• 0

Compagnon is onverschillig, speelt mooi weer

Beste mensen,

 

Samen met een compagnon zit ik in een VOF. De omzet stijgt, maar dat komt niet dankzij mijn compagnon maar ondanks mijn compagnon. Zij loopt de kantjes er van af en neemt geen eigen initiatieven. Nu wil ze bijvoorbeeld niet veel werken omdat het zo'n rare periode is vanwege de kerst. Over twee weken zal er ongetwijfeld weer een andere reden zijn. Klantgesprekken doet ze slecht (aanvallend zelfs), in de diensten aan de klant maakt ze opzichtige fouten vanwege een slechte voorbereiding. Ik verwijt het vooral mezelf, namelijk dat ik een verkeerd besluit heb genomen door met haar in zee te gaan. Dat ze een keer was ontslagen moest een duidelijk alarmsignaal zijn, maar ik was er doof en blind voor.

 

De frustraties lopen bij mij zeer hoog op. Op zich goed, want dat zet je aan tot actie. Nu heb ik hier op het forum al gelezen dat ik de nodige juridische stappen kan ondernemen. Juridisch is alles wel duidelijk. Ik wil echter geen vuurwerk omdat ik geen herrie buiten de zaak, dus in de omgeving, kan gebruiken en die kans is groot met haar. Daar komt bij dat ik nog veel geld van haar tegoed heb en zij zonder de VOF werkloos thuis komt te zitten en ik nog heel lang kan wachten op mijn geld (er is niets om te executeren). Ik ben daarom op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

 

1. Hoe zet ik haar op een stille wijze de zaak uit. (Ik denk bijvoorbeeld aan "up is out", iemand wijzen op de verantwoordelijkheden --> kan de verantwoordelijkheden niet aan --> stapt uit zichzelf op)

 

2. Alternatief: Hoe kan ik iemand wel motiveren productief te zijn? Of is dat een onbegonnen zaak ik dit geval?

 

Alle raad is welkom! Misschien zie ik dingen over het hoofd of denk ik te beperkt. Ben ik te terughoudend en laat ik de zaak toch teveel op zijn beloop? Laat het me weten!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

In de overeenkomst staat het volgende opgenomen:

- inbreng kapitaal door mij

- zij is voor de helft schuldenaar voor het ingebrachte kapitaal door mij

- ieder moet 40 uur per week aan arbeid inbrengen

- bij ontbinding afrekenen aan de hand van de balans op dat moment.

- niet nakoming van de overeenkomst is een grond voor ontbinding

 

Dit is allemaal duidelijk voor mij. Ik kan juridisch actie ondernemen. Maar mijn vraag is eerder: hoe zet ik iemand op een stille wijze de zaak uit of hoe geef ik iemand toch een laatste kans?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Het vertrouwen was voor de start duidelijk aanwezig. Ook zij had goede bedoelingen en ik herinner me nog uitspraken als "soms zullen we ook 's nachts moeten doorwerken". Dit is duidelijk niet uitgekomen, integendeel zelfs.

 

Ik zie niet wat er veranderd is. Ik ben dezelfde persoon gebleven, nog steeds enthousiast en gericht op samenwerking. Mij is niets bekend van veranderingen bij haar. Het bedrijf ontwikkelt zich positief en wordt door de markt ook positief ontvangen.

 

Wel heeft ze vaak geklaagd dat het zoveel moeite kost om een klant binnen te halen. Dat vind ik echter normaal aangezien een klant bij ons meestal ook vaste klant wordt en dus terugkeert. Het lijkt erop dat zij niet goed inziet wat er allemaal bij ondernemen komt kijken en rustig aan de zijlijn is gaan staan, omdat ik toch wel alles opvang. Ook merk ik dat zij zich te goed voelt voor eenvoudig werk als kopieren, printen enz. Ze begon al heel snel over het aannemen van een stagiaire daarvoor terwijl ik vind dat we dat werk voorlopig best zelf kunnen doen, ook al omdat het niet teveel tijd kost.

Ook haar capaciteiten blijken lager te zijn dan ik verwachtte. Of ze dat zelf bezwaarlijk vindt, betwijfel ik. Ze denkt er gemakkelijk over: 'gewoon' iemand inhuren in plaats van zelf bij te leren.

 

Ik denk dat ik een verkeerde inschatting van haar heb gemaakt en dat ik dus met de verkeerde persoon in zee ben gestapt. Een belangrijke les voor mij, maar ook een pijnlijke.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb sterk het idee dat zij het allemaal wel goed vindt gaan. Logisch: voor weinig inspanning krijgt ze veel terug. Ze merkt denk ik wel dat ik niet zo tevreden ben, maar tot meer inspanningen heeft dat niet geleid. Als ik een opmerking erover maak, is er de eerste dagen wat meer inspanning, maar daarna zakt het weer terug.

Link naar reactie
  • 0

 

Je stelt je nogal als werkgever op. Blijkbaar heb je een inschattingsfout gemaakt toen je je geld in een zaak stak waar je haar volwaardige partner in maakte. Of goedkope werknemer, dat kan ook. Wordt er al winst gemaakt? Ontstaat er ondernemersinkomen? Betaalt zij daarmee haar schuld aan jou af?

 

De overeenkomst biedt de mogelijkheid te ontbinden en af te rekenen. Is ze jou dan nog steeds geld schuldig? Moet je maar eens doorrekenen en voorrekenen, want het klinkt alsof de investering is opgegaan aan onttrekingen terwijl er nog geen winst werd gemaakt. Dan heeft zij dus haar eigen inkomen geleend. Of bied haar aan de hele zaak over te nemen; dan komt ze vanzelf met een alternatief.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Dit zo lezende denk ik niet dat je er veel verandering in gaat krijgen totdat je betrokkene eens heel duidelijk met de neus op de feiten drukt. Dus stel haar gewoon voor de keus: doen wat is afgesproken en anders ontbindt je d samenwerking. Waarschijnlijk zul je dan enig verlies moeten nemen en met juridische eea moeten terughalen.

 

Wat is jullie relatie buiten de werksfeer? Familie? Vrienden?

 

Zo doorgaan heeft geen zin ...

Suscipere et finire

Link naar reactie
  • 2

Hoe communiceren jullie nu met elkaar ?

 

Ik kan mij b.v. voorstellen dat je minimaal eenmaal per week samen overlegt over de gang van zaken en de knelpunten binnen de organisatie bespreekt.

 

Zo niet dan kun je daar nu mee beginnen en dit steeds meer een formeel karakter geven door een vaste moment voor de bijeenkomst af te spreken en alles vast te leggen.

Voor elke bijeenkomst kan dan ook een agenda opgesteld worden waarvoor beide punten aan kunnen dragen.

 

Een agendapunt kan dan b.v. zijn:

Inzet per ondernemer.(duur /kwaliteit)

Acquisitie

Voortgang dagelijkse werkzaamheden.

Resultaten

Etc.

 

Wellicht dat dan duidelijk wordt dat een van de vennoten niet voldoende presteert en is deze vennoot dan ook bereid om zich toch wat meer in te spannen ?

 

Sterkte

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Aan elk verhaal zit ook een keerzijde. En bij mij ontstaat het idee dat er op nogal 'losse' gronden een samenwerking is aangegaan. Een idee zou kunnen zijn om - eventueel met hulp van een neutrale tussenpersoon - zaken eens heel concreet te maken en daar ook gezamenlijk afspraken over op papier te zetten. Ook over de consequenties bij niet nakomen van afspraken lijkt mij handig om op te nemen.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Een mogelijke keerzijde. Jonge professional wordt door oudere professional uitgenodigd samen een vof te beginnen. Ouder brengt startkapitaal in, waarvan deel evenredig aan verdeling zeggenschap als lening wordt beschouwd. Jonger beseft niet dat ze zo voor eigen risico werkt en betaald wordt van eigen lening. Jonger verdomt het om als secretaresse op te treden: kopiëren en koffie halen. Ouder brengt vanwege ervaring en contacten meeste leads binnen, maar jonger wil niet in uitvoerende rol gedrukt worden. Onderhuids conflict ontstaat langzaam. Ouder wil haar ontslaan.

 

Tijd voor mediator. Even opnieuw positief naar mekaar kijken. Niet meteen met verwijten komen. Desnoods amicale scheiding.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Dat ik me werkgever voel, is inderdaad zo.

 

We draaien inmiddels winst, er is ondernemersinkomen, maar van een aflossing van de schulden is nog geen sprake.

 

Overigens is er geen sprake van de situatie zoals hierboven geschetst door TwaBla. Mijn compagnon is ouder en vooraf was afgesproken dat we allebei de professionele activiteiten zouden doen. Alleen voelt zij zich al snel te goed voor de kleine klussen dus die doe ik vaak.

 

Vandaag is waarschijnlijk alweer een afspraak geschonden. Ze zou nog een tekst schrijven vandaag, maar ik vrees dat ze voor de tv zit. Nog even afwachten, maar eigenlijk weet ik het antwoord al.

 

Bij steeds maar weer afspraken niet nakomen houdt het een keer op. Een mediator gaat hierbij niet werken. Zodra de mediator weg is, hebben we weer hetzelfde liedje....

 

Als laatste strohalm ga ik het idee van VNIS uitvoeren (bedankt voor het advies). Ik moet er strak op gaan zitten en dan mag ze zelf de keuze gaan maken of ze blijft of niet. Al ben ik bang dat ze zich dan vaak ziek gaat melden, want dat doet ze nu ook al vrij vaak.

 

 

Ik heb sterk het idee dat

 

Aan een sterk idee heb je in deze situaties weinig ! Heb je het ook gevraagd ? Heb je ook geprobeerd je partner te helpen, wellicht aangeboden om te helpen?

Je hebt gelijk. Bijvoorbeeld uit schaamte vertellen mensen niet alles.
Link naar reactie
  • 0

Vandaag is waarschijnlijk alweer een afspraak geschonden. Ze zou nog een tekst schrijven vandaag, maar ik vrees dat ze voor de tv zit. Nog even afwachten, maar eigenlijk weet ik het antwoord al.

 

Bij steeds maar weer afspraken niet nakomen houdt het een keer op. Een mediator gaat hierbij niet werken. Zodra de mediator weg is, hebben we weer hetzelfde liedje....

 

Ik krijg sterk de indruk dat je er eigenlijk al klaar mee bent en (onbewust) je besluit al is genomen niet met haar verder te gaan. Als dat zo is, handel daar dan ook naar en wees open naar haar toe. Iets gaan lijmen wat voor jou diep in je hart al niet meer te lijmen is levert alleen verspilde energie op.

 

Succes ermee!

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 1

Op stille wijze? M'n neef Vinnie knapt dat soort zaakjes op, een slordige 50k en je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon ;)

 

Ik denk niet dat je moet denken in termen van "de baas" worden in plaats van gelijkwaardige partner; jij bent blijkbaar degene met het meeste verantwoordelijkheidsgevoel, maar voor je het weet ben je ... een vrouw. Je hebt de grote creatieve visie, trekt mensen aan en veegt ondertussen ook poepbilletjes af en zorgt ervoor dat je slecht presterende partner het toch goed heeft, want je bent loyaal tot op het bot.

Kan het niet zo zijn dat ze ook iets toevoegt, wat nu te weinig credits krijgt? Waarom wilde je dit met haar doen?

Het kan al zoiets basaals zijn als "Ik wil het niet alleen doen". Wel een beetje een dure gezelschapsdame dan, maar kijk even eerlijk naar je motieven, de kans is groot dat je je daar ook deels tegen aan het afzetten bent. Als je die hebt ontdekt kan je het patroon ook doorbreken. Kan best zijn dat zij lekker zit te profiteren van jouw onbewuste behoeften en daar ook slim gebruik van maakt. Je hebt waarschijnlijk een heel vernuftige deal met haar, iets wat ik een "energetisch contract" zou noemen.

Ga er als denk-experiment eens van uit dat je haar helemaal niet verkeerd hebt ingeschat, iets op haar hebt geprojecteerd en dat je nu precies kunt zien wat dat was.

Mijn ervaring is dat als je op dat niveau analyseert je tot hele heldere keuzes komt.

Dat, en een bereidheid je leergeld te betalen zonder daar al te moeilijk over te doen en je hebt al een hoop meer opties.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Op stille wijze? M'n neef Vinnie knapt dat soort zaakjes op, een slordige 50k en je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon ;)

 

Ik denk niet dat je moet denken in termen van "de baas" worden in plaats van gelijkwaardige partner; jij bent blijkbaar degene met het meeste verantwoordelijkheidsgevoel, maar voor je het weet ben je ... een vrouw. Je hebt de grote creatieve visie, trekt mensen aan en veegt ondertussen ook poepbilletjes af en zorgt ervoor dat je slecht presterende partner het toch goed heeft, want je bent loyaal tot op het bot.

Kan het niet zo zijn dat ze ook iets toevoegt, wat nu te weinig credits krijgt? Waarom wilde je dit met haar doen?

Het kan al zoiets basaals zijn als "Ik wil het niet alleen doen". Wel een beetje een dure gezelschapsdame dan, maar kijk even eerlijk naar je motieven, de kans is groot dat je je daar ook deels tegen aan het afzetten bent. Als je die hebt ontdekt kan je het patroon ook doorbreken. Kan best zijn dat zij lekker zit te profiteren van jouw onbewuste behoeften en daar ook slim gebruik van maakt. Je hebt waarschijnlijk een heel vernuftige deal met haar, iets wat ik een "energetisch contract" zou noemen.

Ga er als denk-experiment eens van uit dat je haar helemaal niet verkeerd hebt ingeschat, iets op haar hebt geprojecteerd en dat je nu precies kunt zien wat dat was.

Mijn ervaring is dat als je op dat niveau analyseert je tot hele heldere keuzes komt.

Dat, en een bereidheid je leergeld te betalen zonder daar al te moeilijk over te doen en je hebt al een hoop meer opties.

 

 

Wat een bruikbaar advies!

 

Wij waren eerst collega's en ik besloot voor mezelf te beginnen. En ja, dat wilde ik eigenlijk niet alleen doen. En nu doe ik het dus eigenlijk wel alleen (afgezien van de freelancers die ik regelmatig inhuur) en dat bevalt me prima.

Link naar reactie
  • 0

Nou, mooi ;)

Maar hoe nu verder, dan?

 

Ik heb overal goed en rustig over nagedacht. En mijn conclusie is dat ik er helemaal doorheen zit met haar. Ze voegt niets toe behalve frustratie. Ik ga mijn "up is out" strategie uitvoeren. Vanaf nu moet ze gewoon elke dag op kantoor verschijnen, en dan niet om 11 uur verschijnen en om 3 uur weer naar huis gaan, maar gewoon 8 uur. Daarnaast ga ik haar aanspreken op de output. Dus niet een hele middag doen over een tekst van een halve A4, maar gewoon doen wat je behoort te doen.

Geloof me, ze is dan zo weg.....

Link naar reactie
  • 0

Als je het helder (lees: integer, zuiver en kloppend ;) wilt spelen raad ik je aan niet op de baas-stoel te gaan zitten, maar aan te geven dat je je zorgen maakt over de voortgang van het bedrijf en de gelijkwaardigheid.

Je kunt haar vragen of ze kan onderschrijven wat jij aan zorg(en) aangeeft, haar vragen wat haar oplossing zou zijn, en aangeven dat jij er ook over nagedacht hebt en de volgende voorstellen hebt om e.e.a. recht te zetten en door te kunnen.

Per saldo zal het effect waarschijnlijk hetzelfde zijn, je pakt het alleen op een andere manier aan. Je stelt haar prestaties niet als persoon die "de macht grijpt" ter discussie maar vanuit een verantwoordelijkheid voor het bedrijf.

 

Link naar reactie
  • 0

Als je het helder (lees: integer, zuiver en kloppend ;) wilt spelen raad ik je aan niet op de baas-stoel te gaan zitten, maar aan te geven dat je je zorgen maakt over de voortgang van het bedrijf en de gelijkwaardigheid.

Je kunt haar vragen of ze kan onderschrijven wat jij aan zorg(en) aangeeft, haar vragen wat haar oplossing zou zijn, en aangeven dat jij er ook over nagedacht hebt en de volgende voorstellen hebt om e.e.a. recht te zetten en door te kunnen.

Per saldo zal het effect waarschijnlijk hetzelfde zijn, je pakt het alleen op een andere manier aan. Je stelt haar prestaties niet als persoon die "de macht grijpt" ter discussie maar vanuit een verantwoordelijkheid voor het bedrijf.

 

Ik was er vandaag helemaal klaar voor. Helaas..... mijn compagnon is vandaag niet komen opdagen terwijl er veel werk te doen is. Waarschijnlijk op eigen initiatief en zonder te overleggen vakantie genomen.

Link naar reactie
  • 0
Ik was er vandaag helemaal klaar voor. Helaas..... mijn compagnon is vandaag niet komen opdagen terwijl er veel werk te doen is. Waarschijnlijk op eigen initiatief en zonder te overleggen vakantie genomen.
Waarschijnlijk??? En wat ga je daar nu aan doen? Medation of anderszins een neutrale tussenpersoon sluit je op voorhand uit als oplossing, je stelt ook vast dat jij er klaar mee bent, maar wat zijn nu jouw acties c.q. maatregelen om e.e.a. definitief op te lossen? Eisen dat de compagnon alsnog opdraaft of het op z'n beloop laten met haar vermoedelijke (naar jij aanneemt) vakantie op eigen initiatief. Nogmaals stel ik vast dat hier alleen jouw kant van het verhaal aan bod komt. En hier op HL is het al vaker voorgekomen dat één partij een verhaal spuide, tot plotsklaps 'de andere kant van de medaille' zich in het topic mengde en het probleem ineens een stuk genuanceerder bleek te liggen. Dus vanuit het oogpunt van zuiverheid, integriteit is het mijns inziens zaak dat je met de compagnon duidelijk de confrontatie aangaat, al dan niet met hulp van buitenaf (hier op HL wel aanwezig trouwens).

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Ik was er vandaag helemaal klaar voor. Helaas..... mijn compagnon is vandaag niet komen opdagen terwijl er veel werk te doen is. Waarschijnlijk op eigen initiatief en zonder te overleggen vakantie genomen.

En jij hebt vanaf 23 december nog niet de kans gehad, mogelijkheid gezien om je compagnon aan te spreken? Vraag me dan toch af, hoe belangrijk jij het vindt om je probleem op te lossen.!

Link naar reactie
  • 0

Ik heb begin van de middag naar haar gebeld en gezegd dat ik haar miste op het werk. Ik vroeg haar of er iets aan de hand was.Niks ernstigs. Vervolgens kwamen bij wijze van spreken 1000-en-1 redenen waarom ze deze week niet komt en vanuit huis werkt. (hond uitlaten, moeder helpen, 'rare dagen rondom kerst en oud en nieuw', zoon helpen, boodschappen doen, vrienden van vroeger die langskomen) Ik heb gezegd dat er nog veel gedaan moet worden en dat deze weken belangrijk zijn, omdat we ons moeten voorbereiden op de belangrijke eerste weken van het nieuwe jaar. Dat begreep ze, maar toch vindt ze dat ze deze week niet aanwezig kan zijn in verband met de hiervoor genoemde redenen.

Ik zei dat ik dat niet zo leuk vindt, maar hierop kreeg ik alleen de reactie dat ze echt niet kan komen. Ze heeft beloofd te gaan schrijven aan enkele documenten. Als ik die morgenochtend niet heb, hang ik weer aan de lijn.

 

 

Link naar reactie
  • 0
Ze heeft beloofd te gaan schrijven aan enkele documenten. Als ik die morgenochtend niet heb, hang ik weer aan de lijn.

 

Even voor de goede orde: je hanteert eerder een stellingname als:

 

'mijn conclusie is dat ik er helemaal doorheen zit met haar. Ze voegt niets toe behalve frustratie. Ik ga mijn "up is out" strategie uitvoeren. Vanaf nu moet ze gewoon elke dag op kantoor verschijnen, en dan niet om 11 uur verschijnen en om 3 uur weer naar huis gaan, maar gewoon 8 uur. Daarnaast ga ik haar aanspreken op de output. Dus niet een hele middag doen over een tekst van een halve A4, maar gewoon doen wat je behoort te doen.

Geloof me, ze is dan zo weg.....'

 

En nu hoeft ze alleen thuis maar een paar documenten te schrijven, zonder op te hoeven komen dagen en zonder dat je met elkaar in gesprek gaat over het probleem dat jij hier aangeeft zo dringend te willen oplossen? Ik zie bij jou, en dan druk ik mij héél voorzichtig uit, weinig daadkracht, weinig consequent en consistent handelen en dat je zelf veel ruimte voor haar creëert om te kunnen marchanderen.

 

Mijn advies ken je inmiddels (zie boven), maar ook mijn mening: er zitten duidelijk twee kanten aan dit verhaal en het lijkt erop dat je jouw bijdrage aan het probleem behoorlijk onderschat!

 

Succès en groet,

 

Hans

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik zei dat ik dat niet zo leuk vindt,

 

Pardon???? Je komt hier je beklag doen over je mede-vennoot en vertelt dat je er helemaal doorheen zit met haar en tegen haar zeg je dat je het "niet zo leuk" vindt????

Je krijgt allerhande adviezen en verder dan "niet leuk" kom je niet?

 

Ik krijg steeds meer het gevoel dat het daadwerkelijke probleem zit in het gebrek aan daadkracht bij jezelf. En dat probleem zul je zelf moeten oplossen!

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 126 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.