• 0

Groupbuying sites

Je kent ze waarschijnlijk wel; de groupbuying sites die er inmiddels een groot publiek trekt. GroupOn is hierin de grootste, maar zo gek is het ook niet als je ziet dat GroupOn op elk puntje van het internet staat met een advertentie waarin verteld word dat je tot wel 70% korting krijgt. Omdat ik eigenlijk een topic miste binnen Higherlevel over deze vorm van marketing, open ik dit bij deze. Zelf heb ik geëxperimenteerd met de verschillende aanbieders van "voordeelcoupons" om het zo maar te noemen, ik heb ze opgenomen in een overzicht. Waarschijnlijk zijn al diverse ondernemers erdoor benaderd, maar het idee achter dit topic is om te laten inzien dat er wel degelijk keuzes zijn. Ik houd in de voorbeelden 19% BTW aan, omdat ik ervan uitga dat dit voornamelijk interessant is voor mensen die diensten leveren.

 

In het algemeen geef je op de groupbuying sites minimaal 50% korting, daarnaast betaal je nog een commissie.

 

1. GroupOn

GroupOn is de grootste Groupbuying site, dat is te zien in het leden aantal (ze geven aan rond de 1,5 miljoen leden te hebben). Dat is ook wel te zien in sommige verkopen die explosief zijn in aantallen. Zo had onlangs een pizzaria in Groningen 900 voordeelcoupons verkocht. Zelf had ik er destijds met mijn actie niet zoveel, maar meer omdat ik een ander type dienst in de kijker had laten zetten waardoor ik niet zoveel commissie hoefde af te dragen cq. mensen in de praktijk voordeliger uit waren. Je betaald bij Groupon naast je korting volgens de regels 50% commissie excl. 19% BTW. Daarnaast betaal je van je het overige geld dus ook nog 19% BTW en de rest houd je over (daargelaten waar nog eventuele kostprijs af gaat).

Dit houd dus in dat je voor 10 euro normale omzet, je bij GroupOn met 50% € 1,76 brutowinst over houd.

De betalingen verlopen echter wel vrij vlot: gemiddeld binnen 5 werkdagen, met daar wat uitzonderingen daargelaten.

Nadeel van GroupOn is dat zij je willen laten tekenen voor 12 maanden exclusiviteit; je mag in die periode niet bij andere Groupbuying sites te vinden zijn. Je zou kunnen proberen, zoals ik dit heb gedaan, deze clausule eruit te laten. Een dag online tegenover 364 dagen niet, is natuurlijk niet reëel. Besef dat ze jouw ook nodig hebben en durf de onderhandeling aan te gaan. Mijn ervaring is dat GroupOn leden vooral koopjes jagers zijn en niet terug komen tegen de volle tariefstelling.

 

2. GroupDeal

GroupDeal is de één na grootste groupbuying site met ongeveer een half miljoen leden. Je vind ze echter niet op elk hoekje van het internet, waardoor het minder groot lijkt. Echter zijn de leden van GroupDeal naar mijn idee wel kwalitatieve leden die je ook nog op herhalingsbezoek krijgt (en dan de volle prijs kunt vragen). Meerdere voordeelshoppers zijn tenminste bij mij terug gekomen voor de volle prijs, waardoor het wel leuk is. Je hoeft niet te tekenen voor exclusiviteit bij GroupDeal, echter geef je eveneens 50% korting weg en wat ik een voordeel vind is dat je 2 dagen online staat in plaats van 1 dag. De eerste dag loopt welliswaar het hardste (ook in website bezoekers), maar als mensen de eerste dag even niet in de gelegenheid zijn om te kijken/kopen, hebben ze nog een dag extra. Bij GroupDeal betaal je 30% commissie, echter inclusief BTW. Wel moet je zelf nog 19% BTW afdragen.

Dit houd heel concreet in dat je van elke 10 euro normale omzet, je bij een korting van 50% € 2,94 brutowinst overhoud. GroupDeal is overigens onderdeel van de Telegraaf groep.

De uitbetaling geschied binnen 30 dagen.

 

3. SweetDeal

SweetDeal is eigenlijk nog maar net begonnen en is onderdeel van uitgeverij Wegener (bekend van De weekkrant die in verschillende edities in Nederland verspreid word). Voordeel van SweetDeal is dat er wekelijk in de krant een aankondiging word gedaan van de deal die mensen kunnen verwachten en je op deze manier een advertentie hebt zowel in de offline media als de online media. Hier moet je eveneens een korting geven van minimaal 50%, echter omdat zij nog maar net begonnen zijn, zijn ze nog niet zo vast op hen commissies. Standaard is hen commissie 30% incl. BTW, echter heb ik vorige week een deal gemaakt met een commissie van 17% incl. BTW. Ga hier dus ook eveneens in onderhandelen zou ik zeggen.

Je zou dus van elke 10 euro normale omzet bij een korting van 50% en 30% commissie eveneens € 2,94 overhouden. Dit kan eventueel meer worden naar mate je onderhandeld over de commissies; zij willen immers groeien en hebben ze aanbieders voor nodig; dat kun jij bieden, maar wel tegen een lagere commissie.

De uitbetaling geschied binnen 14 dagen.

 

4. MatsOns

MatsOns is ook een site die relatief net is begonnen, echter levert het voor mij niets op omdat het gewoon niet verkoopt. Je betaald bij MatsOns 50% korting en 50% commissie incl. BTW. Ze zijn wel vooral actief op Twitter, maar dat maakt niets uit voor de concrete verkopen. Desondanks kon ik het niet laten om het in het lijstje te laten ontbreken.

Je houd concreet € 2,10 brutowinst over van elke 10 euro normale omzet.

De uitbetaling geschied binnen 7 dagen.

 

5. Tjebber

Tjebber is ook nieuw, echter is Tjebber weer totaal anders dan de eerste 4. Tjebber zich namelijk uitsluitend op de zakelijke markt met zakelijke producten, dus voor ondernemers die B2B werken kan dit interessant zijn. Bij Tjebber heb je géén minimale korting te verlenen: al geven ze wel aan hoe beter hoe meer mensen gemotiveerd zijn het te kopen. Je betaald bij Tjebber een commissie van 20% excl. 19% BTW. Echter zijn de prijzen op Tjebber ook allemaal excl. BTW. Dus zou je voor 10 euro incl. BTW omzet iets verkopen, houd je bij Tjebber (om maar te vergelijken) met 50% korting € 2,82 brutowinst over.

Bij Tjebber vragen ze eveneens exclusiviteit voor groupbuying sites die eveneens op de zakelijke markt een rol spelen.

De uitbetaling geschied binnen 30 dagen.

 

Daarnaast heb je ook nog Marktplaats waar producten voor 50% korting aangeprezen worden, hier ken ik echter de inhoud niet van. Daarnaast zijn er ook nog veel kleinere lokalere groupbuying sites. Zo heb je in Noord-Nederland nog Voordeelvinden.nl. Die leken mij niet zo relevant om op te nemen en heb ik het hier gehouden bij de landelijke sites.

 

Ik hoop dat mensen hier wat aan hebben voordat ze in zee gaan met een partner en dat je ook weet zelf mogelijkheden te kennen; zij hebben namelijk eveneens belang aan jouw, omdat ze elke dag een nieuwe partner moeten hebben.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Verhaal van de cupcakes kende ik ja.

Maar is gewoon dom van dat bedrijf geweest. Geen afspraken over aantal, te hoge korting, waarschijnlijk te hoge commissie en slechte kosten calculatie.

 

Je moet ook gewoon zorgen dat je verdiend op zo een actie.

Voor mijn acties maak ik altijd uitgebreide calculaties.

Link naar reactie
  • 0
Heb je toevallig aandelen in Groupon of ben je gewoon verliefd op groupon? Je noemt ze namelijk nogal regelmatig (met overbodige linkjes die rijkelijk voorzien zijn van trefwoorden)

 

Hmmm... there's a fourletter word for that... ::)

www.spam.com

SPAM is a registered trademark of Hormel Foods Corporation.

Link naar reactie
  • 0

Verhaal van de cupcakes kende ik ja.

Maar is gewoon dom van dat bedrijf geweest. Geen afspraken over aantal, te hoge korting, waarschijnlijk te hoge commissie en slechte kosten calculatie.

 

Je moet ook gewoon zorgen dat je verdiend op zo een actie.

Voor mijn acties maak ik altijd uitgebreide calculaties.

 

Klopt als een bus, maar als je ziet wat een publiciteit het bedrijf gehad heeft. Daar kan een miljoenencampagne nog niet tegenop denk ik. ;D

 

Wat ik van veel ondernemers hoor dat ze veel eenmalige koopjesjagers krijgen via de groupbuying sites. Dan is een actie vaak niet rendabel. Maar het kan best werken in een aantal gevallen.

Link naar reactie
  • 0

Een alternatief voor group buying sites is natuurlijk ook om bestaande klanten of buren eens in het zonnetje te zetten. Korting bij een volgende aankoop, jarige die gratis eet, straataanbieding enz. Ik vraag me af in hoeverre mede-ondernemers alternatieven tegenover elkaar afzetten i.p.v. kiezen voor een gelikt aanbod zonder enige vorm van garantie...

 

...interne reflectie is je prijsstelling. Wat is de prijsperceptie onder potentiële klanten van de normale prijs?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Binnenkort komt er overigens nog een kortingssites bij met een totaal uniek concept: SPAM

 

Hierbij wordt de korting niet vooraf bepaald, maar bepaalt het aantal Facebook likes de korting. Bij elke deal is een 'Vind ik Leuk' button weergegeven. Elke klik geeft weer meer korting.

 

Deze manier van korting geven heeft veel meer voordelen voor de partners die de deal aanbieden. De partners krijgen enorme naamsbekendheid via Facebook, naast de bezoekers van de website.

 

Op 31 maart gaat de website SPAM online.

 

Ik ben benieuwd wat jullie mening is over deze nieuwe kortingssite.

Link naar reactie
  • 0

Mijn ervaring is dat je onder bepaalde voorwaarden kortingssites goed in kan zetten als marketing en sales tool, echter er zitten ook de nodige haken en ogen aan.

 

Hier staat een goed artikel met meerde tips en valkuilen voor ondernemers mbt de inzet van sites als Groupon.

 

Spammert met een bord voor z'n kop. AllTheDeals.nl heb je zelf hier geïntroduceerd.

 

 

- De naam van mijn bedrijf/website zijn 3 Engelse woorden en kan volgens de feedback van een merkenburo niet zonder meer worden geregistreerd gezien het te veel beschrijvend is. Ze gaven aan dat in combinatie met een logo dit wellicht wel te doen was.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Sorry Willem en Blabla maar vind dit erg kort doort de bocht. Ik link naar een artikel, en ja full disclosure, zal de volgende keer er bij zetten dat het een artikel is op een door mij gehoste site maar dat is, zoals jullie al aantonen onder mn eigen email account en is dit makkelijk te achterhalen. Niet te min, mea culpa.

Dit neemt niet weg dat miz de content relevant is voor ondernemers hier en aansluit bij deze discussie, echter als jullie dat ander zien dan hoor ik het graag.

 

mbt to de link op startpagina, die hele site is een grote spam van links waar nog voor betaald moet worden ook, dus denk niet dat daar mensen aanstoot nemen hieraan.

 

 

Dagaanbieding en korting website http://allthedeals.nl

Link naar reactie
  • 0

Sorry Willem en Blabla maar vind dit erg kort doort de bocht. Ik link naar een artikel, en ja full disclosure, zal de volgende keer er bij zetten dat het een artikel is op een door mij gehoste site maar dat is, zoals jullie al aantonen onder mn eigen email account en is dit makkelijk te achterhalen. Niet te min, mea culpa.

Dit neemt niet weg dat miz de content relevant is voor ondernemers hier en aansluit bij deze discussie, echter als jullie dat ander zien dan hoor ik het graag.

Omdat je het graag hoort: ja, op Higherlevel wordt dat anders gezien. Als je even de huisregels tot je neemt dan ben jij ook op de hoogte.

 

Verder adviseer ik je een cursus sociale vaardigheden, je bent namelijk niet echt goed in het maken van excuses (understatement) en dat is wél een relevante vaardigheid in het ondernemen. ;)

 

Kom op Jeroen (?) doe nu niet alsof je uit een ei komt zetten. Doe op een constructieve manier mee op het forum dat levert uiteindelijk altijd meer op.

Link naar reactie
  • 0

Om even wat actualiteit te geven aan de eerder genoemde lijst, die ik als gewoon lid niet kan geven het volgende:

 

GroupDeal heeft zich al een tijdje terug getrokken in verband met tegenvallende resultaten uit verschillende regio's. Mijn eigen regio, Groningen, is al langere tijd eruit. GroupDeal opereert momenteel met name op nationaal niveau en in Amsterdam. Andere plaatsen staan nog wél op de website, maar in lang niet alle plaatsen worden nog lokale deals weergeven.

 

SweetDeal heeft al een paar weken de de stekker eruit getrokken voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe. Ik was hier zelf al een maand of 2 van op de hoogte van mijn accountmanager, maar per 1 juli is dit dus officieel. Hierin is de reden die SweetDeal geeft om tijdelijk geen aanbiedingen op regionaal niveau aan te nemen, omdat zij van mening zijn dat het te weinig verkoopt (wat ook wel zo is). Echter betwijfel ik of ze het ooit weer zouden opstarten. Ik vind het zelf wel jammer, gezien SweetDeal werkte met krant-ondersteuning en je dus ook direct een advertentie erbij kreeg offline. Daarnaast waren ze met uitbetalen heel netjes en op tijd.

 

Voor de stad Groningen is DagPas al een tijdje erbij gekomen. DagPas werkt enkel alleen in de stad Groningen en kent vooral aanbiedingen gericht naar jong publiek en studenten. Wat ik prettig vind aan DagPas is dat zij na de deal, jouw deel min de commissie, voor 100% uitbetalen. Je verzameld dan nog wel codes, maar puur ter controle van de binnen gekomen vouchers zodat de niet dubbel benut worden. De commissie is daar standaard 30% excl. BTW.

Link naar reactie
  • 1

Groupon is de laatste tijd zijn organisatie ook flink aan het veranderen.

Waar voorheen werd samengewerkt met (lokale) (web) shops proberen ze die tegenwoordig zoveel mogelijk te passeren en rechtstreeks naar de importeurs/fabrikanten te gaan en dus gewoon zelf in te gaan kopen.

Contacten met Groupon verlopen laatste maanden stuk stroever als voorheen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 193 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.