• 0

rouwzorg - goed idee?

Hallo allemaal!

Al geruime tijd aan het meelezen hier en mijn brein maakt overuren door het nadenken over mijn geniale ingevingen.

Nou ja, geniaal, de meeste zijn minder geniaal dan ik in de eerste instantie zelf denk maar goed dat terzijde.

 

Mijn idee wat maar niet uit mijn hoofd wil is het volgende: Rouwzorg! We kennen allemaal het concept van de kraamzorg denk ik wel. Je bevalt en er komt iemand voor de was en de koffie met beschuit met muisjes. Waarom is er niet zoiets voor overlijdensgevallen? Als er iemand overlijdt staat ook de hele wereld op zijn kop en kan de nabestaande naar mijn idee ook wel een aantal dagen (in elk geval tot aan de uitvaart) wat extra hulp gebruiken. Iemand die van 08:00 tot 17:00 bij je thuis is en alles doet, huishouden, ontvangen van bezoek en koffie geven, kinderen ophalen / brengen van school eten maken. Als er iemand dood is wil je niet 4x per dag op het schoolplein staan, of met iedereen in de AH een praatje moeten maken lijkt mij. Nu lijkt het mij dus een idee om iets op te zetten als soort van tussenpersoon, om mensen als rouwhulp in te zetten wanneer de client daarom vraagt. Wellicht contact zoeken met uitvaartverzekeringen om een soort van samenwerking aan te gaan.

 

Heeft iemand enig idee waarom dit nog niet bestaat (voor zover ik kan vinden in elk geval) en of het haalbaar zal zijn?

Ik ben benieuwd naar de reacties!!!!

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Uit eigen ervaring weet ik dat deze dienst er in een bepaalde vorm al is. Volgens mij gaat het via een thuiszorgorganisatie. Bij mijn oma is de laatste "weken" altijd een thuisverzorgster aanwezig geweest welke vergoed werd door de verzekering. Zij verzorgde eigenlijk alles, van ontvangen van gasten, doen van boodschappen tot het verzorgen van mijn oma.

....

Was er ook nog tijdelijk hulp toen ze er niet meer was? Thuiszorg is standaard, maar ik weet niet in hoeverre dat voor de nabestaanden is, ik denk het niet....

 

Idee klinkt heel goed, lijkt me wel lastig te bedenken hoe dit het beste uitgewerkt kan worden...misschien is het 'n idee ook eens contact op te nemen met een maatschappelijk werker / psycholoog die bij een (afdeling van) ziekenhuis werkt met veel terminale patienten....of juist huisarts....je zou misschien kunnen kijken of je via-via iemand kan vinden die in dit soort kanalen werkt, zodat die jou kan informeren over ervaringen / behoeftes.

Link naar reactie
  • 0

zie de .nl van de topic titel... er zijn ook psychologen die zich o.a. toeleggen op rouwverwerking. Of er ruimte bestaat tussen de dienstverlening van vrijwilligers of mantelzorgers en bestaande professionals is aan jou om te onderzoeken. Ik begrijp dat je je wilt specialiseren in het aanbieden van praktische ondersteuning, waarin je naar ik vrees een ondergeschikte of afhankelijke rol zou gaan vervullen.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik begrijp dat je je wilt specialiseren in het aanbieden van praktische ondersteuning, waarin je naar ik vrees een ondergeschikte of afhankelijke rol zou gaan vervullen.

 

Sorry maar ik begrijp geloof ik niet helemaal wat je hiermee bedoeld.

 

De tip om eens te kijken via maatschappelijk werkers e.d. is wel een goeie! Hier ga ik zeker mee aan de slag!

Link naar reactie
  • 0

Ik heb trouwens nog een vraag.

 

Vandaag heb ik gebeld met een aantal instanties waarvan ik dacht dat ze me verder konden helpen. kvk, belastingdienst, octrooibureau en merkenbureau en helaas kwam ik hier niet veel verder. Wel werd mij door de kvk gevraagd of ik het idee zelf wilde uitvoeren (dus eigen bedrijf starten) of dat ik het idee eventueel wilde verkopen.

 

Weet iemand meer te vertellen over dat laatste? Het verkopen van een idee? bijvoorbeeld aan yarden, monuta, Icare of andere ondernemingen. Is dit verstandig? haalbaar? financieel gunstig? Het lijkt mij namelijk een behoorlijk ambiteus plan voor mij alleen (ambitie heb ik wel hoor, daar niet van!). Graag, indien mogelijk, daar nog wat info over!

Link naar reactie
  • 0

 

Dat idee staat nu op een openbaar forum. Dat laat zich dus niet meer verkopen. Je kan beter met de uitvoering beginnen door eerst de markt te verkennen (zie mijn eerdere vragen) en daaruit een stukje te pikken dat voor jou doenlijk en interessant is. Als je iets wil verkopen, kun je het beste een idee uitwerken dat snel schaalbaar is. Met andere woorden: de aanpak in stad A kan zo in andere steden ingezet worden. Zoek naar aspecten die zich niet zo makkelijk laten kopiëren.

 

Vergelijk het inderdaad met kraan- of peuterzorg. Iemand is daar ooit mee begonnen, maar het lijkt me sterk dat die iets aan het idee iets verdiend heeft.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

zie de .nl van de topic titel... er zijn ook psychologen die zich o.a. toeleggen op rouwverwerking. ...

maar dat is achteraf, niet op de dagen voor/vlak na de begrafenis. Schiet me nu ook te binnen dat er ook nog hospis bestaat, dat is voor terminale patiënten die graag zorg willen tijdens de laatste weken. Ik weet niet of daar ook nog soort nazorg is voor de nabestaanden.

Vooral voor plotselinge overlijden of bij 1 van de ouders van de kinderen zal zulke extra zorg heel erg welkom zijn denk ik, en bij dat laatste al helemaal. Maar zal er niet bij dat laatste geval al tijdelijk recht op thuishulp zijn?

Link naar reactie
  • 0
Vandaag heb ik gebeld met een aantal instanties waarvan ik dacht dat ze me verder konden helpen. kvk, belastingdienst, octrooibureau en merkenbureau en helaas kwam ik hier niet veel verder.

 

Vergeet die instanties voorlopig maar. Bij de KvK kun je interessante starterscursussen/-workshops volgen en je bedrijf inschrijven in het handelsregister, verder stelt het niet zoveel voor. De belastingdienst is er om belasting te heffen over je omzet (btw), winst en inkomen, meer niet. Bij een octrooibureau kun je terecht met iets patenteerbaars, en dat is dit idee niet. Bij een merkenbureau kun je een merk registreren, als je dat wilt en als je zover bent. Geen van die instanties helpt je met het uitwerken en uitvoeren van je idee. Dat moet je toch echt zelf doen.

 

Wel werd mij door de kvk gevraagd of ik het idee zelf wilde uitvoeren (dus eigen bedrijf starten) of dat ik het idee eventueel wilde verkopen.

 

Ideeën zijn niet of nauwelijks verkoopbaar, en zeker niet nadat je het op een openbaar forum hebt gezet. Het enige wat je nu te doen staat is het idee uitvoeren, of loslaten.

 

Het lijkt mij namelijk een behoorlijk ambiteus plan voor mij alleen

 

Je bent al van 'idee' naar 'plan', dat is een stap voorwaarts. Maar wat is dat plan, dat je zo ambitieus vindt?

 

Als je samenwerking met anderen zoekt, moet je je wel realiseren dat een idee alleen een veel te smalle basis is. Het idee ligt nu voor het oprapen en is misschien al eerder door anderen bedacht. Je hebt nog iets nodig, zoals knowhow, toegang tot een markt, geld, intellectuele eigendomsrechten, persoonlijke kwaliteiten, of... uitvoering. Superieure uitvoering, of het eerstebewegersvoordeel.

Link naar reactie
  • 0

Ik ken iemand in Haarlem die iets vergelijkbaars (maar dan net even anders) heeft opgezet. Deze jongen heeft zich gespecialiseerd in stervensbegeleiding, en heeft de samenwerking opgezocht met een huisarts. Zijn uren worden vergoed door ziektekostenverzekeraars. Ik weet dat wat jij in gedachten hebt totaal anders is, maar ik wil je toch een andere invalshoek meegeven.

 

Uitvaartverzekeraars als Monuta en Yarden staan erom bekend dat ze alles in eigen hand willen houden. Verzekeringen, uitvaartcentra, rouwauto's, kistenfabrieken, rouwkaartendrukkerijen, begraafplaatsen, crematoria en zelfs de ovens van de crematoria worden in eigen fabrieken (in Frankrijk, meen ik) gebouwd. Bovendien denk ik dat je net te laat bent als je de samenwerking met de uitvaartbranche zoekt. Je zou eigenlijk net iets eerder op de hoogte moeten zijn van je work load dan na het moment van overlijden. Anders loop je onherroepelijk vast met je planning.

 

Klinkt misschien hard, maar je hebt wel een business te runnen en klanten tevreden te houden. Anders is het snel gedaan met je bedrijf. Als oma komt te overlijden wil je tenslotte wel dat nabestaanden je herinneren omdat je zulk goed werk hebt gedaan na het overlijden van opa. Dan moet je gewoon tijdig weten dat er een klus onderweg is.

 

Denk eens na over een samenwerking met huisartsen en bedrijven die actief zijn in stervensbegeleiding. Probeer een voet tussen de deur te krijgen bij ziektekostenverzekeraars. Die zijn veel minder self supporting en veel meer gewend om geld uit te keren aan derden.

 

Succes met de ontwikkeling van je plan!

Link naar reactie
  • 0

Samenwerking met een plaatselijke begrafenisondernemer is denk ik een goede optie.

 

Dat denk ik ook. Daarnaast is aansluiting bij een verzekeraar niet in alle gevallen nodig. Er zijn zat gevallen waarin veel eeder dan het overlijden zelf bekend is dat iemand gaat overlijden. Al die tijd kan er gericht gezocht worden naar rouwzorg. Uiteraard moeten mensen dan wel weten dat er zoiets als rouwzorg bestaat, maar een paar interviews op de 'vrouw' pagina's van kranten doen al wonderen.

]

Link naar reactie
  • 0

Vergeet alle verzekeringen en uitvaartorganisaties en ga gewoon praten met de lokale uitvaartverzorger, de koster/pastoor/dominee en jouw eigen huisarts.

 

Hoe iemand ook verzekerd is, ze zullen altijd uitkomen bij één van bovenstaande personen. Deze zijn zeker in kleine gemeenschappen welgekend en van hun zal eerder iets aangenomen/afgenomen worden als van een gladde verzekeraar.

 

Als het om langdurige ziektes gaat komt het al vaak voor dat er vooraf al contact is geweest met de uitvaartverzorger. Die zal dan al in een vroeg stadium aangeven welke mogelijkheden er zijn en wat de kosten daarvan zijn. Op dat moment kan hij dus ook jouw diensten aan bieden.

 

En denk ook eens aan adverteren tussen de rouwadvertenties. Volgens mij is dat nog altijd één van de best gelezen onderdeel van de regionale kranten.

 

Denk in jouw geval lokaal/regionaal (afhankelijk van waar je woont) tenslotte moet je het zelf kunnen behappen zonder afhankelijk te moeten zijn van personeel.

 

(ben bezig met een gerelateerd produkt en dus voor mezelf een soortgelijk vraagstuk gehad)

Link naar reactie
  • 1

Hallo,

Mogelijk kan ik een bijdrage leveren op het "verzekeringsvlak" ik denk iets van dat wereldje te kennen omdat ik er 35 jaar aktief in ben (geweest) als consumenten dit op voorhand in een aanvullende verzekering zouden moeten verzekeren, gaat men eerst na wat het kost, en afhankelijk van de prijs (geen idee wat het zou moeten kosten) gaat men ook nog 'ns analyseren of men dit wel nodig heeft, als je jong bent zou het over de gehele looptijd best een hoog bedrag aan premie kunnen kosten, bijkomend zullen veel consumenten denken het toch niet nodig te hebben !! want zo denken consumenten vaak. Projecteer het maar 'ns op jezelf m.a.w. wat kost het ? heb ik het nodig ?

Ik ben dan ook van mening dat men het beter bij jou kan "inkopen" op het moment dat er behoefte aan is.

Veel succes in ieder geval, en ik blijf het met belangstelling volgen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 128 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.