• 0

Een goede betrouwbare boekhouder vinden, hoe doe je dat?

achtergrond:

ik ben een leek op het gebied van financiele administratie en wil dat graag zo houden. 3 jaar geleden heb ik een accountant uitgezocht die ik via via door heb gekregen, en waarmee ik een goede klik had. Inmiddels is de betreffende persoon ruim een jaar geleden bij het bureau vertrokken en heb ik een nieuw contactpersoon gekregen.

Sindsdien is de administratie een puinhoop: regelmatig krijg ik paarse enveloppen met berichten dat jaaropgaven te laat zijn ingediend, moet ik zelf achter aangiftes voor de loonbelasting aan en worden allerlei zaken verkeerd ingeboekt.

Zwaar frustrerend omdat ik hier echt nul uren mee bezig wil zijn.

 

Duidelijk is wel dat ik een nieuwe accountant nodig heb, maar ik kan nergens goede criteria vinden op basis waarvan een startende onderneming een accountant moet selecteren. Zijn die er?

 

ps: mijn geval is een extreme, ik gooi het liefst alle belasting post en bonnen in een doos en stuur dat 1x per kwartaal door.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dat is met zoveel beroepen heel erg moeilijk om net die ene te vinden die er uitspringt of gewoon goed is.

 

Higher Level is natuurlijk een forum waarin heel veel beroepen vertegenwoordigd zijn.

En die ene goede boekhouder vindt je hier ook wel.

 

Ik maak echt niet weer de fout om in de grote wereld te gaan zoeken, terwijl je hier op HL redelijk kunt inschatten of iemand zijn vak verstaat of niet.

 

Ik wil overigens andere niet te kort doen op dit forum, maar Joost springt er wel uit.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik wil overigens andere niet te kort doen op dit forum, maar Joost springt er wel uit.

 

Mee eens, al zou ik het niet in mijn hoofd halen Joost een boekhouder te noemen, hij is zoveel meer!

In de volksmond blijven oude beroepen het nog steeds goed doen.

Loodgieter, timmerman, boekhouder, elektricien.

Als je maar gevonden wordt.

Kijk in je website-stats en dan weet je waar mensen op zoeken.

:)

Link naar reactie
  • 0

Kijk in je website-stats en dan weet je waar mensen op zoeken.

 

Nope, dan weet je alleen waar jij op gevonden wordt. Wel een verschil :)

 

Joost is een goeie boekhoudert hoor, maar fiscaal nog wat beter onderlegd. Gebruik de WieWatWaar rechtsboven en zoek op boekhouder en bekijk vervolgens hun bijdragen aan dit forum.

Link naar reactie
  • 0

Bij iets waarvan het heel belangrijk is dat het goed gaat en je veel vertrouwen moet hebben zou ik eerst proberen via tips van vrienden/familie iemand te vinden, waarmee zij heel tevreden zijn en nooit problemen mee hebben gehad. Als dat niet lukt zou ik zoals Frans kijken naar HL leden die regelmatig posten, kijken naar de karma en wat voor vragen zoal al beantwoord zijn. Moet zeggen dat als ik nog geen goede had gehad ik voor Kaliber / Joost gekozen zou hebben, dankzij de nuttige columns en hoge karma.

 

Overigens zou ik niet bewust een leek blijven in de financiële administratie. Je kent je eigen zaak door en door en de belangrijkste regels & trucs heb je snel geleerd. Je kan het wel allemaal uitbesteden, maar hoe beter je allerlei mogelijkheden kent hoe makkelijker je daar ook op tijd gebruik van maakt. Al is het maar beslissen of je dit jaar of toch volgend jaar je investering doet ivm investeringsaftrek. Hoe goed de boekhouder / fiscalist ook is, de aangifte en boekhouding zal heus wel goed gaan maar er is kans dat je bepaalde beslissingen anders genomen zou hebben als je er meer over had geweten. Je moet de boekhouder anders wel heel vaak spreken, wil je dat hij precies weet hoe alles loopt. Meld je aan voor nieuwsbrieven, lees columns, zo leer je redelijk eenvoudig wat voor mogelijkheden er zoal zijn.

 

Ik wil overigens andere niet te kort doen op dit forum, maar Joost springt er wel uit.

 

Mee eens, al zou ik het niet in mijn hoofd halen Joost een boekhouder te noemen, hij is zoveel meer!

Ik snap wel wat je bedoelt, alsof boekhouder soms zoals huisartsassistente is en fiscalist zoals huisarts, de doel is bij beiden hetzelfde maar de 1ste kan je niet overal mee helpen terwijl de 2de dat meestal wel kan.

Link naar reactie
  • 0

Ik wil overigens andere niet te kort doen op dit forum, maar Joost springt er wel uit.

 

Mee eens, al zou ik het niet in mijn hoofd halen Joost een boekhouder te noemen, hij is zoveel meer!

Komen toch nog veel reacties op.

 

Ik heb Joost een mailtje gestuurd met de vraag om een afspraak omdat ik een andere boekhouder wilde.

Joost heeft mij geen mailtje teruggestuurd met de tekst dat hij meer was dan een boekhouder.

Integendeel, er is een afspraak gemaakt.

 

TS vraagt in de titel om een goede betrouwbare boekhouder.

Daar heb ik op geantwoord en een advies in gegeven.

 

En ik wordt ook wel eens gevraagd om bij mensen lampen op te hangen, het is beneden mijn niveau, maar het genereert wel een factuur.

Later wordt ik dan vaak terug gevraagd voor andere werkzaamheden.

 

Als TS verder kan en een goede keuze kan maken, is dit draadje zinvol geweest.

Link naar reactie
  • 0

Wat voor een en waar je een boekhouder vind is belangrijk. Ga je ermee in zee, spreek dan af of je hem mag laten controleren, minimaal per jaar. Als je zelf geen oog, begrip en tijd hebt voor administratieve zaken, is het beter tussentijds (op tijd) ook daarop een check uit te laten voeren dan later voor grote problemen te komen die door de boekhouder zijn veroorzaakt en jaren terug gecorrigeerd moeten worden. Zie : Naheffingsaanslag 2009! Paniek!

 

Voor inspectie lijkt mij een hoog kaliber zeer geschikt om in de arm te nemen. ”inspectie tussentijds en inspectie achteraf” vond ik ook ergens goed gezegd en er mag best een prijskaartje aan. ;)

 

Link naar reactie
  • 0

Altijd een lastige vraag.

 

Veelal gaat het zoeken naar een administratiekantoor via je kennissenkring.

Maar wanneer is iemand betrouwbaar en goed?

 

Tegenwoordig zijn er vele administratiekantoren die als eenling werken. Als je daarover nadenkt, check altijd de CV van de persoon. Meestal helpt linkedin je daarbij.

Dat zegt iets, maar niet alles. Iedereen kan namelijk fouten maken. Wat belangrijk is om te weten (vooraf), hoe gaat het kantoor om met fouten. Check dat.

 

Is het een groter kantoor (meerdere mensen in alle vormen en maten zoals boekers, adviseurs, fiscalisten, partners) hou er dan rekening mee dat je gesprekspartner lang niet altijd de persoon is die alles van je onderneming weet.

De meeste fiscalisten boeken niet, en wellicht doet een boeker 99% van al het werk.

 

Met andere woorden, kies je voor een groot kantoor wil niet zeggen dat je altijd groots geholpen wordt (net zomin als bij een klein kantoor). Dus niemand kan je eigenlijk adviseren wat een goede en betrouwbare kantoor is.

 

Zorg van te voren dat je weet wat je krijgt (tussentijdse rapportages) en voor welke prijs.

Wil je zekerder zijn, zorg dan dat je een tweede kantoor inschakelt. Ik zou dan zeggen een gespecialiseerde fiscalistenkantoor, die ook de uitstelregeling beheert. Dan heb je altijd een tweede die de eerste controleert. Daarnaast moet je zelf ook goed letten op de blauwe papieren.

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0

Helaas blijft de keuze voor een (andere) boekhouder een sprong in het diepe. Graag zou ik dit zelf anders zien, b.v. voor het verplicht behalen van een bepaald diploma van een opleiding die rechtstreeks aansluit bij de materie die je moet kennen als boekhouder voordat je zelf klanten aanneemt.

Een goede boekhouder moet eigenlijk voldoen aan de volgende eisen :

 

1) tijd voor je hebben

2) zin in jou en jouw administratie hebben

3) tenminste 10 jaar werkervaring als zelfstandig boekhouder

4) tenminste 15 klanten hebben, waarvan de meeste al jaren klant zijn

5) zich goed en duidelijk kunnen uitdrukken

6) tenminste een MBA diploma hebben, liefst aangevuld met HEAO-BE en/of SPD

www.topboekhouder.nl

Link naar reactie
  • 0

Zo te zien wel als je de website bekijkt. Alleen de opgesomde eisen interesseren mij niet zo bij de keuze van een boekhouder. Ik heb maar 2 criteria en die zijn deskundig en betrokken.

 

Wat voor opleiding of diploma's zegt niet zoveel tenslotte zijn er nooit vakbekwaamheidseisen of vestigingsvergunningen geweest voor boekhouders. Iedereen met een telraam kan zich boekhouder noemen. ;D

 

Dat daardoor veel kaf onder het koren is blijkt wel uit de vele onvrede op H.L. Dit zie je momenteel ook bij makelaars sinds die titel niet meer beschermd is.

 

Misschien dat een branchevereniging eens heldere criteria op kan stellen in combinatie met een garantieregeling. (heb geen idee of zoiets al bestaat?)

 

 

Link naar reactie
  • 0
In het onlangs verschenen derde nummer van 2011 van het tijdschrift "Eigen Bedrijf" , regio Gelderland (van de Kamer van Koophandel) , staat het allemaal vrij goed omschreven op pagina 42 en 43. Er worden in dat artikel 5 hoofdcriteria aangegeven , en die zijn ;

 

Ik heb nog nooit zoveel gezwam in de ruimte bij elkaar gelezen.

 

Andere tekenen van een goede of slechte boekhouder (volgens ons) zijn ;

 

Een goede boekhouder zal niet snel andere boekhoudkantoren afkraken zonder dat hij/zij daarvoor een goede reden heeft. Boekhouders die al meteen gaan beweren dat een ander kantoor niet deugt of slecht werk aflevert, hebben kennelijk heel weinig vertrouwen in hun eigen capaciteiten.

Een goede boekhouder probeert zo helder mogelijk dingen te zeggen en zal niet steeds proberen met behulp van ingewikkelde fiscale termen een sterke indruk achter te laten.

Een goede boekhouder is gekleed zoals het hoort bij de situatie. Een goede boekhouder zal niet in een spijkerbroek en sport shirt verschijnen als hij samen met een klant naar de bank moet of naar de rechtbank.

Een goede boekhouder heeft het niet herhaaldelijk over de zoveelste geweldige vakantie die hij net achter de rug heeft. Dat duidt erop dat hij zijn werk veel minder belangrijk vindt dan de leuke dingen van zijn prive-leven.

Een goede boekhouder leeft voor zijn werk en het werk is een belangrijk onderdeel van zijn leven. Een slechte boekhouder ziet tegen zijn werk op en beleeft daar dan ook meestal weinig plezier aan.

Een goede boekhouder kan snel oude stukken opsporen, of recente stukken uit de kast trekken. Slechte boekhouders moeten daar dagen naar zoeken, of raken stukken kwijt.

 

Mijn broek zakt er net nog niet van af.

 

Uiteraard zoek je een boekhouder die bij je past. Mijn boekhouder is tevens accountant maar behandelt mijn administratie gewoon als boekhouder op de hoek om de doodsimpele reden dat die administratie in 2 ordners past. Verder is hij altijd betrokken met onze handel en wandel en zoekt toch naar wegen om de belastingdruk zo laag mogelijk te houden.

 

Omdat we er al meer dan 25 jaar zitten is er privé ook een klik. Als we de jaarstukken bespreken hebben we het driekwart van de tijd over privézaken. Als ik heel objectief kijk naar de rekening denk ik dat het ergens anders misschien iets goedkoper kan als ik zo tarieven en ureninzet die op H.L genoemd wordt vergelijk.

 

Belangrijker dan de discussie over goed en kosten is het vertrouwen en de band die je met jouw boekhouder hebt. Maar daar moet je samen aan werken. Ergens anders klagen en mopperen is gewoon te kort door de bocht.

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 269 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.