Ga naar inhoud
 • 0

BV en eenmanszaak

Ik ben DGA van een BV. Per 01/01/12 ben ik van plan naast de activiteiten voor deze BV een aantal nieuwe activiteiten te starten. Plan is om dit in de vorm van een eenmanszaak te doen. Vanmiddag hoorde ik terloops (tijdens een netwerkborrel) dat dit helemaal niet zou kunnen. Ja kan niet én DGA van een BV én ondernemer met een eenmanszaak zijn. Klopt dat gerucht/informatie ?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

 • 0

Je kunt prima een eenmanszaak en bv naast elkaar hebben. Maar er zijn wel wat beperkingen, je kunt je vanuit je eenmanszaak niet laten inhuren door de bv, dat is om te voorkomen dat je op die manier het gebruikelijk loon in de bv probeert te ontwijken om in de eenmanszaak van de IB ondernemersvoordelen te profiteren. Maar als jij vanuit je bv bijv een consultancy werkzaamheden doet en je begint als eenmanszaak een webshop in modelauto's of wat dan ook. dan kun je prima een eenmanszaak en bv naast elkaar hebben.

 

De belangrijkste beperking is dus dat jij vanuit de eenmanszaak geen betaalde persoonlijke werkzaamheden mag verrichten.

Link naar reactie
 • 0

Beste Roel,

 

Hartelijk dank voor de info. Mijn vraag is deels beantwoord.

 

Punt is dat de doelstellingen van de BV ruim geformuleerd zijn in de statuten (zoals vrijwel altijd). Dat heeft de afgelopen jaren geleid tot een aantal afgeleide activiteiten waarvoor de BV eigenlijk niet bedoeld was en die ook niet tot de primaire doelstellingen horen (maar wel binnen de statutaire doelstellingen passen). Voor deze sub-activiteiten van de BV geldt dat de prijsdruk zo hoog is dat deze eigenlijk niet meer op een bedrijfseconomische verantwoorde wijze in de BV plaats kunnen vinden. Mijn idee was om deze sub-activiteiten uit de BV te halen en via een eenmanszaak verder uit te bouwen. Dat kan wél aantrekkelijk zijn.

 

Vanuit fiscaal perspectief zijn IB-voordelen meegenomen, maar vormen niet de primaire afweging. Sterker nog de eenmanszaak zal nauwelijks kosten maken, dus omzet is nagenoeg gelijk aan winst en er zal weinig tot geen ruimte zijn voor investeringen (dus investeringsaftrek en (willekeurige) afschrijving is niet aan de orde) en of ik de uren-norm haal is ook nog maar zeer de vraag.

 

De BV blijft gewoon bestaan en daar komen een aantal andere (nieuwe) activiteiten bij die meer/beter aansluiten bij de geest van de statutaire doelen.

 

Je kan het ook anders bekijken. De BV gaat herstructureren en verlegt de focus per 01/01/12, (deels nieuwe markt en deels nieuwe producten) waardoor een aantal activiteiten (dat zijn de sub-activiteiten) eigenlijk niet meer bij de BV passen. Om deze toch uit te kunnen blijven voeren worden deze ondergebracht in de nieuwe eenmanszaak.

 

Van verhuur vanuit de eenmanszaak aan de BV zal zeker geen sprake zijn.

 

Bij voorbaat dank voor een verdere reactie.

 

Groet, Paul Zaal

Link naar reactie
 • 0

Hallo,

 

Ikzelf denk er aan om voor de opstart van een technologiebedrijf een BV te starten.

De ontwikkelingen vinden plaats op basis van mijn octrooien en licenties.

Deze activiteiten zullen de eerste 2 jaar verlies maken omdat de producten en de processen eerst uitontwikkeld moeten worden voordat ze gecommercialiseerd kunnen worden.

Er is hiervoor vreemd kapitaal nodig en er zijn aansprakelijkheidsrisico's.

Een BV lijkt dan een logische keuze.

 

Daarnaast zal ik nog enige advieswerkzaamheden uit mijn huidige eenmanszaak blijven verrichten. Omzet < 30.000 Euro.

 

* Is het handig om de advieswerkzaamheden in de BV te verrichten of kan ik voor de advieswerkzaamheden beter de voordelen van de eenmanszaak genieten waaronder de startersfaciliteiten?

 

* Is het verstandig om direct een holdingstructuur op te richten om de octrooien en licenties af te schermen van de activiteiten in de werkmaatschappij?

 

Wimbo

Link naar reactie
 • 0

Ja, zie het antwoord van Roel.

Vanuit fiscaal oogpunt kan het voordelig zijn om naast de BV een eenmanszaak te hebben, maar er zijn uiteraard ook andere criteria. Of een holdingstructuur nodig/handig is, hangt af van de risico's en de toekomstplannen (zoals verkoop van de onderneming, etc).

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  10 leden, 150 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...