Ga naar inhoud
 • 0

Import bovenkleding Thailand

Hoi allemaal,

 

net aangemeld omdat ik met wat vragen zit over de import van boven kleding uit Thailand naar Nederland.

In April ga ik naar Thailand toe, ga hier overigens vaak heen. Met alle kennis van het land en van whole sale bedrijven gaan mijn broertje en ik een groothandel beginnen en webshop. Naast ons eigen merk waar we later mee willen beginnen, gaat het nu in april vooral om de inkoop van bestaande thaise merk shirts.

 

Wij hebben al veel research gedaan en gesproken met veel bedrijven en in april zal ik verschillende whole sale bedrijven bezoeken van shirts tot 250 Bath en een aantal van zo'n 1000 shirts proberen te bestellen. Ik gok dan dat we op ongeveer 140 kilo zitten.De shirts komen van verschillende bedrijven, maar wil deze wel proberen in een zending naar Nederland te krijgen. Wij zijn al ingeschreven bij KVK.

 

Mijn vragen:

 

Is het verstandig om de shirts voor het eerst per vliegtuig (bv. DHL,Fedex etc) te laten versturen, of is de goedkopere optie per schip makkelijk te realiseren? Alle tips zijn welkom!

 

Het gedeelte Cert. of Origin is volgens de belasting dienst een apart verhaal en zoek nog steeds naar antwoorden, maar moeten alle bedrijven deze leveren?

 

C of O is ook te koop als deze niet aangeboden wordt heb ik gehoord, kan je deze ten alle tijden gewoon aanschaffen?

 

Zijn er naast een gewone KVK inschrijving en BTW nr. nog andere aanmeldingen/vermeldingen nodig bij instanties?

 

Inkoop doe ik geheel zelf en weet ook alle koeriersbedrijven te vinden. Hoe zijn de stappen naast het invullen van de gegevens, waarde etc. tot aan het vliegtuig? Zijn er kleine dingen die je echt niet mag vergeten?

 

Wij gaan thaise shirts verkopen vooral van katoen en normaal wasbaar. Geen poespas en geen aparte materialen. Moeten de shirts nog aan bepaalde eisen voldoen?

 

Sommige opdrukken die als grap bedoeld zijn bv bekende slogans of van pop artiesten proberen wij te vermijden, maar is er ergens een instantie waar je dit kan controleren wat wel en niet mag? Ik ben bekend met het copyright verhaal, toch kan ik niet van elk shirt weten waar een opdruk vandaan komt.

 

Tot zover mijn vragen, en hopelijk kunnen jullie mij een beetje opweg helpen!

Mocht ik nog op iets komen dan post ik dit later.

 

Bedankt alvast!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hallo Ponchovogel,

 

Met de praktische vragen kan ik je niet helpen, maar over de regelgeving kan ik je wel informatie geven.

 

Voor wat betreft het starten met importeren hebben we een stappenplan, waarin aan de hand van een aantal stappen wordt beschreven waar u aan moet denken:

http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/stappenplan/producten-importeren

 

Verder kan ik je nog wijzen op de eisen die gesteldworden aan de brandveiligheid van kleding http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/regel/brandveiligheid-kleding

 

en de regels over etikettering

http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/regel/etikettering-kleding

 

Veel succes,

Elke

 

 

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Link naar reactie
 • 1

 

Beste ponchovogel,

 

Naast de prima verwijzingen die je al hebt gekregen zal ik je proberen ook wat pratische tips mee te geven.

 

Certificate of origin:

Met een certificate of origin (oorsprongcertificaat) kun je voor een verlaagd invoertarief in aanmerking komen. Voor een groot aantal ontwikklingslanden geldt dit verlaagde tarief. Om dit aan te tonen heb je bij de verzending een GSP certificate form A nodig. De taric-code / HS-code (internationale goederencode) voor T-shirts van katoen is 61091000 00. Het algemene invoerrecht is dan12 % en met een GSP certificate form A is het 9.6 %.

 

Het GSP ceritificate form A kun je opvragen bij de leverancier en wordt afgegeven door de bevoegde instantie van het land zelf. Voor Thailand is dat “department of Foreign Trade of the Ministry of Commerce”

 

Hou er rekening mee dat de invoerrechten over de douanewaarde wordt gerekend (inkoopprijs + transport + verzekeringskosten) vervolgens komt er bij invoer binnen de Europese unie nog 19% BTW overheen.

 

Transport:

Luchtvracht is vaak duurder dan zeevracht maar natuurlijk wel sneller. Misschien is het verstandig e.e.a. uit te besteden aan een expediteur. Dit zijn bedrijven die het hele process, transport, inklaring etc voor hun rekening nemen. Hier kun je deze bedrijven vinden: http://www.fenex.nl/vind-een-expediteur

 

Ook kun je zelf het transport regelen, Je kunt een deelcontainer gebruiken (groupage by sea /nvoccc) voor rederijen kun je kijken op: http://www.rotterdamtransport.nl/ of www.transportnet.nl

 

Maak in elk geval goede afspraken met de leverancier op basis van incoterms. Dit zijn internationale afspraken met betrekking tot het moment van overdracht van de goederen. Dit is van belang om te weten wie er aansprakelijk is voor eventuele schade en het berekenen van de uiteindelijke kosten. (wat als je T-shirts na 6 weken op de boot verschimmeld aankomen?) meer informatie over incoterms: http://www.iccwbo.org/incoterms/id3040/index.html

 

Merkrecht

Voor merkrechten en geregistreerde slogans voor de Benelux kun je kijken op: https://www.boip.int

 

 

Importeren algemeen

Daarnaast komt er heel wat kijken bij het starten met importeren, denk aan productaansprakelijkheid maar ook aan goede contracten met je leverancier, betalingsmethoden en kwaliteitsborging.

 

Voor meer informatie kijk op:

http://www.kvk.nl/ondernemen/internationale-handel/ en specifiek voor Azië op http://www.traderouteasia.nl/

 

Ook worden bij de kamer van koophandel regelmatig seminars gegeven en er is van op 17, 18, en 19 april een internationaal ondernemen programma tijden de week van de ondernemer in Utrecht:

http://www.kvk.nl/ondernemen/internationale-handel/kom-naar-de-week-van-de-ondernemer/?refererAliasStat=weekvandeondernemer

 

 

Ik hoop je hiermee wat verder geholpen te hebben,

 

Dobbe Dijkstra

 

Link naar reactie
 • 0

Beste Ponchovogel,

 

Even voor dat er iets mis gaat: In het verhaal hierboven van Dobbe Dijkstra staan twee termen naast elkaar welke NIET het zelfde zijn. Een Certificaat van oorsprong is een bewijs van oorsprong wat je GEEN recht geeft op een verlaging van de invoerrechten. Een GSP FORM A is een certificaat dat WEL recht geeft op een verlaging.

 

Ben hier duidelijk in bij het inkopen van de goederen!

 

Groeten,

 

Roy

Voor al uw zee- en luchtvracht.

www.merchantlogistics.nl

Link naar reactie
 • 0

Hoi Blous / Roy,

 

Bedankt voor je aanvulling. Het was niet mijn bedoeling onduidelijk te zijn over de termen “Oorsprong Certificaat” en “GSP Form A” Er zijn verschillende Certificaten van Oorsprong (CvO’s) Het GSP Form A Is een Preferentieel Oorsprongscertificaat wat recht geeft op verlaagde invoerheffingen.

 

Dobbe Dijkstra

Link naar reactie
 • 0

Allemaal allereerst bedankt voor de vele antwoorden!

 

Certificate of origin:

Met een certificate of origin (oorsprongcertificaat) kun je voor een verlaagd invoertarief in aanmerking komen. Voor een groot aantal ontwikklingslanden geldt dit verlaagde tarief. Om dit aan te tonen heb je bij de verzending een GSP certificate form A nodig. De taric-code / HS-code (internationale goederencode) voor T-shirts van katoen is 61091000 00. Het algemene invoerrecht is dan12 % en met een GSP certificate form A is het 9.6 %.

 

Dit GSP Certificate is dus alleen maar verstandig om te doen...winst...en niet verplicht?

Is een Certificate of Origin wel verplicht?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  10 leden, 257 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...