Ga naar inhoud

Huren bedrijfsruimte van ouders

Aanbevolen berichten

Hallo, ik heb al het een en ander uitgezocht op dit forum, internet en KvK maar ben toch nog op zoek naar wat antwoorden. Ik zal op korte termijn mijn eigen advocatenkantoor (eenmanszaak) starten. Ik woon in Duitsland. Vanwege regelgeving van de Orde van Advocaten, profilering in de markt en de sociale verzekeringen (AOW) wil (en moet) ik mijn werkzaamheden in Nederland verrichten. Ik heb al besloten dat het voor mij het handigst is om bij een organisatie als AddFactory aan te sluiten, vanwege de mogelijkheid om telefonisch bereikbaar te blijven, post scannen en doorsturen (kan wel 5 dagen duren voordat het met de gewone post wordt bezorgd) en de mogelijkheid om op diverse locaties spreekruimte te huren. Ik wil mij echter vestigen op het adres van mijn ouders. Goedkoper dan bij hen kan ik namelijk geen kantoorruimte huren. De woning beschikt over een afzonderlijke kantoorruimte, maar de verhuur is wel prive omdat de onderneming waarvoor het kantoortje ooit gebouwd is, niet meer actief is. Er is mij verteld dat er dan geen btw-perikelen zijn, maar klopt dat ook? En in hoeverre moeten mijn ouders de huurinkomsten opgeven bij de fiscus? Het betreft een koopwoning.

Ten slotte, m.b.t. sociale lasten (AOW) is het belangrijk om aan te tonen dat je je werkzaamheden in NL hebt verricht. Nou ben ik dat sowieso van plan vanwege privé-redenen, waardoor ik mijn ouders in elk geval dagelijks zie en waar nodigkan ondersteunen. De accountant heeft mij al gezegd dat daar niet zo streng op gecontroleerd wordt zolang je NL IB betaalt. Ik kan mij ook voorstellen dat de fiscus haar vizier meer richt op de vermogende DGA die in België belastingvoordelen geniet en na zijn 65e toch een graantje van de NL AOW wil meepikken terwijl hij daar nooit aan bijgedragen heeft, maar ik wil niet op mijn 65e (2046) ineens geconfronteerd worden met een onderzoek van de fiscus waarbij ik dan moet aantonen dat ik in 2011 daadwerkelijk in het kantoortje dat ik van mijn ouders huurde aanwezig ben geweest en heb gewerkt. Hebben jullie hier ervaringen mee en/of tips hoe ik het beste met die (eventuele) problematiek om kan gaan? Of zie ik beren op de weg?

 

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Even een schopje...

Is er niemand die mijn vraag kan beantwoorden? Ik zou er erg mee geholpen zijn.

Alvast bedankt.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Je kunt een huurcontract maken en beiden ondertekenen ?

Volgens mij hoef je (je ouders) huurinkomsten tot €. 300,00 ? niet op te geven .

Maandelijks overboeken, zijn huurkosten kantoorruimte voor jou. geen btw of boeken incl. btwbedrag. wat je niet vordert van de belastingdienst kan je ook niet voor aangeslagen worden toch ?

Postadres op naam van je bedrijf (kan via tnt-post geregeld worden) en als 2e ? vestiging opgeven bij KVK.

Je staat dan geregistreerd op dat adres voor je bedrijfsactiviteiten en voldoende bewijs volgens mij voor de fiscus dat je daar werkt.

 

Groetjes,

Roland .

 

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het is niet verplicht om huur af te dragen aan je ouders voor het gebruik van die kamer. Voor de belastingdienst (en eventueel KvK) volstaat een verklaring van je ouders dat jij die ruimte mag gebruiken voor je beroepsmatige activiteiten.

Let wel op: zorg dat er inderdaad sprake is van een werkplek met alles erop en eraan, want je kunt controle krijgen van de belastingdienst of er echt sprake is van een onderneming op dat adres (heb ik ook gehad).

Voor wat betreft de AOW: zolang jij in Nederland uit je bedrijf een inkomen haalt (BV) c.q. winst maakt (EMZ), ben je ieder jaar verplicht hierover belasting en premies in Nederland af te dragen, ongeacht je woonland. Daarmee is ook aangetoond dat je werkzaamheden in NL hebt verricht.

 

Succes!

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  Groeien doe je met ondernemers onder elkaar:

  ✓     Stel jouw ondernemersvragen

  ✓     Deel jouw antwoorden

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     Op jouw moment

  ✓     Altijd gebaseerd op relevantie, inhoud en vakmanschap

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké