• 0

Jan Sloot - Geniale Datacompressie of Oplichter?

Jan Sloot -een Nederlandse uitvinder- claimde dat hij een uitvinding had gedaan om digitale data te reduceren tot ongeveer 1 kilobyte per videofilm van 60 minuten. Een revolutionaire claim!

 

Roel Pieper heeft het Philips bestuur verlaten en is samen met Sloot een bedrijf begonnen: FifthForce om de uitvinding van Sloot te commercialiseren.

 

Het zou het grootste bedrijf van de wereld moeten worden. Vlak voordat de contracten getekend waren is Jan Sloot overleden. De broncode van zijn uitvinding is nooit gevonden en niemand van FofthForce was in staat om de demonstratiemodellen (hardware en software) te ontrafelen en de vinding verder te commercialiseren.

 

De grote vraag is nu: had Jan Sloot écht een uitvinding gedaan en die zelfs voor de mensen in zijn eigen bedrijf goed geheim gehouden, of had Jan Sloot een geniaal demontratiemodel gemaakt, die geen echte uitvinding in zich had... deed hij maar alsof?

 

Graag jullie mening.

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Dit verhaal heb ik wel eens eerder gehoord. Ik wil niet zeggen dat de man een oplichter was, er wordt tenslotte voordurend ontwikkeld en uitgevonden op dit gebied.

 

Een uur video in 1 kb stouwen lijkt me echter onmogelijk. Dat heeft niet zozeer met technische beperkingen als wel met informatietheorie te maken. Bij maximale compressie houdt je eigenlijk alleen de data over die het brein verwerkt bij het bekijken van de video. Alles wat je verder zou comprimeren is definitief verloren. Hoeveel informatie dat precies is is vooralsnog onbekend, maar ik durf toch wel met zekerheid te zeggen dat het meer dan 1 kb/uur is :) Dit soort theorie zegt trouwens alleen wat je -kunt- niet doen, niks over of en hoe het uitgevoerd kan worden.

Link naar reactie
  • 0

Loopt ook een felle discussie over op Gathering of Tweakers:

 

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/953988

 

Afgezien van de techniek die op zichzelf al ongeloofwaardig is (maar dat waren wel meer uitvindingen, bv vliegen, telefoneren etc), zitten me wat te veel onwaarschijnlijkheden in. Bij een megapresentatie struikelt meneer over een drempeltje en laat ie het kastje uit zijn handen flikkeren? Yeah right. Na zijn dood is er geen spoor van te vinden? Sure. Er is geen, maar dan ook geen enkel videomateriaal van een presentatie? Uh-huh.

 

Als je het mij vraagt heeft een detectivebureau na de dood van Sloot (daar zit een slogan in) ontdekt dat alle betrokkenen gigantisch zijn genept, en heeft men vervolgens besloten het geheimzinnige verhaal maar in stand gehouden om niet te hoeven toegeven dat ze er in zijn getuind. Dus vertelt Pieper gisteravond rustig op Radio 1 dat het kastje ergens opgeslagen ligt totdat de tijd rijp is, en dus deden alle betrokken braaf mee aan het Netwerk verhaaltje naar aanleiding van een "journalist" die er een spannend boekje op Peter Siebelt-niveau over heeft geschreven. Die schrijver houdt er van alle betrokkenen vermoedelijk nog het meest aan over denk ik.

eBase - Portal voor de internetbranche

• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij zijn er twee oplossingen

 

1) Wat ik uit het octrooi haal is dat hij indexeert zeg maar, dus net als het LZW algoritme. Hij maakt een bibliotheek aan met alle mogelijke waarden en wijst naar de waarde die hij nodig heeft. Maar dat kan alleen als die waarden niet volledig random zijn. Bijv. in de Nederlandse taal komt de letter e vaak voor en de letter q weinig. Met een los filmbeeld gaat dat m.i. minder goed, tenzij je bereid bent de kwaliteit aan te tasten.

 

2) Is dat je een fractal gebruikt. In principe bestaat er een nummer dat als zaadje dient voor bijv. een willekeurig beeld uit willekeurig welke film. Je kunt het filmbeeld met relatief weinig informatie hiermee redelijk goed benaderen. Ware het niet dat het praktisch niet mogelijk is om het zaadje te vinden. Fractal compressie werkt met een benadering van dit principe. En alhoewel deze benadering relatef simpel is, kost het maanden (ff uit mijn hoofd) om met die techniek en een normale PC een film te coderen. En de compressiefactor is dan ongeveer gelijk aan die van MPEG.

 

Dus volgens mij kan het wel een beetje, maar een compressiefactor van meer dan een miljoen is veel en persoonlijk geloof ik ook niet dat de betreffende man de sleutel gevonden heeft. Van de andere kant als je kijkt naar de Eindhovense student dan zijn de wonderen klaarblijkelijk de wereld nog niet uit.

 

Link naar reactie
  • 0

Dit doet me sterk denken aan het mysterie Wardenier.

Een man uit Wolvega die rond 1934 de brandstofloze moter zou hebben uitgevonden. Philips haalde hem zelfs uit het Duits gevangennenkamp om van zijn uitvinding gebruik te maken. Hij is om onverklaarbare redenen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Mensen die na zijn dood over hem of zijn machine praten werd verteld dat ze maar stil moesten zijn...

 

Ook zoiets raars, en nog veel eerder in de geschiedenis dus.

 

Jelmer.

Link naar reactie
  • 0

Spannende vraag is natuurlijk altijd: als iemand beweert iets uitgevonden te hebben, maar hij heeft de exacte technische werking (nog) niet heeft aangetoond... is hij dan een oplichter?

 

Ik denk het niet!

 

Problematisch wordt het wel als er -terwijl duidelijk technisch bewijs ontbreekt- alvast een bedrijf wordt opgestart waarin vele miljoenen worden gestoken en miljarden belangen (lijken) te zijn gemoeid.

 

Misschien was Sloot wel een perfecte demo-bouwer en was Pieper gewoon te dom (?) om dit technisch goed te doorgronden. Pieper is als technisch natuurkundige op de TUDelft cum laude afgestudeerd en heeft jarenlang als programmeur oa. bij grote internationale bedrijven gewerkt... dus Pieper had beter moeten weten!

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Link naar reactie
  • 0

Er zijn best veel verhalen van mensen die een revolutionaire uitvinding zouden hebben gedaan, en vervolgens op mysterieuze en/of nare wijze verdwijnen.

 

Zo staat me iets bij van een japanner die kwam met een wasmachine-zonder-wasmiddel (voor consumenten). De details weet ik niet meer, maar hij is in ieder geval om zeep geholpen voordat dat apparaat op de markt was. Soortgelijke apparaten bestaan trouwens wel voor laboratorium- en specialistenwerk, maar niet met een cosumenten-prijskaartje.

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Ik kan me nog eens herrineren dat er een klein mannetje van zo'n 12 jaar een nieuwe starter had uitgevonden voor TL buizen waardoor ze 2x langer meegingen. 3x raden wie nu het patent heeft op die ballast en die dat patent diep in een kluis heeft gestopt....juist ja Philips, sense and simplicity ;D

 

Maar jan Sloot zou best wel eens geniaal kunnen zijn, van de meeste uitvindingen/ontdekkingen wordt in eerste instantie gedacht dat het niet kan. De aarde rond? Nee dat kan niet!!

 

Maar van de andere kant, de beste man zal toch wel enige aantekingen hebben gemaakt? Lijkt me sterk dat hij alles uit zijn bol deed.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Bij een compressie van 2000000 en 24 beeldjes per seconde naar een bestand van 1 kb is het origineel als dat dus 90 minuten duurt dus van een formaat van 23703 bits per beeldje.

Ik vraag me af in welke resulotie en op welk kleuren detail dit origineel dan gedraait werd (monochroom op 200 bij 150 ofzo ???), lees de gegevens en reken het zelf na.

Beste mensen dit verhaal is er zo een die bekend staat als een broodje AAP verhaal !!!

Link naar reactie
  • 0

...

Een uur video in 1 kb stouwen lijkt me echter onmogelijk. Dat heeft niet zozeer met technische beperkingen als wel met informatietheorie te maken. Bij maximale compressie houdt je eigenlijk alleen de data over die het brein verwerkt bij het bekijken van de video. Alles wat je verder zou comprimeren is definitief verloren.

...

Niet per se. Het gaat er niet alleen om welke informatie je weglaat (wat resulteert in kwaliteitsverlies) maar, en daar draait het hele verhaal om, hoe je de overige informatie opslaat. De data die het brein te verwerken krijgt kan zodoende een grotere omvang hebben dan de data op de informatiedrager. Denk aan een egaal vierkant waarbij slechts de afmetingen en de kleurcode worden opgeslagen. De processor doet de rest. Vergeet ook niet dat Sloot een paar honderd megabyte aan externe data benodigd was om iets met de code op de chip te kunnen.

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

ik denk dat iets dergelijks best mogelijkis als ik kijk naar de info die er is, Jan gebruikte namelijk geen enen en nulletjes meer maar iets compleet anders. Ook heb ik het boek hier liggen (De broncode, Eric Smit) als je dat zo leest kun je niet anders concluderen dan dat hij het bij het rechte eind had. Zijn systeem werkte ZO anders dat het niet te vergelijken is met het systeem dat wij op dit moment gebruiken, Ook was er geen sprake van kwaliteits verlies. Er was juist een betere kwaliteit mogelijk met zijn uitvinding. Zijn uitvinding was niet alleen het comprimeren van beeld maar ook veel snellere en betere verwerkings manier van zowel beeld als andere soorten bestanden... Het beeld van gecomprimeerde filmpjes en that's it slat dus nergen op, Zijn uitvinding was zoveel meer dan dat!

Link naar reactie
  • 0

De data die het brein te verwerken krijgt kan zodoende een grotere omvang hebben dan de data op de informatiedrager.

.......

Vergeet ook niet dat Sloot een paar honderd megabyte aan externe data benodigd was om iets met de code op de chip te kunnen.

 

Zo'n library maakt natuurlijk ook onderdeel uit van het gecomprimeerde geheel, indien je die library weer nodig hebt om de film te kunnen bekijken. Anders zou het wel heel gemakkelijk worden: Geef iedere film een id-nummer, en sla de film op in de library.

 

Denk aan een egaal vierkant waarbij slechts de afmetingen en de kleurcode worden opgeslagen. De processor doet de rest.

 

Correct, maar een 'egaal vierkant' stelt voor je hersenen ook niet zoveel voor. Als ik spreek van een 'oranje egaal vierkant, 30 graden gedraait met een kantlijn van 10 cm, 5 cm van links en 2cm van boven' weet je prima wat ik bedoel, of kun je in ieder geval uittekenen wat ik bedoel. Ik vrees dat het veel moeilijker wordt afbeeldingen uit 'the real world' op die manier te gaan beschrijven.

Link naar reactie
  • 0

Het was de reinste oplichting en ook wel duidelijk waarom hij een hartaanval kreeg, simpelweg omdat hij zijn verhaal niet waar kon maken.

 

Hij gebruikte een informatiedrager van 128 kilobyte en beweerde hierin 10 films op te kunnen slaan.

Een film van 1 1/2 uur heeft 84000 verschillende beelden.

 

1 kilobyte = 8000 bits.. Dus 128*8000= 1024000 opslagplaatsen.

1024000/84000= 12 bits voor 1 filmbeeld. Hij beweerde 10 films op te kunnen slaan, resteert iets meer dan 1 bit per beeldje.

Ik ben bekend bij compressie dat bij het comprimeren van meerdere bestanden je voordeel kan halen (vanwege patroondeling) maar dit is toch wel echt je reinste broofdje aap. Roel Pieper - summa cum laude afgestudeerd in de informatica - zou zoiets ook wel vermoed hebben.

Waarschijnlijk gebruikt hij dit verhaal voor zijn persoonlijke PR.

 

doe wat alleen jij kan doen

Link naar reactie
  • 0

[beetje offtopic]

 

Zo'n library maakt natuurlijk ook onderdeel uit van het gecomprimeerde geheel, indien je die library weer nodig hebt om de film te kunnen bekijken. Anders zou het wel heel gemakkelijk worden: Geef iedere film een id-nummer, en sla de film op in de library.

 

Dat klopt niet. Ik ben geen wiskundige, maar in mijn optiek is het zo: als je elke film in de bibliotheek opslaat is de compressie nul. Terwijl in Sloot's geval je alle films tevoorschijn kunt toveren uit een eindig geheugen. De compressie nadert dan de ratio van de oorspronkelijke film en de sleutel. De grootte van de bibliotheek is dan te verwaarlozen.

 

[/beetje offtopic]

 

Het was de reinste oplichting en ook wel duidelijk waarom hij een hartaanval kreeg, simpelweg omdat hij zijn verhaal niet waar kon maken.

 

Een beetje luguber is het wel, maar dat is volgens mij de enige ware logica in het hele verhaal.

 

Link naar reactie
  • 0

Dat broodje-aap gehalte blijft wel aanwezig inderdaad... ik betwijfel ook de theoretische mogelijkheid van het geheel, meer dan of zoiets technisch wel/niet uitvoerbaar is.

 

Vooralsnog is (lossy) compressie vooral een engineering problem, maar dat zal met der tijd wellicht eens veranderen. Hetzelfde kun je bijvoorbeeld stellen voor de snelheid waarmee data door een telefoonlijn past. Dat begon ooit met 300 baud (of nog minder), terwijl toen de onderliggende theorie al kon voorspellen dat het nooit meer dan ca 64k kon worden. In een paar decennia is dat vrijwel gehaald, 56k6 is bijna 90% van de theoretische limiet. Door al deze technische ontwikkelingen komen we nu qua datasnelheden heel dicht bij de theoretische grens, ook bijvoorbeeld met draadloze internetverbindingen en gsm-gesprekken.

Link naar reactie
  • 0

Beste mensen denk nu eens nuchter na.

1 uur low res video opgeslagen in 8000 bits?

In de hele wereld zijn meer filmpjes gemaakt dan er combinaties in 8000 bits zitten.

 

Stel dat het zou kunnen ( ;D ;D )

Je verandert een paar bits en dan zit je naar een andere film te kijken.

B.v. een film die nog gemaakt moet worden.

 

Nee, Jan Sloot valt in de categorie charlatans.

En die journalist probeert d.m.v. sensatie zijn boek te verkopen

 

Overigens kun je zijn patent gewoon in de database van espacenet vinden. Daar gaat het al snel over Megabits.

 

Dus het was al gepatenteerd, waarom werd die man dan als zenuwachtig en achterdochtig omschreven ?

Hij had toch al zijn patent aangevraagd?

Voor mij blijft er dan maar één conclusie mogelijk.

 

En dan die demonstraties.

Een computerman zegt dat de harde schijf niet veel draaide ?

Wel eens van intern geheugen gehoort ?

 

Het bedrog was hem boven het hoofd gegroeid en daar kon zijn rikketik niet tegen.

Bedenk even dat er ook geen obductie gedaan is !

Zijn familie wist dat het bedrog was, en speelt het leuk mee om gezichtsverlies te voorkomen.

 

Merkava

Link naar reactie
  • 0

Dus het was al gepatenteerd, waarom werd die man dan als zenuwachtig en achterdochtig omschreven ?

Hij had toch al zijn patent aangevraagd?

 

Ja, maar heb je dat patent wel doorgelezen? Dat bescrijft niet meer dan een onnavolgbaar opslagmechanisme (niet compressie) per beeld (bladzijde) en per serie beelden (hoofdstuk) en per film (boek).

 

Maar hoe het precies werkt: staat er ook niet in. Dat het octrooiburo dat geaccepteerd heeft vindt ik onbegrijpelijk!

 

En dan die demonstraties.

Een computerman zegt dat de harde schijf niet veel draaide ?

Wel eens van intern geheugen gehoort ?

 

Ja, inter geheugen zat er wel in volgens Sloot zelf, maar niet meer dan 300 Mb. En dat is nooit genoeg om 10 films tegelijkertijd te kunnen opslaan/afspelen lijkt me! Dus waar sloeg Jan sloot dan de vele Gbtes van video op? Niemand weet het... en het zal ook nooit bekend worden.

 

Zelf denk ik dat hij het in zijn beeldscherm opsloeg... omdat hij altijd zijn eigen beeldscherm wilde gebruiken! ;D

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Link naar reactie
  • 0

het is een interesante theorie dat Sloot de films in zijn monitor had verstopt maar hoe gaf Pieper, die alleen het kastje bij zich had, dan demo's aan die amerikaanse magnaten ????

 

nee we vissen volgens mij allemaal achter het net en Sloot had het voor elkaar maar was erg paranoide dat zijn vinding gestolen werd.

 

wat ik ook niet snap is dat alle mensen die hem een oplichter vinden met digitale reken sommetjes komen en daar mee triomfantelijk trachten aan te tonen dat het niet klopt.

nee... op die manier niet nee maar er is ook nog zoiets als annaloge techniek.

 

STEL je pakt een sample/hold schakeling die 256 spannings niveaus tussen 0 en 15V kan vast houden, dan bespaar je al 8 digitale bits.

neem er daar 3 van en je kan in 1 pixcel alle 16,7 milioen kleuren die een mens kan waarnemen weergeven.

het is maar een voorbeeld en nog lang niet waterdicht maar men moet eens ophouden met die simpele digitale voorbeelden.

als het zo simpel was kon iedereen het verzinnen.

 

ik stel dan ook bij deze voor om met z,n alle eens serieus na te denken hoe het dan wel zou kunnen werken i.p.v. alleen maar komentaar te leveren of constateringen te doen.

want ik ben van mening dat er genoeg slimme mensen aan dit forum mee doen om in ieder geval een basis te vormen voor Sloot z,n theorie.

 

onthou.... het was volgens Pieper 200 miljard waard.

en is het niet voor het geld dan wel voor Sloot, als dan blijkt dat het absoluut niet kan, kom dan maar met de nodige kritiek.

Link naar reactie
  • 0

nee we vissen volgens mij allemaal achter het net en Sloot had het voor elkaar maar was erg paranoide dat zijn vinding gestolen werd.

 

wat ik ook niet snap is dat alle mensen die hem een oplichter vinden met digitale reken sommetjes komen en daar mee triomfantelijk trachten aan te tonen dat het niet klopt.

nee... op die manier niet nee maar er is ook nog zoiets als annaloge techniek.

 

 

Denk nu toch eens na.

 

In deze wereld zijn al meer films gemaakt dan er combinaties mogelijk zijn in het geheugen dat Sloot gebruikte.

 

En de andere kant op, elke verandeing in het geheugen betekent dat je naar een ander film kijkt of dat James Bond ineens wel doodgaat !

Of dat je naar een film kijkt die gemaakt moet worden.

 

Triomfantelijk ? nee hoor gewoon even nadenken met twee benen op de grond .

 

Merkava

Link naar reactie
  • 0

kijk dit is weer zo'n typisch voorbeeld van wat ik bedoel.

ok ik zal het proberen uit te leggen in digitale vorm.

 

het werkt niet net zoals met een MP3 spelertje waarbij de informatie in het spelertje zelf wordt geladen maar meer als de titel van de film zoals (James Bond live and let die) of verkort (007L&LD) dat staat maar voor 1 film en dat staat ook op het kaartje van Sloot.

zo passen er, zeg 16 of 64 van die titels op dat kaartje (en niet alle films die er gemaakt zijn, neen.... maar 16 of 64) 1 zo'n titel of code zoals je wil refereerd weer naar een grotere codeset die op dat geheugen van 370Mb staat in dat kastje en deze codeset verwijst weer naar het alfabet van beelden of delen ervan.

begint het nu een beetje te dagen?

 

waar het nu om gaat is dat grotere geheugen niet het kaartje.

hoe ?... vind je dezelfde delen van beelden in verschillende films en hoe ga je die zo goed mogenlijk comprimeren.

denk daarbij ook eens aan het analoge videosignaal, met sync puls color burst en lijn informatie.

Sloot is er niet voor niets 20 jaar mee bezig geweest.

dus wie moet er nu eerst na denken.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 183 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.