• 0

Nevenactiviteiten, wel of niet doen?

Beste forumbezoekers,

 

Ik heb een vraag welke mij al geruimte tijd bezig houdt...

 

Ik heb een aantal jaar een internetbureau gehad met een compagnon. Beide waren wij 50% eigenaar. Nu heb ik begin dit jaar besloten, wegens verscheidene redenen, om mijn aandelen te verkopen. Ik ben echter wel werkzaam gebleven binnen dit bedrijf als webdeveloper. Werknemer dus.

 

Nu ik aan het ondernemerschap heb geroken zou ik graag weer iets voor mijzelf beginnen. Naast mijn huidige baan natuurlijk. Aangezien ik in mijn functie met name webshops en grote websites bouw, leek het mij na veel onderzoek een goed idee om zelf een webshop te beginnen. Ik heb hier een goede manier voor gevonden die mij vrijwel geen tijd en energie kost. Gezien mijn kennis in dit vak is dit voor mij zeer goed te behappen.

 

Aangezien ik momenteel na de verkoop van mijn aandelen een eigen BV heb, wil ik dit graag vanuit deze BV starten.

 

Echter, na het nalezen van mijn arbeidsovereenkomst rees bij mij de vraag of ik dit wel zou mogen doen. Het is mij niet geheel duidelijk wat mijn rechten en plichten hierin zijn. Naar mijn idee lijkt het mij geen probleem, aangezien ik geen concurrentie aan ga met mijn werkgever. Sterker nog, door het starten van een eigen webshop maak ik ook de kant van de klant mee en doe ik ervaring op welke ik weer kan gebruiken in mijn huidige functie. Verder kost het mij, zoals als genoemd, niet veel tijd en kan ik het prima buiten mijn werk om doen. Al met al lijkt mij dit dus voldoende pro's om tegen mijn contract in te gaan.

 

Een quote uit mijn overeenkomst luidt als volgt:

 

"Het is de werknemer verboden zonder toestemming van de werkgever al dan niet tegen betaling werkzaamheden voor derden te verrichten of zaken uit te voeren voor eigen rekening. Evenmin zal hij voordelen van derden aanvaarden of bedingen direct of indirect die geacht worden in verband te staan met zijn werkzaamheden."

 

Hoe staan jullie hier tegenover? Wat zijn mijn rechten en mogelijkheden in deze? Is het verstandig om hier tegenin te gaan of niet? Het idee ligt er en ik ben niet van plan hier vanaf te wijken. Althans, liever niet.

 

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 0

Het staat er al vrij duidelijk.. er staat het is de werknemer verboden om zonder toestemming

 

kortom in overleg is alles mogelijk, dit soort bedingen zijn bijna standaard en altijd vrij strikt geformuleerd, ik mag toch hopen dat het feit dat jij enige jaren als mede ondernemer betrokken bent geweest bij de onderneming je wel enige goodwill heeeft opgeleverd waardoor de drempel om in overleg te gaan toch niet al te hoog moet zijn.

 

Ik denk persoonlijk dat mensen zich altijd veel te veel laten afschrikken door "dreigend klinkende" juridische taal terwijl alles wat de meeste werkgevers proberen te verhinderen is dat werknemers directe concurrenten worden of dat ze een onverantwoord aantal uren gaat werken.

 

Als ik jou argumentatie zo lees dan kan ik me niet voorstellen dat je werkgever en oud compagnons daar veel bezwaar tegen zullen hebben.

 

Voor wat betreft je keuze om vanuit een bv te gaan ondernemen zou ik nog eens goed overwegen of dat fiscaal wel de meest handige vorm is, voor startende ondernemers is ondernemen vanuit een eenmanszaak fiscaal vaak aanzienlijk aantrekkelijker, maar daar moet je misschien een ander topic aan wijden..

Link naar reactie
  • 0

Beste Roel,

 

Dank voor je reactie.

 

Het is naar mijn idee niet mogelijk dit in goed overleg te doen. Er zijn in het verleden teveel dingen gebeurd. Ik heb vernomen van een collega dat mij dit zou worden verboden. Ik heb het gevoel dat het persoonlijk is en dat mij daarom geen strobreed in de weg gelegd wordt. Vandaar ook mijn post op dit forum.

 

Als ik er samen met hem uit zou kunnen komen had ik dat al gedaan.

Ik laat mij niet afschrikken, aangezien ik voldoende motivaties heb de werkgever niet in de weg te lopen.

 

Ik ben bereid gewoon mijn gang te gaan, maar ben benieuwd hoe mijn kansen hierin zijn.

Link naar reactie
  • 0

Je kunt en mag alles doen en laten wat je wilt, je kunt niet tegengehouden worden of zo. Wat de gevolgen zijn is natuurlijk een heel ander geval, en die moeten grotendeels blijken uit jouw arbeidsovereenkomst. Staat er iets in over boetes of andere maatregelen die voortvloeien uit het overtreden van de arbeidsovereenkomst?

 

Voor de goede orde, het willens en wetens niet naleven van een arbeidsovereenkomst kan grote gevolgen hebben voor die arbeidsovereenkomst. Het op commerciële wijze handelen tegen het belang van de werkgever (wat je doet door in concurrentie te treden jegens de werkgever) is in sommige CAO's zelfs reden voor ontslag. Bezint voordat je begint...

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Maar is het probleem nou dat je voor jezelf een webshop gaat klussen, terwijl jij die als werknemer ook klust voor je baas?

Het lijkt mij dat je dat toch zelf moet weten, tenzij je in die webshop een concurrerend product gaat aanbieden. Maar als je daar schoenzolen op gaat verkopen is het toch geen probleem?

 

"Ik heb het gevoel dat het persoonlijk is en dat mij daarom geen strobreed in de weg gelegd wordt."

Bedoel je, dat je niks gegund wordt?

(Want zoals het er nu staat betekent het dat je juist je gang kan gaan)

 

Als je een aantal jaar als ondernemer hebt geleefd is dat wel een beetje meer dan "geroken" trouwens. Is het niet ook zo dat je merkt dat het voor jou belangrijk is om met je eigen projecten bezig te zijn, zit de business niet in je bloed, heel toevallig?

Was het liefdadigheid van je ex-compagnon om je als werknemer aan te nemen nadat je bent uitgekocht, of is het voor diegene ook gewoon een zakelijk belang en ben je van grote waarde voor de organisatie, door je skills en ervaring, maar word je nu een beetje "kort gehouden" omdat je nu werknemer bent? Ik ben wel super nieuwsgierig naar hoe dat gegaan is ;)

Als het "persoonlijk" is en er dus restanten gedoe uit het verleden tussen staan lijkt het me helemaal zaak om er eens goed naar te kijken. Misschien heeft het je ook een beetje uit het veld geslagen hoe het is gegaan, of voelt het helemaal okay?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij niet zo leuk hebt gehandeld in het verleden en dat het wel degelijk erg sympathiek is dat je een baan hebt gekregen, maar dat staat los van een behoefte aan zelf dingen ontwikkelen voor je psychisch welbevinden.

Daar heb je recht op, zelfs als er gedoe uit het verleden tussen staat. Dat zal je werkgever ook begrijpen neem ik aan. (Want die is nog ondernemer)

 

Link naar reactie
  • 0

Als in de arbeidsovereenkomst staat dat iedere vorm van nevenactiviteiten (in dienst of als zelfstandige) verboden is in deze arbeidsrelatie zonder dat je daarvoor de toestemming hebt van de werkgever, dan zou het in strijd handelen met deze bepaling door toch te ondernemen zonder de toestemming van de werkgever betekenen dat je wanprestatie pleegt jegens de werkgever. Dat kan een reden opleveren, zelfstandig of in combinatie met andere 'overtredingen' (afhankelijk van de feiten en omstandigheden, de aard en zwaarte van de wanprestatie, etc) voor ontslag. Ik zou daar dus zeer mee oppassen. Dat betekent niet dat een werkgever altijd maar zijn toestemming kan weigeren. Het wel of geen toestemming geven door de werkgever en de vraag of dit correct is, wordt beheerst door het beginsel van goed werkgeverschap, dat een verplichting tot redelijkheid inhoudt. De werkgever mag zijn toestemming dus niet onredelijk onthouden. Met name als je hem geen concurrentie aandoet, geen beroep doet op specifieke bedrijfsinformatie, relaties van de werkgever, alles buiten werktijd plaatsvindt, en het vrijwel niets van jouw energie kost, en geen lichamelijke risico's oplevert, is de kans vrij groot dat het weigeren van toestemming onredelijk zou zijn.

Als je heel graag je onderneming wilt starten, zou ik de oplossing dus eerder zoeken in het goed indekken en het opbouwen van je 'dossier' jegens de werkgever, waaronder een duidelijke schriftelijke motivatie naar de werkgever, en bij weigering specifiek schriftelijk verzoeken om zijn argumenten. En ik zou niet zo snel de oplossing zoeken in het starten zonder toestemming te vragen aan de werkgever, aangezien je dan wanprestatie pleegt en je het risico loopt op ontslag.

Ondernemingsrecht, ICT-recht, Privacyrecht, Arbeidsrecht

Juridische info: Samenwerkingsovereenkomst niet nodig, wij kennen elkaar goed

Link naar reactie
  • 0

In aanvulling op Saskia en Roel:

 

Jij stelt dat je geen concurrentie aangaat met de werkgever, maar ook dat het niet mogelijk lijkt met elkaar in overleg te treden. Toch is dat laatste naar mijn mening essentieel. De werkgever streeft met dit beding een bepaalde rechtszekerheid na vanuit zijn belangen, maar daar tegenover staat jouw belang en recht op vrijheid van arbeidskeuze (artikel 19 van de grondwet) dat ook bij een reeds bestaand dienstverband nog geldt. Dus ik adviseer je toch het overleg te zoeken om de wederzijdse belangen tegen elkaar af te wegen en weet dat een volledig verbod of te strak verbod (het verbod in jouw overeenkomst zou volgens mij best weleens als zodanig kunnen worden opgevat) doorgaans nietig is, aangezien er aan de belangen van jou als werknemer voorbij wordt gegaan.

 

Succes en groet,

 

Hans

 

Edit: ik zie nu pas dat TS al een week of 2 niet heeft gereageerd, afwachten dus of de bijdragen van vandaag nog nut hebben gehad...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 111 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.