loading
Ga naar inhoud
Tijntje84
Verberg

Mijn handelsnaam door iemand anders gebruikt

vraag

Hallo allemaal...

 

Ik heb een vraag. Het zit zo: Ik heb een bedrijf dat dream-webdesign heet. Ik heb alles volgens de "normale" regels gedaan zoals inschrijven bij KvK en belastingdienst enz.... In het jaar 2002 heb ik mijn domeinnaam al gebruikt en mijn website staat nu 2 jaar al online onder de naam www.dream-webdesign.nl

 

maar tot mijn verbazing zie ik dat iemand die niet bij de KvK is ingeschreven, maar wel gebruik maakt van mijn Handelsnaam.

www.dreamwebdesign.nl <-- hij maakt alleen geen gebruik van de - teken tussen Dream en webdesign.

 

Wat kan ik hier aan doen, want mensen zullen bijvoorbeeld het - streepje vergeten en ze komen op zijn website terecht. Zijn er mogelijkheden voor mij om dit te voorkomen ?

 

Met vriendelijke groet

 

Martijn

Link naar bericht
Delen op andere sites

19 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Jullie zitten in ieder geval in het zelfde vakgebied, ik weet niet of dat nog wat uitmaakt qua rechten die je hebt. Maar als ik beide SIDN registratiedatums bekijk, zie ik dat je eerder bent. Is er iemand die hier wel verstand van heeft? ;)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Lijkt me eerst dat je een mailtje stuurt.

dreamwebdesign.nl is in Januari 2003 geregistreerd en dream-webdesign van jou in Oktober 2002. Jij was dus eerder. En als je tevens bij de KvK geregistreer staat onder de naam Dream Webdesign dan maakt dreamwebdesign.nl inbreuk op jou rechten. Wijs ze hierop. Het ziet er niet echt professioneel uit dus mail ze eerst maar eens vriendelijk, vraag of ze willen ophouden met het hebben van een 'ondernememing' op de door jou in bezit zijnde handelsnaam. Krijg je een positieve reactie en ze stoppen probeer dan de domeinnaam in je bezit te krijgen. Negeren ze je, of geven ze geen gehoor aan je verzoek en maken ze dit duidelijk begin dan wat strenger en wijs ze op de mogelijkheid van juridische vervolging. Nog geen antwoord? Laat dan een jurist een brief sturen waarin met een rechtzaak gedreigt wordt. Echter, ik denk niet dat het zover zal komen.

 

Succes, Jelmer.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Bedankt voor jullie reacties. Ik ga ze dus een email schrijven. Maar omdat dit echt helemaal nieuw voor me is zou ik zo 1-2-3 niet kunnen zeggen wat ik er allemaal in moet zetten zijn er eventueel kleine voorbeelden ergens op het internet waardoor ik een beetje indruk krijg van hoe en wat allemaal.

 

Met vriendelijke groet,

 

Martijn Ruinard

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik denk dat je inderdaad de volgende punten moet noemen, dus eigenlijk de feiten opsommen:

 

- De geregistreerde datum van hun domein en jouw domein.

- Geef aan dat jij een bedrijf bent en dat ze je naam zomaar gebruiken.

- Zeg duidelijk wat je wilt.

- Ga niet direct gooien met dure woorden, ik zal je aanklagen bla bla bla. We wonen in Nederland, niet in Amerika.

 

Probeer het gewoon eerst zoals Jelmer zegt op een vriendelijke doch dringende manier. Je moet niet vergeten dat jij iets van hen moet, en als je kwaaie taal uit gaat slaan, is de kans op medewerking alleen maar kleiner.

 

Christian.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Specialist in handelsnaamrecht ben ik niet maar ik zal je proberen op weg te helpen.

 

Formeel ontstaat het recht op de handelsnaam op het moment dat je officieel deelneemt aan het economisch (handels) verkeer met je handelsnaam. Dat je ingeschreven staat bij de KvK en nog geen aktiviteiten ontplooit is niet voldoende!. In jou geval wordt je naam gebruikt door iemand anders die volgens jouw info niet is ingeschreven in de KvK. Nu heb ik op die betreffende site rondgesnuffeld en de enige mogelijkheid om contact met hen op te nemen is via een antwoordformulier op de site. Dit zegt voor mij al genoeg. (ik zou met zo iemand niet in zee gaan)

 

Wat even belangrijk is, is het volgende;

 

Je zult erachter moeten komen wie hier achter zit en waar ze eventueel gevestigd zijn. Vervolgens kun je gaan verifiëren bij de KvK. Mogelijk dat ze toch ingeschreven staan en dan is de datum van inschrijving van belang alsmede de datum wanneer ze exact zijn gestart met de bedrijfsaktiviteiten onder die bedrijfsnaam. Mocht het zo zijn dat jij als eerste recht zou hebben op het gebruik van je handelsnaam dan kun je via de rechtbank (sector kanton) afdwingen dat de tegenpartij een andere handelsnaam gaat gebruiken. (uiteraard kun je, alvorens je tot deze rechtsgang overgaat, contact opnemen met hen, om te kijken of ze bereid zijn om hun handelsnaam te wijzigen zonder rechterlijke dwang) Nu zitten jullie in dezelfde branche alleen kan ik de regio en werkgebied niet inschatten. Dit zijn naar mijn weten ook zaken waar rekening mee gehouden wordt.

 

Ik heb de indruk dat de "tegenpartij" een hobbyboer is en misschien niet op de hoogte is van het bestaan van de handelsnaam. Over de kwaliteit van de website van die hobbyboer kunnen de techno's hier veel beter over oordelen.

 

Succes


www.camelot-legal.nl

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het oogt allemaal wat amateurig, die website werkt hier in ieder geval niet (fatsoenlijk). Erg vervelend van de verwarrende domeinnaam, al is het ook wel een beetje je eigen schuld de variant zonder streepje destijds niet gewoon geregistreerd te hebben.

 

De kans dat je gelijkt zou krijgen als er een juridisch geschil van komt lijkt me vrij groot, al weet je dat soort dingen nooit helemaal zeker. Aangezien ze wel een bedrijf lijken te voeren en niet bij de kvk ingeschreven staan denk ik echter dat ze niet zoveel nadenken over dat soort zaken, al kan het ook een bewuste keuze zijn (vrij beroep).

 

Ik zou ze in een nette mail eens wijzen op het bestaan van jouw website en bedrijf, en de verwarring die ontstaat door de domeinen. Op zich maak je denk ik goed kans dat ze daar wel op reageren en een andere naam kiezen, het lijkt er niet op dat ze echt een merk te verdedigen hebben. Mochten ze ermee akkoord gaan dan zou ik vriendelijk aanbieden de registratiekosten van het domein te vergoeden als het aan jou overgedragen wordt, alleen al om herhaling te voorkomen.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Lijkt me wel dat je een zaak hebt. Zelfde branche, betrekking op hetzelfde gebied (bij internet-ondernemingen vervalt het regionale karakters), de naam is overduidelijk verwarrend...

 

Zie op www.domjur.nl o.a. de volgende jurisprudentie:

 

Happytravel tegen Happy Home BV e.a.

Domeinnaam in kwestie: happy-travel.nl

Merkinbreuk; liggend streepje in domeinnaam i.c. niet relevant; Merkdepot gedaagden te kwader trouw, gezien bijna gelijktijdige registratie van domeinnaam met streepje terwijl de domeinnaam zonder streepje (gelijk aan merk eisers) al geregistreerd was.

 

 

Koninklijke PTT tegen Dima Media en Communicatie Groep

Domeinnaam in kwestie: ptt-telecom.com

Merkinbreuk; het gebruik door gedaagde van domeinnamen met of zonder streepje, punt of spatie doet geen afbreuk aan het merkrecht van PTT. Het blokkeren door gedaagde van het gebruik op Internet in de Benelux van het gewraakte domein neemt niet de reële dreiging weg van onrechtmatig handelen van gedaagde in de toekomst. Daarnaast kan PTT nu niet zelf deze domeinnaam gebruiken.

 

Stuur een mail naar het betreffende bedrijf(je) en vertel dat je wilt dat hij stopt met het voeren van de domeinnama in kwestie. Verwijs eventueel naar bovenstaande zaken. Het moet gek lopen als ie dan nog volhoudt. In dat geval is een gang naar de arbitragecommissie meer dan voldoende lijkt me. Zie daarvoor SIDN: Inbreuk op merk(recht) en handelsnaam


eBase - Portal voor de internetbranche

• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Stuur een mail naar het betreffende bedrijf(je) en vertel dat je wilt dat hij stopt met het voeren van de domeinnama in kwestie. Verwijs eventueel naar bovenstaande zaken. Het moet gek lopen als ie dan nog volhoudt. In dat geval is een gang naar de arbitragecommissie meer dan voldoende lijkt me.

 

Voor wat betreft de domeinnaam zou dit idd voldoende kunnen zijn. Wil je daarnaast dat "tegenpartij" zijn handelsnaam volledig wijzigt, en dat lijkt mij heel verstandig, dan zul je hier niet voldoende aan hebben. De reikwijdte van de arbitragecommissie omvat de internet domeinnamen en niet die van de handelsnamen in zijn algemeenheid.

 

Groet


www.camelot-legal.nl

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Let wel dat het in die zaken klaarblijkelijk ging om een merkrechtinbreuk en niet om een handelsnaam. Een handelsnaam is feitelijk (zoals uiteen gezet door Camelot) en die kan zowel functioneel als territoriaal beperkt zijn al naar gelang de omstandigheden.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Bedankt allemaal alvast voor jullie reacties.

 

Zoals ik al zei weet ik niet goed hoe ik zo`n brief moest schrijven dus wou ik graag jullie op- en aanmerkingen horen over de tot nu toe geschreven brief.

 

 

 

Zetten, 8 augustus 2004

 

 

Geachte meneer / mevrouw,

 

Ik stuur u deze mail omdat uit onderzoek van een van onze werknemers is gebleken dat u gebruik maakt van onze “Dream-webdesign” handelsnaam. We spreken dan ook wel van merkrecht-inbreuk.

 

Dream-webdesign is op 10-05-2004 officieel een professioneel bedrijf geworden. Wij staan bekend voor zorgvuldigheid en kwaliteit en willen dat ook graag zo houden. Wij hebben gezien dat u gebruik maakt van een www.dreamwebdesign.nl domeinnaam.Dit is in strijd met onze handelsnaam. Dream-webdesign staat namelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 09142768 en op deze manier doet u dus zaken met onze handelsnaam.

 

Dream-webdesign heeft zijn domeinnaam op 21-11-2002 geregistreerd en uw domeinnaam is op 10-01-2003 geregistreerd. Dream-webdesign heeft zoals u kunt zien dus als eerste zijn domeinnaam geregistreerd.

 

Wij verzoeken u derhalve uw handelsnaam te veranderen waardoor het niks meer met Dream-webdesign te maken heeft en dat u uw website van het internet haalt zodat er geen verwarring kan ontstaan tussen Dream-webdesign en Dreamwebdesign.

 

Ik hoop nog van u te horen.

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

 

Martijn Ruinard

Directeur

Dream-webdesign

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik doe ook een poging:

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Per toeval kwamen wij achter het feit dat u de beheerder cq eigenaar van www.dreamwebdesign.nl bent. U maakt hier gebruik van Dream Webdesign als uw handelsnaam.

 

Sinds 21 September 2002 hebben wij de naam dream-webdesign in gebruik. Echter, op 10 Mei 2004 zijn wij officieel ingeschreven bij de kamer van koophandel ( dossiernummer: 09142768 bij de kvk te Arnhem ) en menen dat u op deze manier inbreuk maakt op onze handelsnaam. Wij menen dat door gebruik van een zelfde naam en werkzaamheden in een zelfde vakgebied, de verwarring tussen beide namen te groot is.

 

Na navraag bij de Stichting Internet Domein registratie Nederland ( SIDN ), blijkt dat uw domeinnaam op 10-01-2003 is aangevraagd, waardoor u ons inziens wellicht op de hoogte moet zijn geweest van ons bestaan.

 

Wij verzoeken u daarom uw handelsnaam te wijzigen, waardoor u niet verder gerelateerd kunt worden aan ons bedrijf. Zo zal er niet langer verwarring ontstaan tussen uw bezigheden en ons bedrijf. Graag willen wij u verzoeken uw domeinnaam aan ons over te dragen op korte termijn.( ik weet niet of je dat mag vragen/eisen )

 

Ik zie uw spoedige reactie met genoegen tegemoet.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

Martijn Ruinard

Dream-webdesign

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

waardoor u ons inziens wellicht op de hoogte moet zijn geweest van ons bestaan

 

Zou ik in een eerste brief niet doen. Je verwijt ze min of meer willens en wetens een sterk gelijkende naam te hebben gekozen. Wellicht wisten ze wel van het bestaan met streepje, maar 100% zeker is dat niet, en zo jaag je mensen snel in de verdediging.

 

Graag willen wij u verzoeken uw domeinnaam aan ons over te dragen op korte termijn.( ik weet niet of je dat mag vragen/eisen )

 

Vragen mag altijd - of je het echt kunt eisen betwijfel ik... je zit sowieso nog in de fase waarin je alleen maar kunt vragen en geen druk kunt uitoefenen. Persoonlijk zou ik aanbieden de kosten van het verhuizen zelf te dragen en eventueel ook de oorspronkelijke registratiekosten te betalen. Niet dat je hiertoe verplicht bent, maar ik heb het idee dat het om een heel klein zaakje gaat waarbij men voor een paar tientjes nog wel eens wil happen.

 

De jurisprudentie hierboven is, zoals eerder opgemerkt, niet zo relevant omdat het daarbij draaide om inbreuk tegen een merkrecht.

 

Waarschijnlijk zou dit bedrijf(je) niet eens deze handelsnaam kunnen verkrijgen bij de KVK, maar aangezien ze daar niet ingeschreven staan kun je hier weinig mee.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Concept,

 

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Middels deze e-mail wil ik u graag op de hoogte stellen van het navolgende.

 

Mij is duidelijk geworden dat u werkt onder de naam Dream-webdesign en dat u momenteel niet ingeschreven staat bij de KvK. Dit is ook de reden waarom ik via e-mail reageer, aangezien ik verder geen contactgegevens van u, noch van uw eventuele organisatie heb kunnen achterhalen. Aangezien wij sinds enige tijd officieel actief zijn als onderneming met als handelsnaam Dream Webdesign en dat wij soortgelijke aktiviteiten ontplooien, wil ik u vriendelijk verzoeken om enerzijds uw handelsnaam te wijzigen alsmede mee te werken aan de overdracht van de domeinnaam www.dream-webdesign.nl aan onze onderneming. Dit alles om verwarring tussen uw aktiviteiten en die van ons als bedrijf te voorkomen.

 

Ik ga er vooralsnog vanuit dat u niet op de hoogte was van het bestaan van onze onderneming en om verdere juridische problemen (waar we beiden niets aan hebben) te voorkomen wil ik u vriendelijk verzoeken om gehoor te geven aan dit schrijven.

Wij zijn in ieder geval bereid om de kosten van zowel de overdracht van de domeinnaam als de registratiekosten van dezes te vergoeden.

 

Graag zie ik uw reactie in deze binnen een termijn van 7 dagen tegemoet.

In afwachting van een positieve medewerking uwerzijds, verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

 

 

M. Ruinard

Dream Webdesign

Higherlevelboulevard 12

1122 XC Higherlevel

Telefoon:.................

Fax: .......................

 

Wellicht dat je hier iets aan hebt.

 

Succes

 

 


www.camelot-legal.nl

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Bij nader inzien heb ik na dit topic besloten mijzelf niet langer voor de gek te houden met de waan dat ik een goede brief kan schrijven. Laat staan verstand heb van het juridisch aspect. Daarom laat ik het graag aan de pro's over en wens ik je veel succes met je 'probleem'

 

8) Christian

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik vind het zeer vreemd dat de KVK dit toe heeft gelaten.

 

Ik heb tijdens mijn inschrijving samen met een KVK medewerker diverse varianten moeten verzinnen om te zorgen dat niets overeen kwam of er op leek of voor verwarring kon zorgen om te zorgen dat ik dus geen problemen ga krijgen.


Parcye website is helemaal vernieuwd, nu met Mocca CMS 3 als engine.
Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

De KvK heeft nog niks toegelaten, omdat mijn bedrijf Dream-webdesign wel is ingeschreven maar Dream WebDesign is niet ingeschreven. Anders zou de KvK dit natuurlijk niet goed keuren.

 

En mag ik jullie allemaal bedanken voor jullie hulp. De brief is verstuurd en nu maar kijken wat er mee gedaan wordt.

 

Met vriendelijke groet

 

Martijn Ruinard

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

 

Op grond waarvan veronderstellen jullie dat dreamwebdesign iets doet dat dream-webdesign schaadt? Het is geen beschermd merk. Zou ook niet kunnen, want daarvoor mist het onderscheidend vermogen. Dream Webdesign is een handelsnaam, dus de copy-cat kan die naam niet in het handelsregister zetten. Maar Dreamweb Design weer wel.

 

Ik ben geen jurist, maar herinner me wel dat de rechter alleen moeilijk doet over domeinnamen wanneer zij inbreuk maken op een merkdepot. En zelfs dan lang niet altijd. Eerlijk gezegd denk ik dat dream-webdesign dan ook helemaal geen juridische poot heeft om dreamwebdesign mee aan te pakken. Ik zou de kwestie eens voorleggen in ons intellectueel eigendom-panel.

 

Sterkte! 8)


Je mag ook abonnee worden als je kritisch leest! Follow the Money🤑  

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik vind het zeer vreemd dat de KVK dit toe heeft gelaten.

 

Simpel, dit is niet de taak van de KvK. De KvK is lijdelijk en kan je hoogstens wijzen op problemen met een handelsnaam. Alleen bij flagrante strijd met een handelsnaam kunnen ze wel eens moeilijk doen, maar volledige grip op handelsnamen hebben zij niet. Een handelsnaam is immers zo feitelijk als wat. Een vergelijking van KvK gegevens uit hun systeem mag een indicatie heten, maar niet meer dan dat. Bepaalde conflicten zullen ze er niet uithalen of juist sommige conflicten die er in werkelijkheid niet zijn. Kortom, je moet altijd je eigen inschatting maken, waarbij de KvK natuurlijk wel een indicatie kan geven.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Eerst maar eens afwachten hoe ze op je schrijven reageren, soms zitten dingen gewoon een keer mee en ben je er eenvoudig mee klaar. In overleg uitwerken lijkt me veel aantrekkelijker dan de juridische weg, alleen al gezien de kosten die daarbij komen kijken en de onzekerheid van de uitslag. Als je het juridisch wilt uitvechten zou je alsnog de naam als handelsmerk kunnen registreren, maar ik durf niet te zeggen of dat nu nog 'ter goeder trouw' mag heten.

 

Het is inderdaad niet de taak van de kvk om handelsnamen te beschermen of daarin beleid te voeren, maar men zal waarschijnlijk wel wijzen op een mogelijk conflict en adviseren een andere naam te kiezen. Het is echter goed mogelijk dat ze dit niet doen of het conflict niet opmerken, voor zover ik weet gaan er alleen alarmbellen af als je een naam wilt registreren die reeds bestaat in die kvk-regio. Er wordt tegen betaling wel een landelijk handelsnaam-onderzoek aangeboden, maar dit is niet verplicht en niet bindend.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 10 leden online en 162 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké