Ga naar inhoud
 • 0

C.V. met 1 beherende en 1 commanditaire; winstverdeling / contractvereisten.

Op aanraden van de KvK heb ik per 1 januari 2011 mijn eenmanszaak omgezet naar een CV met 1 beherende (ik) en 1 stille vennoot. Echter zijn ze vergeten te vertellen dat je bij een gesloten CV het oprichtingscontract van de CV naar de belastingdienst (hierna BD) dient te sturen en hebben wellicht een foutje gemaakt in de aanmelding. Met als gevolg dat de BD er nu vanuit gaat dat ik een OPEN CV ben en dus onder de vennootschapsbelasting val (voor mijn bedrijf totaal niet interessant en zeer nadelig). Na vele uren telefoneren met de BD en KvK kwam ik er dus achter dat als je een CV opricht en het oprichtingscontract ontbreekt (met daarin duidelijk vermeld dat er geen nieuwe vennoten kunnen toetreden en geen bestaande vennoten kunnen worden vervangen zonder schriftelijke toestemming van alle vennoten) de BD er vanuit gaat dat je een open CV bent en dus onder de vennootschapsbelasting valt. Zaak is het nu om te zorgen dat het contract dit in ieder geval duidelijk omschrijft.

 

Welnu valt dit alles recht te zetten door alsnog het oprichtingscontract op te sturen waaruit duidelijk wordt dat het om een gesloten CV gaat. Dan kan de BD me uit de vennootschapsbelasting halen. Ik had al zo'n oprichtingscontract gemaakt op basis van een voorbeeld van de KvK maar daarin gaat men meer uit van meerdere beherende vennoten en niet van 1. Vandaar dat ik daar wat vragen over heb, om er zeker van te zijn dat ik niet nog een enorme fout bega.

 

bij artikel 6: lid 2 als ik de enige vennoot ben hoef ik toch niet steeds op het goedvinden van de stille vennoot te wachten?

 

bij artikel 6: lid 4 moet ik de stille vennoot ook per se late delen in de winst? (ofwel is dit wettelijk verplicht?) dus naast de rentevergoeding voor het in de CV gestoken kapitaal. En mezelf als beherende vennoot?

 

bij artikel 7: als ik de enige beherende vennoot ben, kan dit artikel toch beperkt blijven tot de opmerking dat ik de enigste beherende vennoot ben en lijken lid 2 t/m lid 3 me overbodig)

 

bij artikel 10: moeten alle vennoten de winst- en verliesrekening / jaarrekening ondertekenen? Dat lijkt me toch meer een taak van de beherende vennoot (of vennoten)?

 

bij artikel 11: lid 5: moet ik de commanditaire vennoot per se een percentage in de winst laten delen? (is dat wettelijk verplicht?) en zo ja, hoeveel procent dan minimaal?

 

bij artikel 18: dat is natuurlijk het belangrijkste om aan te tonen dat het om een gesloten CV gaat , lijkt me duidelijk genoeg zo Geen toetreding nieuwe vennoten of verandering van vennoten zonder schriftelijke toestemming van alle (dus ook de stille vennoten).

 

bij artikel 12: lijkt me in het geval van 1 beherende vennoot eigenlijk overbodig. Zou toch raar zijn als ik bij het nemen van een voorschot op de winst een afpraak met de commanditaire vennoot moet maken. Misschien artikel 12 compleet schrappen?

 

 

Wellicht heeft iemand een beter voorbeeldcontract voor 1 beherende vennoot en 1 commanditaire vennoot, dat zou van harte welkom zijn.

 

alle deskundige meedenkers zijn van harte welkom te reageren. Toegevoegd het modelcontract van de KvK.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

0 antwoorden op deze vraag

Er zijn nog geen antwoorden op deze vraag

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  3 leden, 148 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...