Hallo Allemaal,

 

Niet helemaal nieuw op het forum, regelmatige lezer, maar nog niet eerder een bericht gepost.

 

Ik wilde een klein (pannenkoeken)restaurant overnemen, maar na veel wikken en wegen besloten het niet te doen.

Het restaurant is nog redelijk nieuw (2 jaar) en loopt nog niet rendabel, dit mede doordat er nog niet genoeg naamsbekendheid is en de huidige eigenaars een ander bedrijf runnen, waardoor de kok nu het restaurant runt, er is dus nagenoeg geen controle op in en verkoop en geen commerciele strategie.

 

Ik heb geen horeca achtergrond, maar wel management en ik zie zeker mogelijkheden om dit restaurant rendabel te maken. Maar door de hoge investering (aankoop + opstartbedrag) en het feit dat het een klein restaurant is, en de omzet zeker de helft omhoog moet, vond ik dit een te groot risico.

Overigens ben ik geen kostwinner en zijn we absoluut niet afhankelijk van mijn inkomen.

 

Nou krijg ik van de huidige eigenaars het aanbod om de zaak 1 of 2 jaar te gaan runnen en na die 1 of 2 jaar het alsnog te kopen of van de koop af te zien. Leuk aanbod, zodat ik zonder grote investering toch kan ga kijken of dit haalbaar is.

Binnenkort ga ik dan ook met hun in gesprek over dit aanbod.

Nou is mijn vraag, wat zijn de dingen, waar ik rekening mee zou moeten houden en is dit aanbod uberhaupt haalbaar?

Logisch natuurlijk dat een en ander vast moet worden gelegd, zoals bijvoorbeeld altijd de recht van eerste koop, en de vrijheid er vanaf te zien.

 

GRaag zou ik van jullie tips hebben waar ik op zou moeten letten.

 

Bij voorbaat dank

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33921-overname-restaurant/
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi Yoyoy,

 

Een goed contract is idd onontbeerlijk. Wat erin moet staan laat ik graag aan andere HL-ers over.

Het enige dat ik je aan raad kan geven is dat je bij overname van de tent op moet letten dat men geen BTW in rekening brengt. Dat mag nl. niet, doet men dat toch en jij betaalt, dan kan je de BTW niet als voorbelasting aftrekken.

 

suc6

 

John

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33921-overname-restaurant/#findComment-349295
Delen op andere sites

  • 1

mmint,

 

Dit staat in de Wet op de omzetbelasting in artikel 37d:

Bij overgang van het geheel of een gedeelte van een algemeenheid van goederen, al dan niet tegen vergoeding of in de vorm van een inbreng in een vennootschap, wordt geacht dat geen leveringen of diensten plaatsvinden en treedt, tenzij bij ministeriële regeling anders is bepaald, degene op wie de goederen overgaan in de plaats van de overdrager.

 

Jouw kennis heeft niets geleverd gekregen, hij/zij huurt en dus geldt dit artikel niet voor deze persoon in deze kwestie.

Die uitsluitingsregel zal te maken hebben met het belast verhuren van het pand. Deze verhuur is volgens dezelfde wet vrijgesteld van BTW, maar men kan kiezen om het belast te doen. De huurder kan die BTW aftrekken en de verhuurder heeft als voordeel dat bij verbouwingen e.d. hij de BTW kan verrekenen. Bij vrijgestelde verhuur kan dat niet.

 

groet,

 

John

 

 

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33921-overname-restaurant/#findComment-349299
Delen op andere sites

  • 0

Als je dit gaat doen moet je alvast een prijs of prijsbepaling vastleggen anders heeft het geen nut. Dan maak jij de tent winstgevend en vragen ze vervolgens de hoofdprijs terwijl jij de energie er in hebt gestoken.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33921-overname-restaurant/#findComment-349300
Delen op andere sites

  • 0
Het restaurant is nog redelijk nieuw (2 jaar) en loopt nog niet rendabel, dit mede doordat er nog niet genoeg naamsbekendheid is en de huidige eigenaars een ander bedrijf runnen, waardoor de kok nu het restaurant runt, er is dus nagenoeg geen controle op in en verkoop en geen commerciele strategie.

 

Hoe wil je de naamsbekendheid verbeteren? Hoe groot is het bedieningsgebied van een pannenkoekenrestaurant? Is de benodigde omzetverbetering haalbaar? Is de capaciteit van het kleine restaurant toereikend voor deze doelstelling?

 

Wat als jouw kosten ook nog eens op deze onderneming gaan drukken? Hoe complex is de inkoop voor een pannenkoekenrestaurant?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33921-overname-restaurant/#findComment-349304
Delen op andere sites

  • 0

Hallo Yoyoy,

 

Mede van belang bij een overname van een bedrijf is het personeel.

 

Nu ga je 1 a 2 jaar zelf aansturend "personeelslid" worden dus heb je gelukkig zicht op en misschien ook invloed op het personeel en op het personeelsbeleid. Nu heb je blijkbaar al te maken met een kok, maar wat heb je nog meer? Bediening, afwasploeg, schoonmaakploeg? Staan de arbeidsrelatie en de arbeidsvoorwaarden goed op schrift? Zijn de verzekeringen goed geregeld? Is er een pensioenregeling? Of wordt dat personeel allemaal of deels ingehuurd? Zo ja, van gecertificeerde vertrouwde uitzendbureau's e.d.? Of gaat het om bijv. een ZZP-kok (welke VAR-verklaring)? Is men bij met de loonbelasting/inhoudingen e.d.?

 

Houd dus goed in gaten wat er de komende tijd op het personele vlak geschiedt want alle lusten en lasten neem je straks over.

 

Heel veel succes.

 

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 25-10-2011

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33921-overname-restaurant/#findComment-349435
Delen op andere sites

  • 0

Dank jullie wel, ik heb deze tips ter harte genomen en zal er zeker gebruik van maken.

 

Ben gisteren het gesprek met de huidige eigenaars aangegaan. Het aanbod zoals het er ligt is wel iets anders dan ik in eerste instantie dacht.

 

De huidige eigenaars bieden mij het bedrijf aan voor voor 2 jaar voor een symbolisch bedrag, na deze 2 jaar kan ik dan besluiten het bedrijf over te nomen tegen een wan te voren vasstaand bedrag of van de koop af te zien, zonder enige verplichting. Dit alles natuurlijk met een goed contract.

Ik krijg dan dus alle lusten en lasten de komende 2 jaar, maar kan er dan ook zonder problemen weer van af zien als niet blijkt te werken. Op deze manier willen ze mij volledige inzicht in het bedrijf geven en de vrije hand om de omzet omhoog te krijgen.

Zij zijn het bedrijf gestart uit hobby en zijn er vast van overtuigd dat met de nodige begeleiding

en enthousiasme het een goedlopend bedrijf kan worden, vandaar dat ze ons deze kans willen geven. Een van de eigenaren is ook eigenaar van het pand.

 

Nou klinkt dit bijna te mooi om waar te zijn en dus krijg ik wat kriebels, want wat te mooi is om waar te zijn, is het dan misschien ook vaak.

 

Dus opnieuw vraag ik toch nog wat nieuwe input van jullie. Wat raden jullie me aan, waar moet ik rekening mee houden (buiten de tips die ik al gekregen heb)?

 

BVD

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/33921-overname-restaurant/#findComment-350459
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    6 leden, 79 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.