• 0

Thee/lunchroom opstarten

Hallo,

 

Een tijdje geleden heb ik op het forum een bericht geplaatst. Ik dacht er namelijk over na om een thee/luchroom op te gaan starten. Dit gecombineerd met hulpverlening.

 

Door meerdere tips ben ik tot inzicht gekomen dat het dit plan financieel niet aantrekkelijk is. Vaak zie je dat vele lunchrooms, gepaard met hulpverlening, het moeten hebben van sponsoren en/of donaties.

 

Het idee om alsnog een thee/lunchroom te beginnen krijg ik echter niet uit mijn hoofd.. aan de ene kant weet ik dat dit echt iets voor mij is. Aan de andere kant: in hoeverre id dit idee reeel zonder eigen vermogen en werkend in de hulpverlening wat geen vetpot is.. En dan heb je ook nog met concurrentie ect. te maken.

 

Aan creativiteit geen gebrek, maar aan geld wel.. Mijn vraag aan jullie lezers: moet ik dit plan laten varen? O.a. door gebrek aan ervaring en geld? Of zijn er mogelijkheden? En wat zou ik op korte termijn kunnen realiseren? Want ik word echt gek van de onrust.. Ik wil zó graag, ben creatief genoeg, maar ja. Is dat voldoende??

Jolien

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

22 antwoorden op deze vraag

  • 1

Hallo Pientje,

 

Je stelt een vraag die op dit forum vrijwel dagelijks wordt gesteld. Je wil namelijk gaan ondernemen, maar weet niet precies hoe te beginnen en hoe de financien rond te krijgen. Da's een vrij algemene vraag, waarop je dan in de regel ook een vrij algemeen antwoord krijgt. "maak eerst maar eens een ondernemingsplan".

 

Dat is ook het meest belangrijke advies dat je hebt meegekregen naar aanleiding van je eerdere topic.

 

Mijn vraag aan jou is: wat heb je met dat advies gedaan?

 

Het is belangrijk om in een ondernemingsplan goed in kaart te brengen wat je precies wil bereiken en op welke manier je dat wil gaan doen. Wil je iets nieuws gaan opzetten of een bestaande onderneming overnemen, etc. Uit dat ondernemingsplan rollen dan vanzelf de kosten, mogelijkhden, kansen en risico's.

 

Je kunt bij de opzet van zo'n plan vrij algemeen beginnen, bijvoorbeeld zonder een locatie die je op het oog hebt, maar het geeft je dan wel inzicht in hoeveel omzet je moet gaan draaien om enig winst te kunnen maken. Daar kun je dan later weer een lokatie bij gaan zoeken. Zaken die je niet weet kun je proberen te schatten. Het helpt enorm om eens met een ondernemer te praten met een vergelijkbate zaak. En je kunt die vragen ook hier stellen natuurlijk.

 

Je geeft aan dat je geen of weinig financiele middelen hebt. Uit het ondernemingsplan moet dan blijken hoeveel je nodig hebt om e.e.a. te financieren. Dat pas kun je beoordelen of het haalbaar is of niet. Zonder goed ondernemingsplan geen financiering van banken of derden. Maar hoe dan ook, er zal altijd een aanzienlijk deel van jezelf in moeten. Hoe beter je ondernemingsplan, des te beter je kunt inschatten of dit een haalbare droom is.

 

Heb je relevante ervaring in horeca? Als dat niet zo is dan is samenwerking met een partner die de ervaring wel heeft misschien een optie? Zo maar "out of the blue" een horeca zaak starten kan wel eens een nachtmerrie worden ipv een droom die uitkomt.

Bij horeca komt vaak alles wat ondernemen is bij elkaar: financiering, risico's, leveranciers, personeel, wet- en regelgeving, etc etc. Het is in ondernemersland zeker niet de makkelijkste tak van sport en daarom van het grootste belang dat je vooraf alles goed in kaart hebt.

 

Gr

 

Devlinx

Suscipere et finire

Link naar reactie
  • 0

Beste Devlinx,

 

Bedankt voor je reactie. Klopt inderdaad dat soortgelijke vragen op het forum staan. Misschien had ik mijn bericht niet moeten plaatsen, maar ben toch erg blij met je reactie. Ik ben gister al begonnen met vragen formulieren waar ik mij eerst in wil verdiepen en heb mijzelf korte termijndoelen gesteld, bijv. praten met een ondernemer an een lunchroom. Dit zodat ik er toch alvast mee bezig kan zijn.

 

Ik heb horeca ervaring in diverse restaurants, theehuis en café's. Maar de kant van ondernemen heb ik nog geen ervaring mee. Wel zie ik bij iemand in de familie, die een eigen eetcafé heeft, dat het hard aanpoten het is. Alle tijd gaat in het bedrijf zitten.Hier ben ik mij zeker van bewust. Ik ben iemand die hard kan werken en ergens voor de 100 % voor kan gaan. Wat wel zo is, en dat geef ik ook zeker toe, is dat ik het hebben van een eigen zaak best wel kan romantiseren. Daarom wil ik mij goed gaan verdiepen in de materie zodat ik een realistisch beeld krijg.

 

Maar wat betreft het financiele: hoe zou je een lunchroom kunnen starten zonder meteen iets te huren? M.a.w. hoe zou ik klein kunnen beginnen, zonder mij meteen duizenden euro's op de hals te gaan jagen?

Ik ga hier maar eerst over brainstormen. als iemand ideeen heeft...

 

Jolien

Link naar reactie
  • 0
Maar wat betreft het financiele:... ...Ik ga hier maar eerst over brainstormen. als iemand ideeen heeft...
Dat idee is je al terecht aangereikt door Devlinx: stel voor jezelf een ondernemersplan op, dan komen alle vragen aan de orde die je moet onderzoeken en beantwoorden. Daaruit komen conclusies die jou vertellen op welke punten of en hoe jouw idee al dan niet haalbaar is.

 

Als voorbereiding daarop kun je aandachtspunten opschrijven over wat je zou willen bereiken, hoe dat te bereiken zou zijn en wat ervoor nodig is om het te bereiken. Houd hierbij steeds in het achterhoofd dat je iets wilt gaan doen waar een ander bereid is de portemonne voor te trekken.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Maar wat betreft het financiele: hoe zou je een lunchroom kunnen starten zonder meteen iets te huren? M.a.w. hoe zou ik klein kunnen beginnen, zonder mij meteen duizenden euro's op de hals te gaan jagen?

Ik ga hier maar eerst over brainstormen. als iemand ideeen heeft...

Even voortborduren op wat je hier schrijft. "Hoe kun je een lunchroom starten zonder meteen iets te huren?"

 

Hier wat input voor je brainstorm:

- je gaat shop-in-shop bij een bestaand horecabedrijf (café, restaurant etc) wat nog niets rond lunchtijd doet en dan ook niets uit de keuken levert. Jij gaat dan overdag de keukenomzet draaien en dat wordt jouw omzet. De drankomzet is voor het café. (win-win voor beiden). Je betaalt geen huur en het café krijgt extra omzet uit drank en met name koffie en thee.

- je gaat meer ambulant werken. D.w.z. op straat, bij evenementen (beurzen, schuurfeesten, bruidsmodeshows etc). Of je gaat zelf happenings organiseren: met pasen een high-tea in een park of bos.

 

(Voor je eigen lunchroom van steen zul je toch eerst wat spaargeld bij elkaar moeten zien te boksen, denk aan een € 20.000,00.)

 

Link naar reactie
  • 0

ah! dank voor je reactie en voor je goede ideeen. Hier was ik naar op zoek: ideeen ter inspiratie hoe ik het kleiner moet gaan denken. Ik denk veel te groot, waardoor ik niet door pak met het ontwikkelen van een plan. Op deze manier werkt het behoorlijk frusterend.

 

Ik heb een aantal connecties met vrienden/kenissen die een eigen zaak hebben. Zo heeft een goede kennis een franchise koffie/thee winkel. Mensen die daar koffie kopen, vinden het vaak jammer dat er geen horeca bij zit. De eigenaar heeft mij al laten weten, dat mocht ik ooit willen oprichten, dat hij mij hierbij wil helpen. Eventuele samenwerking dus.

 

Maar ik zal zelf het wiel moeten uitvinden en alles opstarten. Misschien eerst een 'cateringsbedrijfje' of iets dergelijks. Ik wil proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. mocht het niet aanslaan, dat ik dan relatief weinig verlies.

 

Nog een vraagje.. Hoe kun je in het wereldje van beurzen/feesten ect. komen? Daar zijn meestal al bedrijven voor in gehuurd lijkt me.. hoe kom je daar tussen?

Jolien

Link naar reactie
  • 0

Hoe ik dit in gedachte had? Mijn eerste globale idee, zonder meteen te kijken of het haalbaar is:

 

Ik werk momenteel met mensen met autisme, hoog niveau. Er zijn veel (jonge) bewoners die slim genoeg zijn, maar niet mee kunnen draaien in de relugiere werksector. Het werken met hen vereist een specifieke aanpak. Veel van deze bewoners zitten dus thuis en hebben niks.

 

Mijn droom is sowieso om ooit een eigen onderneming te starten. En dan specifiek een lunch/thearoom. Dit met mijn affiniteit met horeca, maar ook met de producten. Koken is mijn passie. Daarnaast heb ik jaren, als bijbaan naast mijn studie, in een thee en koffiewinkel gewerkt, dus heb ook kennis van goede/ lekkere producten.

 

Hoe mooi zou het dan zijn om de hulpverlening en horeca bij elkaar te brengen.. ten eerste om de 'thuiszitters' een nieuw perspectief te bieden. Zowel in de bediening als in de keuken zouden zij hun bijdrage kunnen leveren.

ten tweede ligt het accent op actief begeleiden, vooral het 'DOEN' dus. In de hulpverlening wordt een hoop overlegd en eindeloos vergaderd. Dit is uiteraard van belang, maar wat ik meer wil is gewoon lekker in de praktijk aan de slag gaan. DOEN dus.

 

Hoe ik het voor mij zie is dus een tearoom, gerund door zowel 'normale' mensen (om het zo maar even te benoemen) als mensen met en handicap. Hetzij autisme, verstandelijke beperking NAH ect. Wel verwacht ik een bepaald denkniveau. Samen met hen zou ik dan kijken wat ze kunnen en wat hen past. Een soort leer/stageplekken worden het dan.

 

Wat ook nog een idee van mij is: om kunst te combineren met de tearoom. Dat dit onderdeel wordt van de omzet. Zelf maak ik het e.e.a. aan kunst, maar ook van clienten weet ik dat ze een hoop mooie dingen kunnen maken. Daarbij zitten er ook kunstenaars in mijn familie en vriendenkring.

 

Zo.. een heel verhaal. Hoop dat je het kunt volgen :) Nogmaals, dit is een eerste opzet. Op dit moment zie ik dit project niet als iets wat haalbaar is, vooral vanwege de financieen, maar wat ik wel in mijn achterhoofd houd.

 

 

 

 

Jolien

Link naar reactie
  • 0

Thee/lunchrooms zijn er genoeg die draaien met mensen met een of andere sociale beperking. Al vraag ik me af of het voor autisten wel zo verstandig is om ze op deze manier 'bloot te stellen' aan wat voor hun luidruchtige en onberekenbare klanten zijn.

 

Waarom het voor jou onhaalbaar zou zijn is mij niet duidelijk, kenmerk van een ondernemer is toch doorgaan tot je moet concluderen dat het echt niet kan en ik heb nog niet het idee dat jij het plan helemaal uitgewerkt hebt.

Zelf denk ik, als het op andere plaatsen kan waarom dan niet in de omgeving waar jij dat graag zou willen doen.

Goed kans dat andere ondernemers die een soortgelijke onderneming runnen jou best wel met wat raad en daad bij willen staan.

 

Door meerdere tips ben ik tot inzicht gekomen dat het dit plan financieel niet aantrekkelijk is. Vaak zie je dat vele lunchrooms, gepaard met hulpverlening, het moeten hebben van sponsoren en/of donaties.

 

Volgens mij wringt de schoen op de insteek, een succesvolle thee/lunchroom heeft een ander vertrekpunt dan een sociale arbeidsvoorziening die als doel heeft mensen langs de zijlijn een kans te bieden op (betaald) werk.

Veel van dit soort initiatieven reken vanaf het begin op allerlei subsides en andere potjes voor reintegratie van (tijdelijk) arbeidsongeschikten. De regels hiervoor ervanderen net zo vaak als het weer in dit land. Een businessplan dat is gebaseerd op regelingen kan in een dag van succesvol naar onhaalbaar gaan.

Deze vorm van gesubsidieerd ondernemer staat gewoon haaks op een thee/lunchroom waar je geld mee wil verdienen.

 

Ik raad je aan je plan te baseren op het businessplan dat je schrijft voor een (gewone) thee/lunchroom en hier pas later het element van reintegratie/arbeidsdeelname van mensen die langs de zijlijn staan.

Hulp nodig? Stuur een pm.

Link naar reactie
  • 0

Ik lees nu al een paar keer de grootste fout terug die je bij brainstormen kunt maken: Als alle ingevingen die er bij een brainstorm opkomen direct van een waardeoordeel worden voorzien, kun je er vanuit gaan dat er van het oorspronklijke idee weinig overblijft. Stel daarom elk oordeel over een idee uit tot het moment dat er geen ingevingen meer zijn, begin dan pas te kijken naar (on)haalbaarheid van de diverse ingevingen.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Op dit moment zie ik dit project niet als iets wat haalbaar is, vooral vanwege de financieen, maar wat ik wel in mijn achterhoofd houd.

 

Door meerdere tips ben ik tot inzicht gekomen dat het dit plan financieel niet aantrekkelijk is

 

@Pien: Eerst je plan trekken, dan pas je conclusies !

Suscipere et finire

Link naar reactie
  • 0

Dag Hans,

 

Ja, daar zeg je me nu iets.. Ik geef het niet eens de kans, doordat ik meteen een oordeel erover heb. Het financiele en zakelijke gedeelte zie ik als obstakel, maar misschien moet ik eerst onderzoeken wat allemaal 'wel' kan, zonder het eerst van de baan te gooien.

 

Dankje voor je waardevolle reactie.

 

 

Jolien

Link naar reactie
  • 0

Blijf nog maar lekker even ongestructureerd bezig, dus geen ondernemersplan maken. Je wil allerlei dingen combineren die met je interessen, ervaringen en contacten te maken hebben. Het zijn deels overlappende domeinen, dus je zal de combinatie moeten vinden die werkt.

 

Thee/lunchroom: die dingen zitten vaak in een gebouw waar huur voor betaald moet worden. Je inkomsten moeten voldoende zijn om die huur te betalen en af te schrijven op investeringen in bv een keuken. Vandaar dat de meeste eetgelegenheden ook 's avonds open zijn. Meer verdientijd! Tenzij je een lokatie kan vinden waar het hele thee/lunch gedoe bijzaak is. In een grote instelling bijvoorbeeld of bij een bedrijf. Wellicht wil een grote accountancy een interne tearoom annex coffeeshop inrichten uit maatschappelijke betrokkenheid. Mogelijk kan je een projectontwikkelaar zo gek krijgen dat ze een leegstaande winkel (we gaan naar 10% leegstand) beschikbaar willen stellen voor een thee-galleree. Misschien dat een landgoedeigenaar graag een tearoom annex boerderijwinkel wil openen, maar tijd tekort komt om dat zelf te doen.

 

Personeel: je wil met autisten werken. Er is vast wel bekend welk soort werk meer en minder geschikt is. Ik zie talloze tearooms waar mensen werken met een verstandelijke handicap, maar autisme in de bediening lijkt me geen slimme combinatie. Jij werkt in die sector, dus jij weet wat wel en niet mogelijk is.

 

Ondernemer: je kan ondernemer zijn omdat je plezier in bepaald werk hebt en zelfstandigheid op prijs stelt, maar uiteindelijk moet je je eigen boterham verdienen. Niemand betaalt je salaris door als je ziek wordt. D'r moet dus een fundament van zelfvoorziening in zitten voordat je al die goeie doelen gaat dienen. En pas op dat je niet in de situatie belandt waarbij jij als ondernemer verdient aan werk dat uitgevoerd wordt door mensen met een handicap.

 

Volgens mij kun je het beste op zoek gaan naar een goeie ruimte met passanten en van daaruit gaan denken. Soms geeft de lokatie inspiratie!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Beste TwaBla,

 

Hartelijk dank voor je reactie en het meedenken. Wat betreft mensen met autisme als persooneel: het merendeel kan ik nu al zeggen dat ze overvraagt worden, maar ik ben van mening dat er zeker potentie in deze doelgroep is. Veel jongeren met autisme, die de nodige sociale trainingen al gevolgd hebben, schat ik in dat ze het aan kunnen. En dan heb je nog een behoorlijk verschil tussen de vormen van autisme. Veel mensen die niet bekend zijn met ASS, hebben vaak een vooroordeel van het klassiek autisme. (fladderen, geen oogcontact maken ect.) In praktijk is dit lang niet zo.

 

Hoewel het voor hen meer energie/moeite zal kosten (met name de sociale omgang) , denk ik juist dat met een goede begeleidingsplan en begeleiding in de praktijk kan lukken. Daarnaast hoeft het personeel niet alleen te bestaan uit mensen met autisme. Kunnen ook mensen met een verstandelijke beperking zijn (hoog niveau).

 

Een heel verhaal :) Maar ik ga eerst maar eens verder nog ongestructureerd brainstormen, dank!

Jolien

Link naar reactie
  • 0

Beste Pien,

 

Wat mij vooral (net als een aantal anderen) opviel in jouw eerste paar berichten is dat je vooral de beren ziet en daarmee zo goed als alle deuren naar mogelijkheden al op voorhand dicht doet.

 

Dit is naar mijn idee erg zonde en naar mijn idee iets wat een ondernemer niet zou mogen doen.

Tuurlijk is het zien van valkuilen en gevaren erg belangrijk, maar daarvoor zit je nu in een fase om eerst alle mogelijkheden op een rij te gaan zetten, vervolgens te bepalen voor jezelf wat je wel wil en wat je vooral niet wil.

Hierna is het naar mijn idee pas een goed moment om te gaan strepen. Op die manier begin je met een breed scala aan mogelijkheden die je langzaam gaat filteren.

 

Het zou zonde zijn als je niet alle mogelijkheden zou bekijken, omdat je ze al op voorhand hebt afgedaan.

 

Overigens is het starten met een ondernemersplan niet altijd even makkelijk, maar er zijn genoeg ondernemers om je her en der te helpen en op gang te helpen. Als je eenmaal bent begonnen zul je snel een goed gevoel hebben dat je eindelijk met ondernemen bent begonnen.

Het ondernemersplan is simpelweg het eerste tastbare van een onderneming!

 

Succes en geef niet te snel op, naar mate je er meer tijd en energie in steekt kom je steeds meer te weten en wordt het alleen maar overzichtelijker.

Zakelijke telefonie met de voordelen van voip?

Kijk eens op: http://www.voipq.nl

Link naar reactie
  • 0
20 minuten geleden, Estherrr zei:

Goedendag, 

 

Met veel enthousiasme lees ik mee. Op dit moment zit ik met de brandende vraag... en? Is het geluk? Heb je je droom waar gemaakt? Groetjes 

 

Niet waarschijnlijk na 9 jaar dat Topicstarter nog gaat reageren, topic gesloten.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 236 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.