• 0

Opstellen geheimhouding verklaring

Hallo,

 

Even een vraag, ik heb gesprekken met diversen mensen over mijn kledinglijn en nu wil ik hen een geheimhouding verklaring laten teken en zou graag jullie feedback over willen hebben.

Ik heb even voor nu Piet 1 en Piet 2 ( ben ik dan even haha)

 

Paar vragen:

En ik noteer dat het een kledinglijn is en in 1 zin wat de kledinglijn is maar is dit uperhaubt wel verstandig..?

Moet ik een minimale bedrag bij noteren is dat dan minimaal 50.000/ wat zegt de wet daarover. Ik kon er niks over vinden namelijk,

 

 

GEHEIMHOUDINGSVERKLARING

 

 

 

Piet 1.werkzaam bij.... gevestigd te ......

 

1. Piet 1 is benaderd door Piet 2 wonend te ....... met het verzoek kennis te nemen van haar concepten, welke betrekking hebben op een kledinglijn genaamd... ( naam kledinglijn) en in 1 zin wat kledinglijn is.

 

2.Dat Piet 1 geheimhouding is en houd van alle bijzondere betreffende of verband houdende met kleding lijn ....... concept idee van Piet 2.

Zij verplicht zich tegenover onbevoegden strikte geheimhouding te betrachten ten aanzien alles wat te maken heeft met kledinglijn van Piet 2.

En waarvan zij weet of kan vermoeden dat deze informatie van vertrouwelijke aard is.

 

3. Dat Piet 1 zich er bewust van is dat schending van geheimhoudingsplicht, dat zij er van onderhevig is aan sancties bij de wet gesteld.

Schending van haar geheimhoudingsplicht geschiedt door op enigerlei wijze aan derden of indirect, in welke vorm dan ook enige mededeling te doen of aangaande enige bijzonderheden van Piet 2 en diens concept of de werkzaamheden betreffende of daarmee verband houdende.

Er zal dan een volledige schadevergoeding ter deze zaken worden gevraagd volgens de Nederlandse wet minimale van...... indien deze meer dan vermeld boetebedrag mocht belopen.

 

4. Dat alle schetsen, samples(voorbeelden) niet met derden worden gedeeld zonder toestemming van Piet 2 en ten alle tijden eigendom zijn van Piet 2.

 

5. Piet 2 heeft haar concept opgenomen op I-DEPOT onder kenmerk: 00000000

 

Plaats: .......

 

Datum: _ _________

 

 

Handtekening Handtekeningen...

 

 

 

……………………………………….   

 

……………………………………….

 

 

 

Hartelijke groet!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0

Los van dat het Nederlands nog wel even wat aangepast kan worden, is de omschrijving kledinglijn of zelfs kledingconcept op zich voldoende. Documenteer goed wat je allemaal verstuurd aan mensen zodat je helder hebt, wie welke informatie heeft.

 

Handhaving van een geheimhoudingsverklaring is erg lastig want bewijs maar eens wie er wat gezegd/gedaan heeft en wat de schade is die je gelopen hebt. Ga er vanuit dat het mis kan gaan en verstrek je informatie dus ook op zo'n manier dat iemand anders er niet zomaar iets mee kan.

Link naar reactie
  • 0

Nog niet zo lang geleden heb ik hier helaas ook mee te maken gehad. De "tegenpartij" heeft mij een NDA laten ondertekenen maar gaan er inmiddels met mijn kennis (en die van anderen) vandoor.

 

Neem het advies van Manon ter harte en documenteer alles zeer zorgvuldig!

 

In mijn geval was het nog wat gecompliceerder omdat een andere partij mijn ontwerpen op papier uitwerkte nadat mondeling alles werd besproken. Maak van eventuele vergaderingen aantekeningen/notulen en bevestig deze na afloop per mail. Kortom, doe er zoveel mogelijk aan om ervoor te zorgen dat jij kunt bewijzen dat het jouw ontwerpen zijn.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

@Manon, bedankt!

Kledinglijn heeft wel een specifiek element wat ik ook heb omgeschreven in BBIE verklaring en ik ook in de geheimhouding verklaring zal doen, het dus niet echt een standaard kleding lijn om maar zo te zeggen haha.

Daarin kan ik eventueel mocht iemand met mijn idee vandoor gaan, aangegeven dat ik er eerder mee kwam om maar zo te verwoorden.

 

Ik zal zeker goed alles documenteren, meeste heb ik allemaal emails ik neem aan dat dit wel in mijn voordeel is? Of moet ik daardoor nog ergens extra op letten..?

Bedankt voor de adviezen, die neem ik zeker van harte!!!

 

@Basto, wat vervelend om te horen dat is zo ontzettend naar! Teleurstellend dat er zulke mensen zijn!! Bedankt ook voor jou advies, neem ik ook zeker van harte ;-)!!!

Link naar reactie
  • 0

Ik heb zelf geen ervaring met NDA’s, maar spreek wel eens mensen met ideeën, plannen etc. Meestal meer vrijblijvend dan, of om iets op te steken van elkaar, elkaar verkennen e.d.

Vaak vertrouwelijk, althans dat vind ik vrij vanzelfsprekend (je gaat toch dingen van anderen niet aan de grote klok hangen).

 

Nu heb ik niets met jouw ‘project’ of zo, maar als wij in gesprek waren en je bij mij aan zou komen met een heel ingewikkeld papiertje, dan zou ik eerlijk gezegd meteen afhaken.

Misschien moet je er voor waken dat je het niet te ingewikkeld maakt, want anderen kunnen dat ook wel zo beleven lijkt mij.

 

Ik denk dat je het beter kan beperken tot de kern: geen kopieën van jouw ontwerpen verspreiden en dat soort zaken.

 

Succes.

 

Link naar reactie
  • 0

Hai Peter,

 

Bedankt voor je advies.

Echter zou ik zeker weten een NDA laten maken, ik geef het altijd aan en als iemand niet wil tekenen helemaal geen probleem maar dan deel ik mijn idee niet.

Helaas is het keihard tegenwoordig, je moet heel erg uit kijken.

Tevens heeft ook desbetreffende persoon aangegeven, geen te problemen te hebben om NDA te tekenen die kwam er al zelf mee voordat ik wilde aangeven dat vond ik wel netjes.

Vele bedrijven weten dat vaak het erop aan komt zo'n NDA, het is voor mij teken van vertrouwen als mensen dat aangeven.

 

Groet,

Link naar reactie
  • 0

Oh excuses Peter!!

 

Ik vind het moeilijk wat ik wel of niet in NDA moet noteren, ik heb wel BBIE nummer, ondernemingsplan, schetsen gedaan omdat het idee behoorlijk specifiek is.

STEL in ergste geval iemand mee van door gaat dan heb ik mij vooraf geheel beschermd snap je.

Je hoort erg veel nare verhalen helemaal in mode-wereld vandaar.

Link naar reactie
  • 0

Beste Rondernemer,

 

Als jouw belangen hierbij zo groot zijn, denk je dan dat het verstandig is om zelf een geheimhoudingsovereenkomst in elkaar te knutselen? Het geciteerde stukje tekst voldoet namelijk in de verste verte niet.

 

Belangrijkst bij een geheimhoudingsovereenkomst/-verklaring is een stevige prikkel bij overtreding. Dit is te realiseren door een - juridisch gezien correct geformuleerd - boetebeding. Met dit laatste gaat het nogal eens mis in de praktijk, waardoor de spreekwoordelijke stok achter de deur helaas illusoir blijkt te zijn. In dat geval kan een ander er inderdaad met jouw gevoelige bedrijfsinformatie vandoor gaan.

 

Onderschat dit dus niet. Veel succes ermee!

Link naar reactie
  • 0

Als het om een specifiek designkenmerk gaat kun je ook nog voor een modelregistratie kiezen.

Dan lijkt me dat hele gedoe met die NDA ook niet nodig.

 

@Nico, ja dat wil ook gaan doen zodra kosten dat toelaten.

Ik heb het momenteel niet breed maar ik had gezien dat totaal 118 euro was en daar heb ik nu geld voor opzij gelegd om het in november te doen namelijk.

Dank je wel!!!

 

@ Lucien

 

Bedankt voor je reactie.

 

Geheimhouding verklaring had ik via internet was een voorbeeld maar dat klopt dus niet?

Ik heb wel bij genoemd via de wet gesteld en minimum bedrag gedaan maar ik zal dat dus ook moet veranderen?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Onderschat dit dus niet.

Eens. Alleen al de keuze of je dit document door "Piet 1, werkzaam bij ..." moet laten tekenen of door "Bedrijf X, in deze vertegenwoordigd door Piet 1 ..." is een lastige. Krijgt Piet 1 als privé-persoon een boete bij het schenden van de geheimhouding of is zijn bedrijf in dat geval aansprakelijk?

 

En wie zijn vervolgens "bevoegd" en "onbevoegd"? Mag Piet 1 overleggen met medewerkers in zijn bedrijf over bijvoorbeeld productie, marketing, financiën, e.d. als dat nodig is om jou vervolgens een propositie te kunnen doen? En moeten al die andere medewerkers dan ook eerst deze verklaring ondertekenen? En moet jij daarvan (vooraf) op de hoogte worden gesteld?

Link naar reactie
  • 1

Beste Rondernemer,

 

Als jouw belangen hierbij zo groot zijn, denk je dan dat het verstandig is om zelf een geheimhoudingsovereenkomst in elkaar te knutselen? Het geciteerde stukje tekst voldoet namelijk in de verste verte niet.

 

Belangrijkst bij een geheimhoudingsovereenkomst/-verklaring is een stevige prikkel bij overtreding. Dit is te realiseren door een - juridisch gezien correct geformuleerd - boetebeding. Met dit laatste gaat het nogal eens mis in de praktijk, waardoor de spreekwoordelijke stok achter de deur helaas illusoir blijkt te zijn. In dat geval kan een ander er inderdaad met jouw gevoelige bedrijfsinformatie vandoor gaan.

 

Onderschat dit dus niet. Veel succes ermee!

 

Lucien snijdt een belangrijk punt aan. Zelf zaken in elkaar gaan knutselen doet vaak meer schade dan goed. De verleiding is uiteraard groot om een geheimhoudingsverklaring, relatiebeding, concurrentiebeding of zelfs algemene voorwaarden met behulp van Google aan elkaar te copy pasten. En natuurlijk is het leuk om dingen zelf uit te zoeken, en de kosten laag te houden. In de praktijk blijken dit soort doe-het-zelf contracten evenwel niet de bescherming te bieden waarop was geanticipeerd. Het inschakelen van een specialist scheelt tijd en biedt in de regel wel de bescherming waarnaar wordt gezocht.

 

Hetzelfde geldt voor welwillende forumgenoten die je met goed bedoeld advies behulpzaam willen zijn. Schoenmaker blijf bij je leest. Ik ga bijvoorbeeld zelf niet voor tandarts spelen. Met name in deze Google-era, zie je op bepaalde onderdelen van dit forum een in juridische zin riskant soort van branchevervaging. Er zijn namelijk ondernemers die hier een vraag stellen en er vanuit gaan dat het antwoord dat zij krijgen - zeker op een kwalitatief hoogstaand forum als Higherlevel, juridisch valide is. Uiteraard is forumbezoek vrijwillig en voor eigen risico en zijn er aan de antwoorden van collega ondernemers geen rechten te ontlenen. En heeft het forum een open karakter met ruimte voor discussie. Meedenken en andermans problemen willen helpen oplossen is vaak lovenswaardig, bereidwillig en attent, maar er zit nu eenmaal verschil in kennis van horen zeggen, en de kennis en ervaring die een jurist of advocaat heeft opgedaan gedurende jarenlange universitaire studie, specialisatie en rechtspraktijk.

 

Samenvattend is het met name bij juridische zaken in zijn algemeenheid niet verstandig en zelfs risicovol om doe-het-zelf jurist te willen zijn, alsook om blindelings af te gaan op goed bedoelde forumadviezen.

 

Succes met je bedrijf !

Jurist bij JuridischAdviesVoorBedrijven.nl: www.juridischadviesvoorbedrijven.nl

Link naar reactie
  • 0

Samenvattend is het met name bij juridische zaken in zijn algemeenheid niet verstandig en zelfs risicovol om doe-het-zelf jurist te willen zijn, alsook om blindelings af te gaan op goed bedoelde forumadviezen.

 

Begrijp mij niet verkeerd, maar:

 

Ik denk dat vele startende en potentiële ondernemers zich niet echt kunnen veroorloven om betaald juridisch advies in te winnen voor elke vraagstuk.

 

Gelukkig voor hen zijn er tegenwoordig fora zoals HL. Dat scheelt in de portemonnee.

 

Jij bent meer voorstander van een soort verzamelplaats/marktplaats voor juristen begrijp ik uit je woorden. In plaats van een discussie-/vraagforum dan, bedoel ik.

Je hebt namelijk zelf in je best wel uitgebreide post geen enkele tip richting TS gegeven. Behalve waarschuwingen voor andere (meestal welwillende en vaak ook nog best verstandige) medeondernemers die hun visie geven.

 

Maar natuurlijk heb je gelijk dat niemand klakkeloos meningen van anderen moet overnemen.

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Ik waardeer iedereen zijn advies of ik alles 'klakkeloos' overneem zeker niet maar ik neem wel alles in overweging, denk er over na.

Momenteel heb ik besloten om eerst te zorgen dat mijn merk beschermd is, dat ik mijn model kan beschermen als dat niet kan ga ik zelf bij een advocaat informeren wat ik beste in mijn geheim houding verklaring kan opstellen.

Voordat ik met investeerders in zee ga of überhaupt mijn concept ga bespreken, ik besef behoorlijk en dat vind ik fijn van de mede forummers dat zeker zo'n verklaring niet iets is om even maar zelf op te stellen, dat toch echt wel ingewikkeld is.

 

 

Nogmaals alle adviezen, feedback weet ik dat goed is bedoeld en sta ik altijd voor open!

Link naar reactie
  • 1
Jij bent meer voorstander van een soort verzamelplaats/marktplaats voor juristen begrijp ik uit je woorden. In plaats van een discussie-/vraagforum dan, bedoel ik.

Je hebt namelijk zelf in je best wel uitgebreide post geen enkele tip richting TS gegeven. Behalve waarschuwingen voor andere (meestal welwillende en vaak ook nog best verstandige) medeondernemers die hun visie geven.

 

Ik denk dat John terecht waarschuwt voor doe-het-zelf-juristerij. Ik verbaas mij er regelmatig over hoe vaak allerlei juridische onderwerpen even via fora worden voorgelegd, vaak gecombineerd met knip-en-plak-werk ergens van internet.

 

Natuurlijk speelt het kostenaspect een rol, maar wat is uiteindelijk duurder als het knip-en-plak-werk prutswerk blijkt? Ik kom daar dagelijks voorbeelden van tegen in de praktijk. Dan wordt bespaard op een goede jurist/advocaat contractenrecht en vervolgens kan men voor (tien)duizenden euro's aan schade opdraaien. Goedkoop is dan duurkoop.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben geen jurist, maar ondernemer (en bedrijfseconoom).

En ik denk dat medeondernemers TS terecht er op wijzen dat het haast onmogelijk is om een idee/concept te beschermen. Ook trek je daar een flink bedrag voor uit om juridisch verantwoord een NDA te laten fabriceren.

 

Kernzaken, daar gaat het om volgens velen: ontwerpen, designs etc. Geen idee of businessplan (die zijn meestal ook niet zo heel interessant om te ‘kapen’ van anderen trouwens).

Dat is althans de kern van mijn boodschap.

 

Ik raad overigens absoluut niet juridisch (of economisch!) advies af. Maar let ook wel op de kosten/de noodzaak, hé...

Link naar reactie
  • 0

Mijn ervaring is dat een NDA voornaamlijk belang heeft in de fase waarin 2 partijen een verregaande samenwerking wensen aan te gaan. Meestal is er eerst een LOI (letter of intent) waarna door een NDA toch bedrijfsmatig gevoelige zaken besproken kunnen worden die voor de besluitvorming belangrijk zijn.

 

NDA betekend niet dat je alles op tafel gooit en de ander hier mee weg kan lopen. Zover gaat het vaak niet en het is ook totaal niet nodig alle details en achtergronden te weten of wensen te moeten weten om een oordeel over samenwerking te geven.

 

Waar iedereen dus zo bang voor is ontgaat mij want een NDA is meestal van toepassing op het moment dat er nog geen sprake is van een zakelijke relatie. En daaropvolgend, mocht het tot een contract komen tussen de 2 partijen dan zijn zaken zoals Non disclosure, IP, confidentiality ook weer in de overeenkomst vastgelegd.

 

Voorbeeld: partij A wil met partij B in zee omdat deze denkt goede afzetkanelen te hebben voor produkten. In overleg, kan partij A aan partij B vragen eea te onderbouwen. Partij B wil dan natuurlijk garanties dat Partiij A hier niet mee aan de haal gaat.

 

Hiervoor tekenen beide partijen een NDA die deze gevoelige informatie afdekken. Hierna kan Partij B precies uitleggen hoe en op welke wijze zij de markt opgaan en welke strategie hier achter zit. Betekend niet dat Partij B alles met naam en toenaam hoeft te vertellen en dat is praktisch gezien vaak ook onmogelijk gezien de hoeveelheid informatie.

 

Er zijn vast vele andere gevallen maar mijn ervaring is toch dat het een simpele overeenkomst is die in algemeenheid de lading dekt. Heel ingewikkeld doen is niet echt nodig omdat beide partijen uitendelijk toch zelf bepalen welke info ze wel en niet delen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 251 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.