Al een aantal jaar loop ik rond met het idee om voor mezelf te beginnen. Dit is wat problematisch omdat ik aan het begin van mijn ‘carrière’ ervoor gekozen heb om een goede opleiding te doen en momenteel een modaal inkomen heb, inclusief bijbehorende uitgaven (hypotheek, twee jonge kinderen, etc.). Mijn passie ligt echter niet bij het werken voor een baas, maar bij heel iets anders: koken. Ik zou hier graag in verder gaan en een eigen cateringbedrijf willen opstarten. Sterker nog: ik ben sinds dit jaar al voorzichtig begonnen met marktverkenning, een ondernemingsplan schrijven, nadenken over hoe ik mij kan onderscheiden, productaanbod, etc. Ik heb me toen ook ingeschreven bij de KvK, een BTW-nummer aangevraagd en webhosting geregeld. Het plan was om naast mijn werk te beginnen met mijn cateringbedrijf en zo de activiteiten langzaam uit te bouwen. Zomaar mijn baan opzeggen is geen optie. Overigens: ik doe alles in de avonduren naast mijn fulltime baan, en kom voor wat betreft mijn onderneming momenteel niet aan het urencriterium van 1225 uur.
Dat was het plan, maar zoals zo vaak lopen plannen anders. Vorige week heb ik te horen gekregen dat mijn contract bij mijn werkgever (dat per 1 oktober afloopt) niet verlengd wordt. Enorm balen, het levert de nodige stress in het gezin op, maar het is natuurlijk ook weer een kans om voor mezelf te beginnen. Ik heb nu in feite drie opties:
Optie 1: starten vanuit de WW (ervan uitgaande dat ik van het UWV fiat krijg om te mogen ondernemen). Voordeel: ik kan fulltime tijd aan mijn onderneming besteden. Nadeel: mijn ‘bestaande’ onderneming moet ik staken, ik kan pas vanaf 1/10 beginnen en er zitten nogal wat haken en ogen aan de terugbetaalregeling (zie bijvoorbeeld dit draadje: http://hallo.kvk.nl/hallo/groepen/re-integratie/vraag_en_antwoord/t/1901.aspx).
Optie 2: mijn oorspronkelijke plannen doorzetten en nu al beginnen naast mijn huidige baan. Per 1/10 kan ik dan bekijken hoe de zaken ervoor staan, hoeveel tijd ik ongeveer kwijt ben aan mijn cateringbedrijf, en heb ik wat meer zicht op de inkomsten hieruit, en kan ik de WW-uitkering hierop laten aanpassen. Voordeel: ik heb wat meer inzicht in het reilen en zeilen van mijn bedrijf. Nadeel: voor de resterende uren heb ik sollicitatieplicht. Ook heb ik dan nog geen recht op zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst, tot het moment dat ik op de 1225 uur zit.
Optie 3: Niet starten, een nieuwe baan zoeken en mocht dit niet lukken per 1/10 voor 100% de ww in. Niet echt een optie (anders zat ik ook niet op HL te posten…)
Heeft iemand ervaring met deze situatie? Wijze raad? Ik snap dat ik de beslissing moet nemen, maar wat zouden jullie doen als je in mijn situatie zat?
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Dirk de Man
Dirk de Man
Hallo allemaal,
Al een aantal jaar loop ik rond met het idee om voor mezelf te beginnen. Dit is wat problematisch omdat ik aan het begin van mijn ‘carrière’ ervoor gekozen heb om een goede opleiding te doen en momenteel een modaal inkomen heb, inclusief bijbehorende uitgaven (hypotheek, twee jonge kinderen, etc.). Mijn passie ligt echter niet bij het werken voor een baas, maar bij heel iets anders: koken. Ik zou hier graag in verder gaan en een eigen cateringbedrijf willen opstarten. Sterker nog: ik ben sinds dit jaar al voorzichtig begonnen met marktverkenning, een ondernemingsplan schrijven, nadenken over hoe ik mij kan onderscheiden, productaanbod, etc. Ik heb me toen ook ingeschreven bij de KvK, een BTW-nummer aangevraagd en webhosting geregeld. Het plan was om naast mijn werk te beginnen met mijn cateringbedrijf en zo de activiteiten langzaam uit te bouwen. Zomaar mijn baan opzeggen is geen optie. Overigens: ik doe alles in de avonduren naast mijn fulltime baan, en kom voor wat betreft mijn onderneming momenteel niet aan het urencriterium van 1225 uur.
Dat was het plan, maar zoals zo vaak lopen plannen anders. Vorige week heb ik te horen gekregen dat mijn contract bij mijn werkgever (dat per 1 oktober afloopt) niet verlengd wordt. Enorm balen, het levert de nodige stress in het gezin op, maar het is natuurlijk ook weer een kans om voor mezelf te beginnen. Ik heb nu in feite drie opties:
Optie 1: starten vanuit de WW (ervan uitgaande dat ik van het UWV fiat krijg om te mogen ondernemen). Voordeel: ik kan fulltime tijd aan mijn onderneming besteden. Nadeel: mijn ‘bestaande’ onderneming moet ik staken, ik kan pas vanaf 1/10 beginnen en er zitten nogal wat haken en ogen aan de terugbetaalregeling (zie bijvoorbeeld dit draadje: http://hallo.kvk.nl/hallo/groepen/re-integratie/vraag_en_antwoord/t/1901.aspx).
Optie 2: mijn oorspronkelijke plannen doorzetten en nu al beginnen naast mijn huidige baan. Per 1/10 kan ik dan bekijken hoe de zaken ervoor staan, hoeveel tijd ik ongeveer kwijt ben aan mijn cateringbedrijf, en heb ik wat meer zicht op de inkomsten hieruit, en kan ik de WW-uitkering hierop laten aanpassen. Voordeel: ik heb wat meer inzicht in het reilen en zeilen van mijn bedrijf. Nadeel: voor de resterende uren heb ik sollicitatieplicht. Ook heb ik dan nog geen recht op zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst, tot het moment dat ik op de 1225 uur zit.
Optie 3: Niet starten, een nieuwe baan zoeken en mocht dit niet lukken per 1/10 voor 100% de ww in. Niet echt een optie (anders zat ik ook niet op HL te posten…)
Heeft iemand ervaring met deze situatie? Wijze raad? Ik snap dat ik de beslissing moet nemen, maar wat zouden jullie doen als je in mijn situatie zat?
Alvast enorm bedankt en groet,
Dirk
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/32156-starten-vanuit-ww-of-nu-al-naast-je-baan/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
20 antwoorden op deze vraag