• 0

Failliet met eenmanszaak in nederland, wonen in belgie, paulianeus handelen...

Goedenavond,

 

Ik ben op zoek naar advies en informatie. Het volgende is gaande:

De feiten:

Ik heb al 6 jaar een eenmanszaak in nederland

Ik ben ruim een jaar woonachtig en belgie. Samenwonend, in een koophuis. Mijn vriendin heeft 100k, eigen geld in de woning gestopt tbv de aankoop. Dit ligt notarieel vast. Vriendin in loondienst. Niet getrouwd.

Ik heb schulden: totaal 700k.

Twee grote schuldeisers. Leverancier 450k en twee banken, eentje 75k en andere 135k(deze heeft mijn zaak, voorraden en klanten als onderpand)

 

De situatie is eigenlijk uitzichtloos en een faillissement lijkt onafwendbaar. De leverancier, grootste schuldeiser, wil een einde maken aan de situatie. Ik ben contractueel nog 4 jaar verbonden aan deze leverancier. Hij heeft nu een kandidaat die mijn zaak wil overnemen. Hij zou de komende 4 jaar bij deze exploitant, de leverancier blijven. De overnamesom die de kandidaat zou moeten betalen, wil hij direct verrekenen met mijn schuld bij hem. Daarna stelt hij voor dat ik bij die exploitant in loondienst ga.....

 

Dat zou dus betekenen dat al mijn overige schulden zouden blijven bestaan. Die krijg ik dus nooit terug betaald.

 

Daarnaast ben ik van mening dat het hier dan zou gaan om paulianeus handelen. Met deze aktie zou de levernacier de enige zijn die voordeel heeft bij verkoop van mijn bedrijf en dat al mijn andere schuld eisers het nakijken hebben. Hier kan en mag ik toch niet aan mee werken?? Ik heb het idee dat hij niet wil dat ik zelf of een andere partij een faillissement aanvraagt, want dan zou hij dus afhankelijk zijn van een curator en de rechtbank en dan zou zijn schadepost vele malen hoger zijn. Nu wil ik uiteraard overal aan mee werekn zodat alle schuldeisers zoveel mogelijk en evenredig krijgen waar ze recht op hebben. Ik vind het al erg genoeg dat ik failliet ga maar om nou alle andere schuldeisers bewust het bos in te sturen vind ik absoluut geen optie. Wie kan mij hierin adviseren?

 

Vraag 2:

Daar ik faiiliet ga in nederland en woon in belgie, heeft mijn inziens gevolgen voor een mogelijke schuldsanering. Om in aanmerking te komen voor wsnp moet je in nederland wonen....en ik vraag me af of mijn schuld, welke is ontstaan in nederland, in aanmerking komt voor een sanering via de belgische wetgeving.

Mijn vraag hier: waar val ik onder en wat zijn de werkwijzen van beiden? Kom ik of in nederland of in belgie in aanmerking voor een kleine uitkering?

 

Hopelijk kan iemand in voor beide zaken een goed advies geven.

 

Alvast bedankt voor de reacties en mochten jullie verder vragen hebben, zal ik deze trachten zo goed mogelijk te beantwoorden.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoewel ik zeker geen expert ben op dit gebied even een korte reactie:

 

Als iemand jouw zaak overneemt, neemt hij naar mijn idee alle bezittingen en schulden over. Bij een emz ligt dat wat anders omdat je hier ook in privé aansprakelijk bent. Er zijn voldoend experts op dit forum die hierin adequater antwoord kunnen geven.

 

Wat betreft een eventuele uitkering is het woonland de aangewezene. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een werknemer die in België woont en in NL werkt. Bij werkloosheid valt men terug op de voorzieningen in het woonland.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Met jouw instemming is naar mijn mening dus niet buiten jou om. Alternatief voor de leverancier is dat hij het contract met jou ontbindt vanwege wanbetaling en met een nieuwe partij verder gaat, dan blijft jouw schuld aan hem bestaan.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Met jouw instemming is naar mijn mening dus niet buiten jou om. Alternatief voor de leverancier is dat hij het contract met jou ontbindt vanwege wanbetaling en met een nieuwe partij verder gaat, dan blijft jouw schuld aan hem bestaan.

[/quote

 

Ik heb nog helemaal nergens mee ingestemd omdat ik het idee heb dat ik dan andere schuldeisers moedwillig benadeel en dat wil ik niet. Echter de leverancier wil bij mij de druk dusdanig opvoeren dat ik met in zijn voorstel mee ga. In mijn optiek benadeel ik de anderen dus bewust en dat wil ik niet en daarnaast heb ik dus niets meer om te onderhandelen met andere schuldeisers. De leverancier wil eerst de nieuwe exploitant er in hebben, met hem afrekenen en daarna zou ik dus faillissement moeten aanvragen....a : ik denk dat dit niet mag en b: ik heb geen enkele onderhandelings positie meer naar andere schuldeisers. Dus...wat moet ikdan doen...

Link naar reactie
  • 0

Waarom wil de leverancier dat jij bij de nieuwe exploitant in loondienst gaat? Klantenbinding? En wie is die nieuwe exploitant? Welke belangen heeft hij? Zo te horen neemt hij een flinke schuld bij de leverancier over van je, waarom begint hij niet gewoon zelf een bedrijf maar wil hij jouw bedrijf overnemen?

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Hoi marjan,

 

Mijn bedrijf heeft 6 jaar geleden een bedrijf Gekocht. Ik heb betaald voor de inventaris en good will. Daarnaast heb ik voor de locatie een huurcontract. Ik ben hier onderhuurder. Het bedrijf waarvan ik het destijds kocht was tot vorig jaar mijn leverancier en is tot op heden hoofdhuurder. Het bedrijf heeft vorig jaar een bedrijfsonderdeel verkocht aan een anderr bedrijf. Ze hebben dus mijn leverantie contract verkocht, ze zijn nog steeds hoofdhuurder. De partij die het van hen gekocht heeft, is nu dus de leverancier waarbij ik dus een schuld heb van 450k. Wij zijn het er beiden wel overeens dat de toekomzt somber is en dat er iets moet gebeuren. Hij stelt nu dus voor dat mijn exploitatie verkocht wordt aan een concurrent. Hij ontvangt geld van nieuwe partij en hij levert daar nog 5 jaar product. Mijn schuld bij hem zal dan zo goed als weg zijn maar er zal alsnog een faillisement volgen daar ik mijn dan nog bestAande schuldeisers niet kan betalen en ik heb geen onderhandlimgspositie meer daar mijn zaak eigenlijk niet meer bestaat daar een andere partij de exploitatie draait en dus niet mijn bedrijf met ALLE schulden heeft overgenomen...

Link naar reactie
  • 0

Hey Peter,

 

Heb iets wat ervaring met (moeten) stoppen van een bedrijf, maar heb je verhaal nu 100x gelezen en begrijp pas de helft, geloof ik. Je hebt echt specifieke juridische hulp nodig in mijn ogen. Dit valt niet via een forum op te lossen.

 

Wat ik wél lijk te zien, is verstrengeling van belangen, wat wel eens een belangrijk issue zou kunnen zijn. Ik hoop dat je eerlijkheid oprecht is, en gun je dan alle goeds de komende tijd.

 

Groet, Marcel

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Volgens mij ligt het redelijk simpel: de leverancier wil jouw zaak verkopen, maar een deel van wat de leverancier wil verkopen is verpand.

 

Je kunt dus alleen verkopen met instemming van de bank. En als je dat doet, dan zou, juist als het gaat om banken als crediteuren, dan zou een minnelijke sanering heel goed mogelijk kunnen zijn.

 

Buiten de bank om verkopen is niet alleen - mogelijk - paulianeus, maar ook nog eens in strijd met de overeenkomst met de bank.

Link naar reactie
  • 0

weet je zeker dat er niet ook nog een eigendoms voorbehoud op de voorraad ligt bij de leverancier?

Dus dat eigendom pas overgaat op jou als de voorraad betaald is.

 

Verder dus als eerder geadviseerd een extern adviseur inhuren om dit te begeleiden en je te adviseren. Zo een adviseur zou wel eens de beste investering kunnen zijn die je op dit moment kan doen en je een hoop problemen (en rest schuld) kan besparen.

Link naar reactie
  • 0

Blijkbaar heb je nu nog iets van waarde. Zou snel met een specialist om tafel gaan zitten om te kjijken hoe je hier het best uit kunt komen, ws door een voorstel aan de leveranciers en de banken. Met wat geluk en wijsheid (van een adviseur) kun je er misschien nog redelijk goed uitkomen. Faillisiement of WNSP is voor geen van de partijen aanlokkelijk.

 

Laat wel je leverancier weten dat je graag aan zijn constructie mee zou werken maar dat het nu nog even niet kan vanwege andere schuldeisers.

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen,

 

Dit dacht ik dus ook al. Echter, de leverancier wil dit gaan door drukken en is al concreet in gesprek met een partij. Ik denk dat alleen ik kan beslissen of en en welke voorwaarden de exploitatie verkocht kan worden. Dus wat si wijsheid?

 

Maar de leverancier kan niks doordrukken het is jou bedrijf. het enige dwangmiddel wat hij heeft is leveringen stoppen evt onbetaalde voorraad terug halen en faillissement aanvragen. Jij hebt inmiddels ook wel door dat een faillissement erg dichtbij is dus het is nu zaak dat je ook zelf goed op let wat je doet. Je moet gewoon voet bij stuk houden. dat wil zeggen meewerken aan de oplossing van de leverancier maar de opbrengst zal anders verdeeld moeten worden. Dat zal ongetwijfeld meer verlies opleveren voor hem, maar als hij nergens aan meewerkt (en ook geen vervanger meer zoekt) dan zal de schade alleen maar nog groter zijn voor hem.

 

Er is niks mis met dat jou leverancier in dit geval een plaatsvervanger zoekt maar het moet wel volgens de regels gaan voor wat betreft het verdelen van de opbrengst. Je zult dus in overleg met in elk geval de bank met onderpand, maar liefst met zoveel mogelijk leveranciers / schuldeisers een afbetalingsplan moeten maken. Het alternatief is een faillissement om daarna de boel te verkopen.

 

Een ander middel wat hier wellicht goed kan helpen is surseance van betaling aanvragen (actueel voorbeeld is Saab die dat ook heeft aangevraagd), dit leidt in Nederland meestal uiteindelijk toch tot een (rest)faillissement maar het geeft jou de ruimte om (samen met je leverancier) te werken aan een oplossing zonder dat andere leveranciers je failliet kunnen laten verklaren. Hier is ook een bewindvoerder / curator bij betrokken.

 

Uiteindelijk klinkt verkopen en in loondienst bij de nieuwe exploitant wel als een oplossing voor het grootste deel van je problemen waar de bank ook "blij" mee is omdat je direct weer een inkomen hebt waarmee een restschuld kan worden afgelost.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 249 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.