• 0

Boekhouder maakt cruciale fout

Goeiedag,

 

Ik heb een fiscale vraag. Misschien dat iemand zijn/haar advies of mening kan geven over de volgende situatie.

 

Mijn boekhouder heeft uitstel aangevraagd voor het indienen van de jaaraangifte inkomstenbelasting.

Een boekhouder kan altijd 2 jaar uitstel aanvragen, ikzelf "slechts" 1 jaar.

 

Nu kreeg ik 2 maanden geleden toch een herinnering van de belastingdienst binnen met de mededeling om

de jaaraangifte z.s.m. in te dienen. Daar schrok ik van, omdat de boekhouder 2 jaar uitstel had aangevraagd.

Dit heeft hij mij ook tweemaal bevestigd. Ik heb het heel duidelijk nagevraagd, dus ik rekende totaal niet op deze herinnering.

 

Het probleem is dat het nog niet erg soepeltjes loopt met mijn bedrijf, en ik de jaaraangifte niet in dit korte tijdsbestek kan indienen. De boekhouder wilt namelijk al mijn bankafschriften hebben, en daarnaast moet ik ook nog alle losse bonnetjes op een papier invullen. Enorm veel extra werk. Om de map helemaal in orde te maken ben ik minstens 3 volle dagen bezig. Mijn klanten wachten echter - en die blijven niet wachten.

 

Nu is mijn vraag of jullie in deze situatie vaarwel zouden zeggen tegen de boekhouder, die verzuimt mij voortijdig aan te geven dat uitstel van 2 jaar niet meer mogelijk was, aangezien ik zelf al een jaar uitstel had aangevraagd.

 

Het probleem is nu, dat ik al een aanmaning heb ontvangen, en het risico loop op een boete van 226 euro! (voor het te laten indienen van de aangifte). Verder wordt mijn inkomen geschat door de belastingdienst. Dat zal altijd nadelig uitvallen! Allemaal extra problemen waardoor het flink fout kan gaan met mijn onderneming.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Nog even het volgende Ronald,

 

Als het om de IB2011 gaat dan is er zeker geen uitstel verleend door de fiscus aan je boekhouder. Anders had de aangifte pas 1 mei 2013 ingediend hoeven te zijn en zouden er beslist geen aanmaningen gestuurd zijn aan je.

 

groet

Joost

 

Hoi Joost,

 

Het gaat inderdaad op de IB 2011. Boekhouder had uitstel aangevraagd meldde hij, maar deze werd overruled omdat mijn uitstel later binnenkwam bij de belastingdienst. Ik wist natuurlijk niet dat hij al 2 jaar uitstel had aangevraagd (van tevoren).

Kan ik dit in mijn brief aangeven die ik maandagochtend bij de belastingdienst wil afgeven?

 

En dan nog een vraagje:

 

Het is nu 10-11-2012 7:45 uur. Ik ben nu dus 7 uur en 3 kwartier te laat met aangifte doen. Is het slim om zelf online aangifte te doen nu/binnen een paar uur om zo de boete te ontlopen? Loop ik dan het risico dat de belastingdienst al binnen 3 weken met een definitieve aanslag komt? Zo ja, kan ik dan nog bezwaar maken om de aangifte te herstellen?

 

Is het zo dat ik de boete nu al te pakken heb (na 1 dag)?

 

@Brood,

 

Dat is precies wat er gebeurd is. Hoe kan ik langer uitstel vragen of minimaal mijn boete ontkomen zeg maar?

Brief schrijven snelste optie?

 

Ik heb echt geen interesse in die forse boete. Ja, ik ben fout geweest en had sneller moeten handelen. Ja, de boekhouder heeft hier niet al te duidelijk gecommuniceerd. Hij had kunnen aangeven dat hij al uitstel had aangevraagd (mailtje sturen) of mij op z'n minst iets beter kunnen adviseren wat te doen.

 

Nu hangt mij een boete boven het hoofd, púúr en alleen omdat hij vind ik dat ik de boel anders moet aanleveren. Ik heb notabene alles aangeleverd (van mijn kant geen fouten wat dat betreft), alleen wil hij het nu met alle bankafschriften erbij hebben! Goed, dat heeft hij al lange tijd aangegeven, maar ik heb nooit tijd vrijgemaakt om met die honderden facturen aan de slag te gaan.

 

Als ik de boete krijg, verliest hij een klant, ook al ben ik zelf verantwoordelijk voor het op tijd indienen van de aangifte.

Link naar reactie
  • 0

Als de boekhouder langer (2 jaar?) uitstel heeft gekregen dan kun je (of boekhouder) met dat bewijs de BD eerst bellen en vragen wat er fout gaat bij 2 uitstel aanvragen en of de lange uitstel (2jaar) hersteld kan worden. Indien ze adviseren een brief te schrijven dan kun je dat doen. Vraag ook altijd of ze de meldingen die je doet per telefoon ook in hun systeem zetten, zodat inspecteur(en) dit kunnen inzien.

 

Mijn advies voor deze kwestie is om intussen de bonnen /fact/afschriften zoveel mogelijk te ordenen en aanleveren zodat je boekhouder aangifte kan doen.

 

Later kun je nieuwe regelingen treffen betreffende het omgaan van je administratie en een boekhouder. En inderdaad zoals anderen schreven. Besteed je tijd daaraan. Leer ook omgaan met je stress. Er zijn hier oefeningen voor. Meestal ademhalingsoefeningen om je rustig te houden. Het is belangrijker gezond te blijven en je werk te kunnen blijven doen. Je wereld vergaat echt niet bij deze blunder.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Gaarne wil ik even reageren op dit stuk. Niet zozeer op het stukje, maar meer op de titel.

 

Je kan je niet verschuilen achter een boekhouder (of welk ander professional je inhuurt).

Als er iets gebeurd wat niet naar jouw wens is, dan heb JIJ een fout gemaakt. Jij hebt namelijk de boekhouder ingeschakeld. Om de een of ander manier kan het zo zijn dat de samenwerking niet optimaal is. Als je daar over twijfelt, dan moet je meteen optreden en niet wachten of het vanzelf overgaat. Je hoeft niet meteen te veranderen hoor.

 

Een keuze van een boekhouder kan bepaald zijn door je omgeving/prijs of andere dingen. Door vragen te stellen over bepaalde zaken, kun je het niveau van de boekhouder checken. Doe dat regelmatig. Als dit niveau ondermaats is, dan moet je handelend optreden. Want als er uiteindelijk fouten worden gemaakt, dan gaat de belastingdienst naar jou toe en niet naar een ander. Helaas zie ik dit te vaak gebeuren in mijn directe omgeving..........

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0

ben ik het ten dele mee eens.

 

aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat je zo iemand inhuurt vanwege de expertise die die persoon heeft (of beweerd te hebben) en als leek is het lastig te beoordelen of diegene echt zo goed is als ze zeggen te zijn.

 

En gezien het geld dat je voor die dienst betaald mag je ook wel verwachten dat het werk dat gedaan wordt en advies dat gegeven wordt ook juist en optimaal is. Maar voor 75 euro per uur mag je wel van een boekhouder verwachten dat ze hun werk goed doen om jouw belangen goed te behartigen.

Link naar reactie
  • 0

Iemand die weet of ik een boete kan verwachten als ik maandag een aangifte indien/laat indienen? Uiterlijk 9 september staat in de brief. Maandag is het al 12 september. Is er 7 dagen coulance?

 

Wat ik mis in dit hele verhaal is een eenvoudige computer met een eenvoudig boekhoudprogramma. Hiermee kun je elk bonnetje direct inboeken zodra het binnenkomt en daarna opbergen in een map. De boekhouder krijgt de uitgedraaide jaaroverzichten en eens per drie maanden de btw gegevens.

Einde van het jaar allle overzichten naar de boekhouder brengen met kopie begin en eindejaar bankafschrift.

Hij heeft dan geen inklopwerk en jij hebt overzicht wat je allemaal aan het doen bent.

Ik zou me niet verbazen dat je dan heel snel inzicht krijgt in die werkzaamheden in jouw bedrijf die niet renderen. Die kun je afstoten en andere werkzaamheden die wel renderen kun je uitbreiden. Je houdt dan ook nog tijd over om eens lekker achterover te gaan zitten en genieten van hoe je bedrijf loopt.

 

Bedankt voor je reactie. Ik moet de bonnetjes nu op een kaslijst invullen. Kan het sneller met een boekhoudprogramma? Ik heb een eenvoudige computer :) Om eerlijk te zijn, ik heb totaal nog geen ervaring met dergelijke programma's. Op zich is het niet zo'n probleem op het e.e.a. op een kaslijst in te vullen. Feit is alleen, hij geeft mij een offerte begin 2011 en nu komt het er op neer dat die offerte is gericht op het 'op de juiste manier" aanleveren van de spullen anders moet ik fors meer betalen. Geen probleem, ik doe graag wat werk, maar waarom communiceert hij niet even door hoe de zaken ervoor staan?

 

1 telefoontje: "Hi, Roland, luister eens even. We zien dat jij uitstel had aangevraagd nadat wij uistel hadden aangevraagd. Probleem is nu dat wij er geen 2 jaar meer van kunnen maken, want jouw brief telt het zwaarst. Sorry, maar je moet er dus nu voor zorgen dat wij de administratie op xxxx terughebben". Groet en succes ermee"

 

Wat is er gebeurd: "Hi, naam boekhouder, ik krijg opeens tot mijn grote verbazing een herinnering van de belastingdienst binnen waarin staat dat de jaaraangifte nog niet binnen is. Hoe kan dat? Ik had je toch tweemaal/driemaal gevraagd of ik twee jaar uistel had gekregen? Zowel per telefoon als per mail als persoonlijk in een van onze gesprekken? Dit heb jij toch duidelijk bevestigd"

 

Ik hoop dat, als ik dit uitleg in een brief aan de belastingdienst, mijn boete kwijtgescholden zal worden.

 

Eerlijksheidshalve moet ik toegeven dat de herinnering van de belastingdienst eind september al is binnengekomen. Ik had in oktober alles al klaar moeten hebben, maar door alle drukte en financiele ongemakkelijkheden, besteed je er niet 100% aandacht aan, maar 25% (het blijft ergens in je achterhoofd hangen dat het nog moet gebeuren). Nu krijg ik mijn straf.

Link naar reactie
  • 0

Eerlijksheidshalve moet ik toegeven dat de herinnering van de belastingdienst eind september al is binnengekomen. Ik had in oktober alles al klaar moeten hebben, maar door alle drukte en financiele ongemakkelijkheden, besteed je er niet 100% aandacht aan, maar 25% (het blijft ergens in je achterhoofd hangen dat het nog moet gebeuren). Nu krijg ik mijn straf.

Eerlijkheidshalve kun je dan ook toegeven dat de titel van dit draadje niet klopt. ;)

Link naar reactie
  • 0

Klopt deels. De fout die in mijn optiek is gemaakt (door de boekhouder), is dat hij duidelijk aangeeft dat er 2 jaar uitstel ligt en ik vervolgens onaangenaam wordt verrast. Is dat een fout? Ja, dat is een fout.

 

Aan de andere kant had ik mijn zaakjes veel sneller op orde moeten hebben. Dat is niet gebeurd. Ik had ongeveer een maand (tot 1,5 mnd) de tijd om het in te plannen. Toch niet gelukt om het af te krijgen. Is dat een fout? Ja, dat is een fout.

Link naar reactie
  • 0

Volgens ben jij degene die cruciale fouten heeft gemaakt. Je negeert de herinnering van de BD en zo te lezen heb je zelf geen contact opgenomen met je boekhouder nadat je zelf uitstel had aangevraagd. Hoe kom je er trouwens bij dat de boekhouder moest weten dat jouw uitstel zijn eigen aanvraag zou "overrulen"?

 

Zowiezo ben jij als ondernemer uiteindeijk verantwoordelijk dus ik begrijp niet waarom je hier blijt hameren op wat je boekhouder al dan niet heeft gedaan. Ik zou zeggen: betaal de boete en beschouw het als leergeld...

 

(Nb. door zo'n beschuldigende verantwoordelijkheid-ontwijkende topic-titel te kiezen vraag je natuurlijk om dit soort reacties...)

 

In jouw geval is het wellicht handig om dagelijks of wekelijks je bonnetjes in te voeren, dat scheelt een hoop werk later en zorgt dat je makkelijker op tijd kan indienen.

Link naar reactie
  • 0

ik neem het nog even voor Ronald op omdat ik grote twijfels heb aan de wijze waarop zijn uitstelaanvraag de aanvraag van de boekhouder overschrijft. Dat geloof ik voor geen seconde.

 

Als ik uitstel vraag voor een cliënt op ons beconnummer dan beloopt dat uitstel 13 maanden na de reguliere indiendatum van 1 april. Dat uitstel wordt centraal geregeld door de Belastingdienst CVU (Centrale Verwerking Uitstelregeling) Almelo. Ik kan me voor geen seconde indenken dat als mijn klant daarna uitstel vraagt tot 1 september dat dat mijn verzoek tot uitstel overschrijft.

 

Ik zal dat maandag eens opnemen met CVU. Wordt vervolgd. We vergeten nl. wel heel makkelijk dat de boekhouder óf geen beconnummer heeft en dus geen verlengd uitstel kan aanvragen of dat hij wel een beconnummer heeft en vergeten is uitstel aan te vragen.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Joost, wellicht off-topic maar geldt dit ook andersom?

Ik heb namelijk wel eens meegemaakt dat een door de ondernemer ingediende schatting (indertijd de verplichte schatting) werd overruled door die van de accountant die later werd ingediend (overigens zonder machtiging van client). In die zin zou ik denken dat een later ingediende schatting of verzoek om uitstel, net als een later ingediende aangifte, de eerder gedane wel zou kunnen overrulen... Het zou dan niet uit moeten maken wie de indiener is, de boekhouder of de ondernemer zelf.

Ik ben benieuwd naar het antwoord dat je krijgt.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

hoi Marjan

 

Ik kan me jouw redenatie voorstellen. Alleen is het bij een meest recent ingediende aangifte zo dat de belastingplichtige in een meer gunstige positie komt dan de foutief ingediende aangifte (geen boete bijv. en voldoening aan de plicht een juiste aangifte in te dienen), terwijl het persoonlijke uitstelverzoek de belastingplichtige in een minder gunstige positie doet verzanden t.o.v. het beconuitstel. Anderzijds kan ik me ook indenken dat de fiscus het verzoek van de belastingplichtige meer waarde geeft dan het beconverzoek. In die zin dat de belastingplichtige eigenlijk zegt "ik heb geen beconuitstel tot 1 mei 2013 nodig omdat ik aangifte ga doen voor 1 september 2012".

 

Valt dus best wat voor te zeggen nu ik er langer over nadenk. Ik post nog wat het CVU zegt.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Vraag, kan mijn boekhouder morgenochtend gewoon een aangifte indienen en vervolgens binnen 6 weken corrigeren met als doel de boete van 226 euro nu nog te ontlopen of

 

is het beter om het advies van Joost op te volgen, en de boete van 226 euro te accepteren. Met andere woorden, heeft het zin om nog te proberen om onder die boete uit te komen?

 

Advies van Joost:

 

 

Dag Ronald,

 

Als er uitstel via de boekhouder liep dan gaat het waarschijnlijk om de IB 2010. De boekhouder kan uitstel krijgen voor die aangifte tot 1 mei 2012. Wellicht dat daar de 'spraakverwarring' over twee jaar uitstel vandaan komt.

 

Na het verstrijken van 1 mei 2012 zal de belastingdienst eerst een herinnering gestuurd hebben en daarna een aanmaning. Zodra de datum in de aanmaning overschreden is, volgt een boete van € 226.

 

Dat voorts het inkomen geschat wordt, is geen probleem. Maak binnen 6 weken na de (ambtshalve) aanslag bezwaar en dien de aangifte alsnog in. Dan wordt de aanslag verminderd o.b.v. de aangifte. De boete zal evenwel blijven staan. Wellicht kun je een beroep doen op het feit dat het de eerste keer (?) was dat je te laat aangifte deed zodat een lagere boete van toepassing kan zijn.

 

Beschouw de boete als leergeld. Los van wat je boekhouder beweerd heeft over het uitstel blijft de aangifte jouw verantwoordelijkheid.

 

Succes

Joost

 

 

Alvast bedankt voor uw reactie.

Link naar reactie
  • 0

De belastingdienst meldt mij telefonisch dat zij nooit een aanvraag voor uitstel hebben ontvangen van mijn administratiekantoor.

Lekker dan. Nu begrijp ik wel dat er plotseling een herinnering in de bus valt! Als ze wel uitstel hadden aangevraagd, was dit gewoon doorgezet (ook al was mijn aanvraag ook binnengekomen), en dan zou het uitstel gewoon zijn verleend. Tja, wat nu. Ik baal van mezelf en ik baal van mijn boekhouder. Ik vind dus wel een fout. Er is iets niet goed ingevoerd bij die boekhouder.

 

Edit: ik vraag mijn boekhouder om bewijs van het verleende uitstel, kunnen ze niet geven, hebben ze niet meer.

Edit: is Reeleeze beter dan een boekhouder?

 

Link naar reactie
  • 0

Hulde voor het bellen van de Belastingdienst, altijd beter dan een beetje gaan lopen gokken hoe dingen gegaan zijn.

 

Edit: is Reeleeze beter dan een boekhouder?

 

Sja, is een spons beter dan een glazenwasser? Is een frituurpan beter dan een snackbar met bezorgservice?

Reeleezee is een boekhoudpakket. Als je dat aanschaft, zul je zelf nog moeten gaan boekhouden. Als boekhouden niet je sterkste kant is (mag ik dat voorzichtig concluderen?), gaat dat je heel veel tijd kosten. Als je die tijd er niet in steekt, ben je verder van huis. Als je die tijd er wel in steekt, kun je jezelf wellicht een boekhouder uitsparen, maar dat moet je dan afzetten tegen de tijd. Daarnaast raad ik je aan om je boekhouding dan wel af en toe te laten controleren door iemand die er verstand van heeft.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0
Hulde voor het bellen van de Belastingdienst, altijd beter dan een beetje gaan lopen gokken hoe dingen gegaan zijn.

 

Dank je wel, ik ben zelf ook blij dat ik dit heb gedaan. Zo word je wijzer. Ik heb vandaag een wijze les geleerd; altijd blijven vechten voor je rechten ;D Uitzoeken tot de onderste steen boven is.

 

 

Ja, bedankt, heb net contact gehad met Reeleze. Ik acht de kans groot dat ik er een combi van ga maken:

 

1) Boekhouder voor periodieke nacontrole

2) Ikzelf lekker bonnen en facturen inkloppen in Reeleze

 

De jaaraangifte laat ik dan door de boekhouder doen. 2x p/j extra controle laten doen door boekhouder. Verstandig?

Link naar reactie
  • 0

Ja, bedankt, heb net contact gehad met Reeleze. Ik acht de kans groot dat ik er een combi van ga maken:

 

1) Boekhouder voor periodieke nacontrole

2) Ikzelf lekker bonnen en facturen inkloppen in Reeleze

 

De jaaraangifte laat ik dan door de boekhouder doen. Verstandig?

 

Dit is goed te doen ja. Eventueel kan je de boekhouder ook BTW aangiftes etc. laten uitvoeren.

 

Mijn advies is wel om eerst te kijken met welke boekhouder je wilt werken. Ik kan me voorstellen dat je gaat kijken voor een andere boekhouder. Vind je dan iemand bij wie je een goed gevoel hebt, dan kan je met hem afstemmen wel boekhoudprogramma je gaat gebruiken. Er is namelijk een uitgebreide keus en meestal willen de boekhouders met maar een beperkt aantal systemen werken.

Specialist in Certificatiebegeleiding

Link naar reactie
  • 0
Mijn advies is wel om eerst te kijken met welke boekhouder je wilt werken. Ik kan me voorstellen dat je gaat kijken voor een andere boekhouder. Vind je dan iemand bij wie je een goed gevoel hebt, dan kan je met hem afstemmen wel boekhoudprogramma je gaat gebruiken. Er is namelijk een uitgebreide keus en meestal willen de boekhouders met maar een beperkt aantal systemen werken.

 

Ja, oké helemaal top. Dank je. Ik ga idd zo links en rechts even kijken naar een andere boekhouder als mijn huidige boekhouder niet kan aantonen dat hij daadwerkelijk uitstel had aangevraagd - en dit ook daadwerkelijk bij de belastingdienst is binnengekomen. Belastingdienst zegt niks te hebben ontvangen. Voor mij een reden om even verder te gaan kijken.

 

Heb wat adressen gevonden via de button "partners" op de website van reeleze. Nu een website gevonden van een boekhouder, oogt goed, werkt met reeleze, even verder kijken of dit wat voor me is.

Link naar reactie
  • 0

Edit: ik vraag mijn boekhouder om bewijs van het verleende uitstel, kunnen ze niet geven, hebben ze niet meer.

 

 

onzin! Dat zou betekenen dat ze hun fiscale software de deur uit gegooid hebben. Als jij als klant in hun becon-uitstel zit, dan staat dat op hun netwerk in hun aangifteprogramma.

 

"Hebben we niet meer" = hebben we nooit gedaan

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 108 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.