Ga naar inhoud
 • 0

Ervaringen starterskapitaal vanuit WWB

Mijn vriend is jaren werkzaam geweest in de bouw. Momenteel zit hij echter in de bijstand (WWB) en door omstandigheden ook in de schuldsanering (GKB).

Nu heeft hij al langere tijd het idee om als ZZP'er aan de slag te gaan, waarbij ik hem graag zou willen helpen. Helaas is mijn spaarrekening niet groot genoeg om goed van start te kunnen gaan, maar ik weet wel dat er mogelijkheden zijn voor een starterskapitaal met behoud van uitkering.

 

Als ik het goed begrepen heb, wordt deze uitkering doorbetaald als renteloze lening, waarbij je na afsluiting van het boekjaar alles wat je eventueel meer verdiend hebt, terug dient te betalen. Nu ben ik daar voor het eerste jaar overigens niet al te bang voor. ;)

 

Graag zou ik ervaringen willen horen van ondernemers die ook vanuit de WWB gestart zijn.

Wat zijn de haken en ogen aan dit verhaal? Ik heb bijvoorbeeld niks kunnen vinden over hoelang je nog uitkering doorbetaald kunt krijgen.

 

Ook heb ik niet kunnen vinden of een dergelijke constructie überhaupt mogelijk is op het moment dat 'ie nog in de GKB zit.

 

Graag hoor ik jullie ervaringen!

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

 • 0

Ik vind het moeilijk om de feitelijke situatie in te schatten, maar misschien biedt het volgende aanknopingspunten:

 

1) Heeft je vriend recht op een WW uitkering? Check: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww/werkloosheidswet

zo ja, dan is de volgende stap een ingang:

2) http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/kan-ik-ook-gebruikmaken-van-het-bbz-als-ik-een-bedrijf-start-vanuit-een-ww-uitkering.html

 

Succes gewenst

Rulkens Financieel Management >> Rutger Rulkens >> ondernemersadviseur

06-418 86 137

Link naar reactie
 • 0

Beste Mirjam,

 

Van mijn kant geen ervaring maar wel informatie over de mogelijkheden. Het is inderdaad een optie om een onderneming te starten vanuit de bijstand. Hiervoor bestaat de regeling BBZ. Meer over de BBZ lees je via de onderstaande link http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/subsidie/bbz (zie vooral ook de externe links). Het behoud van de uitkering is 6 maanden. Echter, er is wel toestemming nodig van de werkcoach om het traject in te gaan.

 

Als er nog openstaande schulden zijn, dan is het verkrijgen van een (nieuw) krediet vaak niet mogelijk. Heeft je vriend zijn idee al besproken met zijn werkcoach? Deze kan vaak goed meedenken en aangeven wat er wel/niet mogelijk is in zijn specifieke situatie.

 

Elke

 

 

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Link naar reactie
 • 0

Nee, hij heeft geen recht op een WW, maar op de laatste link zag ik wel een link naar het volgende;

 

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/kan-ik-gebruikmaken-van-het-bbz-als-ik-een-bijstandsuitkering-heb.html

 

Daar staan wel een aantal antwoorden die ik via de gemeente nog niet had gevonden, toch hartelijk dank dus! :)

 

@ Elke, ook bedankt voor je antwoord!

 

Mijn vriend wilde het vanmorgen met zijn werkcoach bespreken, maar die is momenteel nog niet aanwezig. Zal het wellicht een probleem kunnen vormen dus dat de relatie met zijn werkcoach niet optimaal is? >;(

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

Zal het wellicht een probleem kunnen vormen dus dat de relatie met zijn werkcoach niet optimaal is? >;(

 

 

Ja. Dat is altijd zo bij instellingen. Wanneer je een positieve houding toont krijg je nou eenmaal meer gedaan.

 

Maar goed, je vriend moet in overleg met zijn werkcoach kijken of hij in aanmerking kan komen voor een BBZ regeling. Vanuit het BBZ kun je namelijk een eigen bedrijf beginnen met behoud van uitkering. Dat werkt globaal als volgt:

 

Je hebt in eerste instantie 6 maanden recht op een uitkering in het BBZ. Dit is verlengbaar tot maximaal 3 jaar, maar de kans is groot dat ze naar anderhalf jaar wel vraagtekens gaan zetten bij de haalbaarheid van je bedrijf.

De uitkering word versterkt als renteloze lening. Dit houdt in dat als je naast de uitkering geld verdient met je bedrijf, je de uitkering weer terug moet betalen (en dan enkel het deel wat jij verdient hebt). Mocht je bedrijf niet levensvatbaar blijken, dan word de lening kwijtgescholden, maar dat betekend ook dat je je werkzaamheden moet staken en terug valt in de WWB.

 

Zoals met alles is het belangrijk dat je vriend de juiste inzet en instelling toont. Hoe graag wil hij?

Mijn werkcoach stond er eerste instantie ook niet om te springen. Maar omdat ik voor mijzelf al een ondernemersplan had geschreven zagen ze dat ik de juiste instelling had (als reactie kreeg ik dat ze nog nooit hadden mee gemaakt dat iemand die van de BBZ regeling gebruik wilde maken zelf al aan de slag was gegaan met een ondernemersplan).

Dat mijn ondernemersplan niet goed was (er schortte hier en daar nog wat aan) deed niet echt ter zake. Het feit dat ik er mee bezig was geweest wel.

3D In Your Hands | 3D Visualisatie Bureau

3D Visualisaties, 3D Animaties en 3D Presentaties

http://www.3dinyourhands.nl

Link naar reactie
 • 0

@MrMartinH, thanks!

 

Vandaag heeft m'n vriend gebeld en hij heeft een andere werkcoach aangewezen gekregen, omdat ze merkten dat de meerdere miscommunicaties hem erg dwars zaten. Hij mag weer helemaal opnieuw starten, dus er zijn nieuwe kansen! ;D

 

Het is een goede tip om vast te beginnen met het schrijven van een plan! Kan me voorstellen dat ze het wel waarderen dat je er zelf vast moeite voor gedaan hebt en niet met wat vage plannen aanklopt voor een lening.

Link naar reactie
 • 0

Hi beste higherlevelers,

 

Ik heb vorig jaar april een aanvraag voor bbz ingediend, is door een adviesbureau als zijnde niet haalbaar beoordeeld (op basis van prognose berekeningen die niet juist zijn en leugens), daarna bezwaar aangetekend, vervolgens hoorzitting bij de gemeente gehad, tot aan beroep bij de rechtbank vorige week, die ging volgens mij heel goed. Op de dag van de zitting heeft de gemeente de rechtbank een besluit gefaxt met het verzoek de zaak te seponeren omdat mijn wwb uitkering per 1 april vorig jaar ( dus pal een week voor mijn aanvraag bbz) is beeindigd. Gelukkig heeft de rechter besloten de zaak door te laten gaan. Nu is mijn uitkering beeindigd naar aanleiding van een rechtmatigheidsonderzoek naar aanleiding van een melding binnen DWI? Na een Spaanse inquisitie van bijna twee en een half uur krijg ik op 6 maart een brief gedateerd van 1 maart 2012 dat mijn uitkering is beeindigd omdat ik voldoende inkomsten uit arbeid heb om in mijn levensonderhoud te voorzien. Nu heb ik verteld dat ik in april 2011 op een werkplek heb gezeten in verband met het maken van mijn ondernemingsplan, daar ik geen internet etc heb mocht ik gebruik maken van hun faciliteiten. Ik heb wel eens koffie en thee gezet, helpen vertalen bij buitenlandse klanten en wel eens de telefoon opgepakt, maar er niet gewerkt en ook niet betaald gekregen. Het lijkt wel alsof de gemeente mij treitert en mij zo snel mogelijk eruit wil wippen om zo ook mijn bbz traject te beeindigen. Ik heb bezwaar ingediend tegen de beeindiging en gevraagd om een hoorzitting. Hoe durven ze!! Maar hoe zit het nu met mijn bbz aanvraag? Help anyone?

Link naar reactie
 • 0

@mirjam eens met jongesaab schulden moet meegefinancierd kunnen worden in het starterskrediet. krediet is max. 33k.

 

@Lila eenmaal in bezwaar of beroep zal de gemeente er alles aandoen om de zaak te frustreren of in de doofpot te krijgen. de Gemeente heeft de langste adem, niet de ondernemer die uit wil (door)starten met een Bbz. Spreek uit eigen ervaring en ervaring van enkele andere HL-leden. Tip; indien mogelijk ga door met je voorbereidingen, met ondernemen en laat je niet door de negatieve energie je leiden. de reflectie van deze energie is erger dan het niet krijgen van hulp van de Gemeente.

 

Als ondernemer wordt je toch wel door de gemeentes gediscrimineerd; Bijvoorbeeld kwijtschelding gemeente belastingen voor mensen met een laag inkomen geldt niet voor ondernemers.

 

Wens jullie bij succes met de Bbz, maar vooral met ondernemen.

There's only one difference between an amateur and a professional.

The professional is an amateur that did not give up.

Link naar reactie
 • 0

Happyfeet ik geef aan "indien dit van toepassing is". Dit in verband met de opmerking schuldsanering bij GKB. Het kan zijn dat dit minnelijk is, maar ook WSNP. Vandaar mijn opmerking. Je kunt je afvragen of het vanuit deze situatie opportuun is om te starten met ondernemen.

Link naar reactie
 • 0

Happyfeet ik geef aan "indien dit van toepassing is". Dit in verband met de opmerking schuldsanering bij GKB. Het kan zijn dat dit minnelijk is, maar ook WSNP. Vandaar mijn opmerking. Je kunt je afvragen of het vanuit deze situatie opportuun is om te starten met ondernemen.

 

@ Jongesaab

 

Ik zie waar het verschil inzit :)|

 

 

Ik reageer op Lila haar nieuwe vraag in een bestaand topic. TS heeft het zoals je noemde over WSNP,maar Lila niet. Dus we hebben allebei gelijk :)

 

 

Danny

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  11 leden, 149 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...