• 0

Computerbedrijf oprichten

Hallo iedereen,

 

Al een tijdje doe ik research naar het oprichten van een onderneming. Het is niet dat ik een stomme 15-jarige ben die denkt te kunnen ondernemen. (Dat laatste klopt eigenlijk wel :)) Er zijn echter nog veel details die me nog onduidelijk zijn en tips die ik nog nodig heb.

 

Ik wil computerbedrijf oprichten. Ik weet dat de concurrentie in deze markt groot is en dat we momenteel in een groot dieptepunt qua economie zitten, maar ik wil het erop wagen. Het is namelijk, behalve ondernemend, ook zeer educatief en natuurlijk gewoon leuk ;) In de zomervakantie (wanneer ik dus veel tijd heb) kan ik hard gaan werken! Mijn eenmansbedrijfje wordt een webshop voor computers waarbij de klanten zelf globaal een computer kunnen samenstellen. Dit natuurlijk met de benodigde uitleg. Details voor de onderdelen laat ik eruit, maar ze kiezen bijvoorbeeld alleen hoeveel gigabyte RAM ze willen (en dus niet welk merk, latency etc), en eventueel de snelheid. Op deze manier kan iemand zonder computerkennis ook goedkoop een eigen computer op maat/naar wens maken! (Er zijn ook enkele standaard modellen voor de echte luie klanten, de optie om aan te geven of het gaat om een server, PC voor huis, PC voor gaming, PC voor kantoor etc.)

 

Hoe dan ook, ik wil een bedrijfje oprichten. Vandaag ben ik langs enkele drukkers geweest om te kijken voor flyers die ik dan ga uitdelen met mijn vrienden, maar volgens mij namen ze me niet echt serieus vanwege mijn leeftijd. Dit is dan ook het eerste probleem waar ik tegenop loop. Ik ben nog minderjarig (15). Gelukkig heb ik gelezen dat je dan alsnog met toestemming van je ouders kunt gaan ondernemen. (Dit moet ik echter nog doen).

_______________________________________________________________________________________________

De keuze of ik een bv (kost €122,81 per jaar) of een eenmansbedrijf (€39,57 per jaar) opricht is nog een lastige keus. een bv is duurder, maar dan heb ik (mijn ouders eigenlijk) minder aansprakelijkheid voor het geval dat. Daarentegen denk ik niet dat ik schulden ga maken met de verkoop van computers.

EDIT: Wordt dus een eenmanszaak :)

 

Op de computers wil ik ook het logo in metaal plakken. Hiervoor heb ik al contact met een producent in China (veel goedkoper). De prijzen zijn mooi, en na lang onderhandelen willen ze voor deze keer ook slechts 50 stuks maken. :D (ipv 1000). Hierbij is mijn vraag: Moet ik iets van importbelasting betalen hiervoor?

EDIT: Ik heb gevonden dat je er inderdaad belasting over moet betalen. En nog best veel ook, tenzij je op het pakketje vermeld dat het een gift is en onder de €20. Dit is helaas wel strafbaar :(

 

Een klein probleempje hiervoor is dat het logo nog niet definitief is, en ze moeten dat natuurlijk zien eer ze kunnen produceren. Gelukkig wil iemand van school die goed is met Photoshop (hopelijk) helpen.

 

Bij een logo zie je vaak een ®. Dit is volgens mij dat er bepaalde rechten op staan. Ik weet helaas niet hoe ik zulke rechten kan krijgen voor mijn logo/naam van het bedrijf en hoeveel dat kost.

 

Als ik me inschrijf bij de KvK moet ik daarna belasting betalen (jammer, he :(). Het voordeel is dan dat ik de klanten geld kan laten overmaken op mijn rekening. Maar gaat de bank dan niet moeilijk doen?

 

Ik moet mezelf volgens mij ook een minimum loon geven. Hoe doe ik dat? En moet ik dan geld van mijn rekening (zakenrekenrekening openen is te duur) storten op, jawel, mijn rekening? Dat is namelijk echt nutteloos :P

 

Dan: Als ik producten bij leveranciers (al contact mee opgenomen, en zodra ik bij de KvK zit ben ik hun klant) koop betaal ik daar BTW over. Is het niet zo dat ik die BTW op 1 april, of zo, kan terugvragen? En hoe gaat het in zijn werk met belastingaangifte? Is het zo dat al het geld wat op mijn privérekening komt moet worden opgegeven?

 

Voor vragen kan ik altijd nog naar de KvK, maar kost zo'n gesprek ook geld? Of is het gratis?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik ben niet heel erg thuis in de computer wereld maar is het geen optie om je bedrijf en website te richten op de veel meer eisende gebruikers zoals gamers, ontwerpers, muzikanten, bedrijven enzovoort?

 

Je wilt niet weten hoe veeleisend die groep is. Gaat niet werken in combinatie met 'de details van type geheugen weglaten' ,'ik denk dat ik 2 jaar garantie ga geven' en openingstijden na schooltijd.

Link naar reactie
  • 0

Maar wat heeft de consument / professionele gebruiker eraan om te weten wat voor geheugen er precies in zit? Ok, type doe ik sowieso DDR3 (de nieuwste). En snelheid en grootte mogen ze dan eventueel zelf kiezen.

 

Ik vind de tip van Peter erg goed trouwens ;)

Link naar reactie
  • 0
Maar wat heeft de consument / professionele gebruiker eraan om te weten wat voor geheugen er precies in zit?

 

Ik heb mijn SSD specifiek uitgezocht op aantal IOPS, levensduur en prijs waren niet zo belangrijk. Mijn zus vroeg me een notebook uit te zoeken voor haar waarmee ze kan internetten en een briefje tikken voor max. 500 euro (en liefst met een leuk kleurtje) Je hebt enthousiastelingen / professionals die willen weten wat ze kopen (al was het maar het feit dat het het snelste van het snelste is) en klanten die een computer als gebruiksvoorwerp zien wat doet waarvoor ze het kopen. Ergens daar tussen in zit vast een heel klein groepje computergebruikers die wel willen weten dat ze 8 gigabyte in hun computer hebben maar geen interesse hebben in de snelheid. Maar dat is er misschien één in jouw wijk van 1100 woningen.

 

Ik vind de tip van Peter erg goed trouwens ;)

 

Ik ook! Specialisatie is uitstekend! Maar, zoals ik al typte, die doelgroep zit (nog) niet op jou te wachten ;)

 

Heb tijdens mijn studie een paar jaar in een computerzaak maatwerk systemen verkocht en gebouwd dus weet wel een beetje hoe je doelgroep er uit ziet.

Link naar reactie
  • 0

Ok, handig om te weten hoe een specialist hier over denkt ;) Kun je onderbouwen waarom de doelgroep dan niet bij mij zal kunnen komen? Wie weet kan ik het een en ander dan aanpassen :)

 

Qua snelheid bedoelde ik natuurlijk de snelheid van het geheugen. En laten we eerlijk zijn, de meeste consumenten weten niet eens dat geheugen nog een snelheid heeft:

"Huh, snelheid? Wat is geheugen? Ik snap het niet meer!!"
. De snelheid daarvan laat ik dus onder het knopje voor de wat ervaren gebruikers ;)
Link naar reactie
  • 0

Ok, handig om te weten hoe een specialist hier over denkt ;) Kun je onderbouwen waarom de doelgroep dan niet bij mij zal kunnen komen?

 

Omdat je te pas en onpas knipoogjes achter je tekst zet? Daarnaast heb je volgens mij dus helemaal geen doelgroep.

 

[edit]Oopps, vergeet ik zelf een knipoog ;)[/edit]

Link naar reactie
  • 0
Omdat je te pas en onpas knipoogjes achter je tekst zet? Daarnaast heb je volgens mij dus helemaal geen doelgroep.

 

Nou, ja. Dan maar gewoon serieus. De smilies zijn er niet voor niets, dacht ik. Maar de doelgroep was ik inderdaad nog niet uit:

Mensen met een hoger inkomen kunnen zich eerder een PC veroorloven. Ik gebruik vooral mooie kasten. Dit spreekt hun aan, omdat het goed past bij hun wensen. Ze kopen echter liever een duur bekend merk. Geld hebben ze toch.

Mensen met een lager inkomen kijken vooral naar de prijs. Gezien mijn prijs goed is zijn ze wel geïnteresseerd, maar kunnen zich het niet altijd veroorloven. Bij hun schiet de luxe behuizing juist in het verkeerde keelgat. Lastig keus dus. Daarom ga ik flyers gooien in zowel een betere als mindere wijk.

Link naar reactie
  • 0

Je laatste punt gaat niet gebeuren :) Zo slecht ben ik nou ook weer niet.

Heeft niets met goed of slecht te maken. Waar gewerkt wordt kunnen ook fouten worden gemaakt. Mocht je je inderdaad niet verzekeren, overleg dan wel even met je ouders of zij in het - voor jou hoogst onwaarschijnlijke - geval dat er toch iets mis gaat bereid zijn de schade te vergoeden.

Link naar reactie
  • 0

Meestal is reclame lezen iets voor de huisvrouwen.

 

Dus dat is jouw doelgroep?

 

Haha, leuk gezegd ;) Maar de huisvrouw neemt waarschijnlijk wel als eerst het initiatief. Scenario:

"Hey, Klaas (haar man). Moet je dit zien"

"Ey, dat is echt goedkoop!"

enz.

Link naar reactie
  • 0

O, als het echt gebeurt (ik hoop het niet) betaal ik het wel van mijn zakgeld. Dat is dan jammer voor mij :)

Ik had al wel eens gehoord dat in Eindhoven aanzienlijk meer zakgeld werd gegeven dan hier, maar zo'n groot verschil had ik niet verwacht ...

 

(maar zonder gekheid: google eens op diverse verzekeringen en de bijbehorende maximale uitkeringen)

Link naar reactie
  • 0

Wow, goed gevonden :O Heel zakgeldresearch.

Het is gewoon dat ik niet extreem veel uitgeef :) Ik denk trouwens dat ik goedkoper uit ben zonder verzekering.

 

@wimj: Dus dan moet de man de folder alsnog lezen? Hoe weten ze anders van alle andere merken?

Link naar reactie
  • 1

Dat is inderdaad een mogelijkheid maar de reactie "Ey, dat is echt goedkoop!" zal waarschijnlijk niet gebeuren want ze vergelijken jouw computers met de computers van de mediamarkt, aldi en andere prijsstunters. Je moet ervoor zorgen dat ze zeggen "Hey Klaas, je wilde toch een goede computer....."

 

Maar flyeren is een redelijk dure manier, waarschijnlijk kan jij beter beginnen met een website, facebook, twitter enzovoort, zorg dat je vrienden, kennissen, familie en verenigingen waar je lid van bent het promoten en klanten van je worden. Daarna moet je gaan zorgen dat de sneeuwbal gaat rollen en kan je gaan flyeren en adverteren om dat proces te versnellen. Je zit immers nog op school. Neem de tijd.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dat is inderdaad een mogelijkheid maar de reactie "Ey, dat is echt goedkoop!" zal waarschijnlijk niet gebeuren want ze vergelijken jouw computers met de computers van de mediamarkt, aldi en andere prijsstunters. Je moet ervoor zorgen dat ze zeggen "Hey Klaas, je wilde toch een goede computer....."

 

Maar flyeren is een redelijk dure manier, waarschijnlijk kan jij beter beginnen met een website, facebook, twitter enzovoort, zorg dat je vrienden, kennissen, familie en verenigingen waar je lid van bent het promoten en klanten van je worden. Daarna moet je gaan zorgen dat de sneeuwbal gaat rollen en kan je gaan flyeren en adverteren..

 

Ik kan bij een drukker 5000 A5-flyers laten drukken voor 157 euro! 130 grams papier. Ik moet eerlijk zeggen dat ze bij de Media Markt soms goedkoper zijn/lijken. Maar inderdaad weer een zeer goede tip, Peter ;)

In mijn plan had ik ook al staan van Facebook etc. Ondertussen heb ik dankzij mond-op-mond reclame al 5 potentiële klanten!

Link naar reactie
  • 0

Maar flyeren is een redelijk dure manier, waarschijnlijk kan jij beter beginnen met een website, facebook, twitter enzovoort, zorg dat je vrienden, kennissen, familie en verenigingen waar je lid van bent het promoten en klanten van je worden. Daarna moet je gaan zorgen dat de sneeuwbal gaat rollen en kan je gaan flyeren en adverteren..

Ik kan bij een drukker 5000 A5-flyers laten drukken voor 157 euro! 130 grams papier.

Je gaat je telkens verdedigen als je een tip krijgt - je bent dus eigenwijs - dat is goed nieuws in het geval dat je businessplan/idee goed is, en is slecht nieuws indien je idee slecht is. Ondernemen is risico lopen, maar ik raad je aan dit gecontroleerd te doen.

 

Ik vind de tip van Peter om via web site en vrienden, kennissen te beginnen, een gouden tip. Je krijgt feeling of je idee gaat werken, en je hebt laagdrempeliger contact met je klanten. Ze "gunnen" jou de dienst om een goede PC te bouwen, iets wat ik een onbekende nog niet snel zie doen.

 

Probeer ook te bedenken wat jouw meerwaarde is. Waarom komen klanten naar jou ipv naar de Dynabyte, 4Launch, Zercom, MyCom, etc. ?

 

Trouwens, mijn eerste Google actie levert: Flyer A5 135 grams Gesatineerd MC Tweezijdig Fullcolor kost 99 excl. BTW. Maar flyeren blijft relatief duur, hoeveel effort steek je in het flyeren en hoeveel klanten / winst levert die flyer actie op?

Leon Woestenberg

Sidebranch Embedded Systems & Software

http://www.sidebranch.com/

Link naar reactie
  • 0

Ok, ik ga echt proberen minder defensief over te komen. De tips zijn goed, maar ik reageer gewoon om mijn ideen/mening te laten horen ;)

 

De tip van Peter is inderdaad goed (erg goed bezig hier). Jouw google-actie is daarnaast perfect :D Had ik eerder moeten doen ;)

 

P.S Flyer's rondbrengen doe ik niet in mijn eentje :) Iedereen verveelt zich weleens in de lange zomervakantie, dus rondbrengen doen we graag.

Link naar reactie
  • 0

Jouw google-actie is daarnaast perfect :D Had ik eerder moeten doen ;)

Doe dit alsjeblieft met alles, elke vraag of waar je ook mee zit!!!! (Denk dat dit nog te weinig uitroeptekens zijn om het goed te kunnen benadrukken) En niet 1x, maar een avond lang per vraagstuk. Pluis alles helemaal uit! Alle antwoorden staan namelijk al lang op internet. Ga bijvoorbeeld eens uitzoeken hoe hoog een schadeclaim kan zijn als iemand gewond raakt door jouw product (hint: je zakgeld zal niet voldoende zijn). Ga daarna jouw vragen uit jouw startpost eens Googlen. Vervolgens ga je stukje bij beetje je bedrijfsplan schrijven, of het simpelweg uitvoeren. Maar telkens als je ergens tegen aan loopt, dan gebruik je Google om het antwoord te vinden.

 

Als je na een paar maanden lang dingen uitzoeken nog vragen hebt, stel ze dan eens hier! :)

Link naar reactie
  • 0

Hm... Misschien is verzekering wel handig, ja. Maar dan nog denk ik niet dat iemand een stukje metaal uit de computer ineens in zijn oog krijgt. Niet omdat ik eigenwijs ben, maar gewoon uit mijn volste vertrouwen in mijn producten en mijn kwaliteiten. Ik hoop dat jullie dat snappen :) Maar ik ga toch eens kijken naar de verzekeringen!

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat je echt goed alles van a tot z op een rijtje moet zetten net zoals velen voor mij al gezegd hebben. En luister naar Wouter want inderdaad zijn veel antwoorden op jouw vragen al via google te vinden. Maak een groot plan hoe je alles gaat aanpakken. Ga altijd van extremen uit. Geloof me er gebeuren altijd gekke dingen die je blijven verbazen (zowel in positieve als in negatieve zin)

 

Ga er daarom ook van uit dat er een keer een pc bijzit waar alles aan kapot gaat (plan nu alvast hoe je dat aan gaat pakken.), ga er ook vanuit dat er een computer van jou in de brand kan vliegen (verzeker je dus) Ga er ook vanuit dat er een keer een "lastige"klant komt. Bedenk ook hoeveel geld je op een jaar aan marketing wil besteden en kom erachter hoe je dit geld op een jaar gaat besteden. (1x 5000 flyers wegbrengen zal je waarschijnlijk geen 100 nieuwe pc's opleveren) Bedenk ook nu al dat je de klanten moet kunnen ontvangen, maar je moet ook nu al weten hoe het werkt om 3 nieuwe pc's in de stad 40 km verder af te leveren (dat is toch een heel eind fietsen) Je wilt ook een stukje service af gaan leveren. Wanneer stopt dat? kom je hem helemaal installeren? Zet je er dus ook alle programmas al op die ik wil? Stel je internet in, stel je mijn mail in, printer, scanner, enzovoort? Als je 40 euro aan een pc verdient maar je bent een dag bezig met transport en installatie is ook niet de bedoeling denk ik? Kortom wees duidelijk naar je klanten en naar jezelf!

 

Ik ga weer voetbal kijken en ik wens je veel succes met het opstarten van je bedrijf en hoop voor je dat het een succes wordt!

Link naar reactie
  • 0

Scenario:

"Hey, Klaas (haar man). Moet je dit zien"

"Ey, dat is echt goedkoop!"

enz.

 

 

 

Andere scenario’s:

 

- Hey, Klaas. Moet je dit zien.

- Ey, een stuk duurder dan de Mediamarkt!

- Maar de pc wordt in elkaar gezet met hele degelijke onderdelen

- Waar is dat voor nodig? Over twee jaar is hij toch al weer verouderd.

 

- Hey, Klaas. Moet je dit zien.

- Ey, worden er nog steeds pc’s gemaakt? Ik dacht dat iedereen tegenwoordig een laptop had.

 

- Hey, Klaas. Moet je dit zien.

- Ja, alweer een beginnend bedrijfje. Over een half jaar misschien over de kop en daar gaat je garantie.

 

- Hey, Klaas. Moet je dit zien.

- Ja, ik heb het gelezen. Even hun klantenservice gebeld maar ik kreeg een voicemail die berichtte dat het proefwerkweek was.

 

- Hey, Klaas. Moet je dit zien.

- Ja, ik heb er net een pc besteld.

- Hoe kun je dat nu doen? We hebben geen cent!

- Ach, zo’n klein bedrijfje… ik zeg gewoon dat de pc niet bevalt en betaal niet.

- O ja, daar had ik niet aan gedacht.

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 261 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.