Ga naar inhoud
 • 0

Mede eigenaar worden van bestaande winkel

Beste mensen van Higherlevel,

 

Even mijzelf voorstellen, ik ben Sebastiaan, 22 jaar en mijn vriendin ( 24 jaar ) heeft de kans om mede eigenaar te worden van een bestaande winkel. Leuk! Dat zal van menigeen de eerste reactie zijn, maar daarna komen er toch vooral heel veel vragen waar je geen zinnig antwoord op kunt verzinnen. Ik heb absoluut geen ervaring met ondernemen en mijn vriendin ook niet. Nu zullen we vast niet de eerste zijn die dit willen, en er zal vast ergens op het internet wel een hele hoop goede informatie staan, maar waar. Ik wil me natuurlijk eerst eens flink inlezen voordat ik naar een adviseur stap, want om daar nou aan te komen met het verhaal dat je echt helemaal niks weet komt ook een beetje slecht over. Dat is dus het eerste, ik weet dat de website van de KvK heel wat informatie huisvest, maar dat geeft vaak in grote delen geen antwoord op mijn vragen, of het verschil met onze situatie is te groot dat je het niet als voorbeeld kan gebruiken.

 

Als eerste, mijn vriendin en ik zijn niet getrouwd, en hebben ook geen samenlevingscontract. Mochten we dit doorzetten, is het dan slimmer/beter om wel te trouwen/samenlevingscontract te nemen? Uiteraard steun ik haar hierin, ook financieel, en ik neem aan dat als wij getrouwd zijn ik ook verantwoordelijk ben voor eventuele schulden die zich zouden kunnen vormen?

 

Hoe kunnen we controleren hoe deze winkel het afgelopen jaar heeft gepresteerd? Kunnen we een jaaropgave aanvragen waarin we kunnen zien hoe de winkel er financieel voor staat? En moeten we dit door een boekhouder laten bekijken ( ik neem aan dat je er als leek weinig van snapt? ).

 

Waar word je eigenlijk mede eigenaar van? Staat dit per definitie vast? De helf van alle spullen/geld/schulden? Of moet je dit met een notaris vast gaan stellen?

 

Als mijn vriendin mede eigenaar word moet ze 10.000€ meenemen, geen heel groot bedrag, maar wat gebeurt er met dat geld?

 

Mochten we mede eigenaar worden, en het gaat erg slecht met de winkel, hij lijd verlies en er komen schulden, hoe kun je aan de noodrem trekken voordat je tot je nek toe in de schulden zit?

 

En zo heb ik nog talloze vragen... Waar kan ik gericht zoeken, en heeft er iemand antwoord op het bovenstaande?

 

Groet,

 

Sebastiaan

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

 • 0

welkom op H.L.

 

Wellicht kan je iets meer vertellen over je plannen. Gaat jouw vriendin met familie vrienden of kennissen starten? Of is ze op een andere manier hier op gekomen.

 

In welke branche wil ze starten? fulltime of parttime heeft ze nog een baan en houdt ze die aan?

 

zo maar wat vragen om een beter advies te geven.

 

En bedenk winkeltje spelen lijkt leuk maar is in de huidige crisis topsport.

Link naar reactie
 • 0

Nee mijn vriendin gaat niet met kennissen of familie starten, maar met een vrij onbekende.. De winkel verkoopt taart decoraties en doet aan taart decoratie workshops. Ze wil 20 uur in in die winkel gaan werken, en daarnaast de eerste tijd daarnaast nog werken.

 

Je laatste opmerking is zeker waar, ik ben ook een beetje de boeman in het verhaal, zij is natuurlijk laaiend enthousiast en ik probeer dat een beetje af te remmen. Dat is ook de reden waarom ik zoveel mogelijk informatie probeer te winnen, om er een goeie keuze over te kunnen maken.

Link naar reactie
 • 0

Je geeft aan dat jouw vriendin 10000 euro moet investeren om zich in te kopen en vervolgens 20 uur per week wil gaan werken in de onderneming. Weet je hoe de verhoudingen gaan liggen.

 

Wordt jouw vriendin voor 50% mede eigenaar en is de arbeidsverdeling dan ook 50%?

 

Voor je daadwerkelijk instapt moet de eigenaar opening van zaken geven hoe de toko draait en wat de verwachtingen zijn. Doet hij/zij hier moeilijk over dan moet je jezelf nog maar eens afvragen of het wel een verstandige stap is.

 

En uiteraard alles vastleggen in een vof contract wat je bij voorkeur door een deskundige op laat stellen. Dit kost wel wat maar bespaart je vaak een hoop ellende in de toekomst.

 

Zoek binnen H.L. eens op vof ongetwijfeld gaat een wereld voor je open. En gerichte vragen zullen door de financiële en juridische deskundigen zeker van een antwoord voorzien worden.

 

Link naar reactie
 • 0

Altijd goed om je even af te vragen waarom je (vriendin) de kans krijgt om dit te doen. Gaat het zo goed dat de huidige eigenaar het niet meer alleen/samen met personeel aankan en daarom een mede-ondernemer zoekt? Of gaat het zo slecht dat de huidige eigenaar iemand zoekt om de klappen op af te wentelen. Of een tussenvariant: het is wel erg druk, maar de extra omzet is te laag om personeel tegen CAO-loon van te kunnen betalen, dus we zoeken iemand die voor een verwachte, lagere opbrengst bereid is om meer risico te lopen. Er zijn een heleboel varianten mogelijk, dus is het wel prettig om de werkelijke redenen boven water te krijgen (het kan uiteraard heel positief uitpakken, maar het is altijd goed om de risico's in kaart te brengen).

 

Voor wat betreft jullie privésituatie: met een huwelijk in gemeenschap van goederen wordt haar risico ook jouw risico. Met huwelijkse voorwaarden wordt het al beter (mits je de juiste variant hebt en je die ook naleeft, vergeet in dat geval de notaris niet te vragen naar de gevolgen van het nieuwe huwelijksvermogensrecht dat per 1/1/2012 geldt). Maar trouwen omdat je gaat investeren in de onderneming van je vriendin is uiteraard niet nodig. Een samenlevingscontract hoeft ook niet, maar kan onder omstandigheden wel prettig zijn als je samenwoont. Ik zou er wel voor zorgen dat de investering/lening duidelijk op papier staat, inclusief (in geval van een lening) voorwaarden als rente, aflossing, zekerheden, etc.

 

Er valt nog heel veel meer te vertellen en er is al heel veel over verteld, dus begin maar vast met inlezen!

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  8 leden, 159 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...