• 0

Zonnepanelen op dak van woonhuis om zakelijke energiekosten te drukken

Er zijn op HigherLevel een aantal threads over zonnepanelen, maar geen enkele geeft een eenduidig antwoord op mijn toch vrij simpele situatie. Vandaar dat ik deze vraag hier nog eens wil stellen.

 

Ik ben enkele jaren ZZP-er en verdien 100% van mijn inkomen vanuit mijn eigen woning. Er wordt geen gebruik gemaakt van een splitsing van de woning in een privé en een zakelijk gedeelte, zo dit al mogelijk zou zijn, vanwege de complexiteit van de fiscale regelgeving. In de inpandige garage staan een aantal servers welke nodig zijn voor het bedrijf. In de garage is ook een airco-installatie geinstalleerd om deze 's zomers koel genoeg te houden.

 

Het zakelijke stroomverbruik (airco en servers) komt dik boven de 5000 kWh op jaarbasis. Zoals gezegd probeer ik niet eens om de energiekosten op te voeren i.v.m. de ingewikkelde regels voor splitsing van de woning in een privé en zakelijk deel.

 

Een investering in zonnepanelen om (een deel van) deze 5000 kWh met zonnepanelen op te wekken zou erg rendabel zijn, maar alleen dan als deze investering zakelijk kan worden aangeschaft. In dat geval kan de BTW worden verrekend, kan de investering over meerdere jaren worden afgeschreven en gebruik worden gemaakt van de EIA.

 

De zonnepanelen moeten dan uiteraard op het (platte) dak van het woonhuis worden geplaatst. Dit gebeurt professioneel en zonder dat deze nagelvast aan het huis zitten. Bij een eventuele verhuizing zouden ze dus ook relatief eenvoudig meegenomen kunnen worden zonder verdere schade aan het huis. Volgens mij is het om die reden geen investering in het huis, maar puur een bedrijfsmiddel. Maar hoe ziet de belastingdienst dat? Heeft iemand hiermee relevante ervaringen?

 

Ik heb na een dag research alleen maar tegenstrijdige meningen gehoord. De één meent van wel, de ander van niet. Als ik deze investering zou doen en de kosten niet zakelijk kan opvoeren, is de investering financieel gezien op dit moment een stuk minder interessant. Als de kosten echter wel aftrekbaar zijn, zou ik de investering zeker willen laten uitvoeren.

 

Ik ben op zoek naar een eenduidig antwoord van een deskundige danwel van de belastingdienst. In die volgorde, want het advies van de belastingtelefoon helpt niet altijd verder.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik zie geen enkel probleem om dat zakelijk op te voeren als een bedrijfsmiddel. En het aantonen van het zakelijke energieverbruik lijkt me wel een verstandige case, gezien je verbruik en steeds hoger wordende kosten. Het is toch een fluitje van een cent om meteen ook een extra KWh-meter (desnoods een oude analoge) er tussen te hangen.

Link naar reactie
  • 0

De belastingdienst en/of het agentschap maken niet uit of iets een bedrijfsmiddel is. Als jij een bedrijfsmiddel koopt, kun je natuurlijk aantonen dat je dat voor gebruik in of voor je bedrijf gebruikt. Dat is zo simpel als wat. Er kan hooguit gecontroleerd worden of je dat ook werkelijk doet en niet stiekem alleen voor privé-doeleinden inzet. En de TS verklaart dat hij het 100% bedrijfsmatig wil inzetten. Afschrijven in 5 jaar en investeringsaftrek opvoeren.

Link naar reactie
  • 0

Ik ga mee met PJ.

 

De garage qua electra loskoppelen van de woning. Tussenmetertje ertussen (kost meen ik 3 tientjes). Dan trek je die 5000 kwh (circa 1000 euro) gewoon af als bedrijfskosten. Een normaal gezinsverbruik zit nl op 3000 tot 5000 kwh. Jij zou dus op het dubbele zitten. Lijkt me alleszins verdedigbaar.

 

Als je dat zonneenergie-verhaal wil doen. Dan maak je een verhaal op papier. Dat stuur je naar de bd waarbij je een uitspraak vraagt. Krijg je ook ja of nee op papier. Dat is de enige manier om zekerheid te krijgen.

In het echt blijk ik heel aaibaar

Link naar reactie
  • 0

Hoi Frank,

 

Uit je post begrijp ik dat je woning fiscaal aangemerkt wordt als privé woning. Splitsing tussen het privé en zakelijk gedeelte is alleen mogelijk als het zakelijke gedeelte naar verkeersopvattingen voldoende zelfstandigheid heeft. Dit is o.m. het geval als het zakelijk gedeelte een eigen ingang heeft en eigen sanitaire voorzieningen.

 

Energiekosten kunnen in principe alleen afgetrokken worden, als ze toegerekend kunnen worden aan het zakelijke gedeelte en het zakelijk gedeelte deel uitmaakt van het ondernemings- dan wel box 3 vermogen. (Bij TBS-vermogen is aftrek dus ook niet mogelijk.)

 

Aangezien er geen zakelijk gedeelte is, kunnen de energiekosten m.i. niet afgetrokken worden. De zonnepanelen behoren tot de normale inrichtingskosten van je woning met aanhorigheden. Dat je extra energiekosten maakt i.v.m. de airco en servers doet daar niet aan af.

 

Aan de andere kant is er ook wel iets te zeggen voor de redenering dat de energiekosten alleen gemaakt worden uit zakelijk oogpunt en dat derhalve aftrek mogelijk moet zijn.

 

Er zijn al verschillende rechtszaken geweest over de aftrekbaarheid van energiekosten en tot nu werd in de meeste gevallen aftrek van energiekosten afgewezen. Maar als je kunt aantonen dat er absoluut geen privé element in je energiekosten zit, ligt de zaak in jouw specifieke geval misschien iets anders.

 

Ten slotte moet je nog onderscheid maken tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting. Het kan zijn dat aftrek van inkomstenbelasting is uitgesloten, maar dat je toch de omzetbelasting kunt terugvorderen. De inkomsten- en omzetbelasting volgen, wat zakelijkheid betreft, elk hun eigen regels.

 

Als aftrek voor inkomstenbelasting is uitgesloten, heb je ook geen recht op (energie-)investeringsaftrek voor de zonnepanelen.

 

Ik zou de zaak voorleggen aan de belastingdienst en verzoeken om een standpunt.

 

Odeon

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Energiekosten van de werkruimte is wat anders dan energiekosten voor een bedrijfsmiddel. TS kan ook een aggregaat opstellen en daar zakelijk diesel of benzine voor kopen mits de energie louter een zakelijk doel heeft en dat heeft het.

Als TS een energiemeter plaatst voor de servers kunnen de berekende kosten m.i. gewoon als bedrijfskosten worden geboekt.

 

Dan is de volgende vraag of panelen door de belastingdienst als onderdeel van het huis (niet zakelijk) of als een soort van aggregaat (los) worden gezien. En hoe zit het dan met de terug geleverde stroom die via de privémeter gaat?

 

Als het om panelen die niet verbonden zijn met het lichtnet maar louter de zakelijke servers voeden zie ik het minst problemen maar erg praktisch is dat niet.

Dus inderdaad de zaak zo zakelijk mogelijk inrichten op papier en dan een uitspraak vragen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Aangezien je toch het bedrijf op je woonadres staat is het omgekeerde volgens mij toch ook mogelijk.

 

Vanuit de energiemaatschappijen kunnen ze je ook een zakelijk abonnement aanbieden. Ik verwacht dat dit een tariefsvoordeel geeft. Zonnepanelen die dan gebruikt worden staan dan op de zakelijke kant. Een separate energiemeter (kan commercieel worden aangeschaft) blijft dergalve een zeer gewaardeerde noodzaak. Wellicht kun je deze variant aan de BD voorleggen.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb indertijd, toen ik een apart kantoor (zakelijk geëtiketteerd) naast mijn huis heb laten bouwen bij de energiemaatschappij gevraagd om een tweede (zakelijke) aansluiting. Mij werd verteld dat zij per adres maar 1 aansluiting mogen realiseren. Omdat geen sprake was van kadastrale splitsing ging die tweede aansluiting dus niet door. Maar misschien verschilt dit wel per gemeente/energiemaatschappij.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Mij werd verteld dat zij per adres maar 1 aansluiting mogen realiseren.

 

Klopt, maar het voorstel is deze op de zakelijk naam te zetten naar de maatschappij toe. De zaak rekent af met het energiebedrijf, tevens de saldering van de zonnepanelen. Een interne verrekening met prive wordt gedaan als prive opname (EMZ).

Link naar reactie
  • 0

Wat je ook kunt doen is: gewoon de investering verwerken zoals je denkt dat dit zakelijk redelijk en verantwoord is, daarbij dus een standpunt in nemen, de regels de regels laten en wachten wat er gebeurt vanuit de kant van de inspecteur. Zolang je met een rechte rug en op een integere manier de investering in de boeken verwerkt en rekening houdt met een bepaalde mate van prive-gebruik, dan kan later nog terug gekomen worden op aftrekbeperking voor zover men vindt dat dit onrechtmatig is.

Rulkens Financieel Management >> Rutger Rulkens >> ondernemersadviseur

06-418 86 137

Link naar reactie
  • 1

Ik ben ook een beetje verbaasd over het "moeilijk denken" van sommigen.

 

Gewoon collectoren plaatsen en energie binnen laten komen achter de zakelijke meter. Dan is duidelijk aantoonbaar dat dit voor de bedrijfsactiviteiten is ingericht. En natuurlijk activeren als bedrijfsinvestering etc.

 

De zakelijke meter meet in feite ook maar een deel van alle zakelijke energie die wordt verbruikt. Er wordt in het woonhuis voor het kantoor ook energie verbruikt. Dat kun je redelijk schatten.

Link naar reactie
  • 0

In de Voorjaarsnota aan de Tweede Kamer, die vanmorgen verscheen, wordt een subsidie van 15% op de aanschafprijs van zonnecollectoren aangekondigd, bij voorkeur per 1 juli 2012 al. Deze subsidie geldt alleen voor kleinverbruikers (het is nog even afwachten of ook kleine ondernemers hieronder vallen), en het gaat weliswaar nog om een wetsvoorstel, maar mocht je toch al overwegen te investeren, dan zou ik je aanraden om dit nog heel even af te wachten.

 

Daarnaast zijn geruchten ontstaan over een verlaagd btw-tarief (6%) op zonnecollectoren, maar ik verwacht dat dit wordt vormgegeven in de bovengenoemde subsidie (21% btw - 15% = ook 6%).

Link naar reactie
  • 2

Zie als bijlage de officiele reactie van de Belastingdienst.

 

Hoewel ik de technische taal maar half begrijp, is het oordeel van de belastinginspecteur duidelijk.

 

Mijn bedrijf wordt zeer efficient van huis uit gevoerd en er is geen splitsing tussen een woon- en werkgedeelte. Dat is volgens de Belastingdienst bij mij ook niet mogelijk. Alle inrichtingskosten, energiekosten en ook investeringen in (groene) energie waaronder zonnepanelen zijn daarom in mijn geval niet aftrekbaar.

 

Dat is natuurlijk een teleurstellende conclusie, die voor mij als verantwoorde burger onbegrijpelijk is. Er zal dus geen investering worden gedaan in zonnepanelen. In plaats daarvan zal apparatuur worden aangeschaft die wel aftrekbaar is.

 

Misschien heeft iemand nog ideeen of iets anders toe te voegen?

brief.thumb.jpg.a974d9d5fe6d0d97a3b946708f9bf42b.jpg

Link naar reactie
  • 0

Ik zit met hetzelfde, ict bedrijf aan huis met aardig wat hardware die een 5000kWh per jaar extra verbruikt. Ik zou graag het milieu minder vervuilen door mijn stroom zelf te gaan opwekken. Mijn zolderdak ligt pal op het zuiden zonder noemenswaardige schaduw. Ik heb een eenmanszaak en het huis is prive (50% van mij en 50% van mijn vriendin). Jammer dat de regeling niet voor mij op gaat.

 

Het is wel vreemd dat als je mensen van agentschapnl.nl spreekt zij zeggen dat het wel kan. Het is de belastingdienst die moeilijk doet.

 

Heeft er iemand hier toch manieren gevonden om het voor elkaar te krijgen?

 

[edit]

Volgens mijn boekhouder kan ik mijn huis beter verkopen en gaan huren, dan mag alles in 1 keer wel. Het is toch belachelijk dat zelfstandige met een eigen huis benadeeld worden ten opzichte van mensen die een huis huren.

Link naar reactie
  • 0

Het is misschien ook een vraag of de tijd van assistentie niet voorbij is voor zonnepanelen.

Paar jaar geleden lag de prijs voor de panelen zelf rond de 3-4 usd per Watt, nu is dat nog maar 0.6usd.

 

Hierdoor is de investering goed te overzien denk ik. Natuurlijk zijn er nog vele andere bijkomende kosten maar in totaal denk ik dat zeker in het laatste jaar de kosten voor aanschaf erg zijn gedaald. Hier in China is een ware prijzenslag aan de gang vanwege de wereldwijde recessie en vele fabrieken die niet eenvoudig kunnen terugschalen in productie.

 

Als ik zo de opmerkingen bekijk is het ergens vreemd dat mensen blijkbaar denken dat het alleen haalbaar is met hulp van de overheid. Mijn vraag is waar deze gedachte vandaankomt.

 

Stel, je kunt wel voordelen krijgen van de overheid voor investering.

Stel je stopt met jouw bedrijf een jaar later, maar natuurlijk hou je de zonnepanelen. Mag de overheid dan ook deze hulp terugvorderen ?? Lijkt mij wel zo eerlijk.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat Paul een punt heeft, maar TS geeft aan dat de investering, als deze niet aftrekbaar is, voor HEM een stuk minder interessant wordt.

 

Als ik naar http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/ ga, en je situatie probeer na te bootsen, dat ik uitkom op de mogelijkheid om je woonhuis 'administratief te splitsen'. In je openingspost gaf je aan dat je 'sinds een paar jaar' onderneemt, is het nog mogelijk om de aangifte van je eerste jaar als ondernemer te wijzigen?

(overigens loopt er nog discussie over dit rekenmodel, geloof ik)

 

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Stel, je kunt wel voordelen krijgen van de overheid voor investering.

Stel je stopt met jouw bedrijf een jaar later, maar natuurlijk hou je de zonnepanelen. Mag de overheid dan ook deze hulp terugvorderen ?? Lijkt mij wel zo eerlijk.

 

Voor de investeringsaftrek is er dan sprake van een desinvestering. Afschrijvingen worden ook teruggenomen voor zover de waarde in het economisch verkeer hoger is dan de boekwaarde.

Link naar reactie
  • 0

Het is misschien ook een vraag of de tijd van assistentie niet voorbij is voor zonnepanelen.

Paar jaar geleden lag de prijs voor de panelen zelf rond de 3-4 usd per Watt, nu is dat nog maar 0.6usd.

 

Hierdoor is de investering goed te overzien denk ik. Natuurlijk zijn er nog vele andere bijkomende kosten maar in totaal denk ik dat zeker in het laatste jaar de kosten voor aanschaf erg zijn gedaald. Hier in China is een ware prijzenslag aan de gang vanwege de wereldwijde recessie en vele fabrieken die niet eenvoudig kunnen terugschalen in productie.

 

Als ik zo de opmerkingen bekijk is het ergens vreemd dat mensen blijkbaar denken dat het alleen haalbaar is met hulp van de overheid. Mijn vraag is waar deze gedachte vandaankomt.

 

Bedankt voor de reactie.

E.e.a. is uiteraard doorgerekend met de huidige marktprijzen. De conclusie is dat deze investering zonder aftrekposten voor mij vele malen minder interessant is dan andere investeringen.

 

Als ik zo de opmerkingen bekijk is het ergens vreemd dat mensen blijkbaar denken dat het alleen haalbaar is met hulp van de overheid. Mijn vraag is waar deze gedachte vandaankomt.

 

Stel, je kunt wel voordelen krijgen van de overheid voor investering.

Stel je stopt met jouw bedrijf een jaar later, maar natuurlijk hou je de zonnepanelen. Mag de overheid dan ook deze hulp terugvorderen ?? Lijkt mij wel zo eerlijk.

 

Hiervoor bestaat de desinvesteringsaftrek toch?

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik naar http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/ ga, en je situatie probeer na te bootsen, dat ik uitkom op de mogelijkheid om je woonhuis 'administratief te splitsen'. In je openingspost gaf je aan dat je 'sinds een paar jaar' onderneemt, is het nog mogelijk om de aangifte van je eerste jaar als ondernemer te wijzigen?

(overigens loopt er nog discussie over dit rekenmodel, geloof ik)

 

Wat ik begrepen heb kan ik op het bedrijfsgedeelte dan geen gebruik meer maken van hypotheekrente-aftrek.

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik zo de opmerkingen bekijk is het ergens vreemd dat mensen blijkbaar denken dat het alleen haalbaar is met hulp van de overheid. Mijn vraag is waar deze gedachte vandaankomt.

 

Ik vind het vreemd dat ik meer energiekosten maak doordat ik vanuit huis werk, maar dat ideze extra kosten niet aftrekbaar zijn.

 

Ok, het zij zo. Maar zet dat extra geld dat zo binnen komt dan in om de ZZP'er te laten vergroenen. Zo'n rare gedachte is dat toch niet. Worden we allemaal beter van.

 

 

Link naar reactie
  • 0

De energiekosten zijn, simpel gesteld, in de praktijk niet aftrekbaar omdat ze niet 100% "geoormerkt" kunnen worden als zakelijk. Eerder in deze draad noemde ik al het voorbeeld van een generator die rechtstreeks wordt aangesloten op een zakelijk (niet huishoudelijk) apparaat en dus alleen een zakelijk doel dient. Als je de zonnepanelen zo zou kunnen gebruiken, dus rechtstreeks als voeding van de servers, zal de belastingdienst het oormerken als zakelijk moeilijk kunnen ontkennen. Maar dat is verre van praktisch.

 

In de komende weken worden trouwens zonnepanelen op ons dak geplaatst. In ons geval via een PV privé project van Ballast Nedam en met subsidie. Die zorgen er wel voor dat ik de -wel zakelijke- maar niet aftrekbare kosten zo veel mogelijk beperk. Zal hier nog wel verslag doen van de ervaring. Ik heb er een monitoring unit bij besteld zodat ik precies kan bijhouden wat een en ander oplevert. De netto kosten voor een 3000 Wp installatie ligt in mijn geval rond de 5500 Euro. Met dank aan Groen Links.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik naar http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/ ga, en je situatie probeer na te bootsen, dat ik uitkom op de mogelijkheid om je woonhuis 'administratief te splitsen'. In je openingspost gaf je aan dat je 'sinds een paar jaar' onderneemt, is het nog mogelijk om de aangifte van je eerste jaar als ondernemer te wijzigen?

(overigens loopt er nog discussie over dit rekenmodel, geloof ik)

 

Wat ik begrepen heb kan ik op het bedrijfsgedeelte dan geen gebruik meer maken van hypotheekrente-aftrek.

 

Maar gelukkig moet het in dit land wel heel ver komen wil je de hypotheekrente niet meer kunnen aftrekken. Zoals ik het begrijp, geldt bij de optie 'administratief splitsen' dat een deel van je woning, een deel van de hypotheekschuld en dus ook deel van de hypotheekrente in de onderneming ingebracht worden. Je kunt het dus nog steeds aftrekken, maar dan niet meer onder het kopje 'eigenwoningregeling' maar onder het kopje 'winst', het gaat gewoon als financieringslasten de jaarrekening in.

Enige "nadeel" is dat je, als je je huis verkoopt en je huis is 30% meer waard geworden, dat het administratief gesplitste deel dat ook is en dat je over die winst belasting betaalt. Kiezen of delen, zullen we maar zeggen.

 

 

Overigens moet ik zeggen dat ik hier nog niet zo veel ervaring mee heb omdat ik tot de vernieuwing van de website van de Belastingdienst deze mogelijkheid niet kende.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Ik huur nu een zakelijk pand waar ik over een jaar weg ga. Als ik de panelen aanschaf en over een tijd ga verhuizen, kom ik dan nu voor de fiscus in aanmerking voor de EIA en maakt het dan nog uit dat ik die panelen over een jaar meeneem en dan thuis installeer omdat ik mijn kantoor ga verhuizen?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 190 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.