Ga naar inhoud
 • 0

Tips nodig voor stopzetten van 2 bv's

Hallo,

ik heb twee BV's in Nederland. Een Holding en een werkbv. In de holding heb ik een kleine pensioendotatie gedaan van 7000. Er zijn geen crediteuren. Verder een prive auto gehad. Ik heb zelf de administratie van deze bv's voor de afgelopen 4 jaar gedaan en de jaarrekeningen gedeponeerd bij de KvK.

 

Ik wil voor beide BV's fiscaal afrekenen en de bv's stopzetten in 2012.

Ik heb de hele stappenplan op KvK gezien etc. en ook offerte gevraagd aan een accountantskantoor. Euro 2000 per bv om het helemaal over te nemen. Dit vind ik een beetje duur.

 

Hebben jullie tips voor hoe ik dit zou kunnen aanpakken? Ik zat te denken aan: een administratiekantoor zoeken die de stakingswinst kan berekenen als ik de jaarrekening etc aanlever. Dan zelf alle stukken naar de kvk en belastingdienst sturen en zelf in een Nederlandse krant de publicatie van stopzetten regelen. Ik vraag me af of dit verstandig is. Hebben jullie namen van administratiekantoren die specialist zijn in het stopzetten van bv's?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hebben jullie namen van administratiekantoren die specialist zijn in het stopzetten van bv's?

Een administratiekantoor dat zich volledig richt op het stopzetten van BV´s zal weinig klanten overhouden...

 

Een BV liquideren is op zich niet zoveel werk, maar je zit hier kennelijk wel met een pensioenregeling. Of is er op andere gronden een voorziening getroffen? Wat ben je daarmee van plan? Afkopen leidt tot belastingheffing incl. revisierente. Afstorten bij een verzekeraar is met dit bedrag ook niet bepaald goedkoop. Als er verder niets in zit, is dat punt het enige dat echt opgelost moet worden en is de rest (inclusief stakingswinst berekenen) een fluitje van een cent.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 1

Er dient geen stakingswinst berekend te worden, maar een liquidatiebalans en een hiervan afgeleide 'rekening en verantwoording' te worden opgesteld. Deze cijferopstelling moet samen met een formulier bij de kvk gedeponeerd worden. Na twee maanden moet je de rechtbank bezoeken en om een akte 'van non-verzet' opvragen. Krijg je die, dan valt het surplus (vermogen minus schulden) als bate vrij en wordt als opbrengst in de aangifte inkomstenbelasting verwerkt. Na indienen van de aangifte volgt een aanslag inkomstenbelasting (die samen met eventuele andere baten of aftrekposten) leidt tot betaling van belasting over het 'surplus' uit de BV. Wat betreft de rivisierente zou ik moeten nagaan of dit ook geldt voor pensioenvoorzieningen, maar mijn eerste ingeving zegt me dat alleen van toepassing is op lijfrentevoorzieningen. Dat is iets anders dan een pensioenvoorziening. E.e.a. hangt af van de overeenkomst die ten grondslag ligt aan de voorziening.

Verder gelden nog wat andere formaliteiten zoals invullen van een stakingsformulier voor de kvk, een aandeelhoudersbesluit dat de bv's worden gestaakt en het stopzettten van loonbelasting, omzetbelasting en eventuele andere verplichtingen.

Rulkens Financieel Management >> Rutger Rulkens >> ondernemersadviseur

06-418 86 137

Link naar reactie
 • 0

Ik sluit me aan bij Ronaldinho. Het grootste probleem is het opheffen van de pensioenvoorziening. Is dit probleem opgelost dan is het ontbinden van de BV's niet langer onoverkomelijk, er vanuit gaande dat er geen schuldeisers worden benadeeld. Ontbinding kan dan plaatsvinden via uitschrijving bij de KvK, dus zonder tussenkomst van een rechter.

 

Je kunt eventueel ook overwegen alleen de werk-BV te ontbinden en de holding-BV aan te houden, om van daaruit toekomstige ondernemingsactiviteiten op te starten.

 

Voor Financieel Breda: Ook bij afzien van een pensioenaanspraak in eigen beheer is revisierente verschuldigd. De regeling staat beschreven in art. 30i AWR.

 

Als de aandeelhouder buitenlands belastingplichtige is, vindt de afwikkeling van de pensioenvoorziening volledig via de vennootschapsbelasting plaats (inclusief strafheffing).

 

Succes,

 

Odeon

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  12 leden, 127 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...