• 0

Marktbehoefte (metaal)ontlakking

Hoi allen,

 

Samen met mijn compagnon ben ik voornemens een onderneming te starten in het ontlakken van gelakte en/of gecoate metaalsoorten. Het betreft een nieuwe(re) technologie waarmee slechts één bedrijf in Nederland werkt. Het ontlakken gaat middels een sproei-systeem welke de lak en/of coating er binnen circa 1 uur vanaf haalt. Verschil met de huidige ontlakmogelijkheden zijn dat alle producten razendsnel ontlakt kunnen worden (huidige methode duurt circa 12 uur). 2e voordeel is dat ontlakken vaak in ovens gebeurt. Deze ovens zijn erg groot, waardoor de ontlakker vaak wil wachten totdat de oven volledig gevuld is. Huidige wachttijd is gemiddeld 4 dagen. Middels ons sproei-systeem kan een 24H-service incl. transport gerealiseerd worden. Andere voordelen zijn dat deze wijze van ontlakken milieu-vriendelijk en duurzaam is. Er wordt bijvoorbeeld geen methyleenchloride gebruikt en er wordt niks geloosd op de bodem o.i.d.

Wij lopen echter tegen een aantal vragen aan.

 

Is er behoefte aan een duurzame en snelle wijze van ontlakken (incl. transportmogelijkheid)?

 

Een marktonderzoek helpt ons niet echt verder aangezien het een specifieke branche betreft. Branchorganisaties zijn al benaderd maar willen niet echt helpen i.v.m. de commerciele doeleinden van het onderzoek en het feit dat we geen lid zijn. Ander punt is dat veel coat- en lakbedrijven niet eens op internet te vinden zijn. De metaalindustrie loopt op dit vlak toch behoorlijk achter. Kvk is ook reeds benaderd, maar verder dan een lijst met bedrijven komen we niet. Een email-onderzoek helpt ook niet veel omdat secretaresses (heb ik me laten vertellen) dit soort onderzoeken veelal meteen verwijderen uit de mailbox.

 

Hoe komen wij er nou achter of er een dergelijke behoefte is? Zo'n machine kost veel geld, dus eerst aanschaffen en daarna hopen op klanten is geen optie.

 

Wellicht dat jullie kennis hebben of kennissen kennen die ons kunnen helpen.

 

Alvast bedankt.

 

Met vriendelijke groet,

RCSvB

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

24 antwoorden op deze vraag

  • 0

Als in de marktbehoefte wordt voorzien door dat ene bedrijf, zou ik snel iets anders gaan zoeken. Als dat niet het geval is zou ik eerst goed achter mijn oren krabben en uitzoeken waarom dat ene bedrijf dan nog een deel van de markt links laat liggen. Grote kans dat dat ene bedrijf dit werkje uitvoert zonder "normale" winstgeving, i.v.m. klantenbinding en/of andere veel meer winstgevende werkzaamheden.

Link naar reactie
  • 0

@ P.J. Odems

 

Wij hebben een kijkje genomen bij het al bestaande bedrijf. Hij heeft het erg druk. Goeie omzet ook. Hij haalt zijn omzet voornamelijk uit de automobile industrie. Deze bedrijven zijn ook met name gelegen in zijn regio (het zuiden).

Ik heb zelf (wellicht ben ik te optimistisch) helemaal niet het gevoel dat hij al in de klantbehoefte voorziet. Er bestaan grote ontlakbedrijven in zijn omgeving die nog op de oude manier ontlakken. Hij is er dus in die regio gewoon bijgekomen.

Daarnaast denk ik dat in het kader van recycling en C2C er nog een hele nieuwe markt aan te boren is.

 

Maar wij willen de omzet niet hoeven vastpinnen op deze nieuwe markt. De onderneming moet al winstgevend zijn in de huidige ontlakbehoefte. Als we 10% van elke bestaande ontlakker kunnen afsnoepen verwacht ik al een behoorlijke omzet.

 

Bij ontlakken heb je trouwens ook nog de terugkomende coaters en lakkers die hun ophanghaken willen laten ontlakken.

Link naar reactie
  • 0

Je weet dus dat er één bedrijf is die blijkbaar kan bestaan van het ontlakken met de nieuwe technologie. Daarmee wil je concurreren. Kortom, je hebt dus al - heel basaal - gegevens voor je marktonderzoek. Bedenk: waar concurrentie mogelijk is, is een markt aanwezig.

 

Nu dus zaak voor jou om alles maar eens op een rijtje zetten met behulp van een ondernemingsplan en je komt vanzelf alle vragen tegen die je nog moet onderzoeken en beantwoorden.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Interessante gegevens. Ik zou mijn "gevoel" helemaal loslaten en hier geen cent in investeren. Die grote spelers in de markt blazen jullie gewoon weg op het moment dat ze het zelf willen. Voor hen is een investering hoogst waarschijnlijk veel gemakkelijker dan voor jullie, als dat nodig zou moeten zijn. Je kunt je dus afvragen waarom ook die grote spelers nog niet op een nieuwere methode zijn overgestapt. Misschien zijn ze er al wel mee bezig op een manier dat er nog verder geautomatiseerd is en dat jullie alle inspanningen eigenlijk voor niets doen. Nee, ik zou er geen cent op durven zetten. Het lijkt me teveel op Russische Roulette.

 

Nog een toevoeging.

 

Ik zit me net te bedenken dat de grote spelers erg goede marktinformatie kunnen en zullen hebben. Waarschijnlijk (99% zeker) is die markt tanende. Dan is investeren al geen optie meer en kom je dus al aardig in de richting van mijn eerdere verhaal.

Link naar reactie
  • 0

Waarschijnlijk (99% zeker) is die markt tanende.

 

Waar baseer je dat op ???, met name die 99% zekerheid

 

 

Beste Frans. Zodra een massa-productie boven een bepaald volume uit gaat, is of wordt het naar China e.o. verplaatst.

 

Dat kan trouwens nog een derde reden zijn waarom de grote spelers (nog) niet hebben geïnvesteerd.

Link naar reactie
  • 0

Laat ik dan maar eens aan TS vragen welk soort producten op dit moment ontlakt wordt en wat de voornaamste reden is dat ze ontlakt worden en of het om eindproducten gaat, halffabrikaten etc.

 

Tweede vraag: Waarom zou ik ontlakken als ik metalen gewoon kan ontvetten en overspuiten?

 

Vanwege het milieu Frans. Er zijn jaaaaaaren geleden een paar bedrijven geweest, die gesubsidieerd konden investeren op dit item, want een smeltoven slikt geen lakken en chemische zooi. De vraag naar schroot is enorm en waarschijnlijk blijft die nog wel even enorm. Waarschijnlijk staan dezelfde productie-eenheden c.q. ontlakkers al in China te draaien en hebben de subsidiegenieters daar al lang hun marktaandeel kunnen vergroten. Wat nu hier nog gebeurt is gerommel in de marge.............;)

Link naar reactie
  • 0

Het meeste weet ik wel Peter, maar ik liet liever TS nadenken.

 

Maar vooruit, denk eens niet in schroot maar in eindproducten die niet in China staan maar hier in NL

 

Ik weet niet wat het apparaat kost, maar je ziet juist in mijn/onze branche een enorme oplevering in hergebruik van stalen meubelen, stoelen, tafels, lockers etc.

 

Met alle nadruk die er ligt op C2C ipv ordinaire recycling kan ik mij best interessante nichemarkten voorstellen.

 

Dat staat of valt alleen met de investering en de bijbehorende prijs/omzet/kilo's die gedraaid moeten worden om rendabel te worden

Link naar reactie
  • 0

Die markten verschrompelen tot niets, op het moment dat de schrotprijs meer oplevert dan een ge-recycled kastje.

 

Ik zal nu niet meer verder in dit draadje posten.

 

Mogelijk heeft de TS toch nog geheel andere motieven om te gaan ontlakken. ;)

Link naar reactie
  • 0

Die markten verschrompelen tot niets, op het moment dat de schrotprijs meer oplevert dan een ge-recycled kastje.

 

Waarom niet meer posten? Begon net leuk te worden :)

 

De schrotprijs zal naar mijn mening nooit de waarde van een opnieuw gecoate kast voorbijgaan. Ook niet als je de kosten voor het demonteren, onlakken, opnieuw coaten en monteren erin meerekent

 

Ik denk dat je het idee 'schrot' , 'een gerecycled kastje' , 'prijs' etc. eens los moet laten en wat breder moet kijken naar wat er op inkoopgebied bij met name overheid en grote(re) ondernemingen speelt op het gebied van milieudoelstellingen, c2c, hergebruik, etc.

 

Link naar reactie
  • 0

Nee Frans. Het is nog veel simpeler. De marge voor een ontlakker wordt bepaald door het prijsverschil van "schoon" schrot en "vuil" schrot.

 

Kijk voor de aardigheid eens naar de autosloperijen. Zelfs dat gebeurt al niet meer hier.

Link naar reactie
  • 0

Wat een actieve discussie ontstaat hier. Laat ik enkele informatie-aanvullingen geven.

 

Het klopt inderdaad dat in de meubelindustrie C2C steeds belangrijker wordt. Er zijn grote bedrijven die een concept als 'Next Life' hebben opgezet waarin meubels een 2e leven krijgen.

Voorts betreft het ontlakken zowel halffabrikaten (denk aan auto-onderdelen) maar ook eindproducten (gemeentes die bijvoorbeeld hun prullenbakken willen ontlakken en voorzien van nieuwe lak).

Daar ligt voor ons ook meteen een 2e uitdaging. Wij willen met een lokale coater een samenwerking opzetten, zodat wij ontlakken en hij de producten snel opnieuw coat.

 

@ P.J. Odems. Het verbaasd me dat je zo negatief bent over het het idee. Je schrijft dat grote bedrijven deze constructie waarschijnlijk in China wel gebruiken. Dat lijkt mij vrij sterk. Wij zijn bij de machinemaker geweest en hij verkoopt veel van dit soort machines met name in Europa. In Duitsland zijn bijvoorbeeld wel 6 bedrijven die zich specifiek bezighouden met Entlackung (ontlakken). Tik eens in Entlackung GmbH en je krijgt heel wat hits. Velen van hen hebben zo'n sproeimachine.

 

Dat de schrootprijs aantrekkelijk is voor onze klanten kan ik mij niet voorstellen. Neem bijvoorbeeld de autoindustrie. Wij waren in Duitsland bij zo'n ontlakker. Hij ontlakte 100.000 achteruitcensoren in de week. (dat zijn van die censoren die piepen als je achteruit tegen een paaltje aanrijdt :)). Deze censoren mogen niet te dik worden ontlakt (dan werkt de censor niet meer). Te dun mag ook niet ivm kleurverschil met de bumper. Deze bedrijven overwegen echt niet om al deze censoren maar naar de schroot te brengen. Datzelfde geldt eigenlijk voor alle onderdelen (velgen, zijspiegels etc.)

 

Laatste opmerking, waarom ontlakken i.p.v. ontvetten en daarna opnieuw lakken? In de praktijk blijkt dat dit niet mooi is. De producten worden zichtbaar afwijkend van de andere.

 

Link naar reactie
  • 0

Beste RCSvB,

 

P.J.Odems een beetje op afstand kennende, aangezien wij hier al wat langer mee 'diskuzeuren': Ik denk dat hij jou probeert aan te zetten tot relativering van je voornemen, daar kun je je voordeel mee doen, want wat heb je aan 'Ja-knikkers'?

 

Wat mij nu over jou verbaast, is dat je aangeeft dat een marktonderzoek jou niet verder helpt, maar dat je druppelsgewijs steeds meer bloot lijkt te leggen aan wat voor marktgegevens jij al ter beschikking hebt. Kortom, stel een ondernemingsplan op waarmee je je idee kunt structureren en alle relevante vragen kunt onderzoeken en beantwoorden. De haalbaarheid van jouw voornemen wordt dan inzichtelijk.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

En dat klopt helemaal. Maar ik ben erg geïnteresseerd in dit onderwerp, omdat het aanhikt tegen activiteiten die al lang naar China zijn verhuisd. De speciale zaken zoals de sensoren e.d. daar gelaten. Zoals Hans al schreef kom je er alleen door alles stap voor stap uit te werken in je ondernemers- c.q. projectplan.

Link naar reactie
  • 0

Het ondernemersplan staat al behoorlijk op papier. De problemen zitten met name in het feit dat de nieuwe techniek moeilijk getest kan worden. Is er bijvoorbeeld wel behoefte aan een snellere manier van ontlakken? En hoeveel geld gaat er nou eigenlijk om in de ontlakkingsbranche? Dat zijn vragen die toch moeilijk beantwoord kunnen worden. Huidige ontlakkers geven ons die cijfers niet en de vraag of een snellere ontlakking gewenst is lijkt heel erg af te hangen van het te ontlakken product. Maar dat wil in mijn optiek niet zeggen dat het niet gewenst is.

 

Lees: ophanghaken worden vaak in grote getale ontlakt. De coater kan dit op jaarbasis gewoon inplannen, daar lijkt snelheid dus niet noodzakelijk. Maar je kunt je voorstellen dat winkelketens die snel hun stellingen willen voorzien van een nieuw kleurtje, geen dagen op ontlakking kunnen wachten.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat de winkelketens nog niet heel erg op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Daar ligt voor ons dus wel een uitdaging. Je 2e vraag zal met kwaliteit van de coating te maken hebben. Voorts heeft het ook met kleuren te maken. Zwarte coating die vervolgens wit moet worden lijkt zonder ontlakken onbegonnen werk.

Link naar reactie
  • 0
Het ondernemersplan staat al behoorlijk op papier. Is er bijvoorbeeld wel behoefte aan een snellere manier van ontlakken? En hoeveel geld gaat er nou eigenlijk om in de ontlakkingsbranche?
Kijk, dat is nu het nut van een plan, soms zul je vraagstukken anders moeten benaderen. Kun je geen cijfers bemachtigen, dan kun je je oriënteren op een andere methode van onderzoek. Dat een plan al grotendeels al op papier staat, doet in dit verband mijn inziens minder terzake, al is het geweldig dat je e.e.a. alvast hebt vastgelegd!

 

Het gaat primair om het denk-/redeneerproces waar je doorheen moet om je doelen te bereiken. Als je later bijvoorbeeld naar de bank moet, zal een goed opgesteld ondernemingsplan in een document zeker handig (lees: zelfs onmisbaar) blijken te zijn. Toch zal de bank je zelf willen spreken, je verhaal willen horen.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Het ondernemersplan staat al behoorlijk op papier. De problemen zitten met name in het feit dat de nieuwe techniek moeilijk getest kan worden. Is er bijvoorbeeld wel behoefte aan een snellere manier van ontlakken? En hoeveel geld gaat er nou eigenlijk om in de ontlakkingsbranche? Dat zijn vragen die toch moeilijk beantwoord kunnen worden. Huidige ontlakkers geven ons die cijfers niet en de vraag of een snellere ontlakking gewenst is lijkt heel erg af te hangen van het te ontlakken product. Maar dat wil in mijn optiek niet zeggen dat het niet gewenst is.

 

Lees: ophanghaken worden vaak in grote getale ontlakt. De coater kan dit op jaarbasis gewoon inplannen, daar lijkt snelheid dus niet noodzakelijk. Maar je kunt je voorstellen dat winkelketens die snel hun stellingen willen voorzien van een nieuw kleurtje, geen dagen op ontlakking kunnen wachten.

 

Om dat laatste op te vangen kun je een tussenvoorraad gebruiken natuurlijk. Maar dan moet je wel goede vaste afspraken met je klanten hebben.

Link naar reactie
  • 0

Gispen ken ik niet. Ik zal me er eens in verdiepen. Maar die next life projecten zijn natuurlijk wel interessant. Als je een overheid (gemeente of provincie) kunt overtuigen dat de sproei-ontlakking een rol kan spelen bij Next Life projecten, kan je maarzo een grote klant binnenhalen.

 

Heeft iemand van jullie een schatting hoeveel coating- en lakbedrijven per jaar besteden aan ontlakken?

 

Alvast bedankt voor de input, het is altijd fijn om te sparren over dit soort plannen.

Link naar reactie
  • 0

Je krijgt een gemeente niet zover dat ze sproeionlakking gaan toepassen.

 

Het komt hier vaker voorbij: Verkoop gaten, geen boormachines.

 

Dat je sproeionlakking toepast is geen verkoopargument.

 

Wel een argument is dat je de levensduur van metalen producten op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier kunt verlengen.

 

Ontlakken is hierin een klein deel.

 

Is het geen idee om het totale proces in handen te nemen?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 245 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.