loading
Ga naar inhoud
R.I.P. - Fred Wiersma
Verberg

Pensioen in eigen beheer?

vraag

Hallo allemaal,

 

Ik ben aan het nadenken of ik mijn pensioen in eigen beheer wil gaan doen. Belangrijkste overweging is dat ik (arrogant ;D) denk dat beter te kunnen doen dan een verzekeraar, en in ieder geval goedkoper (waarom zou ik hun spekken? :o)

 

Nu weet ik dat er een pensioen BV constructie bestaat. Heeft iemand daar ervaring mee en zijn er meer onder jullie die hun pensioen zelf beheren? Alle ervaringen welkom!

 

Alvast bedankt,

ToC


r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar bericht
Delen op andere sites

5 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het valt niet zomaar te zeggen wat nu wijsheid is.

Sinds 1-06-1999 is de Wet Fiscale behandeling van pensioenen in werking getreden. Deze wet heeft onder andere als gevolg dat de mogelijkheden voor de DGA om het pensioen in eigen beheer op te bouwen drastisch zijn beperkt.

 

Een aantal kernpunten

 

Bouw je pensioen in eigen beheer op dan moet je rekening houden met een franchise van 10/7 maal de ongehuwden AOW (ofwel een franchise van € 16.543).

Bouw je pensioen op bij een verzekeraar dan bedraagt de franchise 10/7 maal de AOW de een gehuwde zelfstandig zal ontvangen. (ofwel een franchise van € 11.366)

 

Dit heeft tot gevolg dat er bij de verzekeraar meer ouderdomspensioen mag worden opgebouwd dan in eigen beheer.

 

Daarnaast biedt het onderbrengen bij een verzekeraar meer zekerheid. Dit zowel op het gebied van het langlevenrisico als op het gebied van het stijgend pensioen. Een voordeel bij het in eigen beheer opbouwen is vooral gelegen in de besparing van de Vpb en de mogelijkheid om de reservering aan te wenden voor de financiering van bedrijfsaktiviteiten. Risico van dit laatste is dat de DGA afhankelijk is van de liquiditeit van de BV wanneer hij of zij met pensioen gaat.

 

Bij de opbouw in eigen beheer mag er niet gereserveerd worden om de aanspraak stijgend te maken. bij een verzekeraar is dit wel toegstaan mits de aanspraak op rentebasis is verzekerd. Bij de verzekeraar kan er nabestaandepensioen opgebouwd worden ook wanneer er nog geen sprake is van een partner. Bij de opbouw in eigen beheer is dit niet toegestaan.

 

Een DGA mag in eigen beheer geen pensioen opbouwen over het loon in natura, terwijl dit bij de opbouw via de verzekeraar wel toegestaan is.

 

Wanneer er gekozen wordt om het pensioen in eigen beheer op te gaan bouwen is het verstandig om te werken met een holdingstructuur. Deze laat je vervolgens aanmerken als fiscale eenheid om dubbele heffing van de Vpb te voorkomen.

Met deze constructie stel je de pensioenreserves veilig. Mocht de werkmaatschappij failliet gaan of verkocht worden dan zijn de aanspraken gescheiden en behoud men de pensioenreserves.

 

Laat je bij deze keuze goed begeleiden door een specialist. Er zullen actuariële berekeningen moeten worden gemaakt en de fiscus wil graag weten op wat voor manier jij jezelf een pensioen "toezegd".

 

De gevolgen van overlijden bij een eigen beheer situatie laat ik verder nog buiten beschouwing.

 

Groeten

 


www.camelot-legal.nl

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Bedankt Gert-jan, helder verhaal.

 

Het lijkt erop dat de verzekeraars goed gelobbied hebben :-\ ...

 

Ben wel benieuwd wat het scheelt aan kosten (en dus uiteindelijk pensioen) als je het 'zelf doet' in plaats van via een verzekeraar.

 

Groet,

ToC

 

 


r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Bij het verschil in kosten is ook de keuze van de verzekeraar belangrijk. Daarbij is dan ook van belang welke zekerheden je wilt hebben. Moet de verzekeraar op basis van een gekozen premie een bepaalde opbrengst garanderen of wil je alles laten beleggen in risicovolle fondsen.

 

Vooral met betrekking tot een partner/weduwe/wezenpensioen is denk ik zekerheid van groot belang. Een te laag oudagspensioen, daarvan ben jezelf het slachtoffer, maar je partner/vrouw en kinderen in armoe achter laten?? Ook een mix van oudedagspensioen in eigen beheer met het partner/wezenpensioen bij een verzekeraar hoort tot de mogelijkheden

 

Een goede pensioenadviseur in samenwerking met een fiscalist kunnen met jou bepalen wat op basis van jou eigen voorkeuren met betrekking risico's die je wilt lopen en de fiscale gevolgen daarvan de beste oplossing is.


Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Wanneer je al aardig wat vermogen in je BV hebt is pensioen in eigen beheer zeker goedkoper dan bij een verzekeraar! Wel moet je ervoor zorgen dat je vermogen goed wordt belegd. Een vermogensbeheerder kan je hierbij helpen.

Voordeel is ook dat je zelf bepaalt hoeveel je jaarlijks in je pensioenpotje stort, bij een verzekeraar ben je gebonden aan strenge wettelijke regels.

 

Wel is het belangrijk dat je je risico's onderbrengt bij een verzekeraar. Denk hier aan het risico van overlijden voor je kids/partner en het risico van arbeidsongeschiktheid. De verschillen in kosten hiervoor verschillen enorm per verzekeraar! Laat je hierover ook goed voorlichten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 0 leden online en 22 gasten

  Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké