• 0

Concurrentiebedingen

Hallo,

 

Ik zit momenteel in een vervelende situatie, wellicht dat jullie mij hier advies over kunnen geven. Het zit als volgt. Ik ben een onder aannemer die een overeenkomst heeft met een grotere aannemer/opdrachtgever. In de overeenkomst is ook de concurrentiebedinging opgenomen. Heb het doorgelezen en waar het op neer komt is dat ik niet voor een andere aannemer/opdrachtgever mag werken die in dezelfde branche zit ( tot 2 jaar na einde overeenkomst).

 

Nu wil ik heel graag van opdrachtgever veranderen omdat de huidige opdrachtgever nooit op tijd betaald waardoor ik zelf een prive lening heb gesloten om de boel draaiende te houden( in de overeenkomst staat dat ze binnen 30 dagen betalen) en niet genoeg werk meer voor me heeft terwijl hij me wel heeft gevraagd of ik meer personeel kan leveren ( heb hier de nodige investeringen voor gemaakt, denk hierbij aan personeel aannemen,extra auto’s gekocht etc). Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Ik ben zelf van plan om met ze te praten en de overeenkomst te beëindigen.. Stel dat ze zeggen dat ze het geen probleem vinden als ik bij iemand anders ga werken omdat ze meer werk kunnen leveren, hoe kan ik dit het best aanpakken?

 

- Kan ik dan zelf op papier zetten dat de opdrachtgever akkoord gaat met het feit dat ik voor andere ga werken ( en deze laat ondertekenen)? Zoja wat zal ik hier in opnemen?

 

- Stel dat we overeenkomst beëindigen. Hoe zit het dan met de openstaande facturen? Is het dan zo dat ze zich dan niet aan de betaaltermijn van 30 dagen hoeven te houden?

 

Alvast bedankt voor jullie advies.

 

Mvg Rene

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0
In de overeenkomst is ook de concurrentiebedinging opgenomen. Heb het doorgelezen en waar het op neer komt is dat ik niet voor een andere aannemer/opdrachtgever mag werken die in dezelfde branche zit ( tot 2 jaar na einde overeenkomst).

 

Dit is wel heel breed, zeg. Dat zou betekenen dat je voor altijd aan die opdrachtgever vast zit. Gebruikelijker is dat het beperkt is tot klanten en relaties van je opdrachtgever. Over wat voor soort branche hebben we het hier?

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

 

Dit is wel heel breed, zeg. Dat zou betekenen dat je voor altijd aan die opdrachtgever vast zit. Gebruikelijker is dat het beperkt is tot klanten en relaties van je opdrachtgever. Over wat voor soort branche hebben we het hier?

 

Aanleg telecom infrastructuur in heel Nederland.

Maar wat je zegt klopt ook.. Klanten en relaties van de opdrachtgever. Er zijn een aantal grote partijen (zoals de BAM) die voor deze opdrachten zorgen. Mijn opdrachtgever neemt zo’n opdracht aan en trekt weer onderaannemers (zoals mij) aan.

 

Ik wil nu naar een andere partij maar deze krijgt zijn opdracht ook van bijv de BAM.

 

Link naar reactie
  • 0

Als je huidige opdrachtgever en de opdrachtgever waar je wilt gaan werken verder geen directe zakelijke relatie met elkaar hebben, denk ik niet dat je je echt zorgen hoeft te maken. Dat ze beiden zaken doen met een andere dezelfde partij doet niet zoveel ter zake. In het bedrijfsleven is er overal wel ergens een link te leggen met elkaar hetzij direct hetzij indirect. Als het bij mij ook zo breed zo zijn, zou ik nergens meer aan de bak komen.

 

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

Hallo Renexx,

 

Het gaat hier, zo ik begrijp, om een (non)concurrentiebeding tussen twee zelfstandige bedrijven (het uwe en dat van uw opdrachtgever) en niet om een (non)concurrentiebeding tussen een werkgever en zijn werknemer (het arbeidsrecht).

 

Echter, zo ik uw situatie begrijp (bij afwezigheid van de letterlijke tekst ervan met eventuele boeteclausules?) bent u in een specialistische sector werkzaam met uw bedrijf en wordt het u juist door het beding van 2 jaar welhaast onmogelijk gemaakt om andere opdrachtgevers te benaderen, want deze zijn ofwel snel concurrent ofwel relatie van uw huidige (en enige?) opdrachtgever (in die zin een klein specialistisch wereldje).

 

Nu bent u er zelf bij geweest om de relatie tussen u en uw opdrachtgever invulling te geven en hebt u zelf dus ook getekend voor het blijkbaar zeer brede (non)concurrentiebeding. Echter, door het zo breed uitwerken van dat beding en dus zeer beperkend werken op uw mogelijkheden om elders aan de slag te gaan, bent u eigenlijk veroordeeld tot het blijven werken voor deze ene opdrachtgever.

 

En dat is niet alleen van belang als er een oordeel geveld moet worden over uw eigen zelfstandigheid, maar zal voor een rechter ook reden kunnen zijn om het beding te ontkrachten als dat daadwerkelijk zo streng/beperkend uitpakt voor u in de praktijk, als u er met uw huidige opdrachtgever geen nadere afspraken over kunt maken (regeling in overleg tot stand gekomen dus kan dat ook in overleg gewijzigd worden). Uw opdrachtgever moet zijn belang bij zo'n breed uitwerkend beding ook kunnen aantonen en dat ook afwegende tegenover het blijkbaar niet eens voldoende werk aan u (kunnen) uitbesteden.

 

M.a.w. zou ik nader overleg met uw huidige opdrachtgever voorstaan, waarna u bij gebreke van een goede oplossing voor beide partijen bij de rechter om ontkrachting van het concurrentiebeding kunt verzoeken (hetgeen soms een vergelijkbare discussie oplevert als bij een werkgever versus een werknemer inzake een concurrentiebeding).

 

Over de nog te betalen nota's en betalingstermijnen zou ik de opdrachtgever apart aan zijn jasje trekken. Weet hij ook van de problemen waar hij u daarmee opzadelt?

 

Succes,

 

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 6-6-2012

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
  • 0

Dit staat er letterlijk

 

"Concurrentiebeding

Het is de onderaannemer verboden om tijdens het project werkzaamheden te verrichten met de zakelijke klanten van bedrijf x. Dit verbod geld voor een periode van 12 maanden na beëindiging van de samenwerking tussen bedrijf x en de onderaannemer. Bij overtreding krijg je een boete etc."

 

Het andere bedrijf waar ik voor wil werken verricht werkzaamheden voor de zakelijke klant van bedrijf X.

 

nu begin ik zelf ok te twijvelen of ik dan wel of geen boete krijg. Ik laat het aan jullie over.

Link naar reactie
  • 0

Wordt de hoogte van de boete vermeld?

Of moet die nog uit de duim worden gezogen door bedrijf X ?

 

Dit beding komt mij in ieder geval zeer amateuristisch over.

In eerste instantie spreekt men van "tijdens een project" en daarna "dit verbod geldt voor 12 maanden na beëindiging etc..".

Met andere woorden, als men na beëindiging na 12 maanden voor een klant van bedrijf X gaat werken, terwijl deze nog in project is met die klant, is dit geoorloofd. Het verbod geldt immers maar voor 12 maanden na beëindiging tussen de samenwerking en onderaannemer. Daarna zou het verbod vervallen.

 

Maar dat is een beetje afgedwaald van de werkelijke vraag

 

Uw situatie:

 

Het beding spreekt over de zakelijke relaties van uw huidige opdrachtgever. Daarbij wordt geen nadere uitleg of verdere uitbreiding gegeven van wie dan onder zakelijke relaties vallen. Naar mijn mening vallen daar dan ook alleen de directe zakenrelaties onder.

 

De opdrachtgever waar u voor wilt gaan werken valt, naar ik uit uw verhaal kan opmaken, niet onder de directe zakenpartners van uw huidige opdrachtgever. Dat uw toekomstige opdrachtgever zijn werkzaamheden verschaft krijgt via een partij die wel zaken doet met uw huidige opdrachtgever doet hier niets aan af.

 

Het beding en de boeteclausule zijn (voor zover deze uberhaupt geldig is) naar mijn mening niet op u van toepassing.

www.ferraridiscounter.nl

Link naar reactie
  • 1

Hallo Renexx,

 

Net als Maso kan ik geen chocola maken van het door u vermelde concurrentiebeding.

 

Voor zover even van belang staat er letterlijk:

"Het is de onderaannemer verboden om tijdens het project werkzaamheden te verrichten met de zakelijke klanten van bedrijf x. Dit verbod geld voor een periode van 12 maanden na beëindiging van de samenwerking tussen bedrijf x en de onderaannemer."

 

Dit even herschreven en tussen haakjes verhelderd:

[*]"Het is de onderaannemer (u dus) verboden om tijdens het project werkzaamheden te verrichten met de zakelijke klanten van bedrijf x (= uw opdrachtgever waarmee u een discussie/probleem heeft)." en

[*]"Dit verbod (= om tijdens het project werkzaamheden te verrichten met de zakelijke klanten van bedrijf x (= uw opdrachtgever waarmee u een discussie/probleem heeft)) geldt voor een periode van 12 maanden na beëindiging van de samenwerking tussen bedrijf x en de onderaannemer."

 

Krom, krom, en nog eens krom.

 

Er is dus een bepaald project waarbij u als onderaannemer en bedrijf x als uw opdrachtgever betrokken zijn.

Tijdens dit project mag u niet werkzaamheden verrichten met de zakelijke klanten van uw opdrachtgever.

Wat bedoelt men hier mee? Wat is bijv. de betekenis van het voorzetsel "met"?

 

Het zal niet in de zin van "voor" gebruikt kunnen worden, want u verricht juist werkzaamheden voor de klant van bedrijf x.

Het zal ook niet in de zin van "bij" gebruikt worden want uw bedrijf verricht waarschijnlijk het werk ook bij de klant (zeg: op het erf van de klant van bedrijf x).

 

Bedoelt men met voorzetsel "met" echt "tezamen werken met de zakelijke klanten", dan zegt men dat u niet tezamen, gelijktijdig met, of met gezamenlijke inzet met de zakelijke klant de klus mag klaren. Men mag er niet "mee werken" of "mee samenwerken"? Lijkt mij dan een moeilijk uitvoerbare opdracht.

 

En wat zijn in deze "zakelijke klanten", blijkbaar behorende bij een bepaald lopend project waar u niet "met of mee" mag werken? Wie zijn dan bijv. de "niet-zakelijke klanten" waar u dan wel mee mag werken?

 

Als het verbod van de eerste zin van het concurrentiebeding al onduidelijk is, waar moet u zich dan aan houden in de 12 maanden na beeindiging van de samenwerking met bedrijf x (hetgeen niet gelijk is aan 12 maanden na het eindigen van het project van de eerste zin)?

 

Kortom, tracht in overleg met uw opdachtgever/bedrijf x tot een (schriftelijke) deal te komen (zeker nu zij niet eens voldoende werk voor u hebben), en komt u er gezamenlijk uit dat u bijv. voor bepaalde opdrachtgevers en/of in bepaalde regio's wel vrij mag werken "mooi". Komt u er niet uit, stap dan naar de rechter (voorlopige voorziening) want op een boeteclaim/procedure van/met bedrijf x zit u waarschijnlijk ook niet te wachten.

 

Sterkte,

 

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 7-6-2012

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
  • 0

 

Kortom, tracht in overleg met uw opdachtgever/bedrijf x tot een (schriftelijke) deal te komen (zeker nu zij niet eens voldoende werk voor u hebben), en komt u er gezamenlijk uit dat u bijv. voor bepaalde opdrachtgevers en/of in bepaalde regio's wel vrij mag werken "mooi". Komt u er niet uit, stap dan naar de rechter (voorlopige voorziening) want op een boeteclaim/procedure van/met bedrijf x zit u waarschijnlijk ook niet te wachten.

 

Mooie oplossing die Hans aandraagt en die hopelijk tot minder onzekerheid leidt.

 

Wat ik daarnaast erover weet is dat het bijvoorbeeld per branche ook verschilt in hoeverre dit soort bedingen standhouden bij de rechter (bijv. hoe specialistisch de markt is, etc.).

 

Veel succes!

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 235 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.