• 0

Verkapt dienstverband aangaan

Goedenavond,

 

Momenteel ben ik fulltime in loondienst bij een werkgever (bedrijf 1). Voor deze werkgever verricht ik werkzaamheden m.b.t. technisch advies en ontwerp op projectbasis voor opdrachtgevers. De afgelopen vier jaar heb ik bijna fulltime aan projecten gewerkt bij één opdrachtgever (bedrijf 2). Voor deze opdrachtgever heb ik mij gespecialiseerd in een bepaalde richting en veel kennis opgedaan in hun werkgebied. Deze werkzaamheden zijn een stuk complexer dan de overige projecten bij mijn werkgever, waardoor er een kloof is ontstaan tussen mij en mijn werkgever. Niemand kan mij feedback geven over mijn werkzaamheden of mij controleren. Daardoor begin ik me steeds meer als een zelfstandige te voelen. 80% van mijn werkzaamheden verricht ik thuis of op kantoor bij bedrijf 2, waardoor er steeds meer afstand ontstaat tussen mij en mijn werkgever.

De irritaties beginnen ook flink op te lopen. Mijn uurloon is te laag (€14,- bruto en geen auto, laptop, mobiel of wat dan ook van de zaak ten opzichte van €70,- wat ze aan mij verdienen). Ondanks diverse gesprekken willen ze dit niet verhogen. Verder wordt ik totaal niet ondersteund in mijn werkzaamheden (eerder negatieve bemoeienis en jaloezie) en gaan ze respectloos met mij om, terwijl ik volledig zelfvoorzienend ben in mijn werkzaamheden. Om dan nog niet te beginnen over de organisatiestructuur met veel te veel overhead e.d.

De enige reden dat ik er nog werk is omdat ik de werkzaamheden bij bedrijf 2 te leuk vind. Bedrijf 2 voelt dan ook veel meer als mijn echte werkgever dan bedrijf 1)

 

Op dit moment heeft bedrijf 2 mij benaderd om de komende twee jaar aan een project te werken binnen hun organisatie. Dit is een zeer bijzonder en uitdagend project waar ik hoe dan ook aan wil werken. Echter vanwege de slechte verhouding met mijn werkgever voel ik er steeds meer voor om dit zelfstandig uit te voeren. Er zit echter een addertje onder het gras in de vorm van een concurrentiebeding. In mijn contract is een concurrentiebeding opgenomen van 1,5 jaar. Afkopen van dit beding is onmogelijk, want de kosten zijn veel te hoog. Daarom zoek ik een andere oplossing. Het leek mij een goede optie om zelf een bedrijf te starten en mezelf als zelfstandige aan te bieden bij mijn huidige werkgever. Op die manier kan ik mij volledig gedragen als een zelfstandige m.b.t. werktijden en werklocatie, ben ik af van de bemoeienis en jaloezie en willicht hou ik er zelfs wat meer salaris aan over. Maar misschien het belangrijkste: na 1,5 jaar vervalt het concurrentiebeding, waardoor ik direct als zelfstandige kan gaan werken, deels voor bedrijf 2 en deels voor nieuwe opdrachtgevers.

 

Dan komt echter het volgende probleem om de hoek kijken: de belastingdienst. Ze gaan deze constructie natuurlijk zien als een verkapt dienstverband. Hierover heb ik een aantal vragen:

- Wat zijn de gevolgen van een verkapt dienstverband? Sociale premies, kosten, belastingaftrek, risico's voor mij;

- Kan ik zelf de premies afdragen? --> om eventuele discussies met bedrijf 1 te voorkomen;

- Heeft het meerwaarde om een b.v. te starten in deze situatie i.p.v. ZZP?

- Zitten er nog meer addertjes onder het gras?

 

Het doel van mijn plan om zelfstandig te worden is dus niet zo zeer om meer te gaan verdienen, maar om op de lange termijn af te zijn van bedrijf 1, terwijl ik kan blijven doorwerken voor bedrijf 2. Andere opties om dit voor elkaar te krijgen zijn bijzonder welkom!

 

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal en ik hoop op een aantal reacties waar ik verder mee kom.

 

Groeten,

Stef

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

 

Is bedrijf 2 de enige die jouw diensten waardeert of kun je die ook elders aanbieden?

 

Wat gebeurt er nou als je solliciteert bij bedrijf 3? Of als zelfstandige werkt voor bedrijf 3 en bedijf 4? Dan kun je gewoon ontslag nemen en moeten bedrijf 1 en bedrijf 2 het onderling oplossen. Misschien wil bedrijf 2 je wel helpen met die oplossing, want die hebben er een evident belang bij.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Nee, mijn diensten zijn bij meerdere bedrijven inzetbaar. Er is zelfs sprake van een groeiende markt (en dat in deze tijd), waardoor ik een goede toekomst zie als zelfstandige in die richting. Ik wil alleen hoe dan ook het project doen bij bedrijf 2. Dat is een te mooi project om aan me voorbij te laten gaan en is bovendien zeer waardevol voor mijn portfolio.

 

Solliciteren bij bedrijf 3 is een optie. Zij kunnen mij dan weer doorzetten naar bedrijf 2. Dan moet ik echter afzien van een prachtige kans om zelfstandig te worden en heb ik nog steeds veel kans op bemoeienis en jaloezie (het is echt een bijzonder project). Bovendien verwachten zij van mij natuurlijk een stuk kennisoverdracht, waar ik eigenlijk niet op zit te wachten, omdat ik mezelf daardoor minder waardevol maak.

 

De optie als zelfstandige voor bedrijf 3 en 4 begrijp ik niet, zou je dat nader kunnen toelichten?

 

Bedankt voor je reactie.

Link naar reactie
  • 0

Ik zie, met de beste wil van de wereld, niet in hoe je in de door jou geschetste situatie als ondernemer zult wordem gezien. De enige oplossing die je hebt is om een echte ondernemer te worden en meerdere opdrachtgevers te krijgen. Dit is ook waar Twa naar hint. Dit geeft ook een niet te onderschatten fiscaal voordeel.

Of je in zo'n situatie onder het beding uitkomt, en bedrijf 2 ook geen afpraken schendt, is op basis van de gegevens die jij hebt verstrekt niet in te schatten. Meestal is het beding ruim omschreven. Laat een arbeidsjurist naar jouw specifieke situatie kijken, vaak is een beding dusdanig beperkend voor de werknemer dat de rechter kan oordelen dat e.e.a. toch niet zo in steen gehouwen is als dat het op het eerste oog lijkt.

 

Succes!

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Voordat je zelfstandige wordt: Waarom wil je dat? Het klinkt totaal niet als ondernemen, zou je niet gewoon onder betere condities ergens in dienst willen? Dan kan je focussen op je werk wat je blijkbaar erg interesseert. Ook kan je overeenkomen dat je thuiswerkt, flexibiliteit qua uren en natuurlijk loon.

 

Dat lost toch je wensen compleet op? Anders krijg je er allemaal overhead taken, risico's en complicaties bij terwijl die totaal niet je doel dienen.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

De reden dat ik zelfstandig zou willen worden is omdat ik zelf een werkwijze, hulpmiddelen en oplossingen heb ontwikkeld voor een bepaalde branche. Ik zie mijn diensten als zeer waardevol voor deze branche. Dat is ook waarom bedrijf 2 alleen met mij wil werken en mij nu volledig vertrouwt om dit te gaan verwerken in een project van twee jaar.

 

Op het moment dat ik ergens anders in loondienst ga heb ik het gevoel dat ik mijn 'producten' weggeef aan een ander bedrijf, zodat dat bedrijf er vervolgens weer van kan profiteren.

 

Het probleem van meerdere opdrachtgevers is dat ik dus de komende twee jaar fulltime bezig kan/wil zijn bij één opdrachtgever. Ik kan dus geen direct dienstverband aangaan met deze opdrachtgever i.v.m. het concurrentiebeding.

 

Met deze gedachtegang kwam ik dus met de oplossing om me aan bedrijf 1 aan te bieden als zelfstandige. Op die manier heb ik niks te maken met een concurrentiebeding of andere bedrijven. Alleen wel met de belastingdienst, omdat deze me niet zal zien als zelfstandige ondernemer. Maar de gevolgen daarvan zou ik dus graag willen onderzoeken en ik hoop dat iemand mij hier al iets wijzer kan maken, zodat ik met iets meer kennis van zaken kan aankloppen bij een financieel adviseur.

 

(Edit: tiepvout)

Link naar reactie
  • 0

Mezelf verhuren aan bedrijf 2 is niet mogelijk i.v.m. concurrentiebeding. Daarom zou ik mezelf dus inderdaad willen verhuren aan bedrijf 1, alleen zal de belastingdienst dat zien als verkapt dienstverband en ik ben benieuwd wat dat betekent.

 

Ga ik er financieel op achteruit? Heb ik recht ik sociale uitkeringen? Kan ik zelf de premies afdragen? Heeft het meerwaarde om een b.v. te starten?

 

Als ik dat op een rijtje heb kan ik een beslissing maken. Als ik er teveel op achteruit ga dan kan ik niet anders dan met tegenzin in loondienst blijven bij bedrijf 1, zolang dit project bij bedrijf 2 duurt. Daarna wellicht alsnog een koude start maken als ondernemer en andere opdrachtgevers zoeken, want voor bedrijf 2 heb ik dan nog steeds te maken met dat concurrentiebeding.

Link naar reactie
  • 0

Wat maakt het voor bedrijf 1 uit of je freelance of in dienst bent? Even er vanuit gaande dat je declarabel bent e.d. maar gezien je case zal dat vast zo zijn. Je zit nu in een arbeidscontract waar ze 14 euro per uur betalen excl. kosten.

 

Als je zelfstandige wordt zal je een heel ander uurtarief moeten vragen als zelf alle kosten en risico moet dragen. Bedrijf 1 moet echter akkoord gaan met dat uurloon dus dat wordt lastig en anders heb je het project bij bedrijf 2 niet. Ook qua uitvoering moet je als je freelance via bedrijf 1 werkt rekenen op bemoeienis. Bedrijf 1 is dan je klant en bedrijf 2 klant van bedrijf 1.

 

Ofwel, het maakt niet veel uit in deze situatie, het is linksom of rechtsom dat je het eens moet worden met je huidige werkgever of de harde weg kiezen en het uit gaan vechten op juridisch vlak.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Ja, het klopt wat je zegt. De vraag is of ik mijn project op het spel wil zetten hiervoor. Als mijn werkgever niks ziet in de constructie en mij tegen wil werken dan kunnen ze het me best moeilijk maken.

 

Misschien maar het beste ervan maken en over twee jaar verder kijken...

Link naar reactie
  • 0

Hallo Stef6,

 

Om naar oplossingen (voor alle partijen) te zoeken is het wenselijk om te weten hoe uw (non)concurrentiebeding precies luidt qua tekst. Plus u bent al blijkbaar minstens 4 jaar werkzaam bij uw huidige werkgever. Van welke datum dateert het concurrentiebeding en bent u in/sinds al die tijd ook nog (wezenlijk) van functie veranderd? Is er een CAO van toepassing op uw arbeidsrelatie (sommige CAO's stellen beperkingen aan zo'n beding)?

 

Greetz,

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 27-4-2012

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
  • 1

Hallo Stef,

 

Via de mail heb ik een uitgebreidere reactie gegeven maar voor de HL-ers die ook nog een (aanvullend) advies willen geven hierbij een kleine samenvatting van mijn visie:

 

"Het beding" in uw contract is grotendeels een non-relatiebeding (niet werken voor/bij een relatie) en is slechts voor het laatste gedeelte als een non-concurrentieding aan te merken (niet in dienst treden bij een concurrent). U bent steeds werkzaam geweest in dezelfde functie en ik zie niet in dat het beding in de loop der tijd onevenredig veel zwaarder op u is gaan drukken.

 

Uw wens gelezen, staat het overeengekomen (non)relatiebeding/concurrentiebeding het u niet toe om binnen een jaar na het einde van het dienstverband voor het bedrijf te gaan werken waar u al tijden ((langer dan 1,5 jaar) werkt (direct noch indirect, noch als werknemer noch als zelfstandige).

 

Nader overleg en na (vooraf) schriftelijke toestemming van uw huidige werkgever kan tot ontkrachting van het beding leiden (misschien alleen ontkrachten voor deze relatie?). Anders wordt het naar de rechter stappen om het beding te laten ontkrachten (maar ik zie het beding niet als onredelijk zwaar).

 

Greetz en sterkte,

 

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 27-4-2012

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 213 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.