• 0

Nevenfuncties en Concurrentiebeding vragen

Hallo,

 

Ik heb een aantal kleine vraagjes. Ik ben bang dat ik er zelf niet helemaal uitkom of alsnog zelf het contract verkeerd opstel.

 

Ik ga 2 November weer in dienst maar heb een aantal bezwaren gemaakt. In mijn contract dat me aangeboden werd waren alle regels zo, dat ik na beëindigen van het contract geen zelfde werkzaamheden uit mag voeren e.d. Je kent het verhaal wel.

 

Goed om te weten!: Ik heb een contract gekregen waar ik niet mee akkoord ging. Het bedrijf is er vervolgens mee akkoord gegaan dat ik wijzigingen aanvraag. Dat betekend wel dat ik deze wijzigingen zelf op heb moeten stellen! Daar gaat deze post over.

Nu doe ik op dit moment datzelfde werk ook ernaast d.m.v mijn eigen bedrijf.

 

Wat ik in het contract wil hebben staan, is dat ik alles mag doen zoals ik het nu doe, ookal zijn dat werkzaamheden die ik bij hun ook ga verrichten. Wat ik zelfs wil is dat ik bijwijze van spreken de werkzaamheden 1:1 mag doen na het beëindigen! Dat klinkt misschien een beetje raar, maar ik wil na het beëindigen gewoon nergens meer aan vast zitten.

 

Dit betekend dat ik het contract zo opgesteld wil hebben dat:

1. Ik gewoon mijn werkzaamheden mag blijven uitvoeren. Ook degene die ik bij het bedrijf ga uitvoeren.

2. Ik bij wijze van spreken dezelfde werkzaamheden mag doen en blijven doen na beëindigen contract.

In het kort komt er op neer dat ik alle werkzaamheden verboden wil hebben voor de relaties/klanten van het bedrijf maar niet voor mijn eigen geworven klanten en relaties!. Het verhaal dat ik het bedrijf zijn klanten niet mag aanspreken e.d. Daarbij wil ik het houden.

 

Ik krijg het stukje voor Nevenfuncties dus niet zoals ik wil.

 

Zou iemand a.u.b ook mijn Concurrentiebeding willen overlezen en mij kunnen vertellen of dit juist is opgesteld naar informatie hierboven?

 

Mijn grote dank alvast!

 

Concurrentiebeding:Artikel 14. Relatie-/concurrentiebeding

Het is de werknemer niet toegestaan om zonder voorafgaand overleg en schriftelijke toestemming van werkgever gedurende de arbeidsovereenkomst en na het einde daarvan gedurende een tijdvak van 12 maanden, direct of indirect, in enigerlei vorm voor zichzelf of voor anderen, werkzaam te zijn of betrokken te zijn bij, respectievelijk adviezen te geven of diensten te verlenen aan, dan wel contact, hetzij direct of indirect, te onderhouden met cliënten en/of relaties of gewezen cliënten en/of relaties van de werkgever voor wie de werknemers binnen het jaar voorafgaand aan de beëndiging van de arbeidsovereenkomst werkzaamheden heeft verricht, zulks ongeacht welke zijn initiatieven ter zake zijn uitgegaan, dan wel cliënten en/of relaties te bewegen de band met de werkgever te verbreken.

 

Het is de werknemer niet toegestaan om, direct dan wel indirect, werknemers van werkgever te benaderen, teneinde hen te bewegen de arbeidsovereenkomst met werkgever te beëindigen. Het is werknemer evenmin toegestaan om genoemde werknemers direct of indirect in dienst te nemen of voor zich te laten werken gedurende een periode van 12 maanden na beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

 

Werknemer is van rechtswege in gebreke indien hij in strijd met zijn verplichtingen uit dit artikel handelt en zal in afwijking van artikel 7.650 lid 3 BW voor iedere overtreding een voor werkgever bestemde boete moeten betalen van driemaal het laatstgenoten maandsalaris per overtreding, alsmede een boete gelijk € 450,00 voor iedere dag dat de overtreding, na mededeling van de ontdekking daarvan door de werkgever, voortduurt, onverminderd het recht van de werkgever om in plaats daarvan volledige schadevergoeding te vorderen.

 

Werkgever kan op daartoe strekkend verzoek van werknemer schriftelijk gedeeltelijke of gehele ontheffing verlenen van het bepaalde in lid 1 , 2 en/of 3, met name indien werknemer in verhouding tot de rechtmatige belangen van werkgever in onredelijke mate zou worden benadeeld.

 

Werknemer verklaart dat zijn indiensttreding bij werkgever en de daaruit voor werknemer voortvloeiende verplichtingen, niet in strijd zijn met een door werknemer met een andere werkgever dan wel ex-werkgever overeengekomen concurrentiebeding.

 

Nog een klein vraagje tussendoor!

Ondanks mijn weigering heb ik het contract al wel getekend. Een domme fout maar gelukkig geen probleem voor het bedrijf. Ze staan alsnog open voor aanpassingen. Is het correct dat ik er een stukje in moet zetten dat het vorige contract vervalt en het nieuwe contract in gang gaat? Zoja, is hier ook weer een leuk standaard riddeltje voor? Thanks!

 

 

Vriendelijke groet,

Allard!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

5 antwoorden op deze vraag

  • 0

Halloo Allard,

Er komt vast reactie van één van de juristen op HL, maar even voor je info het volgende.

In eerste instantie lijken mij deze artikelen redelijk standaard. WG schermt zijn relaties af en beschrijft dit.

Zou het niet gewoon verstandig zijn om een open gesprek met je toekomstig werkgever te beleggen en hem de situatie uit leggen? Dat is over het algemeen het meest open en samen kun je meer bereiken door er over te praten.

(Een overeenkomst moet redelijk zijn in de ogen van een rechter. Als je melkverkoper bent dan zal een concurrentiebeding nooit bodem hebben als daar de vermelding in staat dat je in een straal van 1000 km geen melk meer mag verkopen als je afscheid neemt.)

De specialisten zullen je dit uitleggen maar zorg in ieder geval dat je in gesprek met je werkgever in spé komt over dit onderwerp.

Link naar reactie
  • 0

Dit lijkt mij een werknemersvraag, dit is een ondernemersforum. Dus ik vermoed dat het topic zo op slot gaat.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Onder het onderwerp:

Contracten en aanverwante onderwerpen

 

Het mag dan inderdaad misschien niet een ondernemersvraag zijn, maar dit heeft wel betrekking op de onderneming die ik over een tijd ga starten ;-). Vandaar dat ik het goed in m'n contract wil hebben.

 

Ik ga er ook vanuit dat er een hoop ondernemers zijn op dit forum met persooneel die zelf de contracten opstellen. Ik hoop dat een van hen me verder kan helpen.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Allard,

 

Zo ik je lange inleidende stuk begrijp heb je zelf een bedrijf en wil je per 2-11-2011 bij een 1-op-1 concurrerentbedrijf als werknemer aan de slag gaan maar vervolgens ook nog je eigen bedrijf kunnen blijven runnen en ook kunnen blijven behouden/runnen zelfs nadat je dienstverband bij je concurrent tot een eind is gekomen.

 

Mijn eerste reactie was waarom uberhaupt een dergelijke wens van beide kanten? En vervolgens waarom niet als zelfstandige tov zelfstandige werkzaamheden via BTW nota verrichten voor die concurrent/klant? Waarom in godsnaam "in loondienst" treden bij je concurrent, of liever andersom: waarom zou een concurrent jou als zijnde een concurrent in dienst willen nemen en in hun keuken willen laten kijken?

 

Maar ja het zij zo.

 

Ik zou gelet op deze constructie:

[*]"het eigen bedrijf is concurrent van je toekomstige werkgever (wederzijds concurrent) en blijft dat ook tijdens het dienstverband en moet dat ook blijven na afloop van hetdienstverband"

geen schriftelijk (non)concurentiebeding afspreken.

 

Een (non) concurrentiebeding is onlogisch omdat jullie beiden nu eenmaal willens en wetens:

[*]concurrenten waren (nu);

[*]concurrenten zijn (zolang je in loondienst bent) en

[*]concurrenten zullen en willen blijven (na afloop van het dienstverband).

 

Een non-relatiebeding kan ik mij wel voorstellen voor zover het betreft relaties die nu (voor 2-11-2011) niet jouw bedrijfs-eigen-relaties zijn maar al wel op 2-11-2011 relaties zijn van je concurrent/nieuwe baas of dat worden tijdens het dienstverband met jou. Jouw werkgever vanaf 2-11 zal ongetwijfeld niet willen dat jij aan deze soort van relaties komt na jouw vertrek bij hem.

 

Focus een non-relatiebeding hierop:

[*]jij mag niet komen aan voor 2-11-2011 bij jouw straks werkgever zijnde bestaande relaties die niet-gedeeld worden voor 2-11-2011 (wel gedeelde relaties, dus relaties bij jouw bedrijf tevens zijnde relaties van jouw concurrent die er al waren voor 2-11 mogen dus wel klant bij jou zijn en blijven),

[*]noch mag jij komen aan relaties die gedurende het dienstverband relatie zijn; worden of waren van je werkgever,

[*]en dat gedurende bijv. een jaar na afloop van het dienstverband.

En uiteraard mag het relatiebeding zien op het niet-aantrekken van collega-werknemers om deze bij je baas te laten vertrekken.

 

Het teniet doen van de oude blijkbaar per ongeluk gemaakte schriftelijke afspraken kan ingewikkeld gedaan worden, maar ik zeg altijd houd het simpel: "Onder gelijktijdige intrekking en ter volledige vervanging van de afspraken gemaakt d.d. ........ komen partijen het volgende overeen voor de periode vanaf 2-11-2011: ........................................"

 

Mocht ik je verhaal helemaal verkeerd hebben begrepen, of jouw wensen of de wensen van je nieuwe baas verkeerd geinterpreteerd hebben, dan zie ik je reactie wel.

 

Sterkte,

 

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 27-10-2011

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 103 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.