Ga naar inhoud
 • 0

Distributie Computers - hoe voorraad hanteren, buffers?

Beste lezers,

 

Ik ben bezig met de start van een bedrijf in mediacenters, ik moet hier nog mee beginnen, maar de kvk, het domein en de ontwikkeling van de website zijn al in volle gang. Dit is dan ook niet hetgeen waar ik vragen over heb.

 

Kort geleden ben ik benaderd door een leverancier om voor hem de distributie van computers aan klanten (zakelijk en particulier) te doen. Deze leverancier betaald mij vervolgens per computer en zal mij dagelijks producten leveren die naar klanten moeten.

 

Er schuilt hierin echter een probleem. De leverancier kan mij geen vaste aantallen beloven. Het kan dus zo zijn dat ik de ene dag 10 computers krijg en de volgende dag 200. (individuele dus meerdere klanten)

 

daarnaast moet bij een van tevoren onbekend percentage, verschillende VAL handelingen uit gevoerd worden, (denk hierbij aan het inbouwen van een netwerk kaartje, het plakken van een stickertje etc.

 

De computers moeten echter wel zo snel mogelijk naar de klant, dit is een eis van de leverancier. maar ook een eis van mijzelf omdat op die manier voorraadkosten laag blijven. Daarom zal ik dus moeten gaan werken met flexwerkers in het geval van een groot aantal leveringen. transport wordt uitbesteedt dat is dus niet het probleem.

 

Graag zou ik weten hoe ik voor deze situatie het beste om kan gaan met voorraad, persoonlijk zat ik te denken aan een buffer voor in inslag, een buffer voor de VAL handelingen en een buffer voor transport,

 

Indien het laatste een oplossing zou zijn hoe bepaal ik dan de voorraad grootte, voor de verschillende buffers gezien mijn FTE,s en ontvangst van computers elke dag weer verschillen.

 

Rede van deze vragen is onder andere mijn beperking in ruimte, ik werk vanuit een klein huurpandje waar 200 computers opslaan al vrij lastig is. (showroom en werkplaats moeten er ook nog in)

 

(liever ga ik niet naar een groter pand gezien de kosten, daarnaast moet het met het inzetten van flexwerkers haalbaar zijn het grootste deel van de computers binnen 2 dagen door te schuiven)

 

Pieter van Velleruizen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hoi Pieter,

 

De leverancier doet dit nu met een andere partij? Zo ja dan zou ik vragen naar de levergegevens van de afgelopen 12 maanden. Dit omdat je dan een inschatting kunt maken van de redelijk te verwachten aantallen. van 10 tot 200 klinkt wel leuk maar hoe reeel is het? En zit er een patroon in? enz...

 

Verder zou ik eens goed kijken of je je beveiliging op orde hebt want de bedrijven die ik ken die dit doen doorzoeken iedereen die komt werken en die naar huis gaat (100% controle). En hebben een zeer uitgebreid inbraakbeveiliging.

 

De voorraad zou je op rolling forcast moeten doen want anders zul je vaak mispakken denk ik. De zou je aan de cijfers van de afgelopen maanden (samen met je klant) elke week/maand moeten bepalen.

 

Leveringen uitbesteden betekend goed letten op de (beperkte) aansprakelijkheid van de vervoerder, hoe heb(wil) je dit afgesproken met je leverancier/klant?

 

Succes,

 

Roy

Voor al uw zee- en luchtvracht.

www.merchantlogistics.nl

Link naar reactie
 • 0

er zijn inderdaad gegevens beschikbaar, maar ik vraag me af of een gewone normdaalverdeling hier uitkomst biedt. de verschillen zijn echt zo groot als hierboven geschreven. soms komen er er zelfs geen computers binnen soms zit het op pieken van 2 a 300 computers. geen patroon te bekennen dus,

 

als ik met een normdaalverdeling ga rekenen zal ik dus zowiezo op de piek momenten FTE's en plekken te kort komen.

 

Toch bedankt voor de tip. en het blijft een interessant aanbod ,

Pieter van Velleruizen

Link naar reactie
 • 0

Zo wordt dat vaak genoemd, of meestal kortweg VAL, zoals de TS het ook noemt ;) .

 

Het risico van TS is vrij groot; stel dat de leverancier twee dagen even niets aanlevert en dan opeens een paar honderd computers, dan heb je een enorm groot verschil tussen dal en piek. Als je het puur moet hebben van die ene leverancier, of eigenlijk, klant, dan is dat een risico die je niet zomaar af kan dekken. Je zou dan de ene dag niets te doen hebben en de andere dag een enorme hoeveelheid werk te verzetten hebben.

 

In welke vorm zie je de buffers en is het voor de klant een probleem dat zijn goederen door die buffers langer blijven staan in jouw loods? Tenminste, ik neem aan die buffers een vertraging zijn zodat je altijd werk hebt als er minder computers aangeleverd worden?

 

Ik denk zelf aan schaalvergroting, dus het zoeken van meerdere klanten waar je dit voor kan doen zodat je het verschil tussen piek en dal kan verkleinen.

Link naar reactie
 • 0

@ Wouter, Je legt precies de vinger op de zere plek, Het zal inderdaad voor kunnen komen dat ik een dag bijna niks te doen heb, vandaar dat ik ook al aangaf met flexwerkers te willen gaan werken. Op deze manier kan ik mooi de grote klappen opvangen.

 

ik zou inderdaad in de toekomst meer van dit soort activiteiten kunnen gaan doen, maar in mijn visie blijft de kans op een fluctuerend aanbod bestaan omdat we hier toch te maken hebben met een push strategie.

 

De buffers waar ik over spreek zijn puur voor mijzelf ingericht, maar nogmaals ik zeg niet dat dit de beste oplossing is, het is een idee van mijzelf om de flexwerkers achter de werkbank van computers te blijven voorzien, één flexwerker buffers vullen en 2 andere netwerkkaartjes monteren, bij wijze van spreke natuurlijk !

 

ik zie het namelijk nog niet echt zitten dat een flexwerker een computer moet gaan zoeken tussen een levering van 200 computers, risico is dat er dan meer gezocht word als gewerkt.

 

de buffers zijn er dus niet om het werk te laten staan voor een volgende dag, maar voor de stappen in het proces (het proces is eigenlijk vrij simpel) het risico dat er 5 dagen achter elkaar een grote zending komt is aanwezig en zoals u snapt kan een computer niet buiten in de regen staan.

 

 

Pieter van Velleruizen

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  12 leden, 358 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...