• 0

[Column] Bericht Higherlevel Moderatorenteam over blootgelegd linkspam-netwerk

Zojuist is op Molbog een netwerk blootgelegd dat tot doel had bepaalde bedrijven hoger in de zoekresultaten te krijgen, door middel van links op fora vanaf anonieme accounts.

 

Dit is, na ons bericht over Groupon, het tweede grote geval van georganiseerde linkspam van een stel linkmiegels in krap een week tijd.

 

Het betreft tientallen fora met honderden, zoniet duizenden berichten die linken naar een beperkt aantal bedrijven.

Doel van die berichten is in veel gevallen pure linkbuilding en anderzijds buzz te creëeren rondom marketingcampagnes van die bedrijven, negatief te zijn over concurrenten, of negatieve aandacht voor het eigen merk te bestrijden.

 

Zoals op Molblog uitvoerig toegelicht wordt, betreft het spamlinks die verwijzen naar (websites van) KPN, Randstad, Douwe Egberts, Skoda en Volkswagen en nog een handvol kleine bedrijfjes.

 

Higherlevel is fel gekant tegen dit soort zogenaamde black-hat technieken en tegen spam in het algemeen.

 

Net zoals alle andere fora verbieden we zelfpromotie, linkspam en andere valse getuigenissen uitdrukkelijk in de gebruiksvoorwaarden. Desondanks is dit black-hat netwerk jarenlang onopgemerkt gebleven.

 

Jaren waarin consumenten structureel zijn misleid, op fora die als onafhankelijk te boek staan.

Jaren waarin een beperkt aantal bedrijven heeft kunnen profiteren van hogere plekken in de zoekmachineresultaten en bijbehorend hogere inkomsten.

 

Dankzij oplettende leden van Higherlevel is zowel Groupon als dit netwerk aan het licht gebracht.

 

Wat nu?

 

Op Higherlevel zijn afgelopen 3 jaar bijna 10.000 berichten de prullenbak ingekieperd, omdat ze niet voldoen aan onze regels. Dit is dus geen op zichzelf staand geval, en waarschijnlijk het topje van de ijsberg.

 

Één van de oorzaken dat de achterliggende patronen niet eerder duidelijk zijn geworden, is dat de meeste websites worden gemodereerd door vrijwilligers die primair op het schoonhouden van het eigen forum zijn gericht, en dat is al werk genoeg.

 

Een oplossing zou zijn dat er een centraal overlegpunt forummoderatie komt, waar forumeigenaren gezamenlijk trachten de fora schoon te houden van deze troep.

 

Dat er aan een dergelijk platform haken en ogen zitten met betrekking tot privacy van leden beseffen wij ons terdege, maar mag geen reden zijn om de mogelijkheden daartoe niet te onderzoeken.

 

Het alternatief zal zijn dat moderatoren zich achter de schermen meer en meer informeel gaan organiseren in de strijd tegen dit soort vormen van laaghartige internetmarketing.

 

Verder speelt mee dat linkspam, ondanks uitspraken van Google, voor google helemaal geen hot issue is., en de consequenties dus aanvaardbaar zijn indien het niet in de openbaarheid gebracht wordt.

 

En wat doen we met dit netwerk?

 

Het is aan ieder forum voor zich om de betrokken profielen te blokkeren en de berichten op te schonen. Op Higherlevel doen we het volgende:

 

[*]Higherlevel heeft inmiddels de gevonden profielen op HL geblokkeerd.

[*]In de loop van de dag zullen we in de profielen een verwijzing naar het artikel op molblog opnemen.

[*]De links naar o.a. skoda zullen blijven staan, echter inactief gemaakt worden, en tevens worden voorzien van een link naar het artikel op Molblog.

 

Als ieder getroffen forum dit doet, werkt de linkbuilding die de afgelopen twee jaar is opgezet een keertje omgekeerd.

Verder zullen we in de reacties onder dit topic tzt een lijst publiceren met de profielen die het betreft en op welk forum ze gevonden kunnen worden.

 

We hebben zeer waarschijnlijk nog niet iedereen kunnen traceren, maar met jullie hulp komt dat vanzelf.

 

Rest ons nog de tipgever te bedanken die bij een bericht van MaximePurdy schreef \"Skoda lijkt het nieuwe Groupon! \"

Moderatoren Higherlevel

 

PS. Wat wij ons nog afvroegen: Welke onvoorstelbare onbenul haalt het in zijn hoofd om nog geen week nadat wij over Groupon berichtten te gaan lopen spammen over Skoda?

 


Pers: Bij vragen of opmerkingen over dit artikel kunt u een email sturen naar onze forummanager Mikky Vrolijk: mikky@higherlevel.nl

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Petje af voor jullie inzet! Ik hoop dat ook de andere fora hier actie op ondernemen.

Ik ben niet zo scherp als jullie maar zal mijn ogen openhouden voor verdachte linkspamming.

Keep up the good work en houd HL schoon!

groet,

Marjan

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Wie weet wat er dan allemaal nog meer naar boven gaat komen. Goed werk hoor!

 

2bas. De opmerking over Google gelezen? De viriele wereld zit helemaal onder de pet van Google en door de wetgevers zijn kleine ondernemers gewoon aan de zijlijn gedrukt.

Link naar reactie
  • 0

Iemand al bij stil gestaan dat dit hele verhaal wel eens zou kunnen backfiren richting Higherlevel?

 

Koppen als "Douwe Egberts, KPN, Randstad en Pon betrokken bij comment spam", als er geen direct verband aangetoond kan worden dan valt dit onder smaad en laster.

 

Ik hoop dat de moderatoren een goede rechtsbijstandsverzekering hebben.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben hier toch wel even stil van (van het artikel op Molblog). Kanonne...

 

En dan zit je zelf te kuttekoppen om je eigen klanten op weg te helpen (100% legaal!), worden 'de regels' met handen en voeten getreden door zogenaamde 'grote jongens' waar we eerst tegenop keken...

 

Ik heb het gevoel al een tijdje, maar volgens mij is het internet klaar voor een 'nieuwe' Google... Reken maar dat je succes zult hebben (de eerste tijd dan).

 

Wat mij wel verbaast is dat 'een paar' linkjes op fora 'schijnbaar' een dusdanige invloed kunnen hebben op je ranking... Want gaat het nou om zoekmachine ranking, of om 'bekendheid' van de diensten/producten op de diverse fora?

... doet leuke dingen op internet ...

Link naar reactie
  • 0

 

Koppen als "Douwe Egberts, KPN, Randstad en Pon betrokken bij comment spam", als er geen direct verband aangetoond kan worden dan valt dit onder smaad en laster.

 

 

Tijd voor een leesbril.

 

Die kop is niet van HL afkomstig.

 

Er staat in het artikel 'betrokken bij' en dat wordt tot in detail uitgewerkt. Over verantwoordelijkheid kun je lang discussiëren, en dat zal ook nog wel even gebeuren. Wat gesignaleerd wordt, is dat talloze vermomde forumdeelnemers op nog meer fora een lading berichten hebben achtergelaten die grotendeel naar sites van genoemde bedrijven doorverwijzen. Die zijn daar gewild of ongewild bij betrokken.

 

Er is natuurlijk nog het onwaarschijnlijk scenario dat iemand al 2 jaar bezig is om een spamtrap op te zetten voor het betrokken seo-bureau. Net doen alsof...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Google en vrienden hebben al een tijdje een technische oplossing voor een deel van het probleem in de vorm van het nofollow attribuut. Dat zorgt dat een link qua seo waardeloos is. Ik gok dat al de gespamde sites hier geen gebruik van maken ;) En dat zoeken naar zulke sites wellicht nog wat spammerts oplevert.

Link naar reactie
  • 0

Iemand al bij stil gestaan dat dit hele verhaal wel eens zou kunnen backfiren richting Higherlevel?

 

Koppen als "Douwe Egberts, KPN, Randstad en Pon betrokken bij comment spam", als er geen direct verband aangetoond kan worden dan valt dit onder smaad en laster.

 

Ik hoop dat de moderatoren een goede rechtsbijstandsverzekering hebben.

 

Als aangegeven door Peter. Wij beschuldigen de genoemde bedrijven er niet van dat ze hier bewust opdracht toe gegeven hebben. Dit wordt tevens in het artikel op Molblog niet op die manier gesteld.

 

Moderatoren hebben op basis van een melding van een lid een (in eerste instantie kort) onderzoek ingesteld. Dit leidde tot de vaststelling dat er op grote schaal door dezelfde forumnamen op tientallen fora gelinked wordt naar genoemde bedrijven.

 

Een uitgebreid overzicht van die constateringen is aan de schrijver op Molblog overhandigd, die vervolgens e.e.a verder onderzocht heeft, het artikel uitgewerkt en gepubliceerd heeft.

 

That's it.

 

De reden dat er tevens een artikel op Higherlevel aan is gewijd is tweeledig:

 

[*]Enerzijds worden wij genoemd in het artikel als bron van de vaststelling. We hebben kunnen zien tot welke media-aandacht dit kan leiden vorige week en wilden dat enigszins reguleren.

[*]Ten tweede neemt de spam op HL toe en willen we kijken in hoeverre er forumoverschrijdend overleg mogelijk en evt. noodzakelijk is om het zoveel als mogelijk tegen te gaan.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Tijd voor een leesbril.

Snelle leerling ... 8)

 

worden 'de regels' met handen en voeten getreden door zogenaamde 'grote jongens' waar we eerst tegenop keken...

Noem mij 1 "branche" waar de "grote jongens" 100% schone handen hebben. Aan de andere kant: hij die zonder zonde is werpe de eerste steen ...

 

De reden dat er tevens een artikel op Higherlevel aan is gewijd is tweeledig ...

Drieledig ... het is ondernemergerelateerd. Blijkbaar is het "usance" en "bon ton" voor de "grote jongens" om het niet zo nauw te nemen met de regels van het spel om fraaie kwartaalcijfers te kunnen presenteren. Dat kan leerzaam zijn voor aspirant "world dominators".

 

Misschien tijd voor "compliance"? Dat is toch de term die de "grote jongens" verzonnen hebben om hun kromme activiteiten, recht te praten?

Link naar reactie
  • 0

Uiteraard is het prima dat hier aandacht voor komt en vooral een einde. Maar er is natuurlijk wel een reden waarom dit gebeurd. De macht van Google is zo groot dat de argeloze en minder argeloze ondernemer er alles aan moet doen om "in het linker rijtje" te komen.

 

Vandaag werd ik nog opgebeld door een bedrijf dat me een uitstekende ROI (return on investment) beloofde door SEO. Die halen vervolgens natuurlijk alles uit de kast om het waar te maken. Ook bij de SEO tips, die iedere webshop eigenaar zoekt, staat dat je vooral actief moet zijn op forums en moet zorgen voor back links.

 

Het volgende telefoontje kwam van een kampeerblad. Ik kon met een advertentie ook redactionele aandacht krijgen zonder dat dit kenbaar werd gemaakt. Net zo fout natuurlijk maar omdat je er voor betaald en iedereen het doet is het acceptabel. Of niet??

 

Kijk je naar RTL dan zit er overal reclame in de programma's verborgen zonder dat de kijker het echt door heeft. Misleiding om in de gunst van de consument te komen zal de één zeggen, briljante marketing vindt de ander.

 

Forumspam mag natuurlijk niet, en eens dat we het aanpakken, maar we moeten oppassen dat het probleem niet te veel opgeblazen wordt en overdreven schade veroorzaakt wordt aan partijen die inmiddels wel beseffen dat er grenzen zijn.

 

Link naar reactie
  • 0

Uiteraard is het prima dat hier aandacht voor komt en vooral een einde. Maar er is natuurlijk wel een reden waarom dit gebeurd. De macht van Google is zo groot dat de argeloze en minder argeloze ondernemer er alles aan moet doen om "in het linker rijtje" te komen.

 

De macht van Google is zo groot als we 'm maken. Er zijn legio plekken waar je in de top 10 kan belanden, alleen hebben die niet zo'n enorm bereik. Als we allemaal door dezelfde draaideur willen, wordt het dus dringen. Ik vind het volkomen logisch dat Google selecteert en reguleert. Hoe wou je dat anders regelen?

 

Overigens lost dat probleem zichzelf op. Naarmate er meer rotzooi (op een zoekmachine, op een forum, in een kampeertijdschrift, op TV) belandt, haken meer mensen af. En dan is er ineens weer lucht in die draaideur.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Iemand al bij stil gestaan dat dit hele verhaal wel eens zou kunnen backfiren richting Higherlevel?

Koppen als "Douwe Egberts, KPN, Randstad en Pon betrokken bij comment spam", als er geen direct verband aangetoond kan worden dan valt dit onder smaad en laster.

 

Inmiddels hebben KPN, Randstad en PON al gereageerd op Molblog: ze betreuren allemaal dat het gebeurd is en gaan onderzoeken wat er precies mis is gegaan bij the Conversion Company

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 282 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.