Ga naar inhoud
 • 0

Reputatieschade?

 

Ik heb een merkwaardig probleem. Ik ontwikkel Android software, als zzp'er. Meestal kom ik in een project omdat ze ervaring nodig hebben in een onervaren team, of omdat ze specifieke kennis en/of ervaring missen. Meestal zit ik iets van drie maanden in een project.

Drie maanden geleden begon ik bij een bedrijf waar ze een capaciteitstekort hadden en bovendien hadden ze alleen onervaren ontwikkelaars. Er was al een android app, die moest verder ontwikkeld worden. De app was technisch niet 100% maar kon er mee door. Kwa ontwerp van de UI was het een slechte app. Probleem was dat het ontwerp in een ander land plaatsvond, en dat de groep in Nederland waar ik mee werkte daar geen enkele invloed op had. Wat ik had moeten doen is na twee weken stoppen met het project, maar dat heb ik niet gedaan.

 

Vanaf het begin heb ik aangegeven wat er niet deugde, wat er anders moest, ik heb demo-versies gemaakt van hoe ik vond dat het moest, maar het management was daar niet gevoelig voor. Dit resulteerde er in dat de meest ervaren developer die ze zelf in dienst hadden, ontslag nam, vanuit dezelfde onvrede als die ik had. Het hele team is door de situatie inmiddels heel cynisch geworden. Ik heb begin deze maand al aangegeven dat ik niet wilde blijven. Al eerder had ik gezegd dat ik een probleem zag voor mijn reputatie met deze app, maar ik kon niet zomaar het contract verbreken.

 

Nu is er nieuw management, en is de app gecanceled. Ik zit nu met het probleem dat ik bij volgende opdrachtgevers moet uitleggen wat ik de afgelopen drie maanden heb gedaan. Moet ik zeggen "ik heb drie maanden aan een app gewerkt en toen werd'ie gecanceled?"

Of "ik heb drie maanden tegen de stroom in geroeid en heb toen de handdoek in de ring gegooid?"

 

Het is niet een eenmalig probleem. Je komt als zzp ontwikkelaar vaker in een situatie dat het hoger management van de klant iets wil waarvan je weet dat het niet goed is en dat het in de markt slecht ontvangen zal worden, maar het hoger management beslist. Dan moet je kiezen of je aan iets wilt meewerken waar je niet achter staat, en wat je reputatie kan beschadigen, of je bedankt voor de eer. Als dat betekent dat je dan weer een maand nodig hebt om een nieuwe opdracht te vinden, dan is dat niet een eenvoudige keuze. Gelukkig is het op dit moment niet moeilijk om nieuwe opdrachten te vinden, dus kan ik in de toekomst wat selectiever zijn in de opdrachten die ik aanneem.

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

 • 0

Ik zou het eerste zeggen, maar heb geen ervaring in je sector. Maar lijkt me wel het meest eerlijke antwoord, omdat het annuleren van de app, eigenlijk buiten je schuld om ging. Maar wellicht kun je evt. je vorige opdrachtgever vragen dat, wanneer een nieuwe opdrachtgever ernaar vraagt, hij of zij dit verhaal wil bevestigen?

Link naar reactie
 • 0

Ik zie de discussie reputatieschade niet zo, wel snap ik dat je daar zorg over hebt. Je hebt meegewerkt aan een ontwikkelingspoject waarbij uiteindelijk moest worden geconcludeerd dat - juist vanuit het doel van het traject - (ontwikkeling en haalbaarheid) dat de uitkomst (van die ontwikkeling) onvoldoende aanknopingspunten bood om succesvol te gaan implementeren. Zo interpreteer ik je verhaal tenminste: onvoldoende haalbaar gebleken.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij is het juist een meerwaarde als je hier eerlijk over bent.

 

Stel dat jouw "verhaal" is: "ik heb 20 x meegewerkt aan een nieuw product. 2 zijn zo geslaagd dat het zeer succesvol is. 8 doen het aardig. 5 zijn nog volop in ontwikkeling. Bij 2 hebben de investeerders na verloop van tijd de stekker eruit getrokken. 2x bleek het technisch niet haalbaar en bij 1 hebben we na 4 weken alsnog het concept verkocht".

 

Dat klinkt in mijn optiek beter en eerlijker als: "ik heb 20x meegewerkt aan een nieuw product. Ze zijn alle 20 zeer succesvol alleen mag ik vanuit geheimhouding geen namen noemen. En toch staan de opdrachtgevers niet bij me in de rij".

 

Bij ontwikkeling (of dat nu om producten of mensen gaat) hoort ook "nee" durven zeggen. "Nee het is niet verstandig als we met deze ontwikkeling doorgaan" is eerlijker en beter dan "ja we ontwikkelen maar door dan kan ik in ieder geval nog een extra factuurtje sturen".

Link naar reactie
 • 0

Je overlegt toch geen CV met daarin precies per maand wanneer je voor wie wat gedaan hebt? En daarbij, elke opdrachtgever zal weten dat wanneer je in opdracht werkt je soms applicaties maakt die een opdrachtgever per se wil hebben maar die niet zo succesvol zijn als gehoopt of verwacht. Dat lijkt me niet meer dan logisch.

 

Iets anders zou het zijn wanneer je zelf een dermate goede naam hebt dat zij een slecht product promoten met jouw naam er op. Maar dat lijkt me niet zo aan de orde aangezien je naam denk ik nog niet zo'n merk is. Dan denk ik eerder aan een bekende mode-ontwerper die bij wijze van spreken ooit eens in het voorbijgaan iets kritisch gezegd heeft over een design en er na een tijdje achter komt dat dat design gepromoot wordt als "Succesvol beoordeeld door mode-ontwerper X!!" :)

 

(In dat kader moet ik namelijk meteen denken aan wat een ondernemer ooit eens tegen mij zei: een kennis van hem had kussens uit China gehaald die finaal afgekeurd werden door TNO. Hij heeft ze vervolgens verkocht met een grote sticker er op "Getest door TNO!". Dat ze totaal niet positief beoordeeld werden stond er natuurlijk niet bij... :))

Link naar reactie
 • 1

Ik zit dit met verbazing te lezen. Jij kan waarschijnlijk een boek schrijven over ondernemingen die stranden, mislopen of omvallen, en nu maak je je druk over een app waar je enkele maanden aan gewerkt hebt? Hoort er gewoon bij dat dingen niet doorgaan of anders aflopen dan voorzien. Daar kan jouw reputatie wel tegen. Vooral niet te lang bij stilstaan. Het waren maar drie maanden.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  13 leden, 302 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...