• 0

Reizend ondernemen en de BTW

Beste forummers,

 

Ik heb al veel gelezen op dit forum, en ook de site van o.a. de belastingdienst tig keer binnenstebuiten gekeerd. Vandaar dat ik het nu maar eens probeer via een directe vraag.

 

Mijn situatie is lastig in de Belastingdienst-hokjes te krijgen: ik ben (al jaren) op reis met mijn zeilboot (momenteel in Chili), vanaf waar ik artikelen en columns schrijf en websites ontwerp/bouw. Mijn bedrijf heeft geen vaste inrichting noch vertegenwoordiger, maar wel een postadres in Nederland. Ik heb geen ander (vast) adres in het buitenland (omdat we steeds doorvaren naar andere plek / land). Voorheen kon ik mijn inkomsten en BTW keurig digitaal aangeven en betalen. Maar sinds ik ben uitgeschreven uit NL, krijg ik geen aangifte meer. Ik heb de BD hier al over gebeld, maar krijg tegenstrijdige berichten wat te doen (wel/niet verplicht M-formulier). Ze wisten mij wel te melden dat mijn BTW-nummer was stopgezet.

 

Mijn vragen hierbij zijn:

- ben ik uberhaupt nog wel belastingplichtig in NL?

- hoe regel ik nu de BTW voor mijn facturen naar NL ondernemers? Moet dat met BTW verleggen?

- ben ik verplicht een M-formulier in te vullen (en volgend jaar een C-formulier)?

 

Dank voor uw moeite/antwoord,

 

Vivian

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

  • 0

Is je bedrijf een eenmanszaak?

 

Sta jij op dit moment in een land als inwoner geregistreerd?

 

Wanneer ben je uitgeschreven uit Nederland?

 

Verwacht je op middellange termijn weer in Nederland te gaan wonen (binnen een aantal jaar)?

 

Is je bedrijf bij de Nederlandse KvK ingeschreven?

 

Voor zowel inkomstenbelasting als btw is de plek waar jij/je bedrijf gevestigd zijn namelijk nogal van belang, en dat kan ik niet zo goed uit je post halen. Verder: welkom!

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Hoi Marcel,

 

Ja, bedrijf is eenmanszaak.

 

Nee, heb op dit moment wel een tijdelijke verblijfsvergunning nu in Chili om dat we hier iets langer zijn gebleven, maar zeil over aantal maanden de Pacific in waar we verder nergens lang genoeg blijven om in te schrijven (dus gewoon toeristenvisum).

 

Weer in Nederland wonen: misschien, niet zeker.

 

Ja, ben bij de KvK ingeschreven.

 

Verder heb ik met name Nederlandse klanten.

 

Helpt dit? Alvast dank voor het meedenken,

 

Vivian

Link naar reactie
  • 1

Nou, een poging:

 

art. 4 lid 1 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) zegt dat 'waar iemand woont, wordt naar de omstandigheden beoordeeld.'

 

art. 4 lid 2 van de AWR zegt 'schepen en luchtvaartuigen welke in Nederland hun thuishaven hebben, worden ten opzichte van de bemanning als deel van Nederland beschouwd'.

 

Bij bovengenoemde omstandigheden wordt meestal gekeken naar zaken als 'waar vindt iemands sociale leven plaats, naar welke tennisclub gaat hij en waar zitten de kinderen op school'.

 

In jouw geval

- nergens ingeschreven

- woonachtig op een boot die in Nederland geregistreerd staat

- bedrijf bij de Nederlandse KvK ingeschreven

- postadres in Nederland

- merendeel van de klantenkring in Nederland

 

vind ik dat de omstandigheden wijzen op 'woont in Nederland'. Dat ontleen ik overigens vooral aan het feit dat je 'bemanning' bent van een boot die in Nederland ingeschreven staat, maar je moet wat.

 

Dat betekent volgens mij dat je gewoon onder de normale regels van de inkomstenbelasting valt als 'binnenlands belastingplichtige'.

Voor de btw ben ik geneigd om je ook als Nederlandse ondernemer te beschouwen, waarmee je dus aan je Nederlandse klanten gewoon 19% (binnenkort 21%) in rekening mag brengen.

 

Welllicht dat iemand anders mijn bedenksels als geraaskal kan afdoen.

 

Bellen met de belastingdienst is inderdaad 'tricky business', als je zekerheid wilt, kun je beter schrijven.

 

 

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je snelle reactie! Klinkt mij als als een logische redenatie in de oren. Het lijkt mij ook helemaal prima om het gewoon zo te houdenals het was... Nu de Belastingdienst nog overtuigen - die mij als zijnde 'geemigreerd' nu gewoon uit hun systeem hebben gegooid naar het zich laat aanzien.

 

Dus je denkt dat het het beste is de situatie in een brief uit te leggen aan de inspecteur (met het verzoek aub mijn digitale aangiftes weer online te zetten)? Of mis ik nu nog iets?

Link naar reactie
  • 0

Betaal je veel belasting in Nederland? Is het interessant om te zorgen dat je geen belasting meer betaald in Nederland?

Je kan je bedrijf en boot natuurlijk offshore ergens anders inschrijven.

 

Ik zet met net zoiets. Bezig met nieuw bedrijf en freelance opdrachten in buitenland terwijl ik overal op toeristenvisum leef.

Ik heb sites die zich richten op Nederland, Belgie en binnen en buiten Europa (70% gericht op Nederland)

Waarschijnlijk moet ik gewoon mijn bedrijf en elke binding met Nederland opzeggen.

Ik zag wel dat als je 340 dagen op Belize woont daar een visum kan krijgen.

Daar betaal je geen belasting over inkomsten uit het buitenland.

Misschien daar een jaar voor anker gaan? Of je boot inschrijven?

Link naar reactie
  • 0

De belasting die ik in Nederland zou moeten betalen, is vermoedelijk veel minder dan wat ik zou moeten betalen aan invoerrechten als ik mijn boot ergens zou importeren.

 

Helemaal geen belasting betalen als zijnde buitenlandse ondernemer klinkt natuurlijk ook aantrekkelijk, maar wat doe je dan met de BTW? Als je NL ondernemers als klant hebt, dacht ik dat je de BTW naar hen moet verleggen (toch?). Wat voor een klant wellicht weer als ingewikkeld gedoe klinkt en hij daardoor misschien wordt afgeschrikt...?

 

Daarbij vermoed ik dat je in jouw scenario wel moet 'afrekenen' met de BD middels ingewikkelde formulieren (het gevreesde M-formulier)? En kun je er dan wel vanuit gaan dat je mbt je Nederlandse klanten in de toekomst niets met de BD te maken hebt? Ik hoef op zich niet roomser dan de paus te zijn, maar helderheid en gemak (ook voor mijn klanten) is me ook wel wat waard.

Link naar reactie
  • 1

Maar sinds ik ben uitgeschreven uit NL, krijg ik geen aangifte meer.

 

Maar dit klopt dan toch niet?

Je had dan helemaal niet uitgeschreven moeten worden, want je bent nergens anders ingeschreven en je 'woont' nog steeds in NL (dat is de conclusie tot nu toe - persoonlijk geloof ik hier ook in). Ook ben je veel (in de praktijk doorlopend) op reis.

 

Volgens mij moet je dat eerst terugdraaien. Denk ook aan je AOW bijvoorbeeld. En de zorgverzekeringswet. Stel nou dat je ernstig ziek wordt. Langdurige opname in een ziekenhuis nodig. In NL weten ze van niets, want je bent jaren geleden 'geëmigreerd' maar nergens naar toe.

 

Deze kwestie lijkt mij iets verder te reiken dan alleen maar een paar BTW bedragen.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het helemaal met je eens Peter.

 

Ik had dan ook een adres geregeld voor zogenaamde 'reizende' bevolking (schippers), maar de gemeente achtte in al haar wijsheid mij toch uit te schrijven (juist omdat ik een bedrijf heb en zelfstandig geld verdien - maar niet met varen). Ik heb nog bezwaar gemaakt via diverse kanalen, maar de gemeente kent maar 1 regel: u verblijft te lang uit Nederland. Dat ik AOW premie mis, en ziektekostenverzekering (maar in het buitenland heb je hier toch minder aan - maar dat is weer een ander verhaal) kan ik mee leven, maar dat ik ook nog dit gedoe krijg is wel vermoeiend. Daarbij word je ook nog behandeld (vooral door de gemeente) als een crimineel. Als iemand nog een tip heeft hoe jezelf weer ingeschreven te krijgen (terwijl je in het buitenland bent), graag.

 

Overigens is het wel erg toevallig dat ik nu net vandaag een email krijg van de BD om mijn IB aangifte te doen (ik mis de BTW aangifte nog, dus als er iemand meeleest...)...?? De vraag lijkt nu dus alleen nog maar hoe mijn BTW-nummer weer te 'activeren'. Misschien ga ik er nog maar eens een belletje aan wagen.

Link naar reactie
  • 0

nou mijn ervaringen (het is dus niet mijn vak)

 

In de gemeente inschrijven bij een postadres, kan je per 6 maanden doen.

Dan is denk ik je probleem opgelost (misschien een kleine tip, als je aangeeft (telkens) dat je langer weg bent gaan moeilijk doen maar als je(telkens) aangeeft voor een maand of 4-5 PER JAAR, dan ben je klaar (en dat rijmt weer)

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Hoi Iwan, ik begrijp je denk ik niet helemaal.

 

Ik heb een postadres, maar dat is niet hetzelfde als daadwerkelijk ingeschreven staan in het GBA. Dit heeft de gemeente pertinent geweigerd, ook al heb ik de hele situatie uitgelegd (wonend op NL schip, nergens anders naartoe geemigreerd, enz). Als het hun probleem maar niet is.

 

Bedoel je om de 6 maanden je telkens opnieuw inschrijven in de GBA, vanuit het buitenland? Of je voor 6 maanden inschrijven? Ik denk dat ze dit niet willen doen, ik kan natuurlijk ook niet komen opdraven als ze dat eisen...

Link naar reactie
  • 0

Ja dat begrijp ik, en dat (postadres ofwel briefadres) heb ik ook. Maar dat is niet voldoende om als inwoner van Nederland te boek te staan, en dus heb je te maken met bovenstaande ellende omdat de gemeente doorgeeft aan alle instanties (SVB, BD, KvK) dat je 'vertrokken ben met adres onbekend' en denkt men dat je bent geemigreerd.

 

Link naar reactie
  • 0

Met dank aan Peter.

 

Het is leuk dat de Belastingdienst wil dat je aan aangifte inkomstenbelasitng gaat indienen. Voluit heet zo'n ding een aangifte inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. En daar wordt het interessant. Want als de gemeente zich op het standpunt stelt dat jij niet in Nederland woont, vinden ze (de gemeente) waarschijnlijk ook je niet in Nederland verzekerd bent voor de volksverzekeringen. Dat betekent, zoals gezegd dat je geen AOW opbouwt, maar ook dat je geen premies volksverzekeringen hoeft te betalen. (grofweg 30% over de eerste 33.000 euro belastbaar inkomen).

 

Maar goed, het is maar de vraag of je dat wil, niet verzekerd zijn voor de volksverzekeringen. Een andere vraag is welke instantie hier een gerichte uitspraak over kan doen. Ik vrees dat je bij de Sociale Verzekeringsbank uit zal komen, zij voeren de volksverzekeringen uit. Bij de Belastingdienst zitten ook mensen die hierin gespecialiseerd zijn, omdat zij ook moeten weten of ze de premies moeten heffen of niet. Hopelijk kan een van beide instanties je aan sluitend antwoord geven op de vraag 'woon ik nou in Nederland of hoe zit dat?' en daarop aansluitend 'hoe stel ik mijn rechten die volgen uit het inwonerschap veilig?'

Ik raad je aan om ze een brief te sturen, via de telefoon worden meestal geen uitspraken gedaan, of je krijgt een student aan de telefoon, etc. Een beller is wel sneller, maar meestal niet sneller klaar.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Ja dat begrijp ik, en dat (postadres ofwel briefadres) heb ik ook. Maar dat is niet voldoende om als inwoner van Nederland te boek te staan, en dus heb je te maken met bovenstaande ellende omdat de gemeente doorgeeft aan alle instanties (SVB, BD, KvK) dat je 'vertrokken ben met adres onbekend' en denkt men dat je bent geemigreerd.

 

 

dan klopt er iets niet..... ik ben ook gewoon inwoner van Nederland, ik stem, betaal belasting etc... Dit was voor mij de enige mogelijkheid voor het buitenland.... Heb namelijk ook in het buitenland ondernemingen, zowel EU als buiten de EU....

 

Ik krijg alleen geen uitkeringen of zo.... maar misschien is er forum die daar wat meer over weet....

 

Maar wat jij schrijft is echt iets anders hoor, adres onbekend en vertrokken....

 

Sorry, maar ik neem de moeite om papieren op te zoeken, te scannen en te posten misschien kan je 1) goed lezen 2) iemand bedanken voor de moeite

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Het is leuk dat de Belastingdienst wil dat je aan aangifte inkomstenbelasitng gaat indienen. Voluit heet zo'n ding een aangifte inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. En daar wordt het interessant. Want als de gemeente zich op het standpunt stelt dat jij niet in Nederland woont, vinden ze (de gemeente) waarschijnlijk ook je niet in Nederland verzekerd bent voor de volksverzekeringen. Dat betekent, zoals gezegd dat je geen AOW opbouwt, maar ook dat je geen premies volksverzekeringen hoeft te betalen. (grofweg 30% over de eerste 33.000 euro belastbaar inkomen).

In die aangifte ib worden toch ook altijd van die onmogelijke vragen gesteld?

 

Volgens mij wordt er ergens gevraagd of je niet een bepaalde periode in het buitenland verbleef. En of je inkomsten hebt die niet onder een blabla-regeling vallen.

 

Ik vind het altijd knap dat iemand wel de energie heeft om op een boot te stappen en niet de energie heeft om zich op een normale wijze voor te bereiden. Ik mag aannemen dat je niet per ongeluk weggedreven bent vanuit het Ijsselmeer en nu opeens wakker wordt voor de kust van Chili?

 

Maar waarom zou je dan nu opeens volgens de regels van het spel willen spelen? Stuur gewoon lekker factuurtjes zonder btw. Laat die centjes gewoon binnenkomen en doe aangifte ib. Als je op een boot dobbert ergens op de oceaan ben je voor een ambtenaar toch niet in te delen in het hokje "ondernemer". Je bent een vrijbuiter die af en toe factuurtjes uitschrijft.

 

Citaat website belastingdienst:

Hoe regelmatig werkt u als zelfstandige?

Als u incidenteel of alleen in besloten kring uw werkzaamheden uitvoert, dan bent u in het algemeen voor de btw geen ondernemer.

 

(De belastingdienst heeft het op dit moment veels te druk met supermarktondernemers die "boekhoudkundige foutjes" maken. Hun focus ligt niet op zeilmeisjes ... ;D)

In het echt blijk ik heel aaibaar

Link naar reactie
  • 0

Iwan, mijn excuses, ik waardeer je moeite zeker. Ik vraag me alleen af hoe je dit hebt geregeld, aangezien het mij klaarblijkelijk niet is gelukt met alleen een post/briefadres. Het zou mij niet verbazen dat dit bij elke gemeente ook weer anders wordt opgevat...dus heb ik misschien gewoon net pech gehad.

 

Voor vertrek uit Nederland heb ik mij jarenlang voorbereid en heb ook op deze vlakken alles zo goed mogelijk proberen te regelen. Mijn bedrijf houdt ons gezin van 3 in leven, dus voor mij (en mijn meewerkende partner) is het van levensbelang ipv vrijbuiterij, de belastingdienst ziet mij dus ook al jaren terecht als ondernemer. Het punt blijft alleen dat het bijna onmogelijk is om in 1 hokje te passen. De gemeente vindt dat ik niet in Nederland woon, de belastingdienst wellicht wel (de logische redenering van Marcel S volgend). Ik ben dan ook bijna geneigd tevreden te zijn met alle lasten, niet de lusten (geen AOW opbouw of andere rechten, maar wel de premies betalen).

 

Dank allen nogmaals voor de reacties. Ik denk dat de beste weg is het advies van Marcel S op te volgen en een brief dichten naar de Belastingdienst die het dan maar mag zeggen (aangezien ik met bellen inderdaad geen enkele stap verder kom).

Link naar reactie
  • 0

Iwan, mijn excuses, ik waardeer je moeite zeker. Ik vraag me alleen af hoe je dit hebt geregeld, aangezien het mij klaarblijkelijk niet is gelukt met alleen een post/briefadres. Het zou mij niet verbazen dat dit bij elke gemeente ook weer anders wordt opgevat...dus heb ik misschien gewoon net pech gehad.

 

Voor vertrek uit Nederland heb ik mij jarenlang voorbereid en heb ook op deze vlakken alles zo goed mogelijk proberen te regelen. Mijn bedrijf houdt ons gezin van 3 in leven, dus voor mij (en mijn meewerkende partner) is het van levensbelang ipv vrijbuiterij, de belastingdienst ziet mij dus ook al jaren terecht als ondernemer. Het punt blijft alleen dat het bijna onmogelijk is om in 1 hokje te passen. De gemeente vindt dat ik niet in Nederland woon, de belastingdienst wellicht wel (de logische redenering van Marcel S volgend). Ik ben dan ook bijna geneigd tevreden te zijn met alle lasten, niet de lusten (geen AOW opbouw of andere rechten, maar wel de premies betalen).

 

Dank allen nogmaals voor de reacties. Ik denk dat de beste weg is het advies van Marcel S op te volgen en een brief dichten naar de Belastingdienst die het dan maar mag zeggen (aangezien ik met bellen inderdaad geen enkele stap verder kom).

 

heel simpel, zoals ik schreef... zeg telkens dat je van plan bent om "maar 3-4 maanden weg te gaan" dit kan je telkens verlengen.... opgelost

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 87 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.