Ga naar inhoud
 • 0

Berekening rendement van een investering

Beste Higherlevelers,

 

Ik zit met een vraag aangaande de return on investment op een investering in een apparaat.

 

Ik heb met verschillende aanbieders gesproken (in een offerte-fase) en er wordt op verschillende, volgens mij niet vergelijkbare, wijzen gesproken over de opbrengsten.

 

Beide partijen stellen dat ik bedrag I investeer en daar per jaar een (kleiner) bedrag O uit verdien, maar daarna lopen de verhalen uiteen:

- Partij 1 stelt dat ik het apparaat na X jaar heb "terugverdient" en daarna winst ga maken. Wanneer je alle opbrengsten over 20 jaar gebruik bij elkaar optelt *en* het effect van de (lagere) belastingafdracht over de winst minus afschrijving bedrijfsmiddel neemt, volgt daar na een berekening een jaar-op-jaar rendementspercentage uit.

 

De berekening is in feite de 20ste-machts wortel nemen uit het quotient (totale-opbrengst-over-20jaar / investering).

Dat is zoiets als het investeringsbedrag op de bank zetten en daar elk jaar dat rendementspercentage op krijgen *en* aan het eind ook het bedrag terug krijgen. Dit kun je dan mooi gebruiken om na 20 jaar een nieuw apparaat aan te schaffen.

 

- Partij 2 stelt dat het simpelweg het gemiddelde is van de quotient van (opbrengst-van-een-jaar / investering) over alle jaren.

Oftewel, je geeft een bedrag uit en krijgt daar een percentage rendement van terug, elk jaar weer, en het gemiddelde daarvan in het totale gemiddelde rendement. Volgens mij ben ik dan het bedrag zelf toch echt kwijt en als het apparaat na 20 jaar technisch is afgeschreven moet ikzelf weer opnieuw de knip trekken om opnieuw te investeren.

 

Mijn vraag is nu wat eigenlijk gebruikelijk is om de Return on Investment te berekenen, volgens 1 of volgens 2?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

1 antwoord op deze vraag

 • 0

Het aardige is dat jouw vraag nog iets gecompliceerder ligt dan dat je aangeeft. Allereerst zijn er meerdere maatstaven voor Return on Investment. Gangbaar hierin zijn return on equity, IRR of NPV (Netto Contante waarde). Je beschrijft zelf ook de 'terugverdienperiode', maar het aardige daaraan is dat zelfs indien je een korte terugverdienperiode hebt (of sterker nog: uberhaupt je geld meer dan terugverdiend), je alsnog een economisch negatief rendement kunt maken.

 

Ik zal je iet met de details vermoeien, dus het korte antwoord op je vraag is dat een externe investeerder vaak kijkt naar IRR, ofwel de Internal,Rate of Regurn. In excel is deze zeer eenvoudig te berekenen en de IRR is gelijk aan dat rendement waarop de Netto Contante Waarde precies nul is... Google biedt uitkomst!

 

Succes!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 73 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...