Ga naar inhoud
 • 0

Holding BV op afgrond... Zelf faillissement aanvragen?

Hallo allemaal,

 

Ik heb ook een andere username, maar vanwege de situatie had ik de voorkeur om een nieuwe aan te maken voor deze vraag.

 

Ik heb een Holding BV opgericht (ruisende inbreng) en enige tijd in de werkmaatschappij eronder samen met mijn zakenpartner (ook eigen Holding BV) met redelijk succes gerund. Er is veel geld overgemaakt vanuit de werkmaatschappij naar onze holdings in de loop van de jaren, meer dan het management fee zelfs, dus er is een schuld ontstaan. Zo ook tussen mij (als natuurlijk persoon) en mijn holding. Een slimme optie zou zijn geweest om geld te sparen (was zeker mogelijk met de hoeveelheid geld die er in omging), maar helaas heb ik destijds besloten om al het geld uit te geven aan vakanties e.d. :-\.

 

Schuld bij belastingdienst liep op (ik dacht dat het lager was dan het bleek te zijn, vanwege enkele betalingen vorig jaar die schijnbaar niet goed geadministreerd waren door de belastingdienst) en de inkomsten liepen terug. Pogingen om de werkmaatschappij te verkopen lukte niet, idem voor pogingen investeerders te vinden voor een nieuw project. Begin oktober kwam ik erachter dat (1) de belastingschuld van mijn holding vele malen hoger was dan gedacht; en (2) dat de inkomsten vanuit de werkmaatschappij nog niet eens genoeg waren om de zichzelf staande te houden n.a.v. sterk dalende inkomsten, zeker te weinig om de holdings nog uit te betalen.

 

Mijn zakenpartner had nog significante inkomsten in zijn eigen holding en heeft aangeboden de noodlijdende werkmaatschappij over te nemen (was 50/50) van mijn holding tegen "1 euro" nav een nihil verklaring van onze accountants. De verkoop is via de notaris voltooid.

 

Huidige situatie: geen inkomsten op holding, schuld belastingdienst 70%, bank 20% en accountants 10% van totale schuldenlast (+extra schuld bij werkmaatschappij van ongeveer 50% extra op het bedrag). Ik persoonlijk heb een schuld van ongeveer 100% van voorgenoemde schuld (exclusief schuld bij werkmaatschappij) bij m'n holding. De bank en accountants willen graag werken aan een minnelijke regeling, belastingdienst niet. Werkmaatschappij wordt gerund door mijn ex-zakenpartner en die wil mij op zich wel zoveel mogelijk buiten schot houden zolang hij daar niet zelf van in de problemen raakt. Ben zelf nog steeds aan het solliciteren en zit in de bijstand (nou ja - nog niet, maar verwacht binnen een week uitsluitsel te hebben). Holding BV heeft ook nog een lijrente en pensioen tegoed voor mij persoonlijk opgebouwd ter waarde van ongeveer 50% van de schuld (maar niet in liquide middelen beschikbaar).

 

Is het in deze situatie verstandig om voor mijn eigen holding BV een faillissement aan te vragen?

 

In het kort:

- Mijn Holding BV heeft geen inkomsten, noch zicht op inkomsten

- Mijn Holding BV heeft grote schulden bij directe schuldeisers (+50% bij (ex)werkmaatschappij)

- Mijn Holding BV heeft een vordering van ongeveer hetzelfde bedrag als de schuld bij directe schuleisers (excl werkmaatschappij) op mij persoonlijk

- Mijn Holding BV heeft ongeveer 50% van dat bedag aan uitgestelde betalingen aan mij persoonlijk (lijfrente + pensioen)

- Ik persoonlijk heb geen baan en zit (pretty much) in de bijstand

- Ik persoonlijk heb nog persoonlijke schulden, maar die zijn maar 20% van het bedrag dat ik verschuldigd ben aan mijn holding

- Ik persoonlijk heb geen vermogen, ook niet in de vorm van een huis, auto of andere waardevolle bezittingen

- Belastingdienst stuurt enkel nog geautomatiseerde (kostverhogende) brieven ondanks meermaals contact met de uitleg dat ik het momenteel niet kan betalen en enkel na het vinden van een baan een concreet betalingsvoorstel kan worden gedaan.

- Om een idee te geven: bedragen zitten in de tientallen duizenden euro's qua totale schuld (dus niet tonnen, maar ook niet enkele duizenden euro's).

 

Laat ik heel duidelijk zijn: ik zie dit enkel als volgt eindigen: BV failliet, ik in WSNP. Maar ik heb met enkele mensen gesproken, waaronder een advocaat van een toonaangevend MKB schuldsaneringsbureau (op advies van de gemeente) die aangaf dat het *wellicht* mogelijk is dat bij het faillissement van de BV de curator ziet dat zijn eigen loon waarschijnlijk niet eens op korte termijn betaald kan worden en de hele zaak "bij gebrek aan baten" opheft (dus incl schulden).

 

(1) Mijn vraag: wat is wijsheid? Nu de zaak in faillissement drukken om: (1) voorkomen dat de belastingdienst nog verder de schuld verhoogt en met deurwaarders aankomt (iets wat *nog* niet is gebeurd); (2) af te zijn van de stress van elke 2 weken een brief naar alle partijen te sturen; en (3) een kans maken dat de gehele zaak "bij gebrek aan baten" wordt opgeheven. Of kan ik beter de zaak uitstellen en wachten tot de belastingdienst (of andere schuldeiser) het faillissement aanvraagt om: (1) mijzelf de tijd te geven een goeie baan te regelen zodat ik een concreet en (wellicht) acceptabel afkoopvoorstel kan doen voor het aflossen van de schuld; en (2) de kans verlagen om in het WSNP traject te komen - hoe meer je verdient (in verhouding tot je schuld), hoe minder waarschijnlijk het is dat je in de WSNP terecht komt heb ik begrepen (wat zeker geen pretje is).

 

Detail vervolgvragen:

(2) - Wordt mijn lijfrente gezien als een vordering van mij persoonlijk op mijn holding?

(3) - Wordt mijn pensioen gezien als een vordering van mij persoonlijk op mijn holding?

(4) - Kan ik de lijfrente en/of pensioen verrekenen met de schuld die ik heb bij mijn holding?

 

Niet-nu relevante vraag:

(5) - *Als* de BV wordt opgeheven bij "gebrek aan baten" en de schulden "verdwijnen" kan ik ooit nog een nieuwe onderneming starten zonder dat alle schuldeisers weer aan de deur kloppen en is er nog een verschil tussen het starten als ZZP-er en BV oprichten / kopen in dat geval?

 

Voor de volledigheid: ik heb uitgebreid zitten zoeken, zowel hier als op google op antwoorden op deze vragen, maar kan ze niet vinden. Desalniettemin lijkt het me sterk dat deze vraag in een bepaalde hoedanigheid niet al een keer is beantwoord op dit forum, dus bij deze mijn excuses voor het dubbelvragen.

 

Hartelijk dank voor alle tijd die wie dan ook hierin steekt om mij te helpen. Ik zit aan de ene kant aan de rand tussen hoop en wanhoop, maar aan de andere kant realiseer ik me heel goed dat ik gewoon een heel moeilijke tijd tegemoet ga - *wat er ook mogen gebeuren*.

 

Groet,

WEP

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

 • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

De vraag is wat er gebeurt bij een faillissement: de curator zal, als het beeld is zoals u het schetst, nogal snel naar het middel van de bestuurdersaansprakelijkheid grijpen. En gezien de overbesteding is toelating tot de WSNP niet een reële verwachting. Zo op het eerste gezicht zult u moeten verwachten dat u ook privé failliet zult gaan en er zijn zeker crediteuren die terugkomen na opheffing van een privéfaillissement.

 

Juist omdat de schulden nog niet concreet op privé drukken en er belastingschulden zijn in de BV zou ik proberen de schulden van de BV te saneren met een akkoord. Als je de rest van de crediteuren in lijn krijgt, is de fiscus - in beginsel - gehouden mee te werken.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Ik vraag me vooral af hoe hoog in geld de schulden zijn is en wat jouw mogelijkheden zijn om met een eigen zaak nog geld te verdienen.

 

Waarom de werkmaatschappij verkopen voor 1,- terwijl je nog schulden hebt aan deze werkmaatschappij?

 

Mijn eerste gedachte is net als StevenK om geen faillissement aan te vragen, maar te trachten een akkoord te sluiten.

 

Het zou dan helpen als je zelf weer enig ondernemersspirit zou vertonen. Dus zie deze situatie vooral als een enorme storm die je misschien niet overleeft, maar misschien ook wel!

 

Tenslotte hoor ik jou zeggen dat de bank en accountant aan een minnelijike regeling willen werken. Ze zien het dus niet geheel als hopeloos?

 

In dit soort zijn zaken is de ondernemer vaak zelf zijn grootste vijand. Vergeet niet: het is maar geld!

 

Rob Nab

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hartelijk dank voor de snelle reacties StevenK & Rob Nab.

 

De vraag is wat er gebeurt bij een faillissement: de curator zal, als het beeld is zoals u het schetst, nogal snel naar het middel van de bestuurdersaansprakelijkheid grijpen. [...]

 

Op basis van wat precies? Ik heb eerst gehandeld onder de aanname dat de zaak verkocht zou worden en ik aan al m'n betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen. Toen duidelijk werd dat dat niet ging lukken en ook nog eens de inkomsten sterk daalde (en de werkmaatschappij had z'n eigen schulden) heb ik per direct alle uitgaven gestopt, zowel zakelijk als prive. (inclusief verhuizen, creditcards inleveren, etc)

 

En gezien de overbesteding is toelating tot de WSNP niet een reële verwachting. Zo op het eerste gezicht zult u moeten verwachten dat u ook privé failliet zult gaan en er zijn zeker crediteuren die terugkomen na opheffing van een privéfaillissement. [...]

 

Je vermoed dus dat een rechter de schulden niet ter goeder trouw zal vinden? Nogmaals, op het moment dat ik erachter kwam zijn alle uitgaves gestopt en ben ik letterlijk op kamers gaan wonen. Too little too late?

 

Juist omdat de schulden nog niet concreet op privé drukken en er belastingschulden zijn in de BV zou ik proberen de schulden van de BV te saneren met een akkoord. Als je de rest van de crediteuren in lijn krijgt, is de fiscus - in beginsel - gehouden mee te werken.

 

Voor een akkoord moeten er middelen zijn natuurlijk, dus ik ga er vanuit dat jij aangeeft dat ik beter kan wachten met het faillissement totdat ik een concreet aanbod kan doen.

 

Helder verhaal StevenK, dus thanks.

Link naar reactie
 • 0

Ik vraag me vooral af hoe hoog in geld de schulden zijn is en wat jouw mogelijkheden zijn om met een eigen zaak nog geld te verdienen. [...]

 

Zijn er nog wel (en zou ik ook dolgraag doen), maar dan moet ik een volledig nieuwe business starten, met geen garanties (en dat is wat de schuldeisers momenteel vooral willen - garanties) op inkomsten.

 

Waarom de werkmaatschappij verkopen voor 1,- terwijl je nog schulden hebt aan deze werkmaatschappij? [...]

 

Omdat de accountants hebben verklaard dat het niet waard is, en mijn zakenpartner het wel wilde redden met eigen geld. Ik kon dat toch niet doen.

 

Mijn eerste gedachte is net als StevenK om geen faillissement aan te vragen, maar te trachten een akkoord te sluiten.

 

Het zou dan helpen als je zelf weer enig ondernemersspirit zou vertonen. Dus zie deze situatie vooral als een enorme storm die je misschien niet overleeft, maar misschien ook wel!

 

Tenslotte hoor ik jou zeggen dat de bank en accountant aan een minnelijike regeling willen werken. Ze zien het dus niet geheel als hopeloos?[...]

 

Zoals gezegd is momenteel nog weinig akkoord te sluiten. Het enige waar ik momenteel om kan vragen is uitstel om zaken op orde te stellen. Dat vinden de bank en accountant ok, de belastingdienst niet.

 

Zou dolgraag doorgaan met ondernemen, maar je moet ook realistisch zijn en kunnen zeggen als iets niet lukt toch? Of ben ik nu aan het doemdenken?

 

Heel erg bedankt voor je reactie.

Link naar reactie
 • 1

Vraag 1:

Zeer afhankelijk van de bedragen die ermee gemoeid zijn. Ik adviseer je sterk om daar professionele hulp bij te zoeken. Wel een paar opmerkingen. Als je met faillissement aanvragen wacht totdat je er prive beter voor staat, is er voor een curator meer te halen bij eventueel instellen van bestuursaansprakelijkeheid. Wedervraag: Is er voor de belastingschuld(en) betalingsonmacht gemeld? Zijn jaarrekeningen op tijd gedeponeerd bij de KvK? Kan je de Beklamel-norm doorstaan?

Ik ben het er niet mee eens dat faillissement van de BV meteen de WSNP zal blokkeren, al kan dat wel in het geval er geen sprake is van goede trouw bij het ontstaan van de schulden. Ik maak wel regelmatig mee dat de curator van de BV ook het faillissement aanvraagt van de natuurlijke persoon in geval van een grote rekening-courantschuld of bij aansprakelijkheid. Anderzijds komt opheffing bij gebrek aan baten ook genoeg voor.

Vraag 2:

Ja, maar verrekening of afzien van deze aanspraak of vordering leidt tot afkoop waardoor er door jou loonheffing moet worden betaald en daarbovenop 20 procent revisierente (ogv art 3.133 Wet IB 2001). Dat de aanspraak niet voor verwezenlijking vatbaar is (zoals in de wet staat) gaat in deze kwestie niet op, omdat de BV nog geld van jou krijgt.

Vraag 3: Hetzelfde als vraag 2, maar dan op grond van artikel 19b Wet op de LB 1964.

Vraag 4: Hetzelfde als vraag 2 en 3.

Vraag 5: Ja, je kan dan gewoon weer starten, mits je op dat moment niet zelf in de WSNP zit of in faillissement verkeert. De verklaring van geen bezwaar van het ministerie van justitie is afgeschaft. Wel heeft de notaris een kleine onderzoeksplicht. Dat houdt voornamelijk in of je op dat moment niet voorkomt in het insolventieregister of het curateleregister van de rechtbank. Een schuldeiser kan proberen je persoonlijk aansprakelijk te stellen, deze heeft dan wel een zware bewijslast.

 

Google eens op: SVF, Zuidweg, Menzing.

www.kubus.nl (administratie en belastingen)

Link naar reactie
 • 0

Vraag 1:

Zeer afhankelijk van de bedragen die ermee gemoeid zijn. Ik adviseer je sterk om daar professionele hulp bij te zoeken. Wel een paar opmerkingen. Als je met faillissement aanvragen wacht totdat je er prive beter voor staat, is er voor een curator meer te halen bij eventueel instellen van bestuursaansprakelijkeheid. Wedervraag: Is er voor de belastingschuld(en) betalingsonmacht gemeld? Zijn jaarrekeningen op tijd gedeponeerd bij de KvK? Kan je de Beklamel-norm doorstaan? [...]

 

- De belastingdienst heeft meerdere brieven van mij ontvangen dat ik niet kan betalen, maar als je bedoelt of ik het formulier (die ik niet kende - eigen schuld, dat weet ik) binnen 2 weken na verloop van betaling van het eerste termijn, dan nee, dat heb ik niet gedaan. Daar zal het nu waarschijnlijk ook te laat voor zijn of niet?

 

- Ja de jaarrekeningen t/m 2010 zijn gedeponeerd, altijd op tijd.

 

- Denk het wel, maar het is gokken. Ik heb zelf naar vermogen gehandeld en niet opzettelijk / per ongeluk schulden gemaakt terwijl ik wist dat ik ze niet kon afbetalen. Op de vraag of ik had moeten weten dat de belastingschuld zo hoog was als hij was lijkt me dat het in mijn nadeel kan uitvallen. Maar de hamvraag wordt waarschijnlijk, of ik voor begin oktober had kunnen weten dat de inkomsten van de werkmaatschappij dusdanig terugliepen dat er geen betaling naar de holding meer zou worden gedaan. Ik vermoed niet dat dat te bewijzen is (en volgens mij kon ik dat ook niet weten - maar hier kunnen meningen wellicht over gaan verschillen).

 

[...] Ik ben het er niet mee eens dat faillissement van de BV meteen de WSNP zal blokkeren, al kan dat wel in het geval er geen sprake is van goede trouw bij het ontstaan van de schulden. Ik maak wel regelmatig mee dat de curator van de BV ook het faillissement aanvraagt van de natuurlijke persoon in geval van een grote rekening-courantschuld of bij aansprakelijkheid. Anderzijds komt opheffing bij gebrek aan baten ook genoeg voor. [...]

 

Ik weet niet of het er toe doet, maar de schuld van mij aan m'n holding is ongeveer ter hoogte van wat ik bij een commerciële bank kon lenen met mijn loon destijds.

 

[...] Vraag 2:

Ja, maar verrekening of afzien van deze aanspraak of vordering leidt tot afkoop waardoor er door jou loonheffing moet worden betaald en daarbovenop 20 procent revisierente (ogv art 3.133 Wet IB 2001). Dat de aanspraak niet voor verwezenlijking vatbaar is (zoals in de wet staat) gaat in deze kwestie niet op, omdat de BV nog geld van jou krijgt.

Vraag 3: Hetzelfde als vraag 2, maar dan op grond van artikel 19b Wet op de LB 1964.

Vraag 4: Hetzelfde als vraag 2 en 3. [...]

 

Ok, dus ik kan het verrekenen, maar daardoor zal een betalingsverplichting (schuld) ontstaan vanuit mijn persoon aan de belastingdienst.

 

[...] Vraag 5: Ja, je kan dan gewoon weer starten, mits je op dat moment niet zelf in de WSNP zit of in faillissement verkeert. De verklaring van geen bezwaar van het ministerie van justitie is afgeschaft. Wel heeft de notaris een kleine onderzoeksplicht. Dat houdt voornamelijk in of je op dat moment niet voorkomt in het insolventieregister of het curateleregister van de rechtbank. Een schuldeiser kan proberen je persoonlijk aansprakelijk te stellen, deze heeft dan wel een zware bewijslast.

 

Google eens op: SVF, Zuidweg, Menzing.

 

Helder. Ik wil je oprecht heel erg bedanken voor je diepgaande reactie. Ik krijg momenteel zoveel verschillende meningen en adviezen van zoveel verschillende partijen dat het fijn is als er iemand met afstand en met verstand van zaken naar kijkt. Ik trek de beslissing over het weekend heen en ga maandag hier actie op ondernemen. Als jij of iemand anders nog insights heeft, dan hoor ik het natuurlijk heel graag. Nogmaals dank.

Link naar reactie
 • 1

Hallo Wep,

 

Als eerste heel veel sterkte gewenst in deze zware tijden en heel goed dat je alle mogelijkheden wilt onderzoeken, ook hier op HL. Zo te lezen is het einde redelijk in zicht maar je hebt nog steeds vechtlust, petje af!

Op verschillende fronten heb je al advies gekregen, toch wil ik je nog iets meegeven, misschien heb je er iets aan.

Of kan ik beter de zaak uitstellen en wachten tot de belastingdienst (of andere schuldeiser) het faillissement aanvraagt
Pas op en hou bestuurdersaansprakelijkheid in je achterhoofd...

 

Begin oktober kwam ik erachter dat (1) de belastingschuld van mijn holding vele malen hoger was dan gedacht

Brrr... Ook de kwaliteit van je administratie kan uitmonden in verwerpen van je boekhouding en zellfs tot bestuurdersaansprakelijkheid leiden. Zorg dus in ieder geval dat je boekhouding strak op de rit staat!

 

De belastingdienst heeft meerdere brieven van mij ontvangen dat ik niet kan betalen, maar als je bedoelt of ik het formulier (die ik niet kende - eigen schuld, dat weet ik) binnen 2 weken na verloop van betaling van het eerste termijn, dan nee, dat heb ik niet gedaan. Daar zal het nu waarschijnlijk ook te laat voor zijn of niet?

Meld vandaag nog betalingsonmacht voor alles wat je tegen komt! De laatste termijnen vallen dan imo buiten eventuele aansprakelijkheid.

Dat je te laat bent wil nog niet zeggen dat alle deuren bij BD gesloten zijn. Wat wél belangrijk is dat je zekerheid moet geven ter grootte van de belastingschuld én moet aantonen dat je binnen 1 jaar na vervaldatum van de oudste aanslag weer op nul staat. Nieuwe aanslagen moeten op tijd betaald worden anders is de regeling sowieso exit in de meeste gevallen. Vergeet overigens niet dat het kantoor waar jij de melding aan doet ook nog een supervisor heeft waar je soms terecht kunt in specifieke gevallen. Zekerheden en betalingsgaranties zitten er imho niet in als ik je verhaal lees, dus BD zou wel eens je grootste struikelblok kunnen zijn.

 

Ik maak wel regelmatig mee dat de curator van de BV ook het faillissement aanvraagt van de natuurlijke persoon in geval van een grote rekening-courantschuld of bij aansprakelijkheid.
Uitzonderingen bevestigen de regel.

Ik had 65k schuld in RC en heb het uiteindelijk met 2,5k afgekocht hoewel het wel bijna 2,5 jaar duurde voordat dat er door was... (hart onder de riem) Héél belangrijk is dus de onderbouwing van je faillissement naar de curator en dat je niet bestuurders aansprakelijk wordt gesteld! Zorg er daarom voor dat je, bij een faillissement, heel helder op je netvlies hebt staan hoe dit heeft kunnen gebeuren en communiceer dat met de curator.

 

Om een idee te geven: bedragen zitten in de tientallen duizenden euro's qua totale schuld (dus niet tonnen, maar ook niet enkele duizenden euro's).

 

Natuurlijk blijft het veel geld. Zou de mogelijkheid bestaan om bij je ex-zakenpartner in dienst te gaan zodat je met dat contract op zak mogelijk een lening kunt nemen om tot een minnelijke schikking te komen óf om de klap op te vangen als er faillissement volgt en je (mogelijk) bestuurdersaansprakelijkheid ten laste gelegd wordt? Je wilt vast wel 60 uur per week voor hem werken om zo staande te blijven...

 

Wep, het is een kei-harde leerschool, je krijgt hier erg veel ervaring door en in de toekomst kun je dit gebruiken om jezelf en anderen mee te helpen...

 

groet,

 

pewede

 

 

Link naar reactie
 • 0

[...]

Of kan ik beter de zaak uitstellen en wachten tot de belastingdienst (of andere schuldeiser) het faillissement aanvraagt
Pas op en hou bestuurdersaansprakelijkheid in je achterhoofd... [...]

 

Thanks, je bedoelt daarmee dat ik beter op tijd faillissement kan aanvragen om te voorkomen dat de rechter zegt "je wist toen al dat de schulden niet afbetaald zouden worden"?

 

[...] Brrr... Ook de kwaliteit van je administratie kan uitmonden in verwerpen van je boekhouding en zellfs tot bestuurdersaansprakelijkheid leiden. Zorg dus in ieder geval dat je boekhouding strak op de rit staat! [...]

 

Boekhouding is helemaal prima. De betalingen vorig jaar waarvan niet duidelijk was of ze verrekend waren of niet hebben mijn accountants destijds afgeboekt als betaald (wat ook zo bleek te zijn - ook al waren we er niet zeker van).

 

[...] Meld vandaag nog betalingsonmacht voor alles wat je tegen komt! De laatste termijnen vallen dan imo buiten eventuele aansprakelijkheid.

Dat je te laat bent wil nog niet zeggen dat alle deuren bij BD gesloten zijn. Wat wél belangrijk is dat je zekerheid moet geven ter grootte van de belastingschuld én moet aantonen dat je binnen 1 jaar na vervaldatum van de oudste aanslag weer op nul staat. Nieuwe aanslagen moeten op tijd betaald worden anders is de regeling sowieso exit in de meeste gevallen. Vergeet overigens niet dat het kantoor waar jij de melding aan doet ook nog een supervisor heeft waar je soms terecht kunt in specifieke gevallen. Zekerheden en betalingsgaranties zitten er imho niet in als ik je verhaal lees, dus BD zou wel eens je grootste struikelblok kunnen zijn. [...]

 

Ik heb inderdaad geen zekerheden te geven, noch betalingsgaranties (wel geprobeerd overigens, maar tevergeefs). Mijn contactpersoon bij de belastingdienst heeft me dit verteld toen ik bij hem ben langsgeweest - "ik kan je enkel verder uitstel van maximaal een jaar (misschien een paar maanden extra) geven als je een zekerheid hebt die direct opeisbaar is". Heeft het dan nog zin om die formulieren in te vullen voor betalingsonmacht?

 

[...] Uitzonderingen bevestigen de regel.

Ik had 65k schuld in RC en heb het uiteindelijk met 2,5k afgekocht hoewel het wel bijna 2,5 jaar duurde voordat dat er door was... (hart onder de riem) Héél belangrijk is dus de onderbouwing van je faillissement naar de curator en dat je niet bestuurders aansprakelijk wordt gesteld! Zorg er daarom voor dat je, bij een faillissement, heel helder op je netvlies hebt staan hoe dit heeft kunnen gebeuren en communiceer dat met de curator. [...]

 

Helemaal helder: goed, consistent en sluitend verhaal naar de curator toe. Maar: Hoe heb je in godsnaam 65k afgekocht met 2,5K?? :)

 

[...] Natuurlijk blijft het veel geld. Zou de mogelijkheid bestaan om bij je ex-zakenpartner in dienst te gaan zodat je met dat contract op zak mogelijk een lening kunt nemen om tot een minnelijke schikking te komen óf om de klap op te vangen als er faillissement volgt en je (mogelijk) bestuurdersaansprakelijkheid ten laste gelegd wordt? Je wilt vast wel 60 uur per week voor hem werken om zo staande te blijven... [...]

 

Nee ik denk het niet, mijn zakenpartner is een brilliant maar koppig persoon. Hij denkt dat hij alles zelf kan, dus ik ga geen contract bij hem krijgen. En op een persoonlijk niveau is dat verder prima.

 

[...] Wep, het is een kei-harde leerschool, je krijgt hier erg veel ervaring door en in de toekomst kun je dit gebruiken om jezelf en anderen mee te helpen...

 

groet,

 

pewede

 

Hartelijk dank voor je reactie en informatie. Ik neem het zeker mee.

 

Het enige waar ik op hoop momenteel dat deze situatie iets is waar ik in een overzienbare tijd uit kan komen. Of dat gaat lukken, weet ik niet... wel weet ik dat ik zo hard mogelijk ga vechten om het zo ver te krijgen. Zelfs al moet ik het hele wetboek uit mijn hoofd leren, begrijpen en interpreteren en 60 uur per week werken. :) Dat het een situatie is waar ik veel van zal leren, probeer ik me zeker te realiseren; en dat het een harde leerschool is staat als een huis... zeker als je meer dan 2 maanden ruim onder bijstandsniveau moet leven na jaren van *zeer* ruime inkomsten en waarvan het einde nog niet in zicht is. Uiteindelijk zal ik er zeker een betere ondernemer en zelfs persoon van worden, maar helaas geeft dat momenteel weinig steun. Maar: het is zoals het is, ik probeer het beste te maken van de situatie waar ik in zit... meer kan je toch niet doen.

 

Nogmaals dank.

Link naar reactie
 • 1

Thanks, je bedoelt daarmee dat ik beter op tijd faillissement kan aanvragen om te voorkomen dat de rechter zegt "je wist toen al dat de schulden niet afbetaald zouden worden"?

Ja, dat bedoel ik Wep.

 

Heeft het dan nog zin om die formulieren in te vullen voor betalingsonmacht?

In mijn optiek zeker. Klik hier voor het formulier. deze zo ik beslist invullen en opsturen.

 

Maar: Hoe heb je in godsnaam 65k afgekocht met 2,5K?? :)

Ontstaan faillissement, kwaliteit van boekhouding en communicatie, aanwezige saldi (plm 75k) in de boedel, meewerken op alle fronten en goede onderbouwing waarom ik niet meer dan 2,5k kon betalen resulteerde in goedkeuring van de RC.

 

Zeg Wep, aangezien ik enkele relaties heb die expert zijn in "de laatste loodjes" mag je me natuurlijk een PM sturen met aanvullende info. Dan kan ik kijken of ik misschien (nog) iets voor je kan betekenen, dit overigens kosteloos.

 

groet,

 

pewede

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  8 leden, 234 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...