Ga naar inhoud
 • 0

bedrijfsovername constructie

Ik wil een bedrijf overnemen van een leverancier. Het bedrijf heeft een omzet van c.a. 9 ton p jr. en heeft een bruto winstmarge van 27%. De overname prijs ligt op ongeveer 6,5 ton. Alhoewel ik van mening ben dat dit wel erg veel geld is voor het bedrijf, wil ik het tóch graag overnemen. Ik ben nu zelf klant van het bedrijf en neem voor zo'n € 200.000,00 af per jaar dus ik bepaal zelf zo'n 20 % van zijn omzet. Daar in tegen heb ik straks (na eventuele overname) wel zo'n 10 % extra korting op mijn inkoop maar dat ter zijde. Mijn leverancier heeft aangegeven zijn bedrijf van de hand te willen doen en een jaar of 5 in loondienst te blijven werken. Het liefst zou hij zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon op die manier maar om een aantal redenen vertrouwd hij zijn zoon dat niet toe. Nou ben ik opzoek naar een constructie om hem voor te stellen. Uiteraard heb ik daar best ook een idee over maar meer mensen weten altijd meer dan 1. De huidige rechtsvorm is een eenmanszaak. Ik wil hem voorstellen er een BV van te maken (wat bij zo'n omzet toch wel handiger is denk ik) . Vervolgens mijn leverancier op de loonlijst zetten tegen een heel goed salaris. en ieder jaar een gedeelte van de aandelen overnemen o.i.d. zodat hij dan ook minder aan de fiscus hoeft af te dragen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

5 antwoorden op deze vraag

 • 0

Dag Middelhof,

 

Vooraleerst, IMHO valt deze vraag buiten de scope van dit forum. Dit is een veel te complexe vraag om zonder dossierkennis adequaat te kunnen beantwoorden. En de omvang van de onderneming is dusdanig dat ik als ik jou was een beroep zou doen op specialisten in bedrijfsoverdracht. Kost een paar centen, maar de voordelen die je met specialisten kunt behalen wegen echt niet op tegen het besparen van hun kosten. Dat is volgens mij het beste advies dat je kunt krijgen.

 

Toch even globaal ingaan op jouw opmerkingen:

 

Ik wil een bedrijf overnemen van een leverancier. Het bedrijf heeft een omzet van c.a. 9 ton p jr. en heeft een bruto winstmarge van 27%. De overname prijs ligt op ongeveer 6,5 ton. Alhoewel ik van mening ben dat dit wel erg veel geld is voor het bedrijf, wil ik het tóch graag overnemen.

 

Bij een winstmarge van 27% en een omzet van € 900k heb je het dus over een jaarwinst van ca. € 240k. Dat betekent dat je binnen drie jaar deze investering terug zou hebben verdient. Lijkt mij een zeer schappelijke prijs ;)

Maar laat vooral een specialist kijken naar de boeken en de realiteit van deze cijfers. Ik vind het wel een zeer gezonde marge voor een leverancier. Bij overnames ga je nooit af op de blauwe ogen en de jarenlange relatie met een ondernemer.

 

Ik ben nu zelf klant van het bedrijf en neem voor zo'n € 200.000,00 af per jaar dus ik bepaal zelf zo'n 20 % van zijn omzet. Daar in tegen heb ik straks (na eventuele overname) wel zo'n 10 % extra korting op mijn inkoop maar dat ter zijde.

 

10% extra korting, en ze werken nu met een winstmarge van 27%? Ik vind overigens dat het niet verstandig is om de bedrijven zo te verweven dat je jezelf extra korting kunt geven. Voor het verhaal maakt het niet uit, maar je maakt wel de belastbare winst van de ene onderneming groter (de inkoopprijs daalt) en van de andere onderneming kleiner (de marge neemt af). Lijkt mij lood om oud ijzer en dan zou ik er denk ik zelf voor kiezen om een bedrijf niet leeg te trekken.

 

Mijn leverancier heeft aangegeven zijn bedrijf van de hand te willen doen en een jaar of 5 in loondienst te blijven werken. Het liefst zou hij zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon op die manier maar om een aantal redenen vertrouwd hij zijn zoon dat niet toe. Nou ben ik opzoek naar een constructie om hem voor te stellen. Uiteraard heb ik daar best ook een idee over maar meer mensen weten altijd meer dan 1. De huidige rechtsvorm is een eenmanszaak. Ik wil hem voorstellen er een BV van te maken (wat bij zo'n omzet toch wel handiger is denk ik).

 

Vooral de winst is dusdanig dat het verstandig is om naar een VPB-constructie te gaan kijken. De omzet boeit eigenlijk niet zo in deze keuze. En de overname wordt inderdaad een stuk makkelijker als je aandelen kunt overnemen.

 

Vervolgens mijn leverancier op de loonlijst zetten tegen een heel goed salaris. en ieder jaar een gedeelte van de aandelen overnemen o.i.d. zodat hij dan ook minder aan de fiscus hoeft af te dragen.

 

En dit is het punt waar je absoluut een specialist nodig hebt om hier het juiste advies in te geven. Dit luistert bijzonder nauw en is absoluut maatwerk. Ga hier alsjeblieft niet zelf lopen dokteren, want als het je vak niet is zie je door de bomen het bos niet meer. De stappen die jij hier neer legt zijn heel wel mogelijk maar kennen juridisch onnoemelijk veel haken en ogen en raakvlakken met zoveel wetgeving dat als je geen specialist bent je één ding zeker weet: ik ga steken laten vallen en weet bij god niet hoe duur die steken worden.

 

Succes!

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
 • 0

en een jaar of 5 in loondienst te blijven werken. Het liefst zou hij zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon op die manier

Dit is waar bij mij direct de alarmbellen afgaan. 5 jaar in loondienst betekent een vast dienstverband. Is zijn salaris al in de huidige winstberekeningen meegenomen, of heb je daar de eerste, forse kostenpost al te pakken? En wat als hij na 5 jaar ineens bedenkt dat hij nog wel een poosje wil blijven?

 

Daarnaast zijn er diverse redenen om een bedrijf niet aan je eigen zoon over te willen dragen. Bijvoorbeeld omdat die het gewoon niet wil. Maar ook omdat de toekomst van het bedrijf lang niet zo rooskleurig is als wordt voorgespiegeld. Heeft die zoon inderdaad zo weinig ondernemerstalent dat er onder de deskundige begeleiding van vader in de komende 5 jaar geen goede ondernemer van te maken is?

 

Uiteraard is aan de hand van een paar regels niet in te schatten wat de werkelijke situatie is, maar het is wel goed om bij dit soort zaken even stil te staan.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Dag Ronaldinho,

 

Het is wel degelijk mogelijk om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten die langer duurt dan drie jaar. Als het maar de eerste arbeidsovereenkomst is en hij maar niet wordt opgevolgd door een tweede tijdelijke arbeidsovereenkomst die langer duurt dan drie maanden.

Maar gezien wat TS voor ogen met het oprichten van BV's voordat de overdracht plaats vindt ligt dat allemaal heel erg complex vandaar mijn dringende advies om dit niet zelf te gaan doen.

 

Dennis

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
 • 0

Bij deze een aantal antwoorden op reacties;

 

De winstmarge die mijn leverancier heeft, is een gemiddelde. Ik heb zelf de hoogste korting. Ander klanten hebben minder korting. Dat hij zijn bedrijf niet wil overdragen aan zijn zoon heeft met persoonlijke problemen te maken. De 5 jaar loondienstverband die ik heb genoemd is een voorbeeld om hier een constructie mee op te zetten, het zou ook 3 jaar kunnen of bijvoorbeeld 7 jaar. Het gaat er om dat de verkopende partij geen 50 % af hoeft te dragen aan de fiscus. Tevens gaat het er niet om dat die 5 jaar loondienstverband een kostenpost is, het is een soort van afbetalingsregeling. Tevens is het ook niet geheel onbelangrijk om te weten dat ik zelf niet uit die onderneming hoef te eten, ik heb een goede boterham uit mijn huidige onderneming. Dus de ruimte die er is om zelf van te eten kan ik gebruiken als extra aflossingscapaciteit. Uiteraard ben ik me er van bewust dat dit een specialistisch gevalletje is maar ik ben me nu dan ook alleen nog maar een beetje aan het orriënteren. Dus als er sugesties zijn, hoor ik deze graag.

Link naar reactie
 • 0

Beste Middelhof,

 

Een overnameprijs baseren op basis van de brutomarge is niet de juiste manier. Er zijn veel meer zaken die relevant zijn voor het bepalen van de waarde van een bedrijf. Het belangrijkste is namelijk de toekomstverwachtingen van het bedrijf. De huidige schuldpositie is ook bepalend voor de bepaling van de waarde.

 

De structuur, EMZ of BV, niet afhankelijk van de omzet die een bedrijf behaald. Het kan zelfs aantrekkelijker zijn om de EMZ te laten bestaan en alleen bepaalde activa over te nemen. Echter dit is van de situatie afhankelijk.

 

Kortom, mijn advies is om, zoals Dennis van Dijk ook al aangeeft, een bedrijfsoverdrachtspecialist in de hand te nemen. Deze kosten wel wat, maar die hakken vaker met het bijltje. Zij weten waar ze op moeten letten en kunnen hierdoor gemakkelijker een gedeelte van de verkoopprijs af krijgen door onderbouwde motivatie. Dan heb je vaak al de rekening terugverdiend.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  9 leden, 263 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...