• 0

CE markering op zelf ontwikeld product, hoe werkt het?

Ik heb via de zoekmachine al het één en ander opgezocht over CE markering en dergelijke maar daar wordt toch niet alles helemaal duidelijk.

 

Situatie schets: Ik overweeg om zelf een product vanaf scratch te bouwen en om dit op de markt te brengen. Dit product wordt verkocht aan particulieren en bedrijven. Nu moet hier een CE markering op, in theorie kan ik die er zo op plakken maar dan weet ik nog steeds niet of ik wel aan de richtlijnen voldoe. En moet mijn product wel aan de richtlijnen voldoen want ik meen dat er voor bepaalde producten geen CE markerings plicht is?

 

Hoe kun je het beste te werk gaan als je een zelfgebouwd product op de Nederlandse markt wil brengen?

Voorzover ik weet moet je in iedergeval een soort van constructie dossier bijhouden met tekeningen, schema's, risico analyses, etc. Maar wat zijn ruwweg de stappen die je moet ondernemen om er redelijk zeker van te zijn dat je er alles aan hebt gedaan om aan de richtlijnen te voldoen?

Is dit als klein bedrijf zelf te regelen of kan ik hier bijvoorbeeld beter een externe partij voor zoeken?

 

Op dit moment zie ik even de bomen door het bos niet meer. Het lijkt me dat dit voor een klein bedrijf toch ook haalbaar moet zijn omdat er zat bedrijfjes zijn die eigen producten met CE markering op de markt brengen.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Beste Basto,

 

Bijgaand de link naar de VWA. http://www.vwa.nl/onderwerpen/werkwijze-non-food/dossier/ce-markering. je kunt je ook abonneren op de nieuwsbrief van het VWA voor meer informatie.

 

Hier tref je meer informatie aan voor welke producten welke CE eisen worden gesteld.

 

Denk ook zeker aan het beschermen van het product als dit nieuw en innovatief is.

 

Groet,

Danny Hazewindus

Preport International B.V.

Preport International B.V. / Human Comfort International B.V.

De Corantijn 27D, 1689 AN ZWAAG

www.preport.nl / www.human-comfort.com / www.hollandcampinggroup.nl

Link naar reactie
  • 0

Is het een machine? Als er één aangedreven deel in zit valt het onder de machinerichtlijn.

By the way: Ik doe de CE certificering door middel van een gespecialiseerd bedrijf. Zij doen, als ze het certificaat afgeven, automatisch ook de verdediging voor de rechtbank in voorkomende gevallen.

Link naar reactie
  • 0

Herman,

 

Volgens die stelregel zou het een machine zijn, er zitten namelijk een aantal kleine ventilatoren in. De machinerichtlijn zal ik dus ook mee te maken krijgen. Inmiddels ben ik al wel wat wijzer welke documenten ik moet hebben/beheren.

 

Zou je mij de contactgegevens van het bedrijf die dit voor jou regelt door willen sturen? Gezien de hoeveelheid documenten en dergelijk zie ik het toch steeds minder zitten om dit zelf te doen. Omdat dit een geheel nieuw aspect is voor mij ben ik ook bang dat ik dingen over het hoofd zal zien dus een externe partij is dan misschien een betere optie.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Het is ook heel belangrijk of een machine als "gevaarlijk" kan worden bestempeld of niet. Het is onzin om een ongevaarlijke machine, waarvoor je alle mogelijke onderdelen selectief op CE hebt ingekocht, ook nog eens moet gaan laten keuren.

Link naar reactie
  • 0

Het apparaat waar ik het over heb heeft onder andere een geschakelde voeding (soort van pc voeding maar dan anders). Ik zal dus ook aan de EMC richtlijnen moeten voldoen. Je ontkomt er volgens mij haast niet aan dat dit door een externe partij gekeurd moet worden.

 

De onderdelen die ik inkoop selecteer ik uiteraard met CE markering. De geschakelde voeding laat ik echter in eigen beheer ontwikkelen. Eigenlijk zijn de ventilatoren, rijgklemmen, behuizing, etc. alleen inkoop, de rest is eigen product.

Merendeel van het technisce deel is dus eigen ontwikkeling.

 

Tja, wat is gevaarlijk. Iedereen heeft hier een andere definitie van. Wat ik wel weet is dat je het wel erg bont moet maken wil je van mijn apparaat gewond raken. Je kan bijvoorbeeld een elektrische schok krijgen maar dan moet je al wel de sloten openbreken of een plaat losschroeven. Dus wat is gevaarlijk?

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Een machine waar handwerkers aan staan om er producten in te leggen en weer uit te halen, kan gevaarlijk" zijn. Bij Mark in Oostenrijk hebben we ook een eigen machinebouw en die hebben het uiteraard helemaal uitgezocht en die bouwen een machine volgens voorschrift en leveren er keurig een CE-verklaring bij. Als je zorgt dat je het meest mogelijke met CE hebt ingekocht, de zaken goed administreert en bij normale werking kan er niemand aan blijven hangen en of tussen blijven zitten e.d., dan volstaat een CE-verklaring van jezelf.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de verdere informatie. Het begrip machine vind ik voor mijn "apparaat" wat veel gezegd maar er zitten aangedreven delen in (ventilatoren).

Ik weet dat je zelf een verklaring en markering mag afgeven. De ellende is dat je pas weet of je het goed hebt gedaan als er een keer gelazer is met je product. De kans dat er wat gebeurd is klein omdat je automatisch je producten veilig wil maken, maar er kan natuurlijk altijd wat gebeuren.

 

Tijdens normaal gebruik kan er eigenlijk niets gebeuren qua persoonlijk letsel. Netvervuiling (EMC/EMI) kan ik deels zelf wel meten maar je moet de meetgegevens vervolgens ook nog kunnen intepreteren, dat wordt al lastiger.

 

Mogelijk denk ik wel te zwart/wit maar gedonder wil ik voorkomen.

 

 

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Natuurlijk wil je gedonder voorkomen, maar hoe ver ben je nu met het product?

Je zou niet de eerste zijn die het product 100% laat testen en een zeer kleine productie ermee draait voordat je erachter komt dat een paar onderdelen verbetert kunnen worden en alle dure test-rapporten de kliko in kunnen...

 

 

Link naar reactie
  • 0

Voor machinebouw werk ik samen met dit bedrijf. Maak eens een praatje met John Braas.

 

Een eenmalige machine bouwen voor 20K (en dan ga ik ervan uit dat je wel de goede werking e.d. hebt uitgeknobbeld) en dan nog eens 20K neertikken voor een (misschien) onnodige keuring???

Link naar reactie
  • 0

Daar hebben jullie ook wel weer een punt inderdaad. Het product is werkend en zal mogelijk nog in detail wat worden aangepast (daar ga je al). Als het reële bedragen zijn die je noemt dan is het voor mij uberhaupt al niet interessant om deze testen te laten uitvoeren. De producten die ik ga maken kosten verkoop tussen de €600 en €4000 en ik verkoop er misschien 20 per jaar.

Al met al toch stof tot nadenken.

 

Bedankt voor de link P.J.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

De reden voor de eigen ontwikkeling is juist dat er niks op de markt is wat aan mijn wensen voldoet. Bepaalde onderdelen koop ik in met CE markering maar hetgeen waar het echt om draaid is niet te koop in de vorm zoals ik het zoek.

 

Danny,

De link die je geeft heb ik al meermaals bekeken maar ik kan er nog niet echt wijs uit worden welke stappen ik concreet moet zetten.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Op de website van iab-ingenieurs kunt u veel nuttig informatie vinden (wel even registreren om dingen te downloaden). Bijvoorbeeld dit schema met een CE-scan.

 

Ook Euronorm biedt veel informatie.

 

UIt het hele verhaal krijg ik echter niet de indruk dat het om een machine gaat. Immers, de aanwezigheid van (koel)ventilatoren in een product maakt het nog geen machine. In een computer zitten ook ventilatoren, maar daarmee is de computer nog geen machine.

 

Want wat is de definitie van 'machine' in het Warenwetbesluit machines?

 

machine:

a.   samenstel, voorzien van of bestemd om te worden voorzien van een aandrijfsysteem,maar niet op basis van rechtstreeks gebruikte menselijke of dierlijke spierkracht, van onderling verbonden onderdelen of componenten waarvan er ten minste één kan bewegen, en die samengevoegd worden voor een bepaalde toepassing;

b.   samenstel als bedoeld onder a, waarvan slechts de componenten voor de montage op de plaats van gebruik of voor de aansluiting op kracht- of aandrijfbronnen ontbreken;

c.   samenstel als bedoeld onder a of b, dat gereed is voor montage en dat in de desbetreffende staat alleen kan functioneren na montage op een vervoermiddel of montage in een gebouw of bouwwerk;

d.   samenstellen van machines als bedoeld onder a, b of c, of niet voltooide machines die om tot hetzelfde resultaat te komen zodanig zijn opgesteld en worden bestuurd dat zij als één geheel functioneren;

e.   samenstel van onderling verbonden onderdelen of componenten waarvan er ten minste één kan bewegen en die in hun samenhang bestemd zijn voor het heffen van lasten en die uitsluitend rechtstreeks aangedreven worden door menselijke spierkracht;

f.    verwisselbaar uitrustingsstuk;

g.   veiligheidscomponent;

h.   hijs- en hefgereedschappen;

i.   kettingen, kabels en banden;

j.   verwijderbare mechanische overbrengingsinrichting;

k.   machine als bedoeld onder a tot en met j, die onroerend is;

l.   hijskraan die onroerend is;

 

Aangezien het bij dit product niet om e. tot en met l. zal gaan, moet je kijken naar a. t/m d. Centraal daarin staat dat het moet gaan om iets dat kan bewegen en dat voor een bepaalde toepassing is. Bijvoorbeeld een boormachine; die kan bewegen en is bestemd om te boren. Een machine is pas een machine als deze binnen de wettelijke definitie valt!

 

Zonder duidelijke beschrijving van uw apparaat en de werking kan ik er verder niet veel over zeggen, maar mij lijkt het dat het hier in elk geval om een elektrotechnisch product gaat. Dus zijn het Warenwetbesluit elektrotechnische produkten en de EMC-richtlijn van toepassing.

 

Meer specifiek op uw originele vraag gericht (

Hoe kun je het beste te werk gaan als je een zelfgebouwd product op de Nederlandse markt wil brengen?) voeg ik het CE-markeringshandboek voor handelsondernemingen bij. Wellicht dat dit u verder kan helpen.

 

Ik ben natuurlijk wel heel nieuwsgierig wat voor product u gemaakt heeft en wat het doet...

 

 

Ik ben werkzaam bij de NVWA. Ik reageer in dit forum echter op persoonlijke titel en voor eigen verantwoording. De NVWA kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor mijn reacties.

Link naar reactie
  • 0

IAB ingenieurs is inderdaad een bron van veel informatie, daar heb ik al heel wat tijd doorgebracht ;D

Euronorm zal ik naar gaan kijken.

 

Mijn product valt volgens de definities die je hebt geplaatst niet onder een machine, dat valt weer mee. Het gaat hier om ozongeneratoren. De EMC en laagspanningsrichtlijn zijn in iedergeval van toepassing.

 

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de aanvulling. Ozongenerators dus. OK. Eens zien. Waarschijnlijk bestemd voor luchtreiniging?

 

Wetgeving die -zover ik inschat- van toepassing zal zijn:

 

[*]Warenwetbesluit elektrotechnische produkten (Laagspanningsrichtlijn)

[*]Besluit elektromagnetische compatibiliteit 2007 (EMC richtlijn)

[*]Warenwetbesluit algemene productveiligheid (Richtlijn algemene productveiligheid)

 

Eventuele technische normen die bruikbaar zijn:

 

[*]NEN-EN-IEC 60335-1:2012 (Huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen - Veiligheid - Deel 1: Algemene eisen)

[*]IEC 60335-2-65:2002 (Veiligheid van huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen - Deel 2-65: Bijzondere eisen voor luchtreinigingstoestellen)

[*]IEC 60335-2-40:2002 (Huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen - Veiligheid - Deel 2-40: Bijzondere eisen voor warmtepompen, luchtbehandelingstoestellen en ontvochtigers)

[*]qua EMC denk ik aan de IEC 61000-6-x serie

 

(Dit is trouwens wat je ook krijgt als je op Google goed zoekt)

 

Succes met uw product!

 

 

 

Ik ben werkzaam bij de NVWA. Ik reageer in dit forum echter op persoonlijke titel en voor eigen verantwoording. De NVWA kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor mijn reacties.

Link naar reactie
  • 0

Lampje, het betreft ozongeneratoren voor water zuivering. Maar met de gegeven richtlijnen kom ik al weer een stuk verder.

Ik heb al een aantal conformiteits verklaringen gezien, maar de één is wat uitgebreider dan de ander (qua vermelde richtlijnen).

 

Paul, de ozongeneratoren waar ik het nu over heb zijn relatief klein (tot 30gr/hr). In China zijn die veel te koop, maar ik heb wisselende ervaringen er mee.

 

[*]Alle ozongeneratoren die ik tot nog toe uit het buitenland (China, India, Taiwan, etc.) heb gehaald om te testen, halen bij lange na hun ozonopbrengst niet. In het gunstigste geval halen ze +/- 65% van de gespecificeerde waarde. In het meest ongunstige geval nog geen 20%.

[*]Het stroomverbuik van de kleinere ozongeneratoren is doorgaans erg hoog. Om een voorbeeld te geven een redelijke chinees van 2 gram heeft een verbruik van +/- 85 watt. Ik kan 2 gram halen met +/- 40watt.

[*]Onderhoud/service is bij de meeste ozongeneratoren een ramp, 10 minuten sleutelen om een ozoncel ter controle te demonteren is geen uitzondering. Schoonmaken is soms niet eens mogelijk waardoor je dan direct onderdelen moet vervangen.

 

Er zijn nog een aantal redenen te noemen maar dit is de top 3 die mij heeft doen besluiten om ze zelf te gaan produceren.

 

Natuurlijk zijn er her en der ook goede ozongeneratoren te vinden, maar daar hangen prijzen aan die vergelijkbaar zijn met de prijzen hier in Nederland.

 

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Inmiddels weer wat verder met het CE gebeuren. Gisteren de eerste offerte ontvangen om een compleet systeem te laten certificeren, dat was toch even slikken.

 

Ik wacht nog een aantal aanbiedingen af maar dat het een kostbaar gebeuren is, is mij inmiddels wel duidelijk. Ik ontkom er alleen niet aan, het is alleen een keuze tussen zelf doen of uitbesteden.

Ook bij het zelf afhandelen van de certificering zijn er wel bedrijven die mij kunnen helpen maar niemand kan duidelijk omschrijven wat er van mij wordt verwacht en welke inbreng zij zelf geven.

De offerte die ik nu heb ontvangen is daarop trouwens geen uitzondering. Er wordt veelvuldig gesproken over "in nauwe samenwerking" maar dat is nogal een ruim begrip.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 1

In nauwe samenwerking betekent in de praktijk dat je de jouw toch al beschikbare informatie kan aanleveren. Tekeningen, berekeningen, foto's, testen, filmpjes, beredeneringen. etc.

Meestal worden er een aantal technische vragen gesteld en als je die beantwoordt is de zaak meestal rond. Ikzelf heb nog wel wat aanpassingen aan het apparaat moeten aanbrengen en toen verkreeg ik de verklaring van overeenstemming.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de aanvulling Herman. Inmiddels is Richard hier op bezoek geweest en die had op mijn producten ook al een paar aanmerkingen. Die punten zal ik dus in ieder geval moeten aanpassen. Het gesprek met Richard verliep prima.

 

Aangezien het hier niet om een paar honderd euro gaat wil ik graag weten waar ik aan toe ben als ik een offerte ontvang. Maar goed, dat zal ik bij de bedrijven zelf moeten opvragen.

Inmiddels heb ik wel besloten om het gehele certificeringsproces uit te besteden. Dan zal het mij nog wel veel tijd kosten maar dan weet ik wel dat ik geen overbodig papierwerk aan het produceren ben.

 

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

In Terneuzen bij Philips Lighting ontwikkelen ze een aquarium-zuivering op basis van ozon.

Dit zijn ze gaan doen, zo werd me aldaar verteld, naar aanleiding van een vraag van iemand die afgekeurde TL-starters wilde opkopen. Ik vermoed dat als centraal element daar de hoogspanningsstarter voor wordt gebruikt die ze daar fabriceren, maar uiteraard door de te verwachten krimpende vraag en toenemende concurrentie (ze lieten een paar goed gelijkende copy-cats zien) op zoek zijn naar andere toepassingen van hun technologie.

Misschien moet je daar je licht eens gaan opsteken.

Serenity systems design

www.serenity.nl

Link naar reactie
  • 0

In nauwe samenwerking betekent in de praktijk dat je de jouw toch al beschikbare informatie kan aanleveren. Tekeningen, berekeningen, foto's, testen, filmpjes, beredeneringen. etc.

Meestal worden er een aantal technische vragen gesteld en als je die beantwoordt is de zaak meestal rond. Ikzelf heb nog wel wat aanpassingen aan het apparaat moeten aanbrengen en toen verkreeg ik de verklaring van overeenstemming.

 

Beste Herman, weet u zeker dat het de 'verklaring van overeenstemming' was? Volgens de wettelijke regels mag namelijk alleen de fabrikant of zijn in de EU gevestigde gemachtigde de EG-verklaring van overeenstemming opstellen. Dit is immers het document waarmee de fabrikant formeel de verantwoordelijkheid neemt voor zijn product ("Ik fabrikant verklaar dat het product zus-en-zo voldoet aan de eisen van die-en-die wettelijke regels").

 

In de zogeheten Blue Guide vindt u alle informatie hierover terug (zie blz. 34).

 

Wellicht realiseert degene die aan u de verklaring van overeenstemming heeft verstrekt zich niet dat hij hiermee de fabrikantenverantwoordelijkheid op zich heeft genomen. En bij problemen daar dus op aangesproken zal worden.

 

Ik ben werkzaam bij de NVWA. Ik reageer in dit forum echter op persoonlijke titel en voor eigen verantwoording. De NVWA kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor mijn reacties.

Link naar reactie
  • 0

Best Lampje!

Hierbij voeg ik de verklaring voor het Nederlandsspekende deel van de Tiller markt toe.

Dan kun je zien dat het klopt.

Het klopt ook dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is geworden. Zij zullen in geval van discussie de zaak ook voor ons bepleiten zelfs tot in de rechtzaal toe als dit nodig is.

CCF25062012_00000.thumb.jpg.80489ae4050aea78e1da359a6f77c578.jpg

Link naar reactie
  • 1

Best Lampje!

Hierbij voeg ik de verklaring voor het Nederlandsspekende deel van de Tiller markt toe.

Dan kun je zien dat het klopt.

Het klopt ook dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is geworden. Zij zullen in geval van discussie de zaak ook voor ons bepleiten zelfs tot in de rechtzaal toe als dit nodig is.

 

Beste Herman, deze EG-verklaring van overeenstemming voldoet voor zover ik kan beoordelen aan de vereisten. Uw bedrijf staat immers als fabrikant genoemd en u bent de ondertekenaar. Prima zo.

 

De Tiller is door Consultants Europe getest volgens de normen die op de EG-verklaring van overeenstemming opgesomd staan. Voor de goede orde: de complete testrapporten horen wel in uw Technisch Dossier aanwezig te zijn. Dus niet alleen een certificaat dat het product getest is, maar het complete testrapport met alle meetwaarden, resultaten en conclusies.

 

Overigens is er nog een norm die bij de Tiller van toepassing zou kunnen zijn (wordt echter niet op de EG-verklaring van overeenstemming genoemd).

 

[*] NEN-EN-ISO 3691-5 (Gemotoriseerde transportwerktuigen - Veiligheidseisen en verificatie - Deel 5: Met de hand voortbewogen transportwerktuigen).

 

Misschien nog iets om even naar te laten kijken?

 

 

 

Ik ben werkzaam bij de NVWA. Ik reageer in dit forum echter op persoonlijke titel en voor eigen verantwoording. De NVWA kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor mijn reacties.

Link naar reactie
  • 0

Dankje lampje.

Voor jouw moeite.

 

Uiteraard ben ik in het bezit van alle rapporten. Een aantal mappen met testresultaten, berekeningen, veiligheidsanalyse etc.

 

Wat betreft de norm NEN-EN-ISO 3691-5 het volgende:

 

Ik ken de inhoud van de norm niet precies,

maar er is mij in de CE procedure medegedeeld dat deze norm van toepassing zou zijn als het werktuigen betreft die én aangedreven én kunnen tillen of hijsen tegelijkertijd. Er zou dan ook een jaarlijkse keuring nodig zijn. Om die reden is er bij de Tiller een schakeling ingebouwd die zorgt dat deze bewegingen nooit tegelijkertijd kúnnen plaatsvinden. Ik denk dus dat daarom deze norm ontbreekt. Maar ik zal het navragen.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 105 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.