Louche organisaties maken misbruik van openbaar Merkenregister en sturen gepeperde fake rekeningen
De overheid moet de aanpak van spookfacturen en acquisitiefraude niet aan de markt overlaten. De enige manier om deze kwalijke praktijken de nek om te draaien, is ze expliciet strafbaar stellen. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan de Belgen.
Het probleem van spookfacturen en acquisitiefraude begint voor het Nederlandse bedrijfsleven langzamerhand de spuigaten uit te lopen. Een groep bedrijven die extreme hinder ondervindt van spookfacturen, zijn de merkhouders. Louche organisaties maken al jaren misbruik van het feit dat het Merkenregister openbaar is. Meteen na publicatie van een nieuw merk sturen zij de deposant een officieel ogende factuur van rond euro 1500 voor opname in een niet-bestaand register. Wie betaalt is zijn geld kwijt.
Hoewel er geen cijfers bekend zijn van de aantallen betalingen, laat een vergelijkbare zaak uit de VS zien dat de schade enorm kan zijn. Op 10 november 2010 deed een rechtbank in Florida uitspraak in een zaak voor een vergrijp zoals hierboven beschreven. De bedrieger bleek in minder dan één jaar tijd via 1411 facturen een bedrag van ruim $ 2,5 mln geïncasseerd te hebben.
In het verleden zijn - in Nederland - met succes verschillende civiele procedures aangespannen tegen individuele 'merkregistratiefraudeurs' en werden de spookfacturen verboden. Echter, toch heeft dit het probleem niet opgelost. Na een paar maanden dook dezelfde fraudeur onder een andere naam weer op om zijn kwalijke praktijken voort te zetten. En ondertussen breidde het aantal 'aanbieders' in deze 'branche' zich alleen maar verder uit.
Tegen deze achtergrond zal de begin augustus door MKB-Nederland aangekondigde civiele procedure tegen een drietal telefonische acquisitiefraudeurs - hoe nuttig en prijzenswaardig ook - het probleem in zijn algemeenheid vrees ik niet oplossen.
Helaas werkt ons strafrecht onvoldoende tegen dit soort spookfacturen. Zo mislukte in 2007 een poging van het Openbaar Ministerie om een van de bedriegers strafrechtelijk aan te pakken jammerlijk. Volgens het Hof Amsterdam was er geen sprake van bedrog in strafrechtelijke zin. Wie de mailing aandachtig bekijkt, kan in de kleine lettertje op de achterzijde lezen dat het eigenlijk om een offerte gaat en geen factuur, aldus de rechter.
Wellicht kan de overheid eens een kijkje nemen bij onze zuiderburen. Daar blijkt het strafrecht wel te werken. In 2007 werd het bedrijf European City Guide veroordeeld tot een geldboete van maar liefst euro 250.000, ondanks het feit dat de ontvanger in de kleine lettertjes had kunnen lezen waar het werkelijk om ging.
Sinds kort hebben de Belgen zelfs een aparte wet die dergelijke misleidende registraties in niet-officiële registers expliciet strafbaar stelt, compleet met boete en gevangenisstraf. Pak ze in de portemonnee en zet ze achter de tralies. Dat is het enige wat werkt. Dat zouden we ook in Nederland moeten doen.
Bas Kist is partner bij Merkenbureau Chiever in Amsterdam.
Strafbaar European City Guide kreeg in België euro 250.000 geldboete Goed voorbeeld Bij onze zuiderburen werkt strafrecht wel MKB-Nederland Trekt in Nederland aan het kortste eind.
De Maltese Europarlementariër Simon Busuttil tijdens de presentatie in 2008 van het onderzoeksrapport naar fraude bij European City Guide.
Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !
Zie jij kansen voor je onderneming/bedrijf in het buitenland? Met RVO onderneem je verder.
Kijk wat onze kennis, contacten en financiële mogelijkheden voor jou kunnen betekenen.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Mikky Vrolijk
Mikky Vrolijk
[bron: FD 15-08-2011 - Bas Kist]
Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33085-misbruik-openbaar-merkenregister-en-spookfacturen/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
4 antwoorden op deze vraag