• 0

Eenmanszaak op knallen / doorstart mogelijkheden / ondernemer is OPGEBRAND

Beste leden,

 

uit privacy overwegingen heb ik een nieuwe, kaal, account aangemaakt. Dit omdat mijn eigen account vindbaar is etc. Op dit moment wil ik voorkomen dat er problemen van ga komen. Hiervoor jullie begrip.

 

Ik ben tussen 2001 & 2004 begonnen met een IT bedrijf (eenmanszaak). In loop der jaren is er veel gebeurt, personeel, kantoor etc. Verbeteringen, risico's genomen etc.

 

Helaas is medio 2008/2009 de 'limiet' bereikt en heb ik keihard moeten snijden. Weg kantoor, personeel etc. Terug naar af dus. Toentertijd stond er een schuld van +- 85.000 euro. Door mijn kop in de het zand te steken, diverse deurwaarders en moeilijke tijden in 2009/2010 een paar schoppen onder de kont gehad van accountant ('2de vader') en mijn eigen vader en actie ondernomen. BBZ aanvraag ingediend, schuldeisers brieven gestuurd waarin samengevat stond:

 

dit is de stand van zaken,

grote schuld,

uw risico om door te procederen wat zal resulteren in faillissement

er loopt een aanvraag BBZ

we komen met betaling voorstel

 

Na ongeveer een jaar : geen BBZ krediet gekregen en met advies: ontbinden en schuldhulpverlening aanvragen.

 

Ik ben ondernemer! Stik erin, ik ga ‘zelf’ wel wat regelen. Saldo nogmaals opgemaakt, afgelopen jaar omzet/brutowinst/kosten bekeken: wat kan ik per maand aflossen?

 

Berekening kwam uit op +- 1250,- per maand.

 

Alle partijen een voorstel gestuurd, ‘kleine’ bedragen (<1000 euro) in de periode jan t/m mei 2011 in eens betalen, andere partijen (restant a +- 80.000 euro) aflossen per maand na verhouding totaal bedrag etc. in een termijn van 5 jaar.

 

Akkoord voor 80%, 10% geen reactie … ondertussen afgeboekt … en 10% nog lastig tot en met nu.

 

Per juni 2011 netjes betaald, elke maand een bedrag a 1200 euro.

Ondertussen heb ik een rest schuld a +- 70.000 euro waarvan :

 

+- 50.000 aan 3 banken (courant + lening)

+- 20.000 aan 10 partijen (10.000 huur (contract beëindigd in 2009), restant 10.000 verdeeld over 9 anderen)

 

Helaas kwam ik er dit jaar zelfs pas achter dat de aflossing aan 1 bank (bedrag) gelijk staat aan de RENTE per maand. Hiervoor is onlangs een rentestop aangevraagd, maar nog geen reactie mogen ontvangen. Dit houd in: geen aflossing, geen opbouw. Gelijk stand na ruim 8 maanden.

 

Er is _GEEN_ belastingschuld, alle voorraden, inventaris, etc. zijn verpand aan een financierde, familie, welke hoger is welke partij dan ook. Dit is indertijd overgenomen door het aflossen van 1 bank relatie. Deze wil uiteraard zijn geld terug; doch is een langlopende regeling zonder einddatum.

 

Op dit moment is het voor mij niet mogelijk, of zeer moeilijk, om te groeien. Elke euro die binnenkomt, gaat weer richting aflossen of ‘normale vaste lasten’ zowel privé als zakelijk. Deze zijn ongeveer 2.500 euro per maand. Maandelijks komt er netto +- 3.750 binnen. Ofwel, alles gaat op het randje, maar er moeten geen tegenvallende maanden zijn cq. Onverwachtste kosten. Ik heb na 1,5 jaar eindelijk weer visitekaartjes kunnen bestellen en betalen.

 

Ik ben altijd van mening geweest: schulden betaal je af.

 

Helaas begin t langzaam aan te verergeren en is zelfs mijn laatste termijn qua aflossing niet gelukt.

 

Stijgende kosten, (prive & zakelijk)

geen ruimte om te groeien/investeren

weglopende klanten op een bepaalde tak van mijn bedrijf (verliesgevend)

Noem het maar op.

 

Ik sta op het punt om de stekker letterlijk (zelf) eruit te trekken; doch ik ben van mening dat ik de mogelijkheid & kans moet krijgen om door te gaan met mijn werk. 90% bestaat nu uit particuliere & zakelijke IT dienstverlening en daar verdien ik een leuk bedrag er maand mee (omzet/uur technisch gezien.)

 

Verder heeft mijn bedrijf met klanten verder geen contracten, doch zijn er een aantal dingen dingen welke WEL maandelijks gefactureerd worden.

 

Wat ik zou willen, is zonder plausibele dingen uit te voeren en/of onrechtmatige dingen te doen, een ‘soort van doorstart’ te maken.

 

Naar mijn mening doe ik hierbij niets verkeerd, daar ik alles op alles heb gezet om te overleven en mijn bedrijf te redden.

 

Mijn schuldeisers zijn partijen welke dit 100% gegarandeerd kunnen leiden. (denk alleen al aan de 50k. van de banken).

 

In mijn ogen zijn er 2 mogelijkheden:

 

-   In dienst bij een collega, welke op zijn naam een BV/Ltd. nieuw start (Dit is mij al voorgesteld!)

-   Een wat duurdere optie: zelf een Ltd. Opstarten (*doch vrees ik dit dat een trust constructie moet zijn ivm aanspraak als zijnde eigenaar van de Ltd etc etc.)

 

Wat ik persoonlijk WEL zou willen is dat ik de naam van mijn eenmanszaak kan blijven gebruiken, maar dat betwijfel ik :-(

 

Mijn vraag is dan ook : wat kan men mij adviseren, klopt mijn denkwijze cq. Maak ik geen foute keuzes waardoor ik juridisch is verkeerd doe?

 

Nogmaals! Dit is werkelijke het laatste wat ik zou willen, maar ik ben écht OP! Al 3 jaar lang ben ik bezig om er boven op te komen, vrees ik elke dag weer voor deurwaarders en moet ik elke maand weer kijken: wat kan ik wel of niet betalen, i.v.m. de aflossing termijnen etc.

 

Met vriendelijke groet,

 

Een hard werkende ondernemer welke in een git zwart gat zit.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Moeilijk verhaal. Je geeft zelf al aan dat je nauwelijks kans hebt om te groeien en dat is juist de enige optie die overblijft naast sluiten.

 

Meer omzet en meer winst is het recept om weer sneller uit de sores te komen. Je schrijft dat je dienstverlening doet, als daar verder weinig inkoop aan vast zit lijkt het mij dat je moet proberen om meer declarabele uren te maken. En met je opdrachtgevers afspreken dat de centen ook snel binnen komen.

 

Factureren en op je geld wachten is vaak een van de oorzaken dat je altijd krap zit.

 

Vluchten in een bv/ltd constructie lijkt mij niet verstandig op dit moment omdat dit ook kosten en verplichtingen met zich mee brengt.

 

Meer omzet & winst, uiteraard. Dat wil iedereen wel ;-) mijn inkoop is inderdaad minimaal; ik koop alleen in wat ik nodig heb voor de klant (reeds verkocht.) Qua snelheid van mijn inkomsten is het niet zo’n probleem:

 

Momenteel werk ik voor een franchisegever, waar ik veel (particuliere!) opdrahten mee binnen haal. Helaas is dit nu noodzaak en geen vetpot. +- 1250 euro per maand netto houd ik over.

 

Een tweede opdrachtgever, waar ik freelance voor werk, ben ik sinds kort mee begonnen. Dit levert meer werk & ook geld op. Doch het is voorlopig niet voldoende, noch voor het vervangen van de franchise noch voor het geheel.

 

Ofwel, mijn geldstroom is 75% contant of PIN.

 

De nadruk ligt met name op mijn verleden: in een periode van 5 jaar heb ik een winkel gehad, welke mijn veel geld heeft gekost helaas. Diverse investeringen en verbetering om de winkel op poten te krijgen, mochten helaas niet baten. Mijn totale schuld rest dus ook uit DIE bewuste periode, van vóór 2010.

 

Wat was de reden van afwijzing bbz? Had je toen ook al deze afloscapaciteit?

 

Ik citeer:

 

Wij adviseren de IOGV de Bbz-aanvraag van de heer ***** af te wijzen, omdat het bedrijf van de heer ***** niet levensvatbaar is. Niet levensvatbaar wil zeggen dat wij verwachten dat na bijstandverlening niet een inkomen zal kunnen worden gerealiseerd dat toereikend is voor de voortzetting van het bedrijf en voor de voorziening in de kosten van het bestaan (artikel 1c en artikel 2 lid 1a en lid 2 van het Bbz 2004).

 

Schulden aan vrienden betaal je af. Een bank is een grote instelling met specialisten. Die hebben gedegen onderzoek gedaan naar de risico's en hebben wel vaker bedrijven kunnen afschrijven. Bovendien is het een BANK, dat zijn die instellingen die ons miljarden hebben gekost de afgelopen 4 jaar met hun ondoorzichte produkten. In Amerika ben je pas een zakenman als je een keer failliet bent gegaan. Ik zou dus mijn trots maar opzij zetten als je geen andere weg ziet. Misschien zien anderen nog kansen voor je.

 

Maar in de schuldhulpverlening zal ook geen pretje zijn. Probeer een paar duizend in een oude sok te stoppen voor de boel klapt. Hoe dan ook, het zal een klote tiojd worden. Succes en laat je niet gek maken.

 

Nogmaals, eerlijk gezegd wil ik een faillissement in zoverre zien te voorkomen. Ik zoek liever naar een GOEDE oplossing dan dit. Dus geen oude sok constructie … no way.

 

Maar ik blijf positief in die zin !

 

Ik ben het wel met WebWillem eens, banken hebben ons tientallen miljarden aan belastinggeld gekost de afgelopen paar jaar, die moeten niet zeuren. Schulden aan leveranciers wil je wel betalen, dat zijn ook maar ondernemers. Schulden aan personeel betaal je ook af. Aan de andere kant, je lijdt als ondernemer zelf ook wel 's een strop als een klant niet betaalt, dus ik zou toch eerst aan mezelf, familie en directe vrienden denken, daarna pas aan anderen.

 

Die 20k lijkt me overzienbaar, toch? En voor die 50k van de banken schakel je een advocaat in, die onderhandelt vast wel een mooie deal voor je.

 

Schuldhulpverlening geeft je niet de garantie dat je na zoveel jaar van de schuld af bent. Je kunt drie jaar lang op een houtje bijten, dan kunnen schuldeisers alsnog zeggen dat ze de rest niet kwijtschelden. Ik zou daar niet aan beginnen.

 

Tenslotte, dat "opbranden", daar zou ik nog ff mee wachten. De menselijke geest blijkt flexibel, en die van ondernemers in het bijzonder, en als vrienden en familie regelmatig met je praten, dan hou je nog wel even vol. In ieder geval totdat een aantal zaken goed geregeld zijn. Been there, done that, zoals ze zeggen.

 

Succes!

 

@WebWillem en @Christine:

Aparte benadering. Eerst zelf schulden maken en vervolgens moeten "de banken maar niet zeuren want ze hebben ons miljarden gekost" en ze "hebben gedegen onderzoek gedaan naar de risico's en hebben wel vaker bedrijven kunnen afschrijven".

 

Zonder enig waardeoordeel uit te spreken over TS: faillisementen en schulden die niet worden afbetaald kosten ons (ondernemers en consumenten) ook miljarden, want dat geld moet toch ergens vandaan komen. Het is niet de bank die hoort te bloeden voor de keuzes van de ondernemer.

 

@MRLB: Wat jij wil is niet failliet gaan maar wel met een schone lei beginnen. Dat kan simpelweg niet. Welke constructie je ook gaat verzinnen, op enig moment zul je je schuldeisers moeten betalen. En dat is maar goed ook.

 

Mijn advies: de beuk erin, met volle energie ga je een succes van je onderneming maken. Het is vervelend, een groot deel van de "winst" zul je de eerste jaren moeten afstaan aan je schuldeisers. Maar daarna kun je verder met een schone lei en een goed lopende business. Het alternatief is de schuldhulpverlening.

 

Gr Devlinx

 

Mijn schulden betalen heb ik geen moeite mee, maar op dit moment is het moeilijk. Heel moeilijk. Het is hoog opgelopen, maar ik kan nu 11 maanden mijn termijn niet voldoen. Helaas zit ik ook te wachten op een groot bedrag van de Belastingdienst, teruggave IB 2010/2011. Helaas duurt dit maar en duurt dit maar.

 

Mijn idee was eigenlijk om (op een deels? nette manier) naast mijn huidige toko ‘iets’ te starten cq. Ergens in dienst te gaan, mijn dienstverlening etc. van daaruit te gaan opereren, geld te verdienen, potje opbouwen en na 1,5 a 2 jaar een finale bod te doen naar alle partijen (cq. Via de curator.) is dit nou zo’n vreemd idee van mij?

 

Ik denk dat TS het niet alleen moet doen. Wat ik zelf graag had willen hebben maar niet had is iemand die schuldeisers voor je opbelt en uitlegt wat er aan de hand is. Als je zelf belt, luisteren ze heel anders naar je dan als een goede bekende belt met een zinnig verhaal. Die goede bekende raakt niet emotioneel, schiet niet in de stress, etc. Bovendien, ik denk dat een schuldeiser milder wordt als 'ie ziet dat al meerdere mensen met het probleem doende zijn.

En dan heb ik het nog niet over uitstelgedrag en angst om mensen te bellen in zo'n situatie, ook dan helpt een derde die wat bemiddelend kan optreden maar wel zorgt dat er vandaag wordt gebeld, en niet pas over twee maanden.

 

Ik heb veel steun en hulp van mijn accountant & vader. Absoluut. Ik ben alleen zelf soms erg dom geweest door dingen uit te stellen. Ik vermoed dat ik het overzicht kwijt ben op mijn centen. ‘waar blijft toch alles??’

 

Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt, en op een gegeven moment moet je misschien concluderen dat het je, ondanks drie jaar lang heel hard proberen, niet gaat lukken om je zaken netjes terug te betalen.

 

Als je er zelf aan onderdoor gaat gaat je zaak sowieso failliet, dus lijkt het me beter om dat voor te zijn en de financiele handdoek in de ring te gooien.

 

Als je dit al na een paar maandjes proberen had geplaatst zou ik heel anders gereageerd hebben, maar 3 jaar financiele ellende? Ik vind het knap en lovenswaardig dat je het zo lang volgehouden hebt!

 

Dankje, dit hoor ik gelukkig van meer mensen. Ik laat me ook niet zomaar uit het veld slaan, mijn ‘geluk’ is dat ik durf te ‘bluffen’: keihard uithalen naar deurwaarders & schuldeisers: enige wat ze dan op hun rekest krijgen is nul. Het is dus kiezen of delen. Continue maar zeggen: bespaar jullie de kosten & moeite, er valt niets te halen bij mij…. (wat ook waar is.)

 

Na 3 jaar aanmodderen wordt het inderdaad tijd om stappen te zetten. TS heeft 2 opties: doorgaan maar dan moet hij m.i. wel veel meer gaan omzetten/winst maken want met de huidige cijfers blijft het sappelen en is inlossen van de schuldpositie een utopie.

 

De andere optie is stoppen: ook dit is ingrijpend want vandaag de deur dicht is morgen geen cent meer op zak. Of heel snel een baan vinden of teren op de zak van partner. En als beiden ontbreken dan maar hopen dat de gemeente welwillend is om een bbz traject voor stoppende ondernemers wil opstarten. In dat geval zijn er in ieder geval nog centjes voor levensonderhoud.

 

Daarna zal dan ongetwijfeld een traject van schuldsanering of faillesement volgen. En welk van de 2 de beste optie is of het minste pijn doet is moeilijk aan te geven. daar zijn de meningen te veel over verdeeld.

 

En dit is dus iets wat ik NIET zou willen… nogmaals:

 

Ik zit dus met een REST schuld van de periode van VOOR 2010.

 

Wat cijfers:

 

2010

Kosten 40.000, waarvan +- 10.000 aan rente & incasso

Omzet: 60.000 (waarvan 22.000 aan inkoop)

Netto winst: 6.000

 

2011

Kosten: 23.000, waarvan 6.500 rente & incasso

Omzet: 42.000 (waarvan 13.500 inkoop)

Netto winst: 9.000

 

Je zegt dat je ongeveer 3750 euro per maand verdient en dat je ongeveer 1250 euro kan aflossen. Kan je toevallig nog bezuinigen op de 2500 euro die je overhoud? Of heb je dat bedrag echt nodig om je vaste kosten voor prive en zakelijk te kunnen blijven betalen (het lijkt mij zo'n hoog bedrag voor iemand zonder personeel en kantoor)? Ik geef mijzelf elke maand 1400 euro loon en dat is ruim voldoende om alle prive kosten mee te dekken bijvoorbeeld. De rest van wat ik verdien hou ik in mijn zaak.

 

Verder zet je neer dat je omzet/uur technisch gezien een aardig bedrag verdient. Hoeveel uur werk je dan daadwerkelijk voor die 3750 euro? Want als je bijvoorbeeld elke week maar 20 uur daarvoor werkt lijkt mij dat je of 1 dag in de week misschien nog een baan erbij kunt zoeken of in die overige tijd nieuwe klanten/producten kan gaan vinden?

 

Wat ik zelf ook zou doen is eerst die 10000 euro verdeeld over 9 partijen proberen af te lossen... Scheelt je al 9 personen die tegen je blijven "zeuren" over het geld. Wordt je in je hoofd misschien wat rustiger van.

 

Veel succes met het nemen van de juiste beslissing(en)!

@MRLB Ik weet niet wat je exact doet maar kan je inderdaad niet snijden in je kosten (al eerder geopperd)? Een eventueel bedrijfspand (onder)verhuren bijvoorbeeld? Succes gewenst.

 

 

Aan de huidige vaste lasten kan ik weinig meer doen. Ik ben aan het kijken of ik 1 bedrijfsonderdeel kan schrappen cq. In kosten kan laten zakken (+- 350 pm) maar daar komen aan de andere kant ook inkomsten uit, meer dan dat bedrag. Doch de maandlast kan lager wellicht.

 

Verder zijn het geen spannende dingen: auto, telefoon, verzekering

 

Geen huur en/of onnodige dingen : deze zijn allemaal geschrapt in 2010/2011.

 

Qua uren zit ik redelijk vol, verdeeld over 6 dagen in de week. De franchise waar ik bij zit kost mij wel veel tijd, levert netto per uur +- 25 euro op. Helaas heb ik nog GEEN alternatief wat meer oplevert. Kip/ei verhaal dus.

 

Het verdelen van de 10000 over de 9 partijen gaat lastig : de bank, of eigenlijk deurwaarderskantoor, wil zijn geld ook en krijgt dit nu dus ook al. Afspraken zijn al lang gemaakt.

 

 

Wat ik uit je verhaal begrijp is dat er wel werk is en er zelfs een soort van zekerheid is zodat er maandelijks zo-ie-zo een vast bedrag binnen komt.

 

Nu is IT een breed begrip en heb daar zelf totaal geen kaas van gegeten maar er zullen in de IT ook wel nichemarkten aan te boren zijn zonder financiële investering maar alleen met specifieke kennis om deze naast de bestaande werkzaamheden op te pakken.

 

Het goede contact met de accountant is op financieel gebied een voordeel echter een accountant is geen marketingexpert of mentor en misschien is het een idee eens contact op te nemen met bv Hans of Nico die jouw motivatie weer op kan kicken en samen met jou kan kijken/zoeken naar nichemarkten in jouw branche zodat je een hoger uurtarief kan vragen.

 

Dit ga ik overwegen en ook even in mijn eigen kringen bekijken. Qua niche markt ben ik me wel meer aan het richten op de ontwikkeling van online applicaties. Maar dit is voor de langere termijn en zal dus geen ‘korte’ termijn oplossing zijn. Niet dat dit hele verhaal ‘zo eventjes opgelost is’ maar je begrijpt me punt ;)

 

Ik ben een tijdje weg geweest van het forum, vanwege mijn drukke agenda, heb nu ook geen tijd alle reacties tot mij te nemen. Val ik daardoor in herhaling, bij voorbaat sorry daarvoor.

 

Toch grijpt mij dit verhaal aan. Ik zie namelijk dat er door TS verkeerde keuzes gemaakt worden. Zijn situatie leent zich voor een doorstart. Had hij de juiste hulp gehad, had die doorstart waarschijnlijk al gerealiseerd geweest. Hij moet niet zelf aanmodderen. Een veel gemaakte fout is bijvoorbeeld de kleintjes betalen (wat toch vaak veel geld is) terwijl de banken vaak geen zaken met je gaan doen. WSNP en faillissement is geen antwoord, zolang de onderneming nog kansen heeft. Die zal je namelijk bij een WSNP of faillissement moeten opgeven.

 

Het kan zijn dat het BBZ verkeerd is aangevraagd. Namelijk op basis van financiering en niet basis van schuldsanering, niet elke gemeente is hier evengoed in thuis. Verstandig is professionele hulp erbij te halen. Bijvoorbeeld: SVF, Zuidweg of Menzing. Banken willen in deze situatie namelijk eerder meewerken met een lid van de beroepsvereniging NVVK.

 

Succes, Ido van der Gragt

 

Ik citeer :

1 juli 2010 bij de Inkomensvoorziening Ondernemers Gelderse Vallei (hierna IOGV) een Bbz-aanvraag ingediend voor een bedrijfskrediet van € 70.000.

 

Op zich een gedeeltelijk rare gedachte. Als je drie jaar geleden een BV had gehad, hadden de financiers dit geld niet alleen aan de BV willen lenen maar had je natuurlijk ook prive moeten meetekenen. Zo'n simpele manier om je geld kwijt te raken als kredietverstrekker zien ze ook nog wel aankomen. Dus als starter met veel schuld heb je altijd wel een probleem als het niet lukt.

 

Wat ik persoonlijk nog mis in de discussie tot nu toe is wat er gebeurt ALS je een schone lei zou kunnen krijgen. Nu gaat het er vooral om dat de schulden omlaag of weg moeten om je een soort doorstart te kunnen laten maken. De discussie die hier opspeelt gaat vooral over hoe je van je schulden afkomt (en zoals vaker over de vraag of banken zo streng mogelijk moeten optreden of dat die een maatschappelijke functie hebben en soms hun pech moeten wegslikken). uiteraard zeer belangrijk maar er speelt bij doorstarten ook altijd een (wellicht belangrijkere) vraag:

 

Wat is er anders/kun je anders als je nog een keer (hetzelfde) bedrijf probeert van de grond te krijgen?

 

Uit het verhaal lijkt het alsof je het nu eigenlijk al twee keer hebt geprobeerd. Zaken als hard werken, je uiterste best doen, het graag willen, of een echte ondernemer zijn, zijn uiteraard waardevolle karaktereigenschappen maar hoeft geen garantie tot succes te zijn. Deze zaken kunnen de doorslag geven in de twijfelgevallen maar er zal toch ook iets 'meer fundamenteels' achter een doorstart moeten liggen wil men hierin meegaan. Als dit het geval is, heb je veel meer kans dat de schuldeisers het risico nog eens met je aangaan dan wanneer het erop lijkt (let op: ik zeg alleen maar 'lijkt') dat het al twee keer niet ging en je graag een kans wilt om het nog eens te proberen.

 

Het is niet zo zeer: nog een KANS willen, maar eerder een DOORSTART maken met de huidige activiteiten (lees: dienstverlening) zonder het verleden. Dit is natuurlijk niet the perfect way…. Maar ik denk eerlijk gezegd ook: ik ben nu 3 jaar bezig om alles op orde te brengen, afspraken te maken, aflossen etc. en als ik dan zie dat het grootste deel bij banken ligt…. Vind ik het al ‘minder’ erg. De partijen WAAR de schuld ligt, zijn geen kleine toko’s die hierdoor kapot gaan. (lees het zijn ALLEMAAL OUDE schulden!)

 

Ik hoop hiermee weer wat helderheid gecreëerd te hebben…. En is het niet te warrig.

 

Samengevat:

 

op dit moment werk ik 5 dagen in de week keihard om omzet te generen, ben van 8 tot 6 op pad, 's avonds geniet ik van mijn zoontje en vrouw en na +- 22u werk ik vaak nog door op kantoor. Elke dinsdagochtend zit ik bij de BNI, sinds paar weken, waar ook omzet vandaan komt. omzet die 100% van mij is i.t.t. de franchise & freelance opdrachtgever.

 

Nu ik dit zo helemaal doorlees en type, begin ik te twijfelen aan het volgende : ken ik mijn werkelijk inkomsten & uitgaven wel voldoende? heb ik hier wel voldoende zicht op cq. weet ik wat/waar/hoe/hoeveel?

 

Ik doe mijn boekhouding zelf, via Snelstart, heb hier dus vollledig inzicht op. helaas krijg ik toch het gevoel dat ik niet voldoende op de hoogte ben van waar alles heen gaat. Klinkt raar he....

 

ps. zodra ik er aan toe ben, zal ik dit account ook definitief gaan gebruiken en mij in zoverre bekend maken. maar voor nu, nog even niet.

Link naar reactie
  • 0

Best een lastig verhaal dus maar wat mij meteen opvalt is dat je eerder stelt dat je omzet uur technisch aardig verdient... maar nu zeg je dat je ook rond de 25 euro per uur verdient. Dat is veel te weinig om jouw kosten te dekken!! Gooi dat uurtarief omhoog (35 euro per uur bijvoorbeeld??) als er een enkele klant wegvalt is dat jammer, je hebt dan ook minder klanten nodig om aan je omzet te komen en dan ben je nog steeds concurrerend qua prijzen in jouw branche.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Best een lastig verhaal dus maar wat mij meteen opvalt is dat je eerder stelt dat je omzet uur technisch aardig verdient... maar nu zeg je dat je rond de 25 euro per uur verdient. Dat is veel te weinig om jouw kosten te dekken!! Gooi dat uurtarief omhoog (35 euro per uur bijvoorbeeld??) als er een enkele klant wegvalt is dat jammer, je hebt dan ook minder klanten nodig om aan je omzet te komen en dan ben je nog steeds concurrerend qua prijzen in jouw branche.

dat is het netto resultaat vanuit de Franchise.

 

ofwel, niet mijn 'eigen' klanten. Maar na verrekening met de FG. (kosten per opdrachten + fee afdracht, resp. 10 + 6%)

dit is wel over 2010/2011. halverwege 2011/2012 heb ik dit omhoog kunnen halen door langere opdrachten te creeren en kleine (30/15min) opdrachten te cancellen uit voorzorg)

Link naar reactie
  • 0

Sorry verkeerd begrepen.

 

Maar laat ik het eens anders en op de man af vragen, Je zegt dat je ongeveer 50 tot 60 uur per week werkt als ik je verhaal leest, voor hoeveel euro (ex btw) verstuur je dan ongeveer aan facturen per week?

 

Verder stel je dat je zelf je boekhouding doet, weet je zeker dat een goede boekhouder/fiscalist geen dingen uit jouw boekhouding vist die een flinke meevaller kunnen opleveren?

Link naar reactie
  • -2

Voor dit probleem is geen echte oplossing omdat het allemaat persoonlijke schulden zijn. Als je de intentie heb om al je schulden te voldoen kun je het beste met alle schuldeisers een regeling te treffen. Je kunt het beste deze mensen persoonlijk een bezoek brengen. Zo kweek je sympathie. Wil je niet betalen ga dan voor een aantal jaren in het buitenland werken. Al IT er vindt je vast wel werk.

 

Link naar reactie
  • 0

Sorry verkeerd begrepen.

 

Maar laat ik het eens anders en op de man af vragen, Je zegt dat je ongeveer 50 tot 60 uur per week werkt als ik je verhaal leest, voor hoeveel euro (ex btw) verstuur je dan ongeveer aan facturen per week?

Hierin zit oa ook reistijd etc. welke helaas niet vergoed wordt cq. gerekend mag worden. Ik weet het, de Franchise is geen top club... maar op dit moment werkelijk noodzaak om in ieder geval geld binnen te halen.

 

Moet eerlijk bekennen dat ik ook niet echt een overzicht heb van de werkelijk gemaakte uren. Via de franchise is dit wel te achterhalen, per nota de tijd opzoeken etc. Helaas zit hier de reistijd niet in.

 

Verder stel je dat je zelf je boekhouding doet, weet je zeker dat een goede boekhouder/fiscalist geen dingen uit jouw boekhouding vist die een flinke meevaller kunnen opleveren?
dit is puur alsin inboeken van alles in/uitgaand & BTW aangefites. Accountant doet 1x per jaar de rest.
Link naar reactie
  • 0

Voor dit probleem is geen echte oplossing omdat het allemaat persoonlijke schulden zijn. Als je de intentie heb om al je schulden te voldoen kun je het beste met alle schuldeisers een regeling te treffen. Je kunt het beste deze mensen persoonlijk een bezoek brengen. Zo kweek je sympathie. Wil je niet betalen ga dan voor een aantal jaren in het buitenland werken. Al IT er vindt je vast wel werk.

 

Lees aub het topic even volledig! De intentie is er om te betalen, er ZIJN betalings afspraken gemaakt en deze KOM ik ook na. Helaas gaat dit erg moeizaam is het op dit momemt NIET voldoende.

 

Ben dus opzoek naar een 'alternatief', tips, ideeën, mogelijheden cq. hulp om de rest schuld te minderen, weg te krijgen of anders op te lossen.

Link naar reactie
  • 0

Bruto franchise: 50 of 60 incl. BTW.

hier gaan dus kosten vanaf a +- 10 euro per call & 6% over de omzet.

Deze opdrachten varieren van 1 kwartier tot 2 uur. Gemiddeld 45min. over het geheel houd ik hier 1000 per maand aan over.

dan is de reistijd niet meegerekend etc.

 

Eigen werk heb ik nog mondjes maat, dit door het verleden en wegvallen van de winkel. Ging me verstoppen zeg maar.. bang voor de telefoon etc.

 

Moet een 'nieuwe' start maken. Daar ben ik nu weer mee bezig (BNI etc.)

Link naar reactie
  • 0
Helaas zit ik ook te wachten op een groot bedrag van de Belastingdienst, teruggave IB 2010/2011.

 

als ik dat afzet tegen de winsten die je in 2010/2011 behaald heb denk ik dat je veel te hoge voorlopige aanslagen betaald heb. En 2011 is nog niet zo lang geleden, zelfs al zou je voor 1 april aangifte gedaan hebben dan is het reeel dat je nog niets terug hebt.

 

Bij de winsten die je noemt is er nauwelijks inkomstenbelasting verschuldigd.

 

Als er nog geen aangifte is geweest is het misschien een optie om een nieuw voorlopig verzoek in te dienen? Zijn er fiscalisten die hier ervaring mee hebben? of andere tips om de belasstingdienst tot snelheid te bewegen?

 

Of gaat het om teveel betaalde btw?

Link naar reactie
  • 0

 

Wat ik uit je verhaal begrijp is dat er wel werk is en er zelfs een soort van zekerheid is zodat er maandelijks zo-ie-zo een vast bedrag binnen komt.

 

Nu is IT een breed begrip en heb daar zelf totaal geen kaas van gegeten maar er zullen in de IT ook wel nichemarkten aan te boren zijn zonder financiële investering maar alleen met specifieke kennis om deze naast de bestaande werkzaamheden op te pakken.

 

Het goede contact met de accountant is op financieel gebied een voordeel echter een accountant is geen marketingexpert of mentor en misschien is het een idee eens contact op te nemen met bv Hans of Nico die jouw motivatie weer op kan kicken en samen met jou kan kijken/zoeken naar nichemarkten in jouw branche zodat je een hoger uurtarief kan vragen.

 

Dit ga ik overwegen en ook even in mijn eigen kringen bekijken. Qua niche markt ben ik me wel meer aan het richten op de ontwikkeling van online applicaties. Maar dit is voor de langere termijn en zal dus geen ‘korte’ termijn oplossing zijn. Niet dat dit hele verhaal ‘zo eventjes opgelost is’ maar je begrijpt me punt ;)

 

 

Een geschikte mentor zoeken in eigen kring is meestal een slechte keuze omdat deze niet hard genoeg willen schoppen. ;)

RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link naar reactie
  • 0
betreft loonheffingskorting. Dus geen teveel betaalde dingen etc

   

algemene heffingskorting kan alleen uitbetaald worden als de partner genoeg belasting betaald en de ontvanger geen of weinig inkomsten heeft. Deze regeling wordt trouwens onder voorwaarden afgebouwd. maximum 2011 € 1987,00 afhankelijk of je aan alle voorwaarden voldoet.

 

Dan kan het eigenlijk alleen maar een terugbetaling van een voorlopige aanslag zijn of van ingehouden loonheffing door een werkgever.

 

Link naar reactie
  • 0

Waarom zou je een nieuwe rechtspersoon willen opstarten? Voor je oude overeenkomsten doet dit toch niet ter zake. Daarnaast kun je je denk ik beter focussen op je huidige onderneming. Eventueel kun je de dienstverlening wijzigen op een zodanige manier dat je rendement verbeterd. Met het nieuwe bedrijf nieuw vreemd vermogen aantrekken lijkt me niet haalbaar.

 

Hoe komt het dat je bij maar liefst 3 banken kredieten/leningen hebt? Is in een eerder stadium kredietverlening geweigerd en ben je naar een andere bank gegaan?

Link naar reactie
  • 0

betreft loonheffingskorting. Dus geen teveel betaalde dingen etc

   

algemene heffingskorting kan alleen uitbetaald worden als de partner genoeg belasting betaald en de ontvanger geen of weinig inkomsten heeft. Deze regeling wordt trouwens onder voorwaarden afgebouwd. maximum 2011 € 1987,00 afhankelijk of je aan alle voorwaarden voldoet.

 

Dan kan het eigenlijk alleen maar een terugbetaling van een voorlopige aanslag zijn of van ingehouden loonheffing door een werkgever.

 

vind dit niet zo heel relevant, begrijp je opmerking. maar ik garandeer je dat het klopt. heeft te maken met inkomen van mn vrouw, verlies van mij etc.

 

Waarom zou je een nieuwe rechtspersoon willen opstarten? Voor je oude overeenkomsten doet dit toch niet ter zake. Daarnaast kun je je denk ik beter focussen op je huidige onderneming. Eventueel kun je de dienstverlening wijzigen op een zodanige manier dat je rendement verbeterd. Met het nieuwe bedrijf nieuw vreemd vermogen aantrekken lijkt me niet haalbaar.

 

Hoe komt het dat je bij maar liefst 3 banken kredieten/leningen hebt? Is in een eerder stadium kredietverlening geweigerd en ben je naar een andere bank gegaan?

 

Alle inhoud van mijn bedrijf is verpand, 100%. enige die er boven staat is de belastingdienst, maar daar is geen schuld.

 

Nieuw vermogen etc. aantrekken is ook niet de bedoeling, ik zit meer aan iets anders te denken:

 

- bedrijf starten (constructie)

- prive failliet

- in dienst bij nieuwe bedrijf (ltd)

- vermogen opbouwen in de trust en hiermee mijn failliisiment uitkopen

 

dat is/was mijn idee...

 

De kredieten zijn van de periode dat het allemaal nog voortvarend ging en er gedegen plannen waren, welke helaas mislukt zijn.

Link naar reactie
  • 0
Helaas zit ik ook te wachten op een groot bedrag van de Belastingdienst, teruggave IB 2010/2011. Helaas duurt dit maar en duurt dit maar.

 

heb je er al iets mee gedaan? Als het een groot bedrag is zou ik er maar werk van maken. In ieder geval van 2010.

Is jouw aangifte (en die van jouw vrouw) voor 2011 al ingediend? Doe je dat zelf of via een adviseur?

 

En verder prive failliet en dan toch een bedrijf oprichten lijkt mij niet de oplossing zeker niet met een ltd constructie. Kan me niet voorstellen dat dit werkt, als je schuldeisers er lucht van krijgen staan ze bij de ltd weer op de stoep. Als je daar in loondienst bent kan er gewoon loonbeslag gelegd worden.

 

Link naar reactie
  • 0

Ondertussen nog niets gezien van de belastingdienst, doch 'ze zijn er mee bezig'

mn vrouw heeft haar deel wel al terug.

 

Onderwijl zit ik nog steeds in een dilemma en begint het probleem verder te groeien. Aflossen lastig, rekening blijven te lang liggen en heb werkelijk geen overzicht meer helaas...

 

De franchise is onderhand stukken minder.

 

ik bezie ondertussen bijna geen uitweg meer, maar ik wil hoe dan ook er niet aan onder door gaan.... er moet toch een oplossing kunnen zijn?

 

1. grote partije, aflossing € 350 pm, is een bank (Fideaal). dit is momenteel ALLEEN de rente. onlangs een brief, lees: deurwaarder, gehad aan de deur gehad: 80 euro extra wegens melding wijziging naar Fideaal als schuldeiser... zucht

 

is het een ide eom hen een brief te sturen ? volledige kwijtschelding? of is dit bijvoorbaat al een nee?

 

een doorstart, wat zijn daar de mogelijkheden van? wel/niet met een Ltd. (constructie)?

Link naar reactie
  • 0

We zijn onderhand een paar maanden verder, maar écht schot is er nog niet in de zaak helaas.

 

Onderwijl contact gezocht met een advocaat en verhaal compleet voorgelegd en de vraag gesteld:

 

wil je mij helpen een compleet sanerings voorstel op te zetten en zo ja, hoeveel kost dat en welk bedrag ga ik nodig hebben?

 

Na een dag rekenen en doen, uitgekomen op een bedrag van 20~25.000 euro

zijn reactie: ga een manier vinden om dat geld te vinden, daarna kunnen we verder.

 

optie 1: vader

helaas, maar mijn vader wil geen extra geld lenen. Heeft in het verleden al een fiks bedrag geleend en kwijt geraakt. Nu niet meer. Begrijpelijk en terecht.

 

optie 2: BBZ/Gemeente

Er is opnieuw een gesprek geweest met de gemeente i.v.m. BBZ en hun antwoord was:

 

helaas, maar je verdiend meer dan bijstand en kunnen je dus niet helpen.

 

Mijn mond viel open van verbazing en ben echt kwaad geworden. Bij de vorige aanvraag & afwijzing is mijn voorgesteld om:

 

1. kosten schrappen

2. regeling treffen met schuldeisers

3. ga maar aflossen en kom later terug

 

doe ik dat, krijg ik dus dat als antwoord....

 

optie 3: rabobank

Nee helaas, op basis van je verleden (lees: 2,5 jaar geleden) geven we geen (extra) krediet

geen vraag naar cijfers, niets. punt uit.

 

optie 4: kennissen

Dit traject loopt op dit moment nog en afwachtende.....

 

optie 5

Wellicht iemand nog een idee?

 

Link naar reactie
  • 2

tussen je eerste post en die van vandaag zitten 6 maanden maar uit je verhaal begrijp ik dat de situatie nog steeds niet veranderd is. Misschien toch te passief geweest?

 

In 2006 met ongeveer een vergelijkbaar probleem gezeten. Compleet uitzichtloos totdat ik tot de conclusie kwam dat ik zo niet verder wilde. In 3 maanden tijd alles geregeld. Winkel gesloten afspraken met crediteuren en de bank gemaakt. Bij de gemeente bbz voor stoppende ondernemers aangevraagd en toegewezen. (en ja dat is max bijstandsniveau :-\)

Vervolgens ik en mijn vrouw een baan gezocht en gevonden (flitsende start met de bezem ;D) en door de eerste jaren de broekriem aan te halen een hoop kunnen wegwerken.

 

En na een aantal jaren toch tot de conclusie gekomen dat de knopen die we toen doorgehakt hebben de enige juiste geweest zijn. Eind goed al goed? Ja en nee: Ja we hebben het beter dan ooit en nee omdat we nog steeds met een restje uit het verleden zitten waar we maar langzaam op inlopen.

 

Soms moet je een moeilijke keuze maken om er uiteindelijk weer beter uit te komen. Als je een keer een luisterend oor wilt hebben voor alle shit kan je me een pm sturen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

 

Onderwijl contact gezocht met een advocaat en verhaal compleet voorgelegd en de vraag gesteld:

 

wil je mij helpen een compleet sanerings voorstel op te zetten en zo ja, hoeveel kost dat en welk bedrag ga ik nodig hebben?

 

Na een dag rekenen en doen, uitgekomen op een bedrag van 20~25.000 euro

zijn reactie: ga een manier vinden om dat geld te vinden, daarna kunnen we verder.

 

 

 

Waarom de keuze voor een advocaat?

 

Na een dag rekenen uitgekomen op een bedrag van 20 a 25 k... Is nogal een verschil. Een aanbod doe je op basis van maximale afloscapiciteit. Dat kan je EXACT bepalen. En niet met een schatting met een verschil van 5k...

 

Blijkbaar heb je dat geld niet dus hoe komt hij in helemelsnaam op een direct finalekwijtingsbedrag van 20-25k ???

 

 

 

 

 

 

 

optie 2: BBZ/Gemeente

Er is opnieuw een gesprek geweest met de gemeente i.v.m. BBZ en hun antwoord was:

 

helaas, maar je verdiend meer dan bijstand en kunnen je dus niet helpen.

 

 

 

 

Verdien jij of je vrouw naast de onderneming meer dan bijstandsniveau dan klopt dat ja. Verdien je in je onderneming meer dan bijstandsniveau dan klopt dat niet.

 

Danny

Link naar reactie
  • 0
Waarom de keuze voor een advocaat?

 

Na een dag rekenen uitgekomen op een bedrag van 20 a 25 k... Is nogal een verschil. Een aanbod doe je op basis van maximale afloscapiciteit. Dat kan je EXACT bepalen. En niet met een schatting met een verschil van 5k...

 

Blijkbaar heb je dat geld niet dus hoe komt hij in helemelsnaam op een direct finalekwijtingsbedrag van 20-25k ???

 

Niet zo kil reageren ... ;) uitleg op zn plaats:

 

advocaat is een goede relatie van me en zeer goede ervaring met zulke situaties.

Het aanbod is berekend a.d.h.v. aflossingscapaciteit met een afwaardering naar beneden. Er moet natuurlijk een gegronde reden zijn om maar een X percentage te bieden i.p.v. door te gaan met huidige situatie. Het verschil van de 5k komt omdat dit gebaseerd is op RUWE cijfers & de kosten van hem (Advocaat) minimaal-maximaal berekend. Deze zijn niet van te voren inzien. hoe eerder men akkoord gaat, des te soepeler alles verloopt, des te minder tijd hij nodig heeft = minder kosten. Hierdoor dus dit verschil.

 

Verdien jij of je vrouw naast de onderneming meer dan bijstandsniveau dan klopt dat ja. Verdien je in je onderneming meer dan bijstandsniveau dan klopt dat niet.

 

Danny

 

Dit is mij indertijd dus NIET verteld, mij is aangeven dat de BBZ regeling er JUIST was/is voor dit soort situaties. Maar mijn vrouw zit op/rond bijstandsniveau inderdaad.

 

Zelf heb ik nog een andere optie gevonden, crowdfunding. Uit reeds bestaande aanvragen etc. heb ik zelf de gok gewaagd en ingediend. Dien alleen nog BKR uittreksel op te vragen en in te dienen.

Link naar reactie
  • 2

We zijn ruim 4 jaar verder.... een update is in deze op zn plaats!

 

In de periode 2012-2014 is er veel gebeurt, postiief als negatief, veel ellende, had een redelijk ZZP opdracht bij een bevriende ondernemen, tegen een laag tarief maar belangrijkste: er was een minimaal inkomen.

 

Dit ging, maar was uiteraard niet iets wat ik vol kon en wilde houden. In 2014 vele wegen en opties bekeken en bedacht. En mezelf de vraag gesteld: "wat wil ik en waar wil ik staan over 5 a 10 jaar?"

 

Wilde ik door met de ICT? Opzich wel, maar daarvoor wilde ik verbreden en verdiepen. Een HBO Master en niveau hoger leggen. Kan dit? Lukt me dit? Wil ik echt de ict verder of.... ga ik hetgeen doen wat mij al jaren geinteresseerd heeft? Wordt vervolgt...

 

Half 2014 ging de aflossing minder, meer ellende etc... er moest iets gaan gebeuren!!

 

Eind 2014 kwam er iets totaal nieuws, onverwachts, op mn pad. Keuze gemaakt: er moet geld in her laatje komen, zaken op orde stellen, gezin onderhouden! Actie, nu!

 

Stappen gezet, NVVK bureau ingeschakeld, nieuw bedrijf gestart naast mn eenmanszaak, en los. Met een kapitaal van €1000,- heb ik het bedrijf in 2015 een omzet laten genereren van ruim 190k en 2016 ruim 325k! Mezelf een net basisloon (bv) kunnen geven en diverse zakelijk investeringen in de 2 jaar kunnen doen i.p.v. het moeten huren van producten.

 

Geweldig, een saneringsakkoord bereikt in 2015 en begonnen met aflossen in 3 jaar tegen rest finale kwijting. Schuld stond totaal op 125.000€; 85% kwijtschelding...

 

Nu een jaar later zijn de partijen eerste keer betaald. Tevreden dus.

 

Terug naar 2014; studie doen of niet? Ik had nog steeds een voorliefde voor juridische aspecten in de breedste zin van het woord. En dus nu uiteindelijk in 2016 september gestart met een HBO Rechten studie!

 

Het bedrijf draait gestaag door, nu zoekende naar personeel, ipv ZZPers, om weer terug naar het ondernemen teg gaan ipv het echte handjes werk te moeten doen. Ik moet 100% de verkoop en bedrijf runnen; hier past niet het uitvoerende werk voor 100% zoals nu.

 

Al met al... we gaan ergens komen!

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 210 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.