• 0

Auto en BTW, de complete nieuwe regels...

Een gloednieuw topic over de auto en hoe je om moet gaan met de BTW op de autokosten.

 

Per 1 juli 2011 zijn de regels voor de auto en BTW weer eens gewijzigd. Volgt u het nog?

BTW specialisten Van Driel & Fruijtier hebben het onlangs gepubliceerde beleid van de staatssecretaris opnieuw uitgewerkt in een schema.

 

In dit eerste bericht treft u het schema dat u al tegen kwam in dit topic. Dit schema geldt voor de eerste 6 maanden van 2011.

 

 

 

[titel aangepast eind 2013 - mod]

notitie-auto_en_BTW_-tot_1_juli_2011.pdf

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Overigens lijkt mij het meest praktisch om de keuze voor de btw aan te laten sluiten bij de keuze voor de inkomstenbelasting, tenzij er significante voordelen te behalen zijn door een andere keuze.

Eens, die optie ga ik toepassen. Alleen voor het versimpelen van de administratieve handelingen zou de andere optie handig kunnen zijn. Terugvragen/aftrekken om vervolgens weer bij te tellen vind ik omslachtig en kost meer tijd. Maar zo zit het Nederlandse Belastingsysteem nu eenmaal in elkaar.

 

Er zijn zeker financiële voordelen te behalen bij andere keuzes. Alleen wil Wouter geen kilometeradministratie bijhouden. Daardoor vervalt (o.a.) deze 3e mogelijkheid.

Klopt, hoe minder administratieve rompslomp hoe beter ;)

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dag allemaal,

 

ik heb van tevoren dit topic doorzocht maar mijn geval helaas niet kunnen vinden, vandaar deze vraag;

 

Ik sta op het punt een financial lease af te sluiten op een bedrijfsauto. Mijn eerste vraag is: moet ik de btw fysiek betalen of kan dit “business to business op 0 gezet worden” ... ik omschrijf het misschien niet in de goede terminologie, maar mijn situatie is dat ik geen btw aangiftes hoef te doen met mijn bedrijf, de dienst (mondhygiëne) die ik lever is namelijk btw vrij.

 

liefst wil ik natuurlijk geen btw hoeven te betalen omdat dit extra administratie oplevert.

 

Ps. Na de looptijd wil ik de auto weer inruilen en een nieuwe lease afsluiten, dus de auto komt niet in privé bezit. 

Link naar reactie
  • 0
Op 15-12-2019 om 10:36, Mond&Meer zei:

liefst wil ik natuurlijk geen btw hoeven te betalen omdat dit extra administratie oplevert.

 

Wel of geen btw betalen levert geen extra administratie op. Of je nu 100 euro kosten hebt of 121 euro, dat is voor de administratie even veel werk.

Zoals Joost als zei, kun je de btw niet terugvragen, omdat je ook geen btw over je omzet afdraagt. Het gevolg is wel dat je die btw wél als kosten mag aftrekken van je winst.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Dag allen,

 

Ik heb uitgebreid gegoogled en de zoekfunctie van dit forum gebruikt, maar kom er niet helemaal uit. Ik heb een private lease auto als privépersoon, en ga binnenkort mijn onderneming starten (eenmanszaak). Nu lees ik een aantal dingen, die ik graag bij jullie zou willen toetsen. Een en ander afgeleid uit de belastingdienstwebsite en het document in de startpost van dit topic. Het betreft een auto met een cataloguswaarde van 13.795 euro, waarbij ik liever geen kilometeradministratie bijhoudt.

 

Optie 1: (Optie 3 onder BTW-auto in het document notitie_auto_en_BTW_vanaf_1_juli_2011.pdf)

- Ik kan 19 ct/kilometer voor alle zakelijke kilometers aftrekken

- Ik kan de btw over alle gebruikskosten van de auto aftrekken (inclusief alle kosten die verband houden met privégebruik) en moet aan het einde 1,5% van de catalogusprijs weer als verschuldigde btw opvoeren (in dit geval 207 euro)

- Als gebruikskosten kan ik enkel de benzine en parkeerkosten opvoeren, want de rest is bij een private lease contract allemaal inbegrepen (verzekering etc.)

- Ik betaal geen bijtelling

 

Optie 2: (Optie 2 onder BTW-auto in het document notitie_auto_en_BTW_vanaf_1_juli_2011.pdf)

- Ik kan 19 ct/kilometer voor alle zakelijke kilometers aftrekken

- Ik kan de btw over alle kosten van de auto aftrekken (inclusief alle kosten die verband houden met privégebruik) en moet aan het einde 2,7% van de catalogusprijs weer als verschuldigde btw opvoeren (in dit geval 372 euro)

- De kosten omvatten in dezen ook de leasebetalingen per maand, buiten eerdergenoemde kosten bij optie 1

- Ik betaal geen bijtelling

 

Mijn idee is dat optie 2 beter is, gezien het verschil in de af te trekken btw meer is dan de 372-207 euro die optie 2 ten opzichte van optie 1 kost, echter vind ik het lastig omdat er op weinig plekken gepraat wordt over een privé-auto gebruiken die 'gehuurd' wordt zoals bij private lease in plaats van dat deze privé-bezit is.

 

Kloppen beide aannames? Of zitten er nog gaten in/zijn er meer verschillen waar ik nu geen rekening mee houdt of wellicht nog andere aftrekposten die meetellen bij de verschillende hulp?

 

Veel dank voor alle hulp en aandacht, ik kwam er ondanks veel zoeken niet uit.

 

Link naar reactie
  • 0
Op 16-12-2019 om 19:35, Mond&Meer zei:

Dank jullie voor de feedback!

ik heb ook begrepen dat de auto op de balans moet en in 5 jaar afgeschreven wordt. Dit afschrijven betekend dus dat de waardevermindering van de winst afgetrokken wordt, correct?

 

en ik las dat er ook nog een mogelijkinvesteringskrediet mogelijk is?

 Als je de auto voor de inkomstenbelasting zakelijk houdt wel ja.

 

Wat bedoel je met investeringskrediet?

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Goedenavond,

 

Sinds begin dit jaar ben ik, naast mijn voltijdsbaan ingeschreven als zzp'er en verricht ik bij verschillende bedrijven wat hand- en spandiensten. Nu zou ik graag een bestelauto'tje willen hebben, liefst een youngtimer gezien de interessante bijtellingsregeling. Ik heb al verschillende auto's gezien en kwam nu een mooie tegen met als 'datum deel 1' juli 2006, over een jaar pas een youngtimer dus. Jammer, maar toch zou ik eens willen kijken of dit voor mij interessant is.

 

De laatste weken heb ik al tal van websites en forums gelezen over hoe het nou zit en heb ik een aantal rekensommen gemaakt. Ik besef dat vragen als deze veel vaker gesteld worden, toch zou ik deze graag eens voor willen leggen en vragen of mijn sommen wel kloppen.

 

Even de cijfers en getallen:

Het betreft een auto uit juli 2006 met als dagwaarde €3000,-

Cataloguswaarde destijds was plusminus €25.000,-

In loondienst verdien ik zo'n €44.000,-, als zzp'er verdien ik zo'n €10.000,-. Qua ib-tarief kom ik daarmee op 37,35%

 

Ga ik uit van een youngtimer dan zou de bijtelling zijn:

 

3.000 x 0,35 (bijtelling) x 0,375 (IB-tarief) = €393,75 per jaar

 

Voor een nog net geen youngtimer kom ik uit op

 

25.000 x 0,22 (bijtelling) x 0,3735 (IB-tarief) = €2054,25 per jaar

 

Heb ik dit zo bij het rechte eind (volgens mij en vele bronnen wel) of zie ik nog wat over het hoofd.

 

Zijn er voor mij nog opties om de auto uit juli 2006 toch aan te schaffen en 'goedkoop' te kunnen rijden (zonder 'dure' bijtelling) en later op de zaak alsnog te profiteren van de youngtimer regeling? Ik lees veelal dat je bij aanschaf een keuze moet maken en niet later de auto alsnog op de zaak kan zetten. Of zijn er manieren of regels dat dit toch kan.

 

Daarnaast. Voor mijn duidelijkheid. Valt de aanschaf van een bestelauto voor de zaak ook onder de KIA. De site van de belastingdienst vind ik hier wat vaag in met hun dubbele ontkenning over personenauto's ofzo.

aangepast door Joar1103
Nog een vraag
Link naar reactie
  • 0
44 minuten geleden, Joar1103 zei:

Zijn er voor mij nog opties om de auto uit juli 2006 toch aan te schaffen en 'goedkoop' te kunnen rijden (zonder 'dure' bijtelling) en later op de zaak alsnog te profiteren van de youngtimer regeling?

Je mag één jaartje "duur" rijden en bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de auto verder onder het goedkope tarief verder rijden.

 

Die 35% over de dagwaarde van de auto telt pas vanaf het moment dat je auto ook daadwerkelijk 15 jaar is geworden ... en dat is de datum waarop de auto op kenteken is gezet. Tot deze datum betaal je nog wel de 25% bijtelling over de cataloguswaarde.

 

Lijkt mij Interessant genoeg.

 

Wat betreft de KIA ... die geldt ook voor tweedehands bestelauto's ... voor zover deze voor uw onderneming wordt gebruikt.

Om in 2020 in aanmerking te komen voor de 28% kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet de je een bedrag tussen €2.401 en €58.238 (ex btw) investeren in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Joar1103 zei:

Sinds begin dit jaar ben ik, naast mijn voltijdsbaan ingeschreven als zzp'er en verricht ik bij verschillende bedrijven wat hand- en spandiensten ... In loondienst verdien ik zo'n €44.000,-, als zzp'er verdien ik zo'n €10.000,-. 

De bijkomende vraag is of je wel als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien.

Zo niet, dan kom je niet in aanmerking voor de de KIA.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Ik heb te maken met een situatie waarin een werknemer/vertegenwoordiger zijn privéauto gebruikt voor zijn werkzaamheden. De werkgever vergoed alle kosten van deze auto. De vertegenwoordiger heeft ook een tankpas op naam van de werkgever tot zijn beschikking (er vindt ‘bijtelling privégebruik auto’ plaats).

 

De vraag is nu hoe het precies zit met de btw. Ik lees op de site van de belastingdienst het volgende:  “Als uw werknemer in zijn eigen auto rijdt voor uw onderneming, kunt u geen btw aftrekken.” Dat zou betekenen dat we de btw van de brandstof, die via de tankpas gefactureerd wordt, niet af mogen trekken. Tevens staat er dit: “Als een werknemer in zijn eigen auto rijdt, maar u vergoedt alle kosten van die auto, dan wordt de auto aangemerkt als een auto van de onderneming”. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/auto_en_vervoer/auto_van_de_onderneming/autokosten/uw_werknemer_rijdt_in_zijn_eigen_auto_voor_uw_onderneming

 

Wat houdt "het aanmerken van de auto als een auto van de onderneming" eigenlijk concreet in? Verandert dit iets aan het niet mogen aftrekken van de btw?

Link naar reactie
  • 0
36 minuten geleden, Takagi zei:

Ik heb te maken met een situatie waarin een werknemer/vertegenwoordiger zijn privéauto gebruikt voor zijn werkzaamheden. De werkgever vergoed alle kosten van deze auto. De vertegenwoordiger heeft ook een tankpas op naam van de werkgever tot zijn beschikking (er vindt ‘bijtelling privégebruik auto’ plaats).

Bijtelling voor gebruik van privé auto ?

Waarom geen kilometervergoeding van € 0,21 ?

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Cosara zei:

Bijtelling voor gebruik van privé auto ?

Waarom geen kilometervergoeding van € 0,21 ?

 

 

Met de werknemer is afgesproken om alle kosten van de privé auto te vergoeden dus dan dient er volgens het handboek loonheffingen bijtelling privé gebruik auto plaats te vinden. 

 

Mijn vraag gaat nu dus even puur over hoe het zit met de btw en wat deze zin concreet betekent in dezen: “Als een werknemer in zijn eigen auto rijdt, maar u vergoedt alle kosten van die auto, dan wordt de auto aangemerkt als een auto van de onderneming”. 

 

De auto wordt aangemerkt als een auto van de onderneming, kennelijk. Mag je de btw van de brandstof dan wel aftrekken? Vervolgens komt dan de "btw voor het privégebruik auto" om de hoek kijken, neem ik aan.

 

Link naar reactie
  • 0
52 minuten geleden, Takagi zei:

Met de werknemer is afgesproken om alle kosten van de privé auto te vergoeden dus dan dient er volgens het handboek loonheffingen bijtelling privé gebruik auto plaats te vinden.

Houdt er rekening mee dat ook de afschrijvingskosten daartoe behoort.

 

56 minuten geleden, Takagi zei:

De auto wordt aangemerkt als een auto van de onderneming, kennelijk. Mag je de btw van de brandstof dan wel aftrekken?

Alleen voor de zakelijke kilometers.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, Takagi zei:

Ik heb te maken met een situatie waarin een werknemer/vertegenwoordiger zijn privéauto gebruikt voor zijn werkzaamheden. De werkgever vergoed alle kosten van deze auto.

beste Takagi: HL is niet bedoeld voor adviseurs die kennis willen opdoen, zie onze huisregels. Je vraagstelling suggereert dat je niet de ondernemer in kwestie bent. Gelukkig is je vraag al beantwoord door Cosara. Hou aub rekening met de huisregels bij een volgend bericht op HL. Dank je!

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
16 minuten geleden, Joost Rietveld zei:

beste Takagi: HL is niet bedoeld voor adviseurs die kennis willen opdoen, zie onze huisregels. Je vraagstelling suggereert dat je niet de ondernemer in kwestie bent. Gelukkig is je vraag al beantwoord door Cosara. Hou aub rekening met de huisregels bij een volgend bericht op HL. Dank je!

For the record, ik ben werkzaam als boekhouder/ loonadministrateur bij een klein MKB bedrijf dus eigenlijk stel ik een vraag namens een ondernemer. Dit is voor mij geen dagelijkse kost.

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 227 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.