• 0

Compagnon is onverschillig, speelt mooi weer

Beste mensen,

 

Samen met een compagnon zit ik in een VOF. De omzet stijgt, maar dat komt niet dankzij mijn compagnon maar ondanks mijn compagnon. Zij loopt de kantjes er van af en neemt geen eigen initiatieven. Nu wil ze bijvoorbeeld niet veel werken omdat het zo'n rare periode is vanwege de kerst. Over twee weken zal er ongetwijfeld weer een andere reden zijn. Klantgesprekken doet ze slecht (aanvallend zelfs), in de diensten aan de klant maakt ze opzichtige fouten vanwege een slechte voorbereiding. Ik verwijt het vooral mezelf, namelijk dat ik een verkeerd besluit heb genomen door met haar in zee te gaan. Dat ze een keer was ontslagen moest een duidelijk alarmsignaal zijn, maar ik was er doof en blind voor.

 

De frustraties lopen bij mij zeer hoog op. Op zich goed, want dat zet je aan tot actie. Nu heb ik hier op het forum al gelezen dat ik de nodige juridische stappen kan ondernemen. Juridisch is alles wel duidelijk. Ik wil echter geen vuurwerk omdat ik geen herrie buiten de zaak, dus in de omgeving, kan gebruiken en die kans is groot met haar. Daar komt bij dat ik nog veel geld van haar tegoed heb en zij zonder de VOF werkloos thuis komt te zitten en ik nog heel lang kan wachten op mijn geld (er is niets om te executeren). Ik ben daarom op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

 

1. Hoe zet ik haar op een stille wijze de zaak uit. (Ik denk bijvoorbeeld aan "up is out", iemand wijzen op de verantwoordelijkheden --> kan de verantwoordelijkheden niet aan --> stapt uit zichzelf op)

 

2. Alternatief: Hoe kan ik iemand wel motiveren productief te zijn? Of is dat een onbegonnen zaak ik dit geval?

 

Alle raad is welkom! Misschien zie ik dingen over het hoofd of denk ik te beperkt. Ben ik te terughoudend en laat ik de zaak toch teveel op zijn beloop? Laat het me weten!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik heb begin van de middag naar haar gebeld en gezegd dat ik haar miste op het werk. (...)

 

Ik reageer meestal niet op dit soort onderwerpen. Maar nu wel een keer:

 

Vind dit wel een beetje onzin allemaal. Ik heb in mijn loopbaan de nodige VOF’jes de revue zien passeren – het gaat eigenlijk nooit goed (man/vrouw firma’s daargelaten).

Wat verwacht je nou? Dat je de baas bent? Dat is niet zo. Met een onwillige vennoot kan je geen kant op.

Als een vennoot recht op 50% van de winst heeft, en dat krijgt de vennoot dus zonder een vinger uit te hoeven te steken, dan is de verleiding voor velen waarschijnlijk groot om in de zon te gaan liggen i.p.v. om iets nuttigs voor de VOF te doen.

 

Stekker eruit, zou ik zeggen. Ga voor jezelf ondernemen, want dat lijkt je wel redelijk goed af te gaan. Jammer voor je dat je een beetje naïef bent geweest om zelf al het geld in de zaak te stoppen. Normaal doe je dat 50/50. Dan is het begin ook iets beter.

Maar heel vaak gaat het ook zoals hier bij jou, dus dat één enthousiasteling alle financiert. En dan gaat het natuurlijk ook niet goed (want als je daar toch geen geld erin gestoken hebt, en je krijgt 50% terwijl je in de zon ligt… tja, menig persoon zou bezwijken voor de verleiding…).

 

Wijze les (ik heb in mijn leven ook wel een paar minder handige dingen ondernomen – daar leren we van!).

 

Link naar reactie
  • 0

als het verhaal dat je hier verteld klopt dan is het echt slappe hap wat je hier nu aan doet.

 

Ik ben 12 jaar terug ook als VOF gestart met 2 andere venoten die al heel snel niks meer uitvoerden. Heb paar keer vriendelijk verzocht de benodigde arbeid en inspanning in te brengen. Daarna paar keer nadrukkelijk gewezen op niet nakomen van hun verplichtingen en uiteindelijk 1 laatste sommatie om aan het werk te gaan.

Toen dat na 3 weken dus allemaal geen effect bleek te hebben ben ik naar de KvK gegaan en heb ze als daar laten uitschrijven en er buiten hun om een eenmanszaak van gemaakt en heb ze daarna per aangetekende brief laten weten dat ze niet langer onderdeel van het bedrijf uitmaakten en ze paar honderd euro oprot premie geboden.

 

Maar goed, we (voornamelijk ik dus) hadden enkel nog maar beperkt geïnvesteerd en waren nog geen inkomsten.

 

Wat jij moet doen (nogmaals als het verhaal dat je hier verteld helemaal juist is) is direct een aangetekende brief versturen dat je per 2 januari van haar eist dat ze haar afspraken nakomt en gewoon 8 uur per dag 5 dagen per week (nogal erg weinig voor eigen baas zijnde maar het is een begin) op kantoor aanwezig is en gewoon al het werk doet dat nodig is om het bedrijf te laten draaien.

Als ze dat niet wil of kan zal de VOF per direct ontbonden worden en zal jij alleen verdergaan.

 

Dan heb je 2 keuze: je laat haar uitschrijven, kan wat gezeur geven.

Of je laat jezelf uitschrijven en gaat als eenmanszaak verder onder nieuwe naam en stuurt je klanten een mail dat je vanaf heden onder een nieuwe naam bent verder gegaan.

Wel vooraf even zorgen dat alle verplichtingen waarop je kan worden aangesproken beëindigd worden.

 

Je bent ondernemer, geen werknemer dus stop eens met soft doen en pak dit aan als een echte ondernemer!

Link naar reactie
  • 0

Wat hebben jullie afgesproken over de 'pijnpunten'? Heeft jullie contract tijdsbesteding en gerelateerde verdeling van opbrengsten als paragrafen? Die schuldpositie werkt in jullie beider nadeel. Wanneer wordt afgelost?

 

Als je heel het jaar 40 of meer uur per week werkt, is het werknemersdenken om nu een week vrij te kunnen zijn of zijn jullie beider verwachtingen als compagnons op dit punt verschillend.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

overigens... aangezien jij er (veel) geld ingestopt hebt en zij niet kan je dat ook nog als drukmiddel gebruiken.

Bij het geven van een keuze aan je partner kan je aangeven:

 

optie A: zij stapt er per direct uit en draagt alles volledig over aan jou en zij hoeft verder dus niet meer die 50% van het door jou ingebrachte geld terug te betalen (wel even kijken hoe je dat doet met door haar opgenomen geld).

 

Optie B: jij stapt er uit maar dan moet ze zowel de 50% die ze al terug moest betalen als de andere 50% (ze krijgt immers hele bedrijf in handen) aan jou terugbetalen en wel volgens een vooraf zeer straks door jou aan te geven regeling. Daarmee zit ze dus gelijk in haar eentje met een flinke schuld.

 

Als ze inderdaad zo laks is en dus geen zin heeft om er veel tijd in te stoppen dwing je haar daarmee min of meer al om er zelf uit te stappen (tenzij ze denkt dat ze de boel wel alleen kan runnen en dat bedrag makkelijk kan terugbetalen volgens jouw regeling).

 

Jij hebt de sterkste troeven in handen doordat jij er geld ingestopt hebt en zij een flinke schuld heeft bij jou en kennelijk geen zin heeft om er veel tijd in te stoppen en het dus nooit alleen zal redden.

 

In elkgeval gewoon "dwingen" om nog voor 1 januari een besluit te nemen.

 

En nogmaals: alles advies hier gegeven is op basis van dat de door jou verstrekte info volledig juist en compleet is.

Link naar reactie
  • 0

overigens... aangezien jij er (veel) geld ingestopt hebt en zij niet kan je dat ook nog als drukmiddel gebruiken.

Bij het geven van een keuze aan je partner kan je aangeven:

Ik weet het.

Morgen vraag ik haar hoe ze de 40 uur gaat inplannen. Doet ze moeilijk, dan komt dit verhaal.

Link naar reactie
  • 0

Have been there....... PAS OP!!!!!!!!!!!

 

Dezelfde situatie meegemaakt, mijn zaak, mijn geld! Ik heb mij uit de tent laten lokken en mijn compagnon uiteindelijk

de toegang geweigerd want ik had ook zoveel bewijzen van niet functioneren e.d.. Ik liep er al maanden mee rond,

verschrikkelijke tijd en uiteindelijk neem je een beslissing.

 

Gevolg, de kort geding rechter stuurde mij naar huis met het vonnis bodemprocedure. 3 jaar later was de

uitspraak, ik kreeg een fooi en was alles kwijt. Mijn compagnon doet nog steeds goede zaken met MIJN zaak.

 

Dit kun je alleen juridisch bekijken, niet emotioneel. Ik ben er klaar mee moet je niet meer zeggen. Ga het oplossen!

 

Link naar reactie
  • 0

Ik wil echter geen vuurwerk omdat ik geen herrie buiten de zaak, dus in de omgeving, kan gebruiken en die kans is groot met haar.

 

Leg deze zin eens uit?

 

Is het om deze reden dat jij (althans zoals het overkomt met al jouw antwoorden) nog steeds voor de "softe" aanpak kiest, zoals andere HLér het beschrijven?

 

Zij heeft toch niet buiten de zaak om enige grip op je of jouw (bedrijfs)keuzes? (Edit: Niet dat ik de privé situatie hoeft te weten maar meer richting ben je bang for represailles)

The 7 habits of highly effective people, een aanrader.

Link naar reactie
  • 0
Maar wat nou als de compagnon nattigheid voelt en vervolgens de bankrekening van de vof in zijn geheel leeg haalt?
Ehm, kan het zo zijn dat de compagnon dit openbare topic mee kan lezen en nu op een idee gebracht is?

 

klm10, niet dralen, het is echt tijd om de kwestie zakelijk te benaderen en je maatregelen te treffen. Ik denk dat je adviezen genoeg hebt nu om te handelen. Laat ons nog eens weten wat eruit gekomen is?

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik wil echter geen vuurwerk omdat ik geen herrie buiten de zaak, dus in de omgeving, kan gebruiken en die kans is groot met haar.

 

Leg deze zin eens uit?

 

Is het om deze reden dat jij (althans zoals het overkomt met al jouw antwoorden) nog steeds voor de "softe" aanpak kiest, zoals andere HLér het beschrijven?

 

Zij heeft toch niet buiten de zaak om enige grip op je of jouw (bedrijfs)keuzes? (Edit: Niet dat ik de privé situatie hoeft te weten maar meer richting ben je bang for represailles)

Ja, ik moet heel voorzichtig handelen. Gemeentepolitiek. Meer lijkt me niet verstandig om te schrijven.

 

 

Maar wat nou als de compagnon nattigheid voelt en vervolgens de bankrekening van de vof in zijn geheel leeg haalt?
Ehm, kan het zo zijn dat de compagnon dit openbare topic mee kan lezen en nu op een idee gebracht is?

 

Nee, compagnon leest hier zeker niet mee.

 

klm10, niet dralen, het is echt tijd om de kwestie zakelijk te benaderen en je maatregelen te treffen. Ik denk dat je adviezen genoeg hebt nu om te handelen. Laat ons nog eens weten wat eruit gekomen is?

 

Terugkoppelen is toch het minste dat ik kan doen. Ik heb meer adviezen gekregen dan ik verwachtte. Bedankt allemaal!

Zoals ik hierboven schreef, ik moet echt voorzichtig te werk gaan, want dit op een rechtszaak laten uitlopen zet iets veel groters (en dan praat ik al gauw over tonnen euro's) op het spel.

Link naar reactie
  • 0

Ohh oké, Jij hebt niet toevallig jezelf klem gezet en hoopt dat er een mogelijkheid is om dit "lief en netjes" op te lossen?

Die andere zaak heeft hier helemaal niets mee te maken en is puur toeval. Probleem is echter dat mijn compagnon als ze boos is, mij zwart kan gaan maken bij de mensen vanwie ik voor die andere zaak afhankelijk ben.

Link naar reactie
  • 0

Ohh oké, Jij hebt niet toevallig jezelf klem gezet en hoopt dat er een mogelijkheid is om dit "lief en netjes" op te lossen?

Die andere zaak heeft hier helemaal niets mee te maken en is puur toeval. Probleem is echter dat mijn compagnon als ze boos is, mij zwart kan gaan maken bij de mensen vanwie ik voor die andere zaak afhankelijk ben.

 

wel in dat geval is het misschien verstandig om je door een advocaat te laten bijstaan die namens jou de brieven verstuurt. zo zijn het dan in elkgeval duidelijk zakelijke brieven zonder jouw emotie erin. En die kan je dan ook adviseren hoe om te gaan met eventuele mogelijke smaad/laster van je partner (vooraf daar aangeven wat je als mogelijke reactie verwacht).

 

Zeker als het om zoveel geld gaat zou ik me goed laten bijstaan.

Link naar reactie
  • 0
wel in dat geval is het ...misschien verstandig om je door een advocaat te laten bijstaan die namens jou de brieven verstuurt... Zeker als het om zoveel geld gaat zou ik me goed laten bijstaan...
Met een advocaat neem je bewust het risico dat de kwestie op de spits gedreven raakt, als dat de enige uitweg is, kun je daarvoor kiezen. Maar dat je je zou moeten laten bijstaan, lijkt mij ook helder.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ohh oké, Jij hebt niet toevallig jezelf klem gezet en hoopt dat er een mogelijkheid is om dit "lief en netjes" op te lossen?

Die andere zaak heeft hier helemaal niets mee te maken en is puur toeval. Probleem is echter dat mijn compagnon als ze boos is, mij zwart kan gaan maken bij de mensen vanwie ik voor die andere zaak afhankelijk ben.

 

Het maakt je nogal kwetsbaar als je je door die angst laat leiden. Iets slim aanpakken is één ding, wijken voor (mogelijke) terreur is iets anders.

 

Feitelijk heeft ze je in de tang in dat geval. Dat zien we ook al terug in het verschil tussen je werkelijke kijk op de zaak en je handelen naar haar toe.

 

Tijd voor een reset. Je compenseert nu die macht die je haar toedicht met passief-agressief gedrag.

Adem in en hopen dat het gaat werken om haar eruit te manipuleren?

 

Link naar reactie
  • 0

Een kleine update

 

De zaken gaan deze maand voortreffelijk met een omzet ver boven de verwachting. :)

 

En dat vrijwel zonder mijn compagnon omdat zij voornamelijk thuis bleef vanwege weer vele onverwachte zaken: paspoort ophalen, onverwacht oude vriendin op bezoek, wc verstopt, auto kapot, hoofdpijn, vaststelling Alzheimer bij een kennis enz. Kortom, allemaal redenen om vooral thuis te blijven. Toch? ;D

 

Mijn strategie is: compagnon meer verantwoordelijkheden geven --> compagnon stapt uit zichzelf op

Die stragegie ben ik aan het implementeren. En het helpt: als ik vraag naar zaken antwoordt ze geirriteerd of zelfs aanvallend. En natuurlijk een hoop gezucht en gekreun. Dat was in het begin even schrikken, maar het hoort er natuurlijk bij. Dit kan nooit lang meer goed gaan. :)

 

 

Link naar reactie
  • 0

nog steeds een slappe aanpak dus.

En je zegt dat het lijkt te helpen maar als ik je reactie lees helpt het helemaal niet.

Tot nu toe is ze eigenlijk alleen maar thuis begrijp ik van je.

En die lichte irritatie van haar zorgt ervoor dat ze waarschijnlijk ook dat vooral blijft volhouden dat ze enkel maar thuis is.

 

ze wint het in elkgeval tot op heden nog steeds volledig van je en is jou in de situatie nog steeds 100% de baas omdat jij zo gek blijft om al het werk te doen en zij dus kennelijk niks maar straks daarvoor dus wel geld zal gaan opstrijken.

 

Link naar reactie
  • 0

misschien kan ik ook partner van je bedrijf worden?

Kom ik ook nooit en doe ik ook nooit iets.

Maar daar wil ik natuurlijk wel goed voor betaald worden en als onze samenwerking ophoud verwacht ik wel dat ik mijn aandeel krijg van wat het bedrijf waard geworden is dankzij al jouw harde werk.

Link naar reactie
  • 0

Mijn strategie is: compagnon meer verantwoordelijkheden geven --> compagnon stapt uit zichzelf op

Die stragegie ben ik aan het implementeren. En het helpt: als ik vraag naar zaken antwoordt ze geirriteerd of zelfs aanvallend. En natuurlijk een hoop gezucht en gekreun. Dat was in het begin even schrikken, maar het hoort er natuurlijk bij. Dit kan nooit lang meer goed gaan. :)

 

Het moge duidelijk zijn dat anderen zeer hun bedenkingen bij jouw aanpak hebben. Net als ik overigens. Wat nou als die persoon dit heel lang volhoudt? En die kans zit er dik in. Tenslotte kan ze toch wel gewoon thuis blijven, ondanks dat jij haar verantwoordelijkheden oplegt. Bij uitblijven van actie gebeurt er toch niets en houdt ze wel haar hand op. Kijk maar uit dat zij straks niet de rekeningen blokkeert. Dan heb jij het nakijken en zijn je problemen nog groter. Dus trek die kop nou eens uit het zand en schop haar de laan uit. Desnoods vraag je even advies in bij een expert hoe te handelen. Nou ja, in deze thread zijn al genoeg adviezen geweest, toch?

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0
Dus trek die kop nou eens uit het zand en schop haar de laan uit.

 

kijk dat is nog eens duidelijke taal maar wellicht speelt er meer mee. Wellicht is deze stap moeilijk te zetten vanwege de relatie met haar compagnon.

 

Wat is de relatie tot jouw compagnon, is die alleen zakelijk of ook prive. (ex)partner, vriendin of collega?

 

Kan je misschien aangeven waarom zo'n stap nemen moeilijk is?

Link naar reactie
  • 0

In een eerdere post heb ik begrepen dat die compagnon in staat zou kunnen zijn haar zwart te maken bij de klanten. Aan de ene kant denk ik dat het wel mee zal vallen, klanten zijn tenslotte ook niet achterlijk en aan de andere kant het gaat toch wel gebeuren zodra de compagnon door krijgt dat ze wordt weg gewerkt. Ik zou zelf me daar niet zo druk om maken en direct actie ondernemen.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 118 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.