• 0

Bescherming van een productidee voordat je naar een Chinese producent gaat

Ik heb een soort promotieartikel ontworpen dat interessant kan zijn voor een groot bedrijf om als klantenbinder gratis weg te geven wanneer er voor een bepaald bedrag gekocht wordt.

Ik wil dit idee graag voorleggen aan een groot bedrijf maar voordat ik contact opneem met een groot bedrijf wil ik graag een kant-en-klaar concept hebben. Het product zelf is inmiddels klaar en prototypes zijn beschikbaar. Ik mis alleen nog de productiekosten.

Ik zou zelf de productie kunnen doen alleen heb ik niet de capaciteit voor grote aantallen. En bij kleine aantallen wordt het waarschijnlijk ook te duur. Ik ben daarom van plan om het in China te laten produceren.

Om het concept compleet te maken wil ik graag contact opnemen met een Chinese fabrikant om te overleggen of zij dit product kunnen maken en tegen welke kosten. Ik heb al een mogelijke fabrikant gevonden.

Om goed te kunnen overleggen denk ik dat ik tekeningen en eventueel prototypes naar China moet sturen.

 

Op HL heb ik veel gelezen over bescherming van een vinding maar ik ben er nog niet helemaal uit.

Ik zou wel een octrooi aan kunnen vragen maar ik heb gelezen dat het verstandiger is om eerst een marktonderzoek te doen. Ik wil dus graag een marktonderzoek doen door naar grote bedrijven te stappen maar daar wil ik weer een kant-en-klaar concept voor hebben. En voor een kant-en-klaar concept heb ik weer de productiekosten nodig en zal ik dus mijn idee voor moeten leggen aan een fabrikant.

Een octrooi in Nederland lijkt me trouwens zinloos als je naar een fabriek in China gaat. Een octrooi in meerdere landen lijkt mij voorlopig onbetaalbaar.

Ik denk dat het i-depot van het BBIE ook wel zinvol is maar uiteraard alleen voor Nederland. Dan heb je in ieder geval iets en de kosten daarvan vallen nog mee.

 

De vraag is nu eigenlijk of het verstandig en nodig is om een productidee te beschermen als je contact zoekt met een fabrikant in China en hoe je dat dan het beste kan doen. Het zal ongetwijfeld niet zonder risico’s kunnen maar ik wil het dan toch zo goed mogelijk beschermen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Een idee is nauwelijks te beschermen. Een I-Depot bewijst alleen dat je op een bepaald moment wat aan papier hebt toevertrouwd. Dat kan handig zijn als je verwacht dat je ooit moet bewijzen dat je de eerste was. Als je dit wil doen doe het dan zo uitgebreid en specifiek mogelijk met tekeningen, beschrijvingen en waar je commerciële mogelijkheden ziet.

 

Als het om een uniek product gaat heb je gratis bescherming via het auteursrecht. Hoe unieker deste beter de bescherming. Maak je product dus zo uniek mogelijk. Kan geen kwaad om er een ontwerper naar te laten kijken. Details maken vaak het verschil.

 

Het is een misverstand dat een octrooi duur is. Zoals met alles is een heel degelijk en technisch octrooi specialistenwerk en daarom kostbaar. Als je een soort van basisbescherming wil kan je het octrooi zelf schrijven of samen met een octrooispecialist (bijv. HL lid Cees). Dat is een stuk goedkoper (vanaf een paar honderd euro) en enige bescherming is altijd beter dan geen bescherming. Het product moet natuurlijk wel nieuw en inventief zijn.

 

Als je een richtprijs wil voor productie in China vraag dan om iets wat evenveel aan arbeid, materiaal en verpakking kost zonder specifiek te zijn wat je precies wil. Er zijn op dit forum heel veel mensen met ervaring en contacten in China. Gebruik de zoekfunctie even. Ook hier zou ik trouwens eerst dicht in de buurt kijken. China is lang niet altijd de beste keus voor seriewerk.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de reacties.

 

Het product bestaat uit twee onderdelen die in elkaar geklikt kunnen worden. Hiervoor is verder geen lijm of iets dergelijks nodig.

Ik kan de onderdelen zelf maken met een cnc-freesmachine maar als het als massaproduct gemaakt moet worden dan zal dat waarschijnlijk met een stansmachine moeten.

 

Ik heb al wat rondgekeken op espacenet en kan nog niet iets vinden dat erop lijkt. Maar ik ga nog wel wat grondiger zoeken.

 

Is het zo dat als ik tocht iets vergelijkbaar vind en geen octrooi kan krijgen, dat ik dan het model kan laten vastleggen?

Het lijkt me namelijk heel sterk dat precies dit model al eens door iemand vastgelegd is.

 

Goed idee om eerst met een vergelijkbaar product (wat betreft arbeid, materiaal en verpakking) de fabrikant te benaderen.

 

Link naar reactie
  • 1

Een idee is nauwelijks te beschermen.

 

Dat is niet juist. Elk technisch idee kun je middels een octrooi beschermen, mits het nieuw en inventief is. Ook moet je uitvinding een technisch effect verschaffen. Het doet er niet toe of je uitvinding zich nog in het ontwerpstadium bevindt of dat het totaal uitontwikkeld is.

Als jij, Design Engineer, van je uitvinding al een prototype hebt gemaakt, ben je sowieso verder dan het "idee"-stadium. Dan is het voor een octrooigemachtigde eenvoudig om te bepalen of je er octrooi op kunt aanvragen. Een eerste gesprek met een octrooigemachtigde is gratis, dus wat weerhoudt je daarvan?

 

Een I-Depot bewijst alleen dat je op een bepaald moment wat aan papier hebt toevertrouwd. Dat kan handig zijn als je verwacht dat je ooit moet bewijzen dat je de eerste was. Als je dit wil doen doe het dan zo uitgebreid en specifiek mogelijk met tekeningen, beschrijvingen en waar je commerciële mogelijkheden ziet.

 

Een iDepot geeft geen enkele bescherming tegen inbreukmakers en namaak. Je krijgt er geen uitsluitend recht mee. Echter, als je een iDepot onderdeel maakt van een geheimhoudingsverklaring, zal je er iets aan kunnen hebben. De ondertekenaar, je gesprekspartner, zal dan bevestigen dat je over dat idee met hem gesproken hebt. Maar dan nog biedt het geen zekerheid.

 

Als het om een uniek product gaat heb je gratis bescherming via het auteursrecht. Hoe unieker deste beter de bescherming. Maak je product dus zo uniek mogelijk. Kan geen kwaad om er een ontwerper naar te laten kijken. Details maken vaak het verschil.

 

Een auteursrecht gaat over het exacte product dat jij gemaakt hebt. Een kleine afwijking ten opzichte van jouw exacte ontwerp door een andere producent zorgt er dan al voor dat er geen inbreuk op jouw auteursrecht wordt gemaakt. Behalve bij echte inburgering, maar dat is hier niet het geval. Daar lijk je op het eerste gezicht dus ook niet zoveel aan te hebben.

 

Het is een misverstand dat een octrooi duur is. Zoals met alles is een heel degelijk en technisch octrooi specialistenwerk en daarom kostbaar.

 

Voor een door een beëdigd octrooigemachtigde geschreven octrooi kun je gemiddeld rekenen op EUR 2000 tot 4000 ex BTW. Er zijn veel duurdere octrooibureaus, uiteraard, maar meer hoeft het niet te kosten. Daar heb je een Nederlands octrooi voor, met het prioriteitsrecht om binnen een jaar in het buitenland octrooibescherming aan te vragen. Wanneer je meteen buitenlandse bescherming wenst (soms is dat zeker aan te raden) kun je een internationale octrooiaanvraag indienen. Dan liggen de kosten wel (een stuk) hoger.

 

Als je een soort van basisbescherming wil kan je het octrooi zelf schrijven of samen met een octrooispecialist (bijv. HL lid Cees). Dat is een stuk goedkoper (vanaf een paar honderd euro) en enige bescherming is altijd beter dan geen bescherming. Het product moet natuurlijk wel nieuw en inventief zijn.

 

Het is onjuist te denken dat er een "basisoctrooi" bestaat. Een octrooi is juist geschreven, waardoor je wel bescherming hebt, of een octrooi is slecht geschreven, waardoor je geen enkele bescherming hebt.

Ik begrijp niet, maar dat kan liggen aan het feit dat het mijn beroep is, hoe iemand kan beweren dat je een basisbescherming kunt vragen met een simpel en goedkoop octrooi. Als het octrooi niet goed geschreven is, heb je er helaas helemaal niets aan en heb je je geld voor niets uitgegeven. Ik zou dus altijd goed nadenken hoe je je octroi wilt laten schrijven. Of het nu een paar honderd of een paar duizend euro is, het blijft geld dat je maar één maal kunt uitgeven.

 

@ Design Engineer:

Een model-bescherming kun je krijgen voor een product waarvan het onderscheidend element niet technisch van aard is, maar esthetisch. Voor een technische innovatie kun je octrooibescherming krijgen, voor een esthetische product, kun je een modelbescherming krijgen. Een octrooigemachtigde kan jou wel aangeven waar jou beschermingsvorm ligt.

 

Succes met je beslissing!

Onze beëdigd Nederlands en Europees octrooigemachtigde verzorgt uw octrooien snel, deskundig en betrouwbaar. Voor een gratis adviesgesprek raadpleeg onze website: www.novopatent.nl

 

Octrooibureau Novopatent beschermt úw uitvinding

Link naar reactie
  • 0

Fijn Novopatent dat je reageert maar jammer dat je zo in de verdediging schiet. Nergens voor nodig. Wel leuk voor de discussie. :)

 

Een idee zit in iemands hoofd. En wat in je hoofd zit kan je niet beschermen. Pas als je het idee weet te concretiseren in een maakbaar product (octrooi eis) en het is ook nog eens nieuw en inventief (dat weet je pas na grondig onderzoek) is een octrooi een optie. We weten helemaal niet waarover het gaat. Behalve dat het uit 2 onderdelen bestaat.

 

Een eerste gesprek met een gemachtigde is gratis. Dat hoor ik wel vaker maar wat is daar eigenlijk zo bijzonder aan?

Het is m.i. helemaal niet eenvoudig, ook voor de beste gemachtigde, om te bepalen of iets octrooiwaardig is. Dat zal minimaal grondig onderzocht moeten worden. Een degelijk onderzoek kost snel duizend euro.

 

Eens dat het auteursrecht niet de sterkste bescherming biedt. Maar je hoeft er niets voor te doen en het is gratis. Juist dan is het zaak om te kunnen bewijzen dat je de eerste was.

 

Vind het ronduit onzin te stellen dat een octrooi of wel of geen bescherming biedt. Uiteindelijk bepaald de rechter dat. Het is de kunst om de beschermingsomvang te optimaliseren door het octrooi zo breed mogelijk te omschrijven. Die kans is natuurlijk groter bij een top gemachtigde. Ik ben echter nog nooit een gemachtigde tegen gekomen die ook maar enige bescherming kan of wil garanderen. Sterker, ik ben er wel een tegen gekomen die beweerde vrijwel elk octrooi nietig te kunnen laten verklaren en adviseerde om er meteen minimaal 5 tegenaan te gooien.

 

Maar je punt is duidelijk. Je mag natuurlijk best opkomen voor je beroepsgroep. Het kan best zijn dat een degelijk octrooi een prima investering is.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb alles redelijk goed gedocumenteerd, ik heb CAD tekeningen en prototypes (die ik er snel bij kan maken als dat nodig is). Het is eigenlijk ook maar een eenvoudig product.

Op dit moment lijkt het me het beste dat ik zelf zo goed mogelijk de octrooidatabases doorzoek en daarna met alles naar een octrooigemachtigde stap.

 

Voor het aanvragen van een offerte bij een Chinese producent ga ik kijken of ik het ontwerp zover kan aanpassen dat ik niks van het oorspronkelijke idee prijsgeef maar waarmee ik wel een vergelijkbare prijsopgave krijg.

Link naar reactie
  • 0

Prima plan. Zoek eerst op kernwoorden en daarna zeker ook terugzoeken via de classificatie nummers. Hier doe ik dat voor een wesp afschrikmiddel. Je vindt die nummers in de patentomschrijving of kan ze zelf opzoeken.

 

Gebruik ook zeker Google. Ik vind het heel gemakkelijk en snel om plaatjes te zoeken. Dat gaat 1000x sneller en effectiever dan teksten uitpluizen. Voorbeeld bieropener

 

Succes.

Link naar reactie
  • 0

Design Engineer, ik wens je veel succes toe! Een goed onderzoek geeft veel informatie over wat anderen hebben gedaan en daardoor ook vaak nieuwe inzichten hoe je je uitvinding zelf nog kunt aanpassen!

 

Op basis van de publicaties die jij vindt kan een octrooigemachtigde wellicht bepalen of er kansen zijn om een sterk octrooi te krijgen. Maar kijk er dan niet raar van op als die octrooigemachtigde toch voorstelt dat hij zelf ook nog een onderzoek uitvoert. Je mag dan zelf bepalen of je dat dan wel of niet wilt doen.

 

Daarnaast nog even een antwoord op Hans: ik geloof niet dat ík in de verdediging schiet. Waarom zou ik? Objectief advies weegt hier zwaarder dan eigen ego.

 

Toch wil ik even op je reactie reageren.

 

Een idee is geschikt om er een octrooiaanvraag op te baseren zodra het zich duidelijk genoeg in je hoofd heeft gevormd om het op te schrijven. Hoe zou iemand tenslotte een octrooiaanvraag op een kernreactor kunnen opstellen (ik noem maar wat) voordat de reactor is gebouwd?

 

Zulks zal elke octrooigemachtigde wel duidelijk zijn, maar het moet uitvinders ook duidelijk zijn. Als een uitvinder inderdaad denkt (na zich op Higherlevel te hebben geörienteerd) dat zijn uitvinding eerst gemaakt moet worden om er octrooi op te kunnen aanvragen, vist 'ie in 9 van de 10 gevallen achter het net: dan zal de uitvinding niet meer nieuw zijn.

 

Verder is het echt niet zo dat een eerste gesprek overal en altijd gratis is. Logisch, want het is wel iemand zijn tijd die je krijgt, waarin ook (betaald) werk had kunnen worden verricht. Maak hier dus de juiste keuze in wanneer je naar een octrooigemachtigde gaat. Wel kan dan al worden vastgesteld of je er überhaupt wel octrooi op kunt aanvragen. Er zal dan niet worden bepaald of het idee octrooieerbaar is, er is minimaal een nieuwheidsonderzoek nodig om daar een algemene indicatie van te krijgen. 100% zekerheid kun je inderdaad nooit geven.

 

Een nieuwheidsonderzoek voor 1000 euro? Hmmm, dan moet ik mijn tarieven maar eens gaan bijstellen. :P

 

In principe kan elke octrooigemachtigde elke uitvinding zodanig omschrijven dat de bescherming niet alleen zo breed mogelijk is, maar ook dat de bescherming juist is. Dat zijn twee verschillende dingen die elk erg belangrijk zijn. Meer ervaring levert vaak een betere gemachtigde, maar niet altijd een beter octrooi... En geloof me: niet elk octrooi is nietig te verklaren, niet op nieuwheids- en inventiviteitsbezwaren althans.

 

Voorbeeld: richt ik mijn conclusies op een "bieropener" of een "bierflesopener"? Of misschien toch liever het bredere "flesopener", of zelfs "inrichting voor het verwijderen van een kroonkurk van een fles"? ;)

Onze beëdigd Nederlands en Europees octrooigemachtigde verzorgt uw octrooien snel, deskundig en betrouwbaar. Voor een gratis adviesgesprek raadpleeg onze website: www.novopatent.nl

 

Octrooibureau Novopatent beschermt úw uitvinding

Link naar reactie
  • 0

 

Toch wil ik even op je reactie reageren.

 

Een idee is geschikt om er een octrooiaanvraag op te baseren zodra het zich duidelijk genoeg in je hoofd heeft gevormd om het op te schrijven. Hoe zou iemand tenslotte een octrooiaanvraag op een kernreactor kunnen opstellen (ik noem maar wat) voordat de reactor is gebouwd?

 

Zulks zal elke octrooigemachtigde wel duidelijk zijn, maar het moet uitvinders ook duidelijk zijn. Als een uitvinder inderdaad denkt (na zich op Higherlevel te hebben geörienteerd) dat zijn uitvinding eerst gemaakt moet worden om er octrooi op te kunnen aanvragen, vist 'ie in 9 van de 10 gevallen achter het net: dan zal de uitvinding niet meer nieuw zijn.

 

Nu wordt het een beetje woordje vangen. Ik schrijf dat een idee op zich niet voldoende is. Vervolgens schrijf ik nergens dat er een product altijd gemaakt moet worden, al helpt dat natuurlijk vaak wel. Ik gebruik bewust de term "maakbaar". Een NL octrooi moet namelijk nawerkbaar zijn en uiteraard industrieel toepasbaar. Een uitvinding is m.i. een technisch uitgewerkt idee dat naar alle verwachting maakbaar is en zal werken.

 

De gemiddelde uitvinder weet heus wel dat hij zijn vinding niet publiek mag maken. Maar het zelf maken van een prototype of onder geheimhouding door een derde is niet nieuwheidschadelijk. Dus bang maken heeft weinig zin, bewust maken wel.

 

Wat een octrooionderzoek kost hangt vooral af van de complexiteit en dus het tijdsbeslag. Moet er alleen een de patentliteratuur worden gezocht of ook in wetenschappelijke databanken? Als de uitvinder deskundig is moeten de resultaten wellicht ook nog worden besproken en wellicht een rapport worden opgesteld. Het kan natuurlijk ook veel goedkoper als het een uurtje werk is.

 

Uiteraard is het zo breed mogelijk omschrijven van belang voor de beschermingsomvang. Beperken kan altijd nog, bijvoorbeeld na het nieuwheidsonderzoek door het Octrooicentrum.

 

Persoonlijk ben ik helemaal niet gecharmeerd van zogenaamde octrooideskundigen die voor een paar cent een octrooi schrijven maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk zijn die ik durf aan te bevelen. Cees van der Waal is er zo een. Bovendien is die ook zo eerlijk om iemand met een complexe zaak door te verwijzen. Zoals trouwens ook de goede gemachtigde doet omdat ook die vaak een specialisme hebben.

Link naar reactie
  • 0

Beste Design Engineer,

 

 

Wellicht dat ik je verder kan helpen om op een veilige manier een offerte aan te vragen? Een NDA in China is zeker niet waterdicht.

 

Betreft octrooi aanvraag, zeg ik altijd tegen mijn vrienden, voordat je eraan begint, zorg ervoor dat je zeker weet dat je product commercieel genoeg is. (probleem is dat je dit nooit zeker weet) En zoals al eerder gemeld, je product moet uniek/innoverend zijn. Zo niet dan kun je altijd nog voor een modelbescherming gaan, maar dit bied alleen bescherming tegen 1:1 copies van je ontwerp. Een kleine aanpassing in vormgeving heeft de modelbescherming al omzeild.

 

Succes verder~!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 129 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.