Jump to content
afbn81

Huren bedrijfsruimte van ouders

Recommended Posts

Hallo, ik heb al het een en ander uitgezocht op dit forum, internet en KvK maar ben toch nog op zoek naar wat antwoorden. Ik zal op korte termijn mijn eigen advocatenkantoor (eenmanszaak) starten. Ik woon in Duitsland. Vanwege regelgeving van de Orde van Advocaten, profilering in de markt en de sociale verzekeringen (AOW) wil (en moet) ik mijn werkzaamheden in Nederland verrichten. Ik heb al besloten dat het voor mij het handigst is om bij een organisatie als AddFactory aan te sluiten, vanwege de mogelijkheid om telefonisch bereikbaar te blijven, post scannen en doorsturen (kan wel 5 dagen duren voordat het met de gewone post wordt bezorgd) en de mogelijkheid om op diverse locaties spreekruimte te huren. Ik wil mij echter vestigen op het adres van mijn ouders. Goedkoper dan bij hen kan ik namelijk geen kantoorruimte huren. De woning beschikt over een afzonderlijke kantoorruimte, maar de verhuur is wel prive omdat de onderneming waarvoor het kantoortje ooit gebouwd is, niet meer actief is. Er is mij verteld dat er dan geen btw-perikelen zijn, maar klopt dat ook? En in hoeverre moeten mijn ouders de huurinkomsten opgeven bij de fiscus? Het betreft een koopwoning.

Ten slotte, m.b.t. sociale lasten (AOW) is het belangrijk om aan te tonen dat je je werkzaamheden in NL hebt verricht. Nou ben ik dat sowieso van plan vanwege privé-redenen, waardoor ik mijn ouders in elk geval dagelijks zie en waar nodigkan ondersteunen. De accountant heeft mij al gezegd dat daar niet zo streng op gecontroleerd wordt zolang je NL IB betaalt. Ik kan mij ook voorstellen dat de fiscus haar vizier meer richt op de vermogende DGA die in België belastingvoordelen geniet en na zijn 65e toch een graantje van de NL AOW wil meepikken terwijl hij daar nooit aan bijgedragen heeft, maar ik wil niet op mijn 65e (2046) ineens geconfronteerd worden met een onderzoek van de fiscus waarbij ik dan moet aantonen dat ik in 2011 daadwerkelijk in het kantoortje dat ik van mijn ouders huurde aanwezig ben geweest en heb gewerkt. Hebben jullie hier ervaringen mee en/of tips hoe ik het beste met die (eventuele) problematiek om kan gaan? Of zie ik beren op de weg?

 

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een schopje...

Is er niemand die mijn vraag kan beantwoorden? Ik zou er erg mee geholpen zijn.

Alvast bedankt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je kunt een huurcontract maken en beiden ondertekenen ?

Volgens mij hoef je (je ouders) huurinkomsten tot €. 300,00 ? niet op te geven .

Maandelijks overboeken, zijn huurkosten kantoorruimte voor jou. geen btw of boeken incl. btwbedrag. wat je niet vordert van de belastingdienst kan je ook niet voor aangeslagen worden toch ?

Postadres op naam van je bedrijf (kan via tnt-post geregeld worden) en als 2e ? vestiging opgeven bij KVK.

Je staat dan geregistreerd op dat adres voor je bedrijfsactiviteiten en voldoende bewijs volgens mij voor de fiscus dat je daar werkt.

 

Groetjes,

Roland .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is niet verplicht om huur af te dragen aan je ouders voor het gebruik van die kamer. Voor de belastingdienst (en eventueel KvK) volstaat een verklaring van je ouders dat jij die ruimte mag gebruiken voor je beroepsmatige activiteiten.

Let wel op: zorg dat er inderdaad sprake is van een werkplek met alles erop en eraan, want je kunt controle krijgen van de belastingdienst of er echt sprake is van een onderneming op dat adres (heb ik ook gehad).

Voor wat betreft de AOW: zolang jij in Nederland uit je bedrijf een inkomen haalt (BV) c.q. winst maakt (EMZ), ben je ieder jaar verplicht hierover belasting en premies in Nederland af te dragen, ongeacht je woonland. Daarmee is ook aangetoond dat je werkzaamheden in NL hebt verricht.

 

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept