• 0

winstuitkering geoorloofd ja/nee

Goedemorgen,

 

Mijn Holding BV draait jaarlijks een bescheiden winst. Bijvoorbeeld 2011: ruim € 10.000 (resultaat uit bedrijfsvoering vóór belastingen) en daar is 20% VPB over betaald. Zo blijft er € 8.000 over voor winstuitkering naar mijn idee.

 

Echter, Holding neemt deel in een Werk BV en die maakte in 2011 verlies: resultaat deelneming - € 40.000.

Dat maakt het netto resultaat na belastingen van mijn holding: - € 32.000.

 

Met de Holding wordt dus positief gedraaid en er blijft geld over voor winst echter het negatieve resultaat in de deelneming zorgt voor een negatief netto resultaat in het jaarverslag.

 

Mag ik nu die € 8.000 (die ook op de rekening staat van de holding, dus geld is er) toch gaan gebruiken om als winst uit te keren aan mijzelf als enige aandeelhouder van mijn holding? Uiteraard met inachtneming van in te houden dividendbelasting.

 

Dank u wel. Hoop genoeg info te hebben gegeven voor juiste beantwoording.

 

Hartelijke groet.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

  • 0

Uit het artikel winstuitkering wordt mij duidelijk dat het kan zolang EV groter is dan gestort/opgevraagd kapitaal vermeerderd met reserves die krachtens wet aangehouden moeten worden.

 

EV is groter dan gestort kapitaal maar wat betreffen die reserves dan?

 

Verder staat er dat uitkering winst geschiedt na vaststelling jaarrekening waaruit blijkt dat dit geoorloofd is. In jaarrekening staat dat voor het gehele verlies voorgesteld is om dit in mindering te brengen op de overige reserves. Ik kan nergens uit opmaken dat het geoorloofd is ja of nee.

 

Met accountant overigens gestopt juist omdat ik op dit soort zaken geen heldere antwoorden kreeg.

Link naar reactie
  • 0

Niet.

De grootste aandeelhouder (ik neem met mijn holding voor slechts 15% deel in de Werk-holding met daaronder 3 BV's) heeft een behoorlijk bedrag enige tijd terug ingezet om groei tot stand te kunnen brengen en te kunnen blijven doorontwikkelen qua product.

 

Ik "onttrek" geen middelen uit de werk-holding. Mijn winst in mijn holding BV is puur gemaakt obv maandelijkse management fees minus alle kosten.

Link naar reactie
  • 0

vaak staat in de statuten dat de winst ter vrij beschikking van de ava staat. (dat ben je zelf in dit geval), daarnaast wordt vaak iets genoemd dat je slechts uitkeringen kunt doen voorzover het eigen vermogen groter is dan het gestorte en opgevraagde deel van het kapitaal vermeerderd met de reserves die krachtens de wet moeten worden aangehouden. In jou geval heb je te maken met 15% van de aandelen in een werkmij. In je holding heb je dan te maken met een wettelijkereserve voor de deelneming (deze staan je namelijk niet vrij ter beschikking) (je hebt namelijk de andere aandeelhouders nodig dividenden uit te keren uit de werkmij). Daarnaast heb je nog overige reserves welke gevormd wordt door het resultaat van je holding. Is deze overige reserve positief dan kun je hier uit dividend uitkeringen doen.

Link naar reactie
  • 0

"vaak staat in de statuten dat de winst ter vrij beschikking van de ava staat. (dat ben je zelf in dit geval)"

Klopt, dat staat er ook in.

 

Hoe kom ik erachter wat dan die waarde is van de deelneming waarover ik die 15% (neem even aan dat dit dan 15% moet zijn) moet nemen als wettelijke reserve?

In jaarverslag staat dat deelneming per 31/12/2010 €40.000 is. Neem ik dan 15% daarvan als wettelijk reserve en tel ik die op bij geplaatst kapitaal om zodoende te kijken of EV nog steeds hoger is?

 

De overige reserve is overigens naar - € 32.000 gegaan.

Link naar reactie
  • 0

De wettelijke reserve zou zo groot moeten zijn als alle resultaten van de werkmij bij elkaar opgegeld minus de door de werkmij uitgekeerde dividenden.

Bij jou is deze splitsing nooit gemaakt. Je kunt overwegen deze splitsing alsnog op te nemen door het verleden te reconstrueren. Maar zou het uitmaken. Als je zo wie zo al een negatief vermogen op de balans hebt staan.

Je hebt dus nu, ak 18000 en een overige reserve van - 32000. Op basis van de statuten kun je dus nu geen dividend uitkeren.

Link naar reactie
  • 0

ik vergeet 1 ding.

er is ook sprake van herwaarderingsreserve die onstaan is door goodwill in de werkholding. Die herwaarderingsreserve is ruim 75K zodat het EV wel degelijk ruim boven AK+wettelijk reserve komt, ook nadat ik de 32K eraf haal. Of haal ik hier dingen door elkaar heen?

Link naar reactie
  • 0

wat ik dan niet begrijp is volgende.

Ik betaal wel vpb over netto bedrijfsresultaat, als ik dan uiteindelijk met mijn deelneming inbegrepen verlies draai in mijn holding dan begrijp ik niet dat ik wel vpb moet betalen.

Ik zou verwachten dat ik dan geen belasting zou dienen te betalen ivm totaalverlies.

 

Laat ik het over heel andere boeg gooien. Stel dit jaar draag ik de aandelen over en zijn er nog wat inkomsten in mijn holding en weinig uitgaven. Ik heb dan geen deelneming meer en er staat misschien wel 20k bovenop de 18k aandelenkapitaal. Hoe ga ik daar dan mee om. Hoe keer ik dat dan aan mijzelf uit als ik het niet als winst aan mezelf mag uitkeren?

Link naar reactie
  • 1

Met een belang van slechts 15% in een andere vennootschap is er geen sprake van invloed van betekenis.

In dat geval kan je de deelneming waarderen op kostprijs (of afwaarderen tot 15% van het lagere eigen vermogen van die deelneming).

 

Dat betekent dat verliezen vanuit de deelneming, niet doorwerken in de cijfers van de holding, tenzij er sprake is van

een duurzame waardevermindering van die deelneming.

 

Groet,

Alex

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dank Alex,

Ik zie de kostprijs van de deelneming dan als de betaalde aanschafkosten voor de aandelen in de deelneming.

Bij dit bedrag tel ik op de €18K AK en zie daar, ik heb het bedrag dat als reserve aangehouden dient te worden. Dit trek ik af van het EV van mijn persoonlijke Holding en ik houd over de ruimte die ter beschikking staat qua winstuitkering?

Hartelijke groet

Link naar reactie
  • 0

als ik dan uiteindelijk met mijn deelneming inbegrepen verlies draai in mijn holding dan begrijp ik niet dat ik wel vpb moet betalen.

Ik zou verwachten dat ik dan geen belasting zou dienen te betalen ivm totaalverlies.

Met een belang van 15% heb je een deelneming waarop (tenzij het een niet-kwalificerende beleggingsdeelneming is, maar die kans is niet zo groot) de deelnemingsvrijstelling van toepassing is. Fiscaal kun je dus niets met het verlies op de deelneming en zul je vpb moeten betalen over de winst van de holding zelf, exclusief de deelnemingsresultaten. Het kan daardoor voorkomen dat de holding, ondanks een verlies, toch vpb moet betalen, of omgekeerd, dat een holding, ondanks een winst, juist geen vpb hoeft te betalen.

 

Maar het fiscale resultaat is niet relevant voor de vraag of er dividend uitgekeerd mag worden, daarvoor is de commerciële balans van belang.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Weer een stap verder, bedankt.

 

De commerciële balans is voor mij dat zonder het verlies van de deelneming mijn persoonlijke holding winst maakt en er genoeg liquide middelen zijn zodat een winstuitkering verantwoord plaats kan vinden.

 

Ik ben duidelijk geen fiscalist dus is mijn gedachtengang hier juist en kan ik overgaan tot uitkering van een deel?

 

Hartelijke groet!

Link naar reactie
  • 1

Echter, Holding neemt deel in een Werk BV en die maakte in 2011 verlies: resultaat deelneming - € 40.000.

Dat maakt het netto resultaat na belastingen van mijn holding: - € 32.000.

 

Met de Holding wordt dus positief gedraaid en er blijft geld over voor winst echter het negatieve resultaat in de deelneming zorgt voor een negatief netto resultaat in het jaarverslag.

 

 

Ho, ho, toch nog even aandachtspunt:

 

Als 15% van het resultaat deelneming in 2011 leidt tot -40.000 verlies in jouw holding, dan betekent dat een kleine 267.000 (=100%) verlies in die deelneming zelf over het boekjaar 2011. Als eind 2010 (zoals je schrijft) de waarde van de deelneming 40.000 was, dan zou deze na aftrek van het verlies over 2011, mogelijk een negatief eigen vermogen hebben.

 

Dan dient de vraag zich aan of je de waardering van die deelneming in jouw holding wel kunt handhaven op kostprijs. Afwaardering naar nul zou mogelijk kunnen spelen als er sprake is van een duurzame waardevermindering. Een negatief eigen vermogen is een signaal voor waardevermindering. Op het moment dat je de deelneming afwaardeert naar nul betekent dit wel een verlies in je holding, die ten laste van de vrij uitkeerbare reserves gaat.

 

Mijn advies:

Trek van de beschikbare vrije reserves in de holding het bedrag af waarvoor de deelneming was aangekocht (de kostprijs). Als er dan nog een positief bedrag resteert, dan kan je dat resterende bedrag sowieso gerust uitkeren als dividend. Voor het overige zou ik je aanraden om met de accountant rond de tafel te gaan zitten om duidelijkheid te krijgen over de waardering van die deelneming.

 

Houd er rekening mee dat je holding 15% dividendbelasting moet inhouden en aangeven over het uit te keren dividend.

 

Groet,

Alex

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dank Alex,

 

Het EV van holding waarin ik deelneem is nog ruim >550K. Ook na een jaar verlies. Eea is eerder ontstaan door verkoop aandelen waardoor flink agioreserve is ontstaan.

De waarde van de deelneming is niet -40K. Het verlies in die holding (deelneming) van mijn deel is -40.

 

Dit moet je een ander beeld geven. Kan ik in dit geval wel zonder onzeker gevoel overgaan tot een uitkering naar jouw idee?

 

Hartelijke groet

Link naar reactie
  • 0

Dan zijn er door de deelneming vermoedelijk extra aandelen uitgegeven. Als daardoor agioreserve ontstaat in die deelneming, zijn die aandelen boven 100% geplaatst.Voor de dividenduitkering in de holding zit je dan safe en hoef je (vooralsnog) geen afwaardering op de deelneming toe te passen en kan je de beschikbare vrije reserve uitkeren als dividend.

 

Toch zou ik je adviseren om een adviseur in de hand te nemen, die je kan wijzen op de risico's.

Dit is vrij specialistische materie en een verkeerde beslissing is snel gemaakt.

 

Ik vind het namelijk best knap van die deelneming: -260K verlies maken en dan aandelen toch boven 100% uitgeven.

Vreemd.

 

Groet,

Alex

 

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij heeft Kans8 de theorie van dividend uitkeringen wel gekregen.

Maar de daadwerkelijke beslissing om dividend uit te keren zal toch echt door Kans8 gemaakt moeten worden. Aangezien Kans8 het hele plaatje kan overzien.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 81 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.