• 0

Een originele gezonde fastfood concept. Welke studie kiezen?

Beste forumleden,

 

Een tijdje geleden heb ik een concept bedacht, het is een fastfood concept die gezond, goedkoop, lekker en snel is bezorgd. Dit wil ik starten met een goede vriend die 20 jaar ervaring in de keuken heeft. Maar de probleem is dat wij totaal geen kennis/ervaring heb in het ondernemen. Daar wil ik aan werken, dus zou ik graag van jullie advies willen over het nemen van de stappen.

 

Ik ben 21 jarige jongen en zit momenteel op het MBO Bedrijfsadministratie niv. 3-4. Ik heb nog een jaartje te gaan endan is het afgelopen. Welke studie kan ik dan het beste kiezen? Het is een grote project, alles moet origineel en profesioneel zijn. Je kan het vergelijken met woktowalk maar dit is geen wok. Dit is totaal anders.

 

Wij geloven dat dit een succes wordt als wij ons goed voorbereiden. Met als doel meerdere vestegingen en franchising.

 

Dus om het ondernemerschap voor dit project te leren, moet ik dan echt HBO gaan doen? zo ja, welke? of kan ik ook genoeg leren in een thuisstudie ?

 

Natuurlijk is HBO wel beter, maar die vriend zegt dat het niet echt nodig is, en dat je met thuisstudie voldoende kan leren om te starten. En daarnaast wilt hij z.s.m. starten en niet 5 jaar wachten tot ik mijn HBO behaal.

 

Ik hoor graag jullie advies!

 

Groet,

 

kurnas1

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hier kun je geen eenduidig antwoord op gegeven. Het blijft een discussie of het ondernemer überhaupt te leren valt. Bovendien ligt er het maar net aan met wie je praat. De hoogopgeleide zal je de tip geven om minimaal een HBO te kiezen en de selfmade ondernemer zal waarschijnlijk aangeven dat zelfs een thuisstudie niet echt nodig is. Wat is wijs?

 

Momenteel doe ik naast mijn hoofdstudie de cursus/studie Praktijkondernemer MKB. Voor mij werkt dit prima en ik denk, naar mijn inschatting, dat dit voor jou om te starten ook voldoende is. Je krijgt de basis tools van het ondernemer onder de knie en voor de echte taaie stof zul je waarschijnlijk toch naar een specialist (bijvoorbeeld accountant) gaan.

 

Succes!

"Leiderschap is mensen laten worden wie ze zijn" - Wessel Ganzevoort

"Trust is good, but control is better." - Vladimir Lenin

Link naar reactie
  • 0

EversM - Bedankt voor je advies!

 

Dus wat ik heb begrepen is dat je in principe met een thuisstudie/cursus wel voldoende kan leren om een onderneming zoals dit te starten. Maar wat als je geld wilt lenen of investeerders wilt zoeken? Wordt dat dan niet lastig zonder een goed diploma?

 

Wij beschikken samen namenlijk over € 30,000,- ongeveer, maar dat is zekers niet genoeg.

 

En welke cursus/studie zal beter voor mij zijn? Praktijk ondernemer MKB, of AOV Horeca ondernemer? Ik weet niet echt wat de verschil is tussen die 2.

Link naar reactie
  • 0

Wordt dat dan niet lastig zonder een goed diploma?

 

[ik heb persoonlijk geen ervaring met gesprekken bij een bank en/of investeerders]

 

Het wordt naar mijn idee niet lastig zonder een goed diploma, maar het wordt lastig zonder een goed, duidelijk en beargumenteerd verhaal.

 

Indien je een goed ondernemersplan maakt en hier de tijd voor neemt komen je eigen kwaliteiten ook aan bod. Je geeft hierin aan welke kwaliteiten je hebt en welke minder ontwikkeld zijn. Daarna geef je aan hoe je deze mindere kwaliteiten gaat compenseren. Dit kan zijn door een cursus, maar ook door bijvoorbeeld externe mensen/vakspecialisten te benaderen. Je bent hierin vrij maar het totaal plaatje moet kloppen.

 

Indien je niet goed bent in het financiële verhaal zul je bijvoorbeeld een accountant moeten inschakelen om dit samen tot een goed kloppend verhaal te krijgen.

 

 

En welke cursus/studie zal beter voor mij zijn? Praktijk ondernemer MKB, of AOV Horeca ondernemer? Ik weet niet echt wat de verschil is tussen die 2.

 

Ik heb er niet goed naar gekeken, maar neem even contact op met de opleiding. Persoonlijk denk ik dat het niet veel uit maakt. Je krijgt bij beide cursussen iets over ondernemersvaardigheden. (de basis)

"Leiderschap is mensen laten worden wie ze zijn" - Wessel Ganzevoort

"Trust is good, but control is better." - Vladimir Lenin

Link naar reactie
  • 0

Maar wat als je geld wilt lenen of investeerders wilt zoeken? Wordt dat dan niet lastig zonder een goed diploma?

 

Een goed plan, een goed ondernemer zijn, bewijs van dat je het ook echt kunt, dat weegt allemaal zwaar mee. Het al dan niet juiste diploma zal een investeerder echt niets uitmaken.

 

Dit is de kern inderdaad. Maar als ik je hele verhaal zo lees, komt het op mij nogal 'fantastisch' over. Ik zou zeggen eerst maar eens een goed plan maken op 1 vestigingspunt, dat neerzetten, vervolmaken en daarmee bewijzen dat het een goed concept is. En als het een goed concept blijkt dat elders navolging verdient, is dat het moment om te investeren in de vervolgplannen. Nu nadenken en onderzoek doen op het vervolg is in mijn ogen dromen in plaats van ondernemen.

 

En bovendien, als je een opleiding doen wilt, is het proces van schrijven van je ondernemingsplan de juiste manier om er achter te komen wat JIJ nodig hebt. Wij kunnen allerlei suggesties doen, maar uiteindelijk ben jij het die moet bepalen wat je kwaliteiten zijn, wat de kwaliteiten van je partner zijn en wat de tekortkomingen zijn waaraan je werken 'moet'.

 

Succes!

 

Jos

Hoog-laagbed nodig? Kopen of huren, wij installeren bij u thuis!

http://www.wcon.nl

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reacties!

 

Josephusjg, wat bedoel je precies met:

 

 

Dit is de kern inderdaad. Maar als ik je hele verhaal zo lees, komt het op mij nogal 'fantastisch' over. Ik zou zeggen eerst maar eens een goed plan maken op 1 vestigingspunt, dat neerzetten, vervolmaken en daarmee bewijzen dat het een goed concept is. En als het een goed concept blijkt dat elders navolging verdient, is dat het moment om te investeren in de vervolgplannen. Nu nadenken en onderzoek doen op het vervolg is in mijn ogen dromen in plaats van ondernemen.

 

Wij geloven echt in dit concept, maar om het neer te zetten lijkt wel moeilijk. Vooral omdat wij op dit moment absoluut geen kennis hebben op het gebied van ondernemen. Dus wat wij doen nu is inderdaad dromen. Maar hopelijk krijg ik meer duidelijkheid na het volgen van de cursus, en kunnen wij van start gaan.

 

En welke belangrijkste kwaliteiten zou je nodig hebben bij het opstarten van zo een bedrijf? Want ik ben niet echt een vlotte prater, en heb nog nooit leidinggegeven. Maar hopelijk is dat aan te leren :-[ ?

Link naar reactie
  • 0

Werk een plan uit, dan kom je alles tegen wat je moet onderzoeken om je idee op haalbaarheid te toetsen.

 

Om jouw ondernemersplan voor te bereiden, heb ik de volgende tip voor je:

 

Neem 5 A4-tjes:

 

Op het eerste A4-tje schrijf je 'Wie ben ik?', op de tweede 'Wat kan ik?', op de derde 'Wat wil ik bereiken?', op de vierde 'Hoe is dat te bereiken?' en op de laatste 'Wat is ervoor nodig om het te bereiken?'

 

Ga gedurende een aantal weken gedisciplineerd elke dag een uur ervoor zitten om deze vragen in willekeurige volgorde te onderzoeken en te beantwoorden. Je zult merken dat deze vragen de hele dag door je hoofd gaan spoken, maak meteen notities van die gedachten en vul die op de betreffende A4-tjes in. Na een tijd kun je de A4-tjes in bovenvermelde volgorde leggen en heb je in een logisch lopend verhaal de basis voor jouw persoonlijke ambities en je ondernemingsplan.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Zo te zien heb je genoeg geld om te kunnen beginnen. Je moet immers de eerste stap zetten als je je doel wil bereiken. Elke grote internationale formule is met een eerste vestiging begonnen, waar het idee aangescherpt is.

 

Heb je al zomerbaantjes e/o weekendwerk bij andere fastfood formules gedaan? Ga desnoods een zomer werken bij een buitenlandse formule die op jouw idee lijkt. Goed ogen en oren open houden!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Kurnas1, ik heb je willen prikkelen en dat is gelukt. Ik betwijfel niet of je gelooft in je concept en je hebt gelijk als je zegt dat het niet eenvoudig is dit neer te zetten. En geloof me, er is geen cursus waar je dit leert, geen ondernemerscoach of bedrijfasadviseur die je dit kan leren. Je hebt het of niet en daar kom je achter in je voorbereiding. Natuurlijk kun je op onderdelen jezelf verbeteren en kun je expertise inhuren als je ergens te kort komt. Is ook niets om je voor te schamen. Ik denk niet dat er iemand op deze aarde rondloopt die alles kan en alles goed doet, ook niet de Jobs-en en Brandson-en. Maar als je nu zegt dat je niets weet van ondernemen en dat je ook niet weet welke kwaliteiten je nodig hebt voor het bedrijf dat je voor ogen hebt, dan denk ik dat dit idee te vroeg voor je komt. Ik geloof in ieder geval niet dat een opleiding of cursus je echt kan helpen dan. En of ik gelijk heb, daar kom je achter tijdens een goede voorbereiding, eventueel onder begeleiding van een coach of adviseur. Dat kan een professionele coach zijn of een ervaren ondernemer uit je netwerk (vader, oom, vriend, ....). En de stage waar TwBla het over heeft is dan heel bruikbaar in je voorbereiding.

 

Ik adviseer je geen tijd en energie te stoppen in de dagdromerij over hoe rijk je kunt worden van een franchiseketen van 25 zaken in NL, 10 in B en de doorbraak in D en Fr. Stop je tijd en energie in het maken van een goed plan voor 1 zaak en maak dat tot een succes. Daarna is er nog tijd genoeg om over een vervolg na te denken.

 

De adviezen van TwaBla ondersteunen mijn visie en de aanpak die Hans van den Bergh voorstelt is heel concreet en werkbaar. Ik zou het met iets andere vragen doen en wat uitgebreider, maar dat zijn details.

 

Wat je in je voorbereiding in ieder geval niet moet vergeten is te bedenken hoe je wilt 'scheiden' van je zakenpartner als blijkt dat het toch niet zo'n gelukkige keuze is om dit samen met elkaar te doen. En je moet ook niet bang zijn te concluderen dat het een goed idee is, maar helaas niet haalbaar met jullie tweeën als ondernemer. Pas als je jezelf eerlijk een spiegel voor kunt houden, is er m.i. kans van slagen.

 

nogmaals succes!

 

Jos

Hoog-laagbed nodig? Kopen of huren, wij installeren bij u thuis!

http://www.wcon.nl

Link naar reactie
  • 0

Allemaal bedankt voor jullie advies!

 

Het is nog inderdaad te vroeg om te beginnen omdat ik op dit moment niet geloof in mijzelf als ondernemer. Maar ik hou dit concept in mijn achterhoofd en hopelijk kan ik het waar maken over paar jaar. Ondertussen ga ik door met het afronden van mijn MBO diploma, studie/cursus volgen in het ondernemerschap en vervolgens proberen om een half jaar te werken bij een fastfood formule om meeste dingen te leren.

 

Het zal allemaal wel tijd kosten, maar ik ben nog jong. Ik wil eerst mij eigen ontwikkelen voordat ik zulke stappen zet.

 

Bedankt allemaal!

 

kurnas1

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 195 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.