dat leer je echt niet op school.

 

Link naar reactie
  • 0

Je moet een 'like' factor hebben (nee, niet die van Facebook). Mensen moeten je het werk/opdracht GUNNEN omdat ze je aardig vinden en menen dat jij hun probleem kunt oplossen.

 

Daar moet al je energie op gericht zijn.

 

Mensen: je moet netwerken/je potentiële klanten weten te vinden. Daar moet je ZIJN!

Gunnen/Aardig vinden: sociaal (echt sociaal, niet digitaal) vaardig zijn zodat dit gaat werken

Hun probleem oplossen: prospects kunnen overtuigen dat jij de man bent voor hen

 

Kortom: leer jezelf kennen zodat je bovenstaande drie punten vlekkeloos kunt invullen en ik voorzie een gouden toekomst...

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
  • 0

Beste Kevin,

 

De opleidingen die je opnoemt zijn allemaal fantastische opleidingen op hun eigen manier. De ene opleiding leer je meer over cijfers en controle, terwijl een ander opleiding zich meer richt op iets anders. Mijn inziens bieden alle HBO opleidingen: het vermogen om heel veel informatie op kort termijn op te nemen EN wat ze je ook willen leren is de informatie EIGEN te maken. Je ziet idd. steeds meer opleidingen die zich richten op ondernemersschap. Veel ondernemersvraagstukken (cases) worden behandeld. Het gaat van ondernemersplannen tot aan strategisch vormen van visie/missie en nog wel meer. Voordeel van deze opleidingen is dat je tijdens je studie veel praktische ondernemersvraagstukken voorgeschoteld krijgt en achteraf minder informatie hoeft op te zoeken op HL of Google.

 

Citaat: De situatie waar ik naar toe wil is het hebben van een of meerdere bedrijven die ik bezit maar niet fysiek aanwezig hoef te zijn om winst te genereren. Zodra dat gerealiseerd is wil ik me meer gaan richten op het investeren in vastgoed en waardepapieren.

 

Welke opleiding is nu de juiste keuze om een onderneming te starten?

 

Ik zie opleidingen als het vormen (verkrijgen) van competenties die je nodig hebt EN ZEKER nuttig is voor hetgene wat je wilt gaan doen. Bij de ene bedrijf (die je wilt starten) is creativiteit meer van belang dan bijvoorbeeld cijfermatige controle.

Vastgoed en waardepapier, lijkt mij handig als je cijfermatige competenties hebt (correct me if I'm wrong). Kies dus een opleiding waar je competenties leert op dit gebied. Want als je 30 bent en dan nog die competenties wilt/moet leren is een stuk moeilijker dan nu vooraf al te doen!

Als je nu dus al duidelijk hebt wat je (later) wilt gaan doen (lees wat voor bedrijf wil starten), ga dan na wat belangrijk is om te weten/beheersen. Dus weet welke competenties je moet hebben, kies dan de opleidingen/cursussen om die competenties te verkrijgen. En het is onmogelijk om alle competenties te beheersen (hoe graag je het ook wilt).

 

Maar waar het uiteindelijk om gaat:

Citaat: "Een ondernemer moet de drive hebben om te ondernemen, dat leer je echt niet op school".

 

Tijdens je studie leer je heel veel en bouw je aan je eigen competenties maar de drive heb je of heb je niet. Je moet de stap en de risico's durven te nemen. Dat is (mijn inziens) het verschil tussen een ondernemer en de rest.

 

Veel succes met je keuze.

 

Mvg,

Khanh

Honesty: the key to sustainable success in work, business and life.

Link naar reactie
  • 1

Indien de Engelse taal je goed afgaat moet je ook maar eens naar IBMS (International Business and Management Studies) kijken.

 

Verder sluit ik me geheel aan bij de eerder geplaatste opmerkingen hierboven.

 

Een kleine anekdote is hier wellicht op z'n plaats:

 

Ik zat een aantal jaar geleden als 'groentje' in ondernemersland bij een voor mij JOEKEL van een klant in Oost-Europa. Deze had net een container met ons produkt besteld en wilde dat ik erbij was wanneer deze container aankwam in de haven zodat wij samen de kwaliteit van de goederen konden bekijken. "If the quality is shit, we'll give you a one-way-ticket to sea my friend" werd er voor mijn aankomst al geroepen. Maar goed, ik stond 200% achter mijn product dus ik dacht laat maar komen!

 

Na 2 dagen van socialiseren met de inkoper (lees: familie leren kennen, bij de klant thuis eten, z'n kleine van 2 de fles geven omdat hij de lokale lekkernijen in de keuken voor mij stond klaar te maken, tot 's avonds laat de lokale dranken nuttigen tijdens gesprekken over van alles en nog wat, BEHALVE over zaken), was het dan zover. Ik mocht op 'audiëntie' komen bij de grote baas, eigenaar van het bedrijf en de nummer 1 in de binnenlandse markt.... m.a.w. een klant die ik MOEST binnenhalen!!

 

Eenmaal bij de grote baas op kantoor gaf hij aan dat de kwaliteit van het product TOP was en dat hij geïnteresseerd was in meer, veel meer. Maar ook gaf hij aan dat alles afhing van dit gesprek met mij. Hij vertelde mij dat hij op zoek was naar nog 5-8 gelijkwaardige producten die hij maar niet kon vinden, althans niet de kwaliteit die hij zocht / voor de prijs die hij zocht.

 

Wij waren enkel actief in 2 van de door hem genoemde producten, waarvan hij er zojuist al 1 had gezien (zojuist aangekomen per container). Ik gaf dus duidelijk aan wat ik wél kon aanbieden (dat ene extra product), maar ook wat ik niét voor hem kon betekenen... lees: die andere 6 producten die hij zocht. Hij bedankte mij voor het gesprek en zei dat de inkoper mij nog zou informeren over hoe/wat mbt de toekomst. 's Avonds (avond nr 3 socialiseren) kreeg de inkoper een kort telefoontje van de grote baas:

 

Het bleek dat hij tevreden was over de kwaliteit van de goederen in de geleverde container. En omdat ik eerlijk had aangegeven wat ik wél en wat ik niét voor hem kon betekenen mbt die andere producten, had hij er alle vertrouwen in dat ik voor die 2 producten die ik wél kon leveren de juiste man was.

 

3 dagen na thuiskomst sloot ik mijn grootste order ooit af, 26 containers van het ene product en 17 containers van het andere product.

 

Conclusie: KEIHARD achter je product staan en altijd eerlijk zijn in wat je wel en niet kan.

 

Als je dát in gedachte houdt én je bent niet vies van keihard werken, lange dagen maken om zo alles eruit te halen wat er inzit, dan moet het m.i. wel goed komen.

 

Succes!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 202 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.