Ga naar inhoud
 • 0

CE markering op private label producten

Newbee     3 0

Beste forumleden,

 

Ik heb al aardig wat informatie gevonden met betrekking tot CE markering op de website van bijvoorbeeld agentschapNL, EURONORM.net, etc. Echter krijg ik geen helder beeld over mijn vraag. Ik hoop dat jullie mij meer kunnen vertellen.

 

De situatie is als volgt:

 

Wij willen medisch instrumentarium (tangen, pincetten, etc) opnemen in ons assortiment. Hiervoor hebben wij een leverancier gevonden met de fabriek in het verre oosten en een Nederlandse vestiging. De instrumenten die zij maken worden reeds in Nederland verkocht en hebben een CE markering. So far so good.

 

Wij krijgen de mogelijkheid om deze instrumenten onder een private label te laten fabriceren. De producten blijven zoals ze zijn, maar dan met onze productnaam.

 

Wat betekent dit voor de CE markering? En hoe zit het met de aansprakelijkheid bij eventuele calamiteiten?

 

Alvast hartelijk dank voor het meedenken!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

 • 0
Moderator     17,4k 26 1842
Wat betekent dit voor de CE markering?

Aanname: niets. Het product en productieproces zijn niet gewijzigd. Enige vraag die ik niet kan voor je kan beantwoorden is bij wie de primaire verantwoordelijkheid voor de CE markering ligt.

 

En hoe zit het met de aansprakelijkheid bij eventuele calamiteiten?

Dat kan ik wel beantwoorden: Met een private label manifesteer je je als producent. Je bent daardoor ook direct aansprakelijk te stellen voor productaansprakelijkheid en je hebt niet de mogelijkheid om schadelijdenden direct door te verwijzen naar de oorspronkelijke fabrikant of importeur binnen de EU (voor zover van toepassing: zijn jullie de feitelijke importeur dan had je die verwijsmogelijkheid sowieso al niet)

 

Indien de oorspronkelijke fabrikant of importeur gevestigd is in de EU, heeft de schadelijdende overigens een vrije keuze om ofwel jullie of de fabrikant/importeur aansprakelijk te stellen. Meestal wordt dan uiteraard gekozen voor de makkelijke weg: de partij die in Nederland gevestigd is, jullie dus.

 

Uiteraard heb je wel een verhaalrecht op de oorspronkelijke fabrikant. Bij huismerk / private label wordt meestal een mantelovereenkomst gesloten met een wederzijdse vrijwaring: fabrikant vrijwaart jullie voor alle productenaansprakelijkheid en jullie vrijwaren de fabrikant voor alle overige aansprakelijkheid. (Dat is verder niet relevant voor schadelijdenden, maar wel voor het verhaal/regress onderling. Ook kunnen afspraken worden vastgelegd over activiteiten en kosten m.b.t. recall)

 

Verder vooral een kwestie van een goede jurist en een passende aansprakelijkheidsverzekering.


Ik help ondernemers aan inzicht in en betaalbare en betrouwbare oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,2k 306

Beste Tiny en Norbert.

Er wijzigt namelijk heel wat als je onder eigen label gaat verkopen. Degene die een product onder eigen label in de EU op de markt brengt wordt gezien als fabrikant. Die moet een heel protocol volgen om aan de vereiste veiligheid te kunnen voldoen.

Dus, of je moet toestemming krijgen om over het dossier van collega importeur (fabrikant) te beschikken en daar je eigen goedkeuring aan verlenen of je moet het zelf (laten) opstellen. Je moet het dossier ook binnnen afzienbare tijd (enkele weken) aan een controlerende instantie kunnen tonen als daar om gevraagd wordt. Jij bent en blijft aansprakelijk voor de veiligheid van de goederen die je op de markt brengt.

Link naar reactie
 • 0
Newbee     3 0

Heren,

 

Beide hartelijk dank voor de feedback!

 

Om het hele verhaal op te tuigen enkel om een eigen naam op de productlijn te plaatsen gaat ons te ver. Gezien de leverancier zelf ook actief is op de NL markt willen we wel enigszins onze handel beschermen en onze klanten niet rechtstreeks naar de fabrikant doorverwijzen. Zou het verhaal anders zijn als wij de materialen zonder merknaam laten maken? Hierdoor wordt het niet zozeer een private label, maar meer een blanko uitvoering van de fabrikant.

 

Wederom alvast bedankt voor jullie input!

Link naar reactie
 • 0
Newbee     3 0

Beste Herman,

 

De importeur is de Nederlandse vestiging van de fabrikant. Dat is ook de partij waar wij de materialen inkopen. Dezelfde importeur brengt de spullen ook onder hun eigen merknaam op de markt. Wij krijgen dus geen spullen geleverd uit de fabriek, maar vanuit de importeur.

 

Zover ik de diverse documenten en websites van de eerder genoemde instanties heb begrepen worden wij dan niet als fabrikant gezien, maar als wederverkoper en kunnen wij de conformiteitsverklaring van de betreffende partij gebruiken. Als wederverkoper ligt de verantwoording bij de fabrikant lijkt me. Wij zijn niet de partij die het product op de Nederlandse markt introduceert. Wij openen nieuwe markten waar de nederlandse importeur geen ingang weet te vinden.

 

Als ik het goed heb zijn wij aansprakelijk op het gebied van advisering e.d. en dragen geen productaansprakelijkheid. In die zin dat ons aangerekend mag worden als wij een ondeugdelijk advies geven over het gebruik van een bepaald product en niet dat een product afbreekt o.i.d.

 

Als er op de producten geen merknaam wordt geprint, maakt ons nog geen fabrikant, toch? Dit lijkt mij sterk in ieder geval.

Link naar reactie
 • 0
Legend     3,2k 355
If distributors (or importers) market the products under their own names, they then take over the manufacturer’s responsibilities. In this case they must have sufficient information on the design and production of the product, as they will be assuming the legal responsibility when affixing the CE marking.

 

bron

 

Lijkt me vrij duidelijk.

Link naar reactie
 • 0
Moderator     17,4k 26 1842
Als er op de producten geen merknaam wordt geprint, maakt ons nog geen fabrikant, toch? Dit lijkt mij sterk in ieder geval.

Je vraag spitst zich nu toe op een speciaal voor jullie op de markt gebracht merkloos artikel in plaats van een private label. Geredeneerd vanuit de afnemer verandert er wat mij betreft niets: jij manifesteert je nog steeds als fabrikant omdat jij het product op de markt brengt, niet de importeur.

 

De case lijkt me in ieder geval te complex en te belangrijk om op dit forum te proberen op te lossen met ervaringsdeskundigen, want het definitieve antwoord kunnen Herman, Hans en ik je in dit geval niet geven. Dit lijkt me werk voor een in merkenrecht en/of productaansprakelijkheid gespecialiseerde jurist.

 

Ik ben overigens wel zeer benieuwd naar het antwoord/ reactie van die specialist. Ik zou het zeer op prijs stellen als je dat met het forum wilt delen.

 


Ik help ondernemers aan inzicht in en betaalbare en betrouwbare oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     3,2k 355

Als TS een DoC van de fabrikant of de importeur kan krijgen is die kant afgedekt.

 

The EU Declaration of Conformity (DoC) is a document in which the manufacturer, or his authorised representative within the European Economic Area (EEA), indicates that the product meets all the necessary requirements of the applicable directives. The DoC must also contain the name and address of the manufacturer along with information about the product, such as the brand and serial number. The DoC must be signed by an individual working for the manufacturer or his/her authorised representative, and the employee's function must also be indicated. Whether a Notified Body has been involved or not, the manufacturer must draw up and sign the EC Declaration of Conformity.

 

Maar Norbert zo moeilijk is het toch niet. Of zie ik wat over het hoofd?

 

Voor wat betreft productaansprakelijkheid geldt dat de producent of in dit geval de importeur aansprakelijk is. Dat neemt niet weg dat TS met een private label in eerste instantie aansprakelijk gehouden kan worden. TS zal daarna zelf de eventuele schade moeten verhalen op de Importeur en die op zijn beurt weer op de fabrikant.

In theorie kan een schade ook eerst op een klant van van TS worden verhaald.

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,2k 306

Het merk of de verkoper aangebracht op het product moet de consument verwijzen naar de fabrikant. Wie dit is is eigenlijk niet belangrijk, maar daar moet wel het gehele veiligheidsdossier met de afwegingen aanwezig zijn. Als de importeur het goed vindt dat zij daarvoor gebruikt worden ook al is het private label is er niet zoveel aan de hand. je moet dit wel schriftelijk kunnen bewijzen, dus een door een deskundige opgesteld contract lijkt me zoals Norbert ook al aangeeft noodzakelijk om je zelf goed in te dekken.

Merkloos mag niet. Je moet minimaal dan je eigen gegevens op het product vermelden tezamen met de CE vereisten zoals het CE teken. Kortom je moet traceerbaar zijn voor de consument bij aansprakelijkheidssituaties.

Link naar reactie
 • 0
Moderator     17,4k 26 1842
Maar Norbert zo moeilijk is het toch niet.

Ik zou in deze situatie - en zeker voor dit type product - niet blindvaren op ervaringsdeskundigen, maar het navragen bij een specialist.

 

Of zie ik wat over het hoofd?

Dat is precies de kern: dat weten we niet ;)


Ik help ondernemers aan inzicht in en betaalbare en betrouwbare oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  8 leden, 216 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.